Skocz do zawartości
IGNORED

Stojaki głośnikowe - skąd wziąść?

meecowhy

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt został wczoraj przeze mnie nabyty, teraz nie mam na czym go ustawić. Potrzebuję jakieś zgrabne stojaki i za normalne pieniądze. W miarę ok znalazłem w MM, ale kosztują 400 zł, trochę sporo za kawałek metalu. Poza tym byłem w Leroy Merlin, OBI, Tesco, Ikea, i nic nie znalazłem. Myślę że wysokość 50 cm wystarczy, powinny być stabilne bo monitorki raczej spore są. Jakieś sugestie?

• Redaktorzy

po pierwsze: pusto w "o mnie"

po drugie: mamy zgadywać co to za kolumny?

po trzecie: wziąć

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W stosunku do ceny bardzo dobre:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lepsze ale i drozsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, OK, uzupełnię "o mnie" w wolnej chwili, nie sądziłem że będzie to potrzebne, żebyście mi mogli wskazać gdzie takie ustrojstwo zakupić. Głośniki to B&W 601 w każdym razie, sorry za ortografa (jednak word to jest wynalazek), a DIY to niby co, mam WZIĄĆ i sobie wyspawać te stojaki? Z czego?

Szukałem niedawno standów dla kolegi, co je chciał pod piacocrafty zakupić. Nie ma lekko. Wydatek 300-400 zł to minimum. Sptrawdź info o produktach Ostoi, Femi albo B-tech

www.ostoja.com.pl

www.femi.com.pl

www.voice.com.pl

Na stronie Polpaku www.polpak.com.pl są namiary na standy Premier za 220 zł/szt, ale to chyba jakiś drewniany badziew jest. Lepiej trochę dołożyć i kupić metalowe

• Redaktorzy

kupujesz 4 płyty wiórowe dwustronnie okleinowane i brzegowane (robią na miejscu) - dwie na podstawy dolne np 45/45cm i dwie na górne np 15/15cm - wsio dostaniesz w większości stolarni, etc. + kupujesz np. klejonkę świerkową 10/10 cm + garść drewnowkrętów + puszeczke odpowiadajacej Twoim gustom lakieru akrylowego + samoprzylepne kolce (ew. podkładki filcowe) + rezerwujesz sobie ok 2 godzin czasu (żeby kilka razy słupki przemalować). Jak poskładać wsio do kupy to chyba jakoś dojdziesz. Efekt podobny do poniższego gwarantowany

[obrazekLUKASZ-225118_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Bardzo slabe zdjecie, bo z komorki i ciemno jeszcze. Posataram sie o lepsze w bardziej odpowiednim watku.

[obrazekLUKASZ-225153_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tanio, szybo i nie męcząc się za bardzo można wykonać solidne podstawki według przepisy

Ukryta Zawartość

Najlepiej zrobić z grubych dech aby złapać odpowiednią masę podstaw. Dodajesz jeszcze kolce i okazuje się że nic lepszego nie trzeba.

Ukryta Zawartość

Można zaczaić się na Allegro bo co jakiś czas pojawiają się w miarę tanie metalowe konstrukcje. Oprócz tego są też producenci takich podstawek ze stali. najlepsze byłyby na 3 nogach po min5cm średnicy. Jeśli na jednej to 7-8cm. Moje mają nogę jak lufa czołgowa (dokładnie -w T34 stosowano działa 80mm :) i to wcale nie jest za dużo.

Bałbym się kupować na Allegro takie z podstawami z MDFu na cienkich rurkach nie wiadomo jakiej solidności a stalowe pospawane czy poskręcane zawsze będzie solidne i sztywne.

Ostoja robi całkiem ładne.

Całe granitowe to oczywiście marzenie ale wychodzi bardzo drogo chyba, że mieszkasz w Strzegomiu.

A gdyby tak po prostu pójść do kamieniarza, zamówić cztery płyty (dwie grube i dwie cieńsze) z jednego rodzaju granitu z otworem np. 100 mm w środku, dać rurę o tej średnicy w otwór grubej płyty, zasypać ją piachem i dać na górę cieńszą płytę?

Rura mogłaby być np. poniklowana albo nawet ceramiczna (a'la rynna) - kwestia inwencji.

O tak

***** granitowa półka pod głośnik

|...|

|...| rura z piachem

|...|

|...|

***** podstawa z granitu

• Redaktorzy

szczesiu - wystarczy wizyta w sklepie z artykułami meblarskimi i wykończenia wnętrz (po chromowane rury) i mail do Sebaxa po "kamyczki".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Moje stendy sa autorstwa sebaxa. Cena, nawet z przesylka np. DHL'em jest stosunkowo niska (po szczegoly do Sebaxa), oczywiscie wszystko zalezy od rodzaju granitu. Ja wybralem chyba najtanszy, Strzegom, ale uwazam ze wyglada to elegancko, no chyba ze sie komus zle kojarzy ;). Oczywiscie wlasciwosci soniczne takich ciezkich i stablinych podstawek sa lepsze niz DIY drewnianych(jak dla mnie).

Rury z piachem, fragmenty grobowców, co się dzieje w ogóle. Ja nie mam jakichś super hi-endowych głośników tylko zwykłe 601, od podstawek oczekuję jedynie tyle, że głośnik będzie na dobrej wysokości, nie spadnie przy byle okazji i że wizualnie nie będzie to biło po oczach. Z tego powodu płyty nagrobne odpadają, skłaniałbym się ku konstrukcjom metalowym w czarnym matowym wykończeniu oraz - co pragnę podkreślić - rozsądnej cenie.

skłaniałbym się ku konstrukcjom metalowym w czarnym matowym wykończeniu oraz - co pragnę podkreślić - rozsądnej cenie."

nie chce sie reklamowac czy cos w tym stylu ale własnie mam cos do zaoferowania w ogłoszeniach odpowiadajace idealnie tym preferencją.Jak cos to prosze pisac.

Pozdr

Jeśli ktoś chce podstawki zapraszam też do mnie. mail: [email protected]

[obrazekLUKASZ-226486_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ostatecznie łyknąłem standmaxy od jednego z forumowiczów, wyglądają nieźle, co do grania to jeszcze nie wiem, sprzet przywiozłem do domu trzy godziny temu :) Kolejne pytanie - przykleić jakoś głośniki do podstawek? Na razie stoją tak sobie, ale gdyby na przykład pies się zaplątał w kabel to lecą... Mam taśmę dwustronną superverystrong, zapodać? :)

No proszę i tak szybko kilka osób się odezwało... W takim razie pozwolę sobie wstawić jeszcze jedno zdjęcie, przedstawiam FUTURA gamma.

[obrazekLUKASZ-226731_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie warto przymocowac kolumny do podstawek. W cale nie rozchodzi sie tu jedynie o zabezpieczeniem prze strąceniem, ale o zintegrowanie calosci. Ogolnie to kazdy ma swoja teorie na to jak mocowac kolumny do standow i nie ma co sie spierac, bo kazdy bedzie obstawal przy swoim wlasnym zdaniu. Osobicie polecam umiescic miedzy podstawkami a monitorami specjalne przyklejane odbojniki stosowane w przemysle meblarskim, ktore sa zdecydowanie twardsze od zwyklych silikonowych uszczelek, czy podkladek, co ma korzystny wplyw na brzmienie ( czytac lepsza kontrola basu i rozmieszczenia zrodel pozornych ). Przyklejanie dwustronna tasma to rowniez z teoretycznego punktu widzenia dobry pomysl jednak niezarekomenduje tej ze opcji poniewaz sam nigdy niewyprobowalem takiego zestawienia. Napewno moge odradzic wszelkie nabijanie na kolce itp. Jednak wybor zawsze nalezy do uzytkownika poniewaz kazdy zestaw zagra odmiennie nawet przy zastosowaniu jednego sprawdzonego wariantu. Życze milej "zabawy" tym bardziej ze StandMax-y to przyzwoite standy.

Ale nikt nie wspomniał w tym wątku o najbardziej (chyba) popularnym i skutecznym sposobie, czyli o przyklejeniu monitorów do standów BluTackiem albo UHU-Tackiem ;-)

to ja tez pozwole sobie zaprezentowac standy jakie mam do zaoferowania.Moze nie takie kosmiczne jak powyzej tylko bardziej tradycyjna budowa ale bardzo solidna.(około 20 kg sztuka) jak by ktos potrzebował to pisac prosze:).Cena raczej bardzo przystepna za komplet.Standmaxy to raczej piórkowe standy nawet te wyzsze modele przy tych stalowych.

P.S zdiecie nie moje(z powodu braku cyfrówki) ale standy sa raczej identyczne.I sorki za to reklamowanie ponowne.To juz sie nie powtórzy:)

Pozdr

[obrazekLUKASZ-226762_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.