Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus faber cremona czy dali helicon 400 mk1 ?

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jak w temacie chciałem zapytać czy ktoś z was porównywał obie konstrukcję, obecnie posiadam Dali helicon 400 i zastanawiam się jak mają się do nich sonus faber cremona.

Chyba porównywać tu nie ma za bardzo co :-) Sonus wydaje się być bardziej dopracowaną konstrukcją.

Smuga cienia spowija..;-)

Tych konkretnych Dali nie słuchałem, ale słuchałem kilku innych, i zakładając ze to ta sama szkola brzmienia, to dźwięk bedzie zgoła inny, szybki, bezpośredni, a bas napiety jak baranie jaja. Nie wiem czy Cremona to lepsza kolumna, ale zdecydowanie nie bedzie to rownie relaksujące granie jak z Dali, musisz posłuchać koniecznie sam u kogos jesli chcesz kupic.

to dziwne, Jak kupowałem Helicon 400 to właściciel wymieniał je właśnie na Sonus Faber Cremona, ale nie kieruje się tym. Pytam między innym o różnice w brzmieniu, Sonusy są konstrukcją 3 drożną a helicony 2 drożną albo jak to napisał recenzent 2.5 drożną. Może jeszcze się odezwie ktoś kto słyszał obie kolumny lub zna dobrze Sonusy.

to dziwne, Jak kupowałem Helicon 400 to właściciel wymieniał je właśnie na Sonus Faber Cremona, ale nie kieruje się tym. Pytam między innym o różnice w brzmieniu, Sonusy są konstrukcją 3 drożną a helicony 2 drożną albo jak to napisał recenzent 2.5 drożną. Może jeszcze się odezwie ktoś kto słyszał obie kolumny lub zna dobrze Sonusy.

Też myślę o tych kolumnach ... chyba jedyną rozsądną drogą jest ich samemu posłuchać.

Witaj,

Jeśli zdanie branży cię interesuje to ja wybrałam bym Cremony.

Chodź obie konstrukcję nie do końca spełniały by moje założenia.

Cremony są bardziej nasycone, zróżnicowane na basie, piękne wokale.

Dali są bardziej dynamiczne mocniejsze mają jaśniejsze dokładniejszy przekaz.

Piotrek

Kurde no powiem szczerze że spotkałem się z opiniami odwrotnym tzn. Dali bardziej do jazzu, klasyki natomiast sonusy bardziej dynamiczne, szybsze dobrze nadadzą sie nawet do rocka. Hehe

Z SF Cremoną M żyję dłuższą chwilę. Nie bardzo tylko rozumiem twoje intencje. W klubie SF pisałeś, że masz na sprzedaż, tutaj kupujesz? Wątek raczej do hi- end.

Miałem na sprzedaż ale nie bezpośrednio ja, znajomy który mieszkał kawał drogi odemnie i poprosił mnie o ogłoszenie. Teraz Cremona mnie zaciekawiła i kupiłem ją dla siebie, prawdopodobnie będzie u mnie w środę. Ale nadal chętnie posłucham opini na ten temat. Może napiszesz coś ?

Środa niedaleko, więc dowiesz się sam prawie wszystkiego. Prawie bo z Cremoną trzeba trochę pożyć by ją dobrze poznać. Mają swój charakter. Głośnik bardzo dobrze zrównoważony, pokazujący każdą zmianę w torze bez rozjaśnienia czy absorbującej analityczności. Brzmienie ukute wokół mocnej, zdecydowanej ale i twardawej średnicy. Bez ocieplenia chociaż z leciutenko zaokrąglonymi krawędziami. Beneficjentem są ludzkie głosy, które są prawdziwe i namacalne, dobrze wypełnione. Generalnie wokal z Cremony to jest to. Dół mocny, zdecydowanie po stronie rytmu i ataku ale bez deficytu wypełnienia. Trudno o snucie i rezonanse. Bas trzymany za mordę, ma barwę, różnorodność i energię! Dobra mikrodynamika. Dźwięk ma rytm, pulsuje i żyje. Dobry atak i uderzenie całości. Jest potęga i masa ale trudno o przeciągłe, kinowe pomruki. Góra zszyta i wtopiona mocno w średnicę. Potencjalnie nie jest źródłem audiofilskich uniesień. Nie żyje własnym mikroświatem, nie rozsypuje się na miriady okruszyn. Ale! Jakimś sposobem nie brakuje rozdzielczosci, powietrza, swobody, blasku i informacji o akustyce. Makrodynamika z trojdrożnej konstrukcji nie rozczarowuje:) Całość bardzo spójna i płynna bez zmiękczenia i ospałości. Brzmienie określiłbym jako zwarte, jędrne i jednocześnie tfu! muzykalne. Mimo wielkosci ładnie znikają z pomieszczenia. Przestrzeń szeroka. Scena rozpięta 2-3m za linią kolumn i rozchodzi się trapezowato wszerz. Żadnego uprzywilejowania pierwszego planu, wypychania przed czy nawet na linię głośników. Fatalnie wąski sweetspot (!) ₩ ale to już raczej cechy ustawienia i charakter pomieszczenia. IMHO żeby zagrać potrzebują mocnego lub bardzo mocnego wzmacniacza po cieplej stronie mocy z dobrym wypełnieniem, tu niestety zupełnie nie widzę z Cremoną lampy. Potrzebują dużo miejsca wokół siebie. Wspomnianą jędrność łatwo przekuć w nieprzyjemną twardość albo poluzować w nadmierną miękkość. Także w tym sensie plus wymagania mocowe sprawiają, że nie jest to łatwy i szybki głośnik w aplikacji. Przy okazji to całkiem ładny mebel, jeden z nielicznych , który nawet z tylu wyglàda co najmniej tak dobrze jak od frontu.

P.S. Powyższe uwagi dotyczą Cremony M. Wcześniejszej wersji nie miałem przyjemności posłuchać. Pozdrawiam!

A to ciekawe stwierdzenie...

Źle je zapamiętałem?

Po drodze od Heliconów parędziesiąt innych Dali poszło w odsłuch. Ale żebym aż tak pokombinował.

Miałem na sprzedaż ale nie bezpośrednio ja, znajomy który mieszkał kawał drogi odemnie i poprosił mnie o ogłoszenie. Teraz Cremona mnie zaciekawiła i kupiłem ją dla siebie, prawdopodobnie będzie u mnie w środę. Ale nadal chętnie posłucham opini na ten temat. Może napiszesz coś ?

No i jak?

No i jak?

dopiero dziś jednak bedą u mnie, mijam się z kurierem ; / coś tam napisze jak już się osłucham. Nastepną ciekawostką są rozmiary samych głośników, Dali podaje 6.5 cala a Sonus podaje 6 cali. A mi się wydaje że są takie same lub nawet Sonus ma większe, mówię o membranie z zawieszeniem.

a więc tak pierwsze wrażenia to to że jest mniej basu, dlaczego ?? reszte może napisze jutro gdyż dziś tylko szybko sprawdziłem jak grają.

a może jest lepiej kontrolowany?

Myślę że nie takiego bassu którego być nie powinno, skoro jest w zapisie takie pasmo to i odtworzone zostanie. Jest zapewne lepiej kontrolowany ale jest szczuplejszy.

Jest zapewne lepiej kontrolowany ale jest szczuplejszy.

O to mi chodziło. Czy lepsza kontrola nie powoduje u Ciebie wrażenia/odczucia szczupłości basu.

ii tak jak narazie nie mogę się przekonać do Sonusa, ogólnie są ; szybsze, żywsze, może bardziej rozdzielcze. Ale mimo to czegoś mi brakuje, prawdopobnie w najbliższym czasie bedę je sprzedawał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.