Skocz do zawartości
IGNORED

Poprawa obecnego stereo - więcej wokali, detali ....

dancos

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim założyłem temat, prześledziłem dokładnie forum, uzyskując odpowiedzi na prawie wszystko, o co bym chciał zapytać.

W związku z tym wybrałem dla siebie kilka możliwości, więc proszę pomóc wybrać najzasadniej.

Mój pierwszy zestaw stereo nabyłem 10 lat temu, służy do dziś.

Głównym wyznacznikiem dobrego brzmienia jak to miało miejsce w wieku 17 lat :)) był bass i tyle.

Mission M35i > denon pma 710 > denon > dcd 720

Szukając wtedy mocnego basu, mission nie miał konkurencji. Podczas zakupu, pakując swoje prezenty do samochodu,

wracając do salonu po to, co zostało, usłyszałem piękny niski bass

hmmmm ....... dorzuciłem jeszcze jbl es250 :)))

Nacieszyłem się basem na 50 lat do przodu łącznie z moją rodziną i sąsiadami.

Do sedna

Stereo będzie grało w przyszłym budowanym domu. Standardowy rozkład pomieszczeń dla współczesnej architektury-salon + otwarta kuchnia z jadalnią w układzie L ( 45m2 )

Z jednym niestandardowy wyjątkiem. Wszystkie ściany oprócz tej, na której będzie tv i audio będą ze szkła. Jedynie słup i podciągi, reszta akwarium.

> Czy mieliście okazje słuchać audio w zupełnie szklanym pomieszczeniu ? Jak to wpływa na akustykę, co można zmienić , rolety-zasłony ?

Muzyka, jakiej słucham, to wszystko, co wpadnie w ucho-od house , progresiv kończąc na jazz, a nawet disco polo :))

W przyszłości jak odkuję się finansowo, sprawie sobie coś mega audiofilskiego o ile praca nie zniszczy mi słuchu i nadal będę chciał czerpać z muzyki przyjemność.

Obecnie mam inne wydatki w związku z tym chciałbym poprawić moje obecnie Audio kwotą do 3500 zł max. .

Oczekuje, poprawy tego, czego brakuje w mission m 35 - wszystkiego oprócz bassu :)

Choć przyznam, że czasem potrafią zaskoczyć detalami, ale nadal środek gdzieś ucieka i tutaj czuje niedosyt -więcej detali i wokalu.

Chciałbym, zrezygnować z cd na zawsze na rzecz spotify - wygodnie, jakość zadowalająca .

Moje propozycję z prośbą oceny opierając się na waszych postach (nowe, używane)

Mission M35i >> Yamaha R-N803D >> PC

Mission M35i >> WZMACNIACZ YAMAHA A-S701 >> PC

Mission M35i >> Cambridge Audio AZUR 740A >> Cambridge Audio DacMagic 100 >> PC

B&W 683 S2 ( używane ) >> denon pma 710 >> Cambridge Audio DacMagic 100 >> PC

Moje sugestie:

Myślę, że kolumny mission potrafią zagrać i pokazać coś więcej niż buczący bas i mam nadzieje, że dotychczas najsłabszym ogniwem był wzmacniacz denona, który nie dawał rady tego uczynić :).

Proszę o poradę i z góry dziękuje :)))

Wzmacniacz jest w stanie wydobyć coś , ale nie zagłębiając się powiem po sobie : lepszy ampli dał na ucho ~15-20% poprawy jakości w kolumnach , natomiast lepsze kolumny dały 75-100% lepszy dźwięk względem nowego ampli na starych kolumnach ;)

Mam nadzieję iż to Ci pomoże.

Co prawda przeskok ampli to było cenowo x2-2,5 , kolumny jakieś x3-3,5 względem tego co było - oczywiście szacunkowo , ale widać ,że poprawa jakości dźwięku do poniesionych tak jakby kosztów preferuje jednak kolumny , tym bardziej ,że wyciągnąłem po 15 latach stary wzmacniacz stereo yamahy i grało przyjemnie (wzmak 1/2 ceny obecnego ampli)

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

jedyną rzeczą jaka powinieneś wymienić to ... kolumny

Na pewno pojawią tu , tez osoby które poradzą ci zmiane kabli , ale tych postów nawet nie czytaj - szkoda czasu

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Na pewno pojawią tu , tez osoby które poradzą ci zmiane kabli , ale tych postów nawet nie czytaj - szkoda czasu

Jakieś mikroskopijnie znaczenie pewnie mają :)

Tak dla ścisłości, nie znam się na tym, ale posiadam coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na przewodach głośnikowy jest napisane :

supra classic 2x4 mm tinned ofc made in sweden

na rca :

Taralabs

:)

Ukryta Zawartość

Jakieś mikroskopijnie znaczenie pewnie mają :)

przyjmijmy że tak

ale przecież nie szukasz "mikroskopijnych" zmian , prawda ?

te co masz - zostaw

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Przejrzałem sobie taki test:

Ukryta Zawartość

i odnoszę wrażenie, że albo były w dziupli, albo stały w rogach pokoju; fakt, że jest też

możliwość trzecia - miały zwalone kopułki ;-))

A poważnie, to ich równowaga w dużym salonie ulegnie dużej zmianie, gubiąc na pewno

tę przewagę nieciekawego basu.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Być może w dużym salonie mIssion 35i zagrają dużo lepiej . Hmmm......

Czy głośniki B&W 683 S2 względem mission 35 będą dużą zmianą w zakresie detaliczności i wokali ?

Powinny być taką pożądaną zmianą. Dobra detaliczność to ich podstawowa zaleta.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mieliście okazję posłuchać mission m35 . Czy są waszym zdaniem warte aby ratować ich elektroniką ?

W przyszłości i tak zawita dobra lampa z dobrymi kolumnami klasy premium.

Więc czy warto błądzić i szukać alternatywnych kolumn, powiedzmy zbliżonej klasy (B&W683 S2 ) uzyskać trochę lepszy efekt w najgorszym wypadku na tyle subiektywny , że nie warty zachodu ?

Witaj,

Tylk oz tych Missionów to ciezko wydobyć wiecej detali jeśli chdozi o górne pasmo. To kolumny bardzo cofniete i relaksujące w tym brzeminiu.

Jedyną możliwością jest zakup Yamahy, Rotela czy Audiolaba. Z tym Denonem to się nawet nie wygłupiaj. Kluchy i granie bez emocji i rozlewający bas.

803D słuszna droga chodź to raczej minimum z tego co oczekujesz. Z tym że ma też całkiem pokaźne wyposażenie.

Jeśli nie on to Audiolab 8300A, lub starsza Yamaha AX900.

Montowaliśmy kiedyś w takim oszkolnym pomieszczeniu system. Była to zabudowana weranda? Akustycznie dobrze przy niskich poziomach. Przy średnich i wyższych nie za dobrze. Szkło wpada w rezonans i oddaje w mało przewidywalny sposób dzwięk.

Więc M35 bym to takiego pomieszczenia nie wkładał. Są za duże i za mocne.

Piotrek

Witaj

Zmiana wzmacniacza na pewno przyniesie zysk i tutaj bym poszedł w Yamahę R-N803D https://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n803d.html

(to poziom dźwiękowy A-S701 z dużo lepszą funkcjonalnością)

Jeśli zaś chodzi o kolumny to na pewno bardziej zmienisz brzmienie, wymieniając kolumny niż zmieniając elektronikę.

Zasada jest taka ,że jeżeli nie lubimy dźwięku naszego systemu to raczej sam wzmak tego nie naprawi.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Według mnie wokale nie są mocną stroną B&W serii 6xx, lepiej iść w stronę Tannoy, Dali, Elac

I fakt, że ten wzmacniacz Denona to najsłabsze ogniwo, kolumny grają na 50% możliwości.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Dziękuję wszystkim za cenne rady . Co raz więcej przeczytanych tematów i jednocześnie pomysłów :))Modyfikacje audio zacznę od źródła dźwięku .

Postanowiłem tak :

Rasberry pi3 hifiberry digi+pro >> xiangcheng dac 05A >> Yamaha As 701 >> mission m35 i >> JBL es250

Posłucham na tych kolumnach a w przyszłości zmienię na coś lepszego .

Co sądzicie ?

• Moderatorzy

JBL es250

Myślę, że subwoofer nie jest Ci potrzebny, mission ma sporo basu, a yamaha jeszcze podkreśli skraje pasma

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Myślę, że subwoofer nie jest Ci potrzebny, mission ma sporo basu, a yamaha jeszcze podkreśli skraje pasma

Myślę, że żadne głośniki podłogowe do 10 tyś nie potrafią zejść tak nisko do 25 hz i uderzyć z mocą 400 W RMS tak jak ten skromny subik :)

Nawet DALI RUBICON 8, które posiada znajomy, nie potrafią tego, co jeden 30 cm głośnik stworzony do basu.

Fakt missiony generują bas, ale nie takiej jakości, jakiej bym chciał. Jbl potrzebny do zadań specjalnych: czarna muza, filmy . Niezastąpiony

Mieliście okazję posłuchać mission m35 . Czy są waszym zdaniem warte aby ratować ich elektroniką ?

W przyszłości i tak zawita dobra lampa z dobrymi kolumnami klasy premium.

Więc czy warto błądzić i szukać alternatywnych kolumn, powiedzmy zbliżonej klasy (B&W683 S2 ) uzyskać trochę lepszy efekt w najgorszym wypadku na tyle subiektywny , że nie warty zachodu ?

Miałem kiedyś te kolumny, one tak grają. Nie warto szukać pośrednich. Kup za jakiś czas porządne do lampy. Tylko zadne b&w ani inne korpo, coś z polskiej manufaktury.

Miałem kiedyś te kolumny, one tak grają.

Właśnie jak ?

Czy jest szansa wydobyć z nich coś fajnego ? uwielbiam akordeon, saksofon .........nie słyszę w nich tego

Czy jest coś co obudzi w nich instrumenty i wokale ?

Ale to bas subwooferowe. Co ci z zejścia poniżej 30 Hz?

Który utwór nie elektroniczny realnie takiego posiada?

Jak ustawić równe granie basu na missiony i JBL kiedy maja inną charakterystyke i szybkość grania.

Akustycznie szklane pomieszczenie pod sub, do sprawdzenia na pewno ale raczej bym uważał.

Piotrek

• 3 tygodnie później...

Dziękuje wszystkim za cenne porady. Postanowiłem wymienić wszystkie elementy.

Poproszę jeszcze o jedną radę. Mam możliwość odkupić kompletne audio od osoby, która również wymienia wszystko w poszukiwaniu nowego wyższego poziomu grania.

Sprzęt w pełni sprawny technicznie wygląda jak nowy.

google chromecast audio >> Musical Fidelity V90-DAC >> MUSICAL FIDELITY M3i >> magnat quantum 757

Czy kwota 6500 zł to rozsądna za ten zestaw ?

Jakiego dźwięku się spodziewać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.