Skocz do zawartości
IGNORED

RCA Klotz AC106 a Melodika MD2R

krzychu9667

Rekomendowane odpowiedzi

Temat interkonektów to temat rzeka. Jedni słyszą różnicę inni nie. Ja nie wiem jeszcze do której grupy należę. Na pierwszy ogień poszło porównanie Klotz AC16 i Melodika MD2R. Wiem, wiem to są kable budżetowe, ale czy powinienem słyszeć różnicę? Kabel łączy Yaqin MS30L i Onkyo DX7333.

https://www.audiostereo.pl/topic/136648-rca-klotz-ac106-a-melodika-md2r/

Oba kable są budżetowe, miedziane i moim zdaniem na sprzęcie tej klasy co masz, różnicy praktycznie nie usłyszysz. Jeśli już, to może wystąpić ciut różna barwa lub balans tonalny, ale pewnie i tak na granicy percepcji. Wybierz dowolny z tych kabelków, oba będą w tej sytuacji wystarczające i odpowiednie.

Co innego, gdybyś porównywał odmienne w budowie IC, do tego z różnych półek cenowych, np. 80 vs. 500 zł. Np. miedziane vs. posrebrzane/srebrne. Lub miedziane OFC vs. miedziane OCC, klasy czystości miedzi np. 6-7N. Albo o różnym ekranowaniu lub geometrii budowy wewnętrznej, nie mówiąc już nawet o różnej budowie i zastosowanych materiałach we wtykach RCA. Tu już różnice w przejrzystości, detaliczności, równowadze tonalnej, kontroli basu, wybrzmieniach i przestrzeni są już do wychwycenia i słuchać je nawet na budżetowym sprzęcie, a im wyższy tor audio, tym różnice bardziej się zaznaczają, czasami nie koniecznie na korzyść droższego kabelka :)

Jak nie słyszysz różnicy, to jesteś w komfortowej sytuacji :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Jesli nie słyszysz różnicy między IC , to znaczy ze jesteś "zdrowy" , ale nie gwarantuje że długotrwałe czytanie tego forum , nie zmieni tego stanu

Od teori że kabel moze wpłynać na przestrzeń , już tylko pół kroku do teorii płaskiej ziemi ;)

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Porównywałeś oba?

Ja różnice słyszę i melodikę miałem. To był mój pierwszy markowy kabel. Bardzo specyficzne brzmienie. Właśnie po tym kablu zauważyłem jaki kable mają wpływ na brzmienie.

Kup sobie Shultz-a i będziesz zadowolony.Tani,solidny kabel bez audiofilskiej marży.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Różnicę zasadnicza robi struktura, jak pisał wcześniej @marantz_boy w swoim wpisie.

Ja wiele lat temu przechrzciłem się na solid 0,2 mm2 i używam go jako IC, głośnikowe

oraz okablowanie wewnętrzne kolumn, bo o wymianie okablowania wewnętrznego

wzmacniacza właśnie na ten kabel zamiast taśm piszę tylko dla porządku.

Oczywiście głośnikowe to 3 + 3 albo więcej. Ja różnicę słyszę, ale wiem, że nie wszyscy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 lata później...

Osoby zainteresowane interkonektem w zakresie 200zł lub posiadające MD2R zachęcam do wypożyczenia MD2RD - nowej wersji MD2R. Info na priv

spacer.png

https://sklep.rms.pl/s?q=md2rd&cat=

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.