Skocz do zawartości
IGNORED

YAMAHA SN SW 300 a wielkość pomieszczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeczytałem chyba większość tematów z forum odnośnie doboru i ustawienia subwoofera, mam jednak niejasność odnośnie wyników kalibracji w moim pomieszczeniu.

Zakupiłem do swojego audio-video salonu jako dopełnienie subwoofer YAMAHA NS SW300.

Pomijając bardzo atrakcyjną cenę i bardzo dobre wrażenia wizualno-odsłuchowe mam pytanie.

Mój salon ma ok. 23m2, sub współpracuje m.in. z MARANZ SR5009, który podczas kalibracji wycisza go do -9dB. Ustawienie na skali głośności suba wynosi ~40%, cut off ustawione na 70Hz.

Czy to jest normalne wyciszenie przez amplituner, czy też zakupiłem za dużego suba w stosunku do mojego pokoju?

Lubię subtelny i głęboki bas, ale nie zależy mi na drżeniu ścian i podskakiwaniu mebli.

Przy tym wyciszeniu sub pracuje bardzo dobrze, jednak czy nie jest za mocny?

Czy przy tych wyciszeniach jego działanie jest ok?

Proszę o Wasze sugestie

Pozdrawiam

Jacek

Ustaw suba : głośność na mniej więcej na godzinę 11 - stą ( może to daje 60 % ) , częstotliwość odcięcia Hz maksymalnie i tak kalibruj .

To że amplituner poustawia na minusie to normalne .

Jeśli odcieniem subwoofera zajmuje się AT, optymalnym rozwiązaniem jest filtr częstotliwości na max lub przełącznik filtra na bypass- jeśli filtr jest z możliwością wyłączenia/obejścia. Głośność suba na 40-60% skali regulacji. Resztą zajmie się procesor w AT.

Witam,

dziękuję za sugestie - wieczorem zrobię kalibracje ponownie.

Sub jest podłączony kablem RCA-RCA (wyjście sub w ampli, wejście mono L normal w subie).

Nie jest podłączony pod SW.

W ampli ustawiłem głośniki jako małe, odcięcie wszystkich 80Hz - zgodnie z sugestiami z innych wątków.

Basy ustawione na LFE 80Hz.

W instrukcji suba jest napisane, aby ustawić potencjometr na 12-tą, a high cut na ok. 70Hz.

Czy ustawienie high cut na max nie będzie psuło całego efektu?

Nie wiem czy przy tym połączeniu ampli steruje wszystkimi odcięciami.

Będę ćwiczył zgodnie z Waszymi sugestiami, bo już chciałem zamieniać suba na mniejszy (np. EQ MAX8), tylko ta różnica cenowa...

Pozdrawiam

Jacek

Jeśli cięciem suba zajmuje się AT, filtr w subie można całkowicie ominąć, ponieważ dostaje on już obrobiony sygnał i filtr jest wtedy zbędny lub wręcz psuje efekt "sklejenia" pasma.

Sub nie jest ZA duży.

To jak z samochodem z lepszym (większym) silnikiem- nie zawsze to wykorzystujesz, ale jak nagle potrzeba "kopa", masz pod nogą rezerwę mocy.

No chyba, ze jest tak duży, że nie nasz gdzie go wstawić :-)

Edytowane przez porlick

Witam,

zabieram się za ponowną kalibrację.

Żeby pominąć (ustawić maksymalną wartość high cut w subie zmieniłem połączenie z wejścia mono L normal w subie na INPUT3 LFE, tak żeby ampli zarządzał odcięciami.

Wg instrukcji pokrętło high cut winno być nieaktywne.

Resztę zrobię tak jak pisaliście i zobaczę co wyjdzie w kalibracji.

Wielkościowo mieści się, tylko nie chciałem przesadzić z mocą.

Pozdrawiam

Mocy użyjesz tyle, ile wymusi na nim AT poziomem podawanego sygnału. Co najwyżej będziesz miał większy zapas mocy, czyli będzie nawet lepiej, bo sub nie będzie pracował w dużym wysileniu.

Podłączenie pod LFE to prawidłowe posunięcie.

Edytowane przez porlick

W ampli ustawiłem głośniki jako małe, odcięcie wszystkich 80Hz - zgodnie z sugestiami z innych wątków.

Basy ustawione na LFE 80Hz.

Jakie masz przednie kolumny ? Jak kalibracja ustawia wielkość kolumn ?

Jeśli kolumny ustawione są na małe , to raczej sub " więcej daje " . Na ogół ludziom sub za mało daje . Ty chyba jesteś pierwszym użytkownikiem , który niepokoi się że sub za mocno " wali " .

Z tyłu suba ustaw phaze na normal , a BASS na movie .

Witam,

więc jestem po kalibracji.

Po zmianie połączenia (rca-rca) z wejścia mono L normal w subie na INPUT3 LFE sytuacja zmieniła się diametralnie.

Pokrętło high cut przestało być aktywne, amplituner wreszcie wykrył dokładną odległość suba, a sam sub zaczął wreszcie działać.

Ampli obniżył głośność -3dB, przy potencjometrze w subwooferze ustawionym na 10-tą godzinę.

Głośniki przednie DCT6SE teraz pierwszy raz zostały wykryte jako małe, a odcięcie ustawiłem dla wszystkich na 80Hz.

Jednym słowem wszystko działa jak należy, a ja poprzednio jak widać źle go podłączyłem.

Dziękuję za pomoc Panowie.

Pozdrawiam

Jacek

• 2 lata później...

Panowie posiadam Amplituner rx v485 dotego zestaw indiana line i SUba NS SW300. I mam 2 pytania.

1) czemu jak kręcę pokrętłem to pokazuje mi (- 20 decybeli) i jest głośno a jak kręcę w drugą stronę na ( - 5 Decybeli) jest cicho im bliżej +tym ciszej to jest normalne.

2) czy da radę podłączyć 7 głośników od 4 do 8 Ohm g do RX485  jak wzmacniacz  ma 5 kanalow. 

Edytowane przez Maja121