Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, jaki?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Przymierzam się do kupna Projektora. Nie wiem na co zwrócić uwagę bo się nie znam zielony jestem. Budżet mam 7-8tys. w tej cenie chciałbym kupić możliwie najlepszy proj oraz ekran.

Pokój jeszcze nie jest zaadaptowany, obecnie jest biała tapeta ale wymyśliłem sobie ze kupie materiał Drelich czarny nic nie widać i przymocuje go do listew między którymi chciałbym kupić gąbka tapicerską grubości 5 cm i zrobić cały pokój sufit również. Nie wiem na ile to poprawi akustyke ale wiem ze przy proju by uzyskać jak najlepszy efekt jest to wskazane. Oczywiście chodzi o kolor ścian...

Prosiłbym o jakieś propozycje, sugestie bo na prawdę nie wiem co się z czym je... a chciałbym być z tego zadowolony.

Czy taki Epson EH-TW5600 i ekran MS będzie to dobre zestawienie??? Zależy mi na kolorach i czerni dlatego chcę zaciemnić pokój. Aha pokój ma 3x4,8m ekran ma być na tej węższej ścianie

https://www.audiostereo.pl/topic/136563-pierwszy-projektor-jaki/

Z Epsona nie uswiadczysz czerni , nawet w jaskini .

Polecam starego JVC , Sony hw 50 lub mojego Benq W 1400 z procesorem Darbee i 5 par okularów.

Jeżeli, to będzie jaskinia myślę, że Adeo White będzie najlepszy.

...Kolego...

..decydując się na projektor nie bierzemy pod uwagę tylko i wyłącznie jakość obrazu jaki rzuca maszynka (choć to główne kryterium)...

...inne "cechy" jakie należy brać pod uwagę to m.in.: łatwość instalacji ( czyli lens shift poziomy i pionowy, zakres zoomu , odległość rzutu, jasność i bardzo ważny aspekt , czyli głośność pracy .... bo ten ostatni często psuje kinowe doznania... i tutaj tylko wspomniałem o samym projektorze... ;)

..."projekcja" to nie TV , który kupujemy ,stawiamy i jest git....tutaj trzeba wiele "tematów" pogodzić ze sobą , aby efekt końcowy był chociaż zadowalający... :)

...ja skupiłbym się na Twoim miejscu na projektorch w technologii LCoS, czyli głównie Sony i JVC...chociaż LG też takowy posiada i zdaje się Kolega @jgx jest z niego zadowolony...

wymyśliłem sobie ze kupie materiał Drelich czarny

A to nie lepiej już pomalować na czarno albo jakiś bardzo ciemny kolor? Dziwnie będzie wyglądał cały pokój w tym materiale... no chyba, ze nie będziesz z niego korzystał poza seansami filmowymi, to wtedy już wszystko jedno.

przymocuje go do listew między którymi chciałbym kupić gąbka tapicerską grubości 5 cm i zrobić cały pokój sufit również

Popytaj w dziale akustyka, ale z tego co wiem to nie jest dobry pomysł. Będziesz miał "przegłuszone" pomieszczenie, a bas i tak pozostanie niezmieniony, bo tak cienka gąbka go nie ruszy. Efekt będzie gorszy, niż jakbyś nic nie robił.

Na początek zacznij od grubej wykładziny i pod nią możesz dać taką specjalną piankę pod wykładziny min 1 cm grubości. Będziesz miał efekt pochłaniania, a dodatkowo fajnie się po tym chodzi. Sufit najlepiej jak jest podwieszany - masz wtedy szerokie pole do popisu z materiałami wygłuszającymi. Są nawet gotowe perforowane panele k-g przebadane akustycznie, gdzie dokładnie wiesz jaki będzie efekt.

Czy taki Epson EH-TW5600 i ekran MS będzie to dobre zestawienie??? Zależy mi na kolorach i czerni

Jeśli zależy Ci na czerni to na pewno nie Epson. Tylko wysokie modele Epsona dobrze sobie radzą z czernią, ale to już kwoty powyżej 10k zł.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

...sony to lepsza ostrość , kontrast i odwzorowanie ostrości w ruchu...jedynie jvc jest lepszy pod względem kontrastu...

...i oczywiście błoga cisza w wykonaniu każdego sony hw... :) ;)

...za 4-6 tyś można wyrwać używanego hw40 -45...ale szukał bym hw55 ze względu na dynamiczną przesłone iris. ..

Jedyne w Sony mi się nie podoba plastikowa soczewką i badziewne pokrętła.

Ale do 5-6 tys to chyba najlepszy wybór.

...gdybyś gdzieś nie wyczytał, że soczewka to plastik to nawet byś nie poznał... :) ;)

Pokrętła badziewne, ale używa się ich raz do pozycjonowania obrazu.
Niestety ja zmieniam ciągle pozycję soczewki, tzn 16:9 lub 21:9 i dotykałem tych pokręteł. Okropne wrażenie.

No ale w tym budżecie to najlepsza opcja.

Niestety ja zmieniam ciągle pozycję soczewki, tzn 16:9 lub 21:9 i dotykałem tych pokręteł. Okropne wrażenie.
Jakość pokręteł w tym przypadku to najmniejszy problem...zmotoryzowana optyka jest super jak jej często używamy... ja nie używam tego bajeru ;) więc jest mi to obojętne... natomiast dla Ciebie to sprawa pierwszej wagi...

Dla mnie najważniejsze są 4 cechy projektora...kontrast...ostrość statyczna...ostrość w czasie odwzorowania ruchu i decybele pracy maszyny z racji ,że mam go metr nad głową. ...

Więc każdy kupuje pod swoje preferencje...ale wiele osób nieobeznanych z tematem nawet nie wie jak ma do tego podejść... i nie zna podstawowych cech projektorów wg których dokonujemy wyboru...

No ale w tym budżecie to najlepsza opcja.

...w filmach Nolana nie zdążysz z przestawianiem proporcji obrazu... :)))))))))))

To tam bym leciał na 16:9

Czy może 4:3 też tam potrzene....

...ja tam lubie te zmiany formatu Nolana.... choć wiem ,że innych doprowadza to do obłędu... "INTERSTELLAR" mistrzostwo świata jak dla mnie...

To tam bym leciał na 16:9

Ja bym najchętniej zawsze oglądał na pełnym ekranie. Może to "profanacja" standardu 2,35:1, jednak mnie to nie przeszkadza. Moja nowa zabawka (Oppo-UDP-203), stanowiąca pierwszy krok ku natywnemu 4K w moim kinie, umożliwia bezproblemowy zoom np. z 2,35:1 do 1,78:1 i to nie tylko materiału z plików, lecz również z oryginalnej płyty Blu-ray lub UHD. Fakt, że przy 110 calach zoomowany materiał w 2,35:1 musi mieć bardzo dobrą jakość, aby uznać go za akceptowalny w formacie 1,78:1.

.ja tam lubie te zmiany formatu Nolana

W filmach Nolana trick z zoomem nie przejdzie :)

No nie, u mnie to nie przejdzie. W sumie to nawet głównie oglądam na projektorze 21:9 i tak ustawiam ekran. Rzadko 16:9 ale się zdarza i wtedy jednym przyciskiem soczewka ustawia się na ustawienie do 16:9.

Ja bym najchętniej zawsze oglądał na pełnym ekranie. Może to "profanacja" standardu 2,35:1, jednak mnie to nie przeszkadza. Moja nowa zabawka (Oppo-UDP-203), stanowiąca pierwszy krok ku natywnemu 4K w moim kinie, umożliwia bezproblemowy zoom np. z 2,35:1 do 1,78:1 i to nie tylko materiału z plików, lecz również z oryginalnej płyty Blu-ray lub UHD. Fakt, że przy 110 calach zoomowany materiał w 2,35:1 musi mieć bardzo dobrą jakość, aby uznać go za akceptowalny w formacie 1,78:1.

W filmach Nolana trick z zoomem nie przejdzie :)

...A czy ten zoom z oppo 203 nie wycina boków obrazu?
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Czyli wychodzi na to że Sony i JVC brać pod uwagę i bardziej się przyjrzeć trzeba. Choć patrzyłem na all... po ile tak stoją te nizsze modele i powiem ze te 8,5 trzeba dać za hw45 Sonego, przy czym brak funduszy na ekran.

Nakierowaliscie mnie na proje ale nikt nic nie napisał co do ekranu...

Da ktoś może przykłady zebym wiedział w która stronę iść. Ekran będzie w ciemno kupiony bo raz nie mam gdzie dwa brak czasu trzy to w mojej okolicy nigdzie nie widziałem w sklepie projow a co dopiero ekrany

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Obraziłeś się na mnie ? W pierwszym poście napisałem , do jaskini Adeo White :)
Napewno będzie tańszy niż MS RS.... :) ;)
Czyli wychodzi na to że Sony i JVC brać pod uwagę i bardziej się przyjrzeć trzeba. Choć patrzyłem na all... po ile tak stoją te nizsze modele i powiem ze te 8,5 trzeba dać za hw45 Sonego, przy czym brak funduszy na ekran.

Nakierowaliscie mnie na proje ale nikt nic nie napisał co do ekranu...

Da ktoś może przykłady zebym wiedział w która stronę iść. Ekran będzie w ciemno kupiony bo raz nie mam gdzie dwa brak czasu trzy to w mojej okolicy nigdzie nie widziałem w sklepie projow a co dopiero ekrany

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Poszukaj używek sony ...ceny podałem wyżej za używki...i szukaj hw55 lub hw65...dynamiczna przysłona robi mega robotę i pracuje wzorowo...ale nie uświadczysz jej w hw40 i hw45...

Skoro nie masz w pobliżu salonu z ekranami i projami to popytaj Forumowiczów (z Twojej) okolicy i wproś się na chwilową prezentację. ... :) ;)

Zawsze lepiej jest się wstrzymać , obejrzeć i dopiero podjąć decyzję. ...

Wycina. Dlatego napisałem, że to "profanacja" formatu.
...tak myślałem. ... niestety odpada jak dla mnie... :) ;)

1/3 obrazu nie widać

. W opcjach OPPO jest też powiększenie x 1,20 a także 1,3 , 1,5, 2,0 i upscan 1/2. Tak więc zamiast opcji 1,30 można wykorzystać zoom 1,2. Przy zoomie 1,3 i 1,2 nie widać 20 lub 30% szerokości Cinemascope a nie 1/3 całego obrazu.

Władca Pierścieni na całym 130" ekranie wygląda świetnie . :-)

To prawda. "Buźka" Konga i jego ryk na pełnym ekranie to bajka......reakcja oglądających bezcenna :-)
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Obraziłeś się na mnie ? W pierwszym poście napisałem , do jaskini Adeo White :)

Nie, nie, nie obraziłem się. Po prostu ty jako jeden dałeś coś reszta nic i do nich się odniosłem.

Co do projekcji w mojej okolicy. Nie da się i nie ma opcji, mieszkam za granicą a dokładnie w Niemczech koło Munster. W Polsce jestem z Rawicza i tam też wątpię by miał proja. Tu w niemczech tz u mnie mało jest tego typu żeczy tu królują tv oledy, qledy i to w kwotach od 2tys.€ do 20 tys.€ i Niemiec woli coś takiego niż proj i 130 cali

Taki mniej więcej obraz bym chciał u siebie. Wiem że filmik przekłamuje kolory czy jasność ale to i tak lepsze od tv...

Projek Sony z serii hw.. to wymiata wszystko inne (nowe) do ~10k obraz full hd jest zyleta, baa do tego mozna kupic jeszcze filtry na obiektyw.

Ekran jak do 120" to naprawde polecam Ci ms rs na tym bedziesz ogladal jak nimiec tego oleda ;)

Sent from my SM-G903F using Tapatalk

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Taki mniej więcej obraz bym chciał u siebie. Wiem że filmik przekłamuje kolory czy jasność ale to i tak lepsze od tv...

Nie chcę marudzić ale czernią dupy nie urywa.

Przynajmniej na tym filmie.

W zasadzie nie wiem o co chodzi z tą jakością na tym filmie bo widziałem już lepszą jakość na filmach i to z tańszym projektorem. Na tym filmie jest po prostu tragedia. I pewnie nie chodzi tu o jakość samego projektora ale o umiejętność filmowania.

Nie chcę marudzić ale czernią dupy nie urywa.

Przynajmniej na tym filmie.

W zasadzie nie wiem o co chodzi z tą jakością na tym filmie bo widziałem już lepszą jakość na filmach i to z tańszym projektorem. Na tym filmie jest po prostu tragedia. I pewnie nie chodzi tu o jakość samego projektora ale o umiejętność filmowania.

...ale co ma urywać skoro ogladamy to na laptopach z marnymi matrycami lcd... przecież widzimy to co nam laptop zapoda...

...pozatym Krzysiu wiesz dobrze ,że im ciemniejszy ekran tym czarniejsza czerń...na czarnym ekranie czerń bedzie taka jak w oledzie ale niestety nie bedzie bieli i wszystkie kolory beda przekłamane.... a jeśli chodzi o Twoją rolete, czerń pewnie masz dobrą ale bieli brak, zyskujesz coś kosztem czegoś innego...i tu jest pies pogrzebany... :) ;)....sukces to mieć wszystko i nic nie tracić.... :) ;)...oczywiście trzeba stracić "troszkę" gotówki...

...oczywiście ja nic nie mam do twojej "ikei" bo osiagnałeś dobry efekt patrząc ile zainwestowałeś.... :)

... jak byś zobaczył obraz na żywo z Sony HW ( 40,45,50,55,65) to już byś wiedział co znaczy "dupe urywa"... oczywiście w odpowiedniej konfiguracji...proj-ekran-pomieszczenie...i chodzi tu o wszystkie aspekty obrazu czyli...ostrość,kontrast, czerń, obróbke obrazu w ruchu,odwzorowanie kolorów i ogólną plastykę obrazu, której bardzo blisko do plazmy swoją naturalnością...

...za kazdym razem kiedy siadam i oglądam seans rysuje mi się usmiech zadowolenia z tego co widzę.... :) ;)

Zasada jest prosta. Masz ekran z gainem 0.5 musisz mieć dwa razy więcej lumenów i masz dokładnie tak samo jasną biel bo dlaczego miałbyś mieć ciemniejszą. ale kontrast wzrasta ci czterokrotnie. Dla przykładu. Załóżmy że masz projektor o nieskończenie dużym kontraście. W pokoju masz oświetlenie które świeci ci z powrotem na ekran 10 luksów a sam projektor świeci ci na ekran 100 luksów. Masz maksymalny kontrast 10:1. Teraz masz ekran z gainem 0,5 ale projektor jest dwa raz jaśniejszy. Projektor ci świecie 200 luxami ale ekran zmniejsza ci jasność dwukrotnie to widzisz dalej 100 luksów ale światło pomieszczenia widzisz tylko 5 luksów i masz kontrast 20:1 i tą samą biel. W zaciemnionym pomieszczeniu jest jeszcze lepiej ponieważ dwa razy ciemniejszy ekran świeci dwa razy mniej do pomieszczenia a te dwa razy mniejsze światło z pomieszczenia pada na dwa razy ciemniejszy ekran czyli wpływ pomieszczenia jest cztery razy mniejszy a więc masz wzrost kontrastu czterokrotnie czyli 40:1. Przyznasz że różnica 10:1 a 40:1 to duża różnica. Problemem w projekcji jest przede wszystkim pomieszczenie. Owszem kontrastowe projektory mogą odtworzyć bardzo wysoki kontrast gdy białego jest z dziesięć procent w całym obrazie i pomieszczenie jest przystosowane do projekcji jednak kontrastu ANSI w pomieszczeniu wcale nie mają dużo lepszego bo pomieszczenie nie ważne jakby było czarne świeci na ekran. Wystarczy poczytać sobie testy i wyniki pomiarów. Dlatego moim zdaniem ważniejsze w drogich projektorach są inne parametry niż kontrast i czerń. Przede wszystkim ostrość, obróbka obrazu, upłynniacze, głośność, jakość optyki. Jedyna zaleta bardzo wysokiego kontrastu w projektorach uwydatnia się w bardzo ciemnych scenach takich jak gwieździste niebo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.