Skocz do zawartości
IGNORED

AMPLITUNER yamaha rx-v781

Maestro80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem posiadaczem yamaha rx-v781.

Jest to amplituner 5.1, dzwięk z niego całkowicie mnie zadowala, ale żeby włączyć głośniej muzykę pokrętło mocy musi być ustawione na 80-90%~~.

W ramach tego chciałbym dokupić przedwzmacniacz, lub koncówkę mocy.

Nie bardzo orientuje się w tym temacie i nie wiem czym się różnią te 2 urządzenia.

Zależy mi po prostu na zwiększeniu mocy.

Proszę o porady mogą być konkrety do 1200zł używane..

https://www.audiostereo.pl/topic/136635-amplituner-yamaha-rx-v781/

Jeżeli zamierzasz zwiększyć moc to OK. Musisz kupić końcówkę mocy o ile Twój amp ma wyjście pre-out na fronty. Natomiast wątpie aby to zmieniło jakoś sterowanie głośnością. Potencjometry w amplitunerach kina domowego są tak ustawione.

Jest to amplituner 5.1, dzwięk z niego całkowicie mnie zadowala, ale żeby włączyć głośniej muzykę pokrętło mocy musi być ustawione na 80-90%~~.

To jest amplituner 7.1 a skala głośności jest prezentowana w decybelach. trudno zgadnąć, co znaczy 80-90% dla gałki głośności, która kręci się na około bez punktu zerowego.

Ogólnie mówiąc, jeżeli chcesz mieć głośniej, to kup efektywne kolumny.

To jest amplituner 7.1 a skala głośności jest prezentowana w decybelach. trudno zgadnąć, co znaczy 80-90% dla gałki głośności, która kręci się na około bez punktu zerowego.

Trudno zgadnąć? nie rozumiem jaki masz problem.. ale podpowiem Ci że amplitunery pokazują pasek, który zapełnia się na szary kolor wraz z przekręcaniem gałki głośności, mimo że kręci się na około, cyfrowy ekran pokazuje w którym punkcie jesteś.. i tu twoja wielka "zagadka" 80-90% rozwiązana. BRAWO !

A napisze mi ktoś jaką rolę pełni przedwzmacniacz? Czy on zwiększa moc? Czym różni się od końcówki mocy?

np. to urządzenie..? Jakie ma działanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jak to się ma np. do takiej końcówki mocy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cyfrowy ekran pokazuje w którym punkcie jesteś

Nie, omawiana Yamaha tego nie ma :)

Ale możne pokazywać pasek na ekranie TV, pasek odzwierciedla skalę decybelowa amplitunera w zakresie od -80 do +20dB, więc 80% wypadałoby w okolicach 0dB, co powinno być bardzo, bardzo głośno.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.