Skocz do zawartości
IGNORED

Jest dobrze! Czy można jeszcze lepiej?

Margin

Rekomendowane odpowiedzi

Po przerzuceniu większości budżetowych integr, wszedłem w końcu w lampę. Szukałem w swoich Vienna Acoustics Mozart Grand efektu wow i z Cayin A88t w końcu go znalazłem.

Chinol ma zmienione kt88 na Electro Harmonix 6550 i w pre Tungsol 6SN7 i Sovtek 6SL7.

Reszta toru, to Technics SL1210M5G z Shure M91ED (okazała się przyjaźniejsza dla mojego ucha od Goldringa 1042!) i Fi iPhono.

Dalej stoi Raspberry Pi z Hifiberry digi pro+, którą dopieściłem z pomocą nieocenionej Ruci (pozdrowienia!). Malina gra z DACiem Audionemesis DC-1 VLE- bardzo lubię to pudełko. Na jego rzecz zrezygnowałem z chwalonego Aune S16. Jestem fanem gładkiego, analogowego grania, więc CDki odtwarzam na staruszku Phillips CD350 na zmianę z Playstation 1. :)

Nigdy nie byłem kabelkowy, więc do gramofonu używam Supra Biline MKII, a resztę łączę interkonektami iFi z zestawu iRack. Do kolumn prąd płynie Kimber Cable 4PR.

Zazwyczaj na tym forum marudziłem, a dzisiaj mogę powiedzieć, że każdy z torów, które opisałem powyżej, jest zadowalający!

Tylko i aż zadowalający...

I tutaj powstaje pytanie: co dalej? Króliczka przecież trzeba gonić.

Wiadomo, że mógłbym pomyśleć o lepszym CD, ale kompaktów słucham sporadycznie, więc Rotel RCD 991 jeszcze trochę poczeka. No chyba, że zdecyduję się na na transport...

Wkładka do gramofonu? Po rozczarowaniu z Goldringiem chyba nie mam ochoty na nietanie ryzyko. Ale z drugiej strony, nigdy nie słyszałem w akcji żadnej wkładki MC.

Tyle, że wąskim gardłem może okazać się preamp.

Może zatem odezwać się do Ahaji...? :)

Albo zostać przy MM i sprawdzić wysokiego Ortofona Black albo chociaż Bronze?

Przewody zasilające? Głośnikowe? Interkonekty? Kondycjoner?

Co by tu ruszyć?

A może kupić parę winyli, flaszkę i ładne szpileczki mojej dziewczynie?

Ja jednak bede sugerowal MC, sam zaczynalem od blue, potem byla bronze a na definitywny koniec miala byc black. Jednak w glowie ciagle siedziala chec sprobowania MC. Szkoda czasu i pieniedzy na polsrodki.

Black to znakonita wkladka ale jednak w tej cenie mozna miec juz dobra MC a to jednak jest juz inne granie.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

A może kupić parę winyli, flaszkę i ładne szpileczki mojej dziewczynie?

O to to!

P.S. - myśląc o wkładce MC pamiętaj, ze nie każde ramie (waga) nadaje się.

Dobrze tu Koledzy doradząją.

Masz tam bardzo zacny zestaw. Przestań więc szukać dziury w całym, kup dla siebie i małżonki jakiegoś dobrego single malta, i sluchaj, słuchaj, słuchaj :)))

Idac tym tokiem myslenia to trzeba bylo pozostac przy boomboxie, mc to zdecydowanie inne granie.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

spoko spoko niech kolega trochę się z systemem osłucha, pozachwyca a za rok może dwa i tak będzie korciło żeby coś zmienić, ulepszyć, audio to narkotyk, który silnie uzależnia:)))

Ja jednak bede sugerowal MC, sam zaczynalem od blue, potem byla bronze a na definitywny koniec miala byc black. Jednak w glowie ciagle siedziala chec sprobowania MC. Szkoda czasu i pieniedzy na polsrodki.

Black to znakonita wkladka ale jednak w tej cenie mozna miec juz dobra MC a to jednak jest juz inne granie.

Co proponujesz do ramienia SL1210M5G?

Denon DL 103R? Co jeszcze finansowo przystępnego?

Nie zależy mi na super wyrafinowanym szlifie, bo kupuje głównie używane płyty z lat 60/70 i na ten przykład shibata w Goldringu wyciągała za dużo syfu.

Moja byla shibata z ortofona black tez gleboko grzebala a nie mialem tego problemu, przedewszystkim mycie plyt i jescze raz mycie. Co do wkladki, to jaka mase efektywna ma to twoje ramie??

Moja byla shibata z ortofona black tez gleboko grzebala a nie mialem tego problemu, przedewszystkim mycie plyt i jescze raz mycie. Co do wkladki, to jaka mase efektywna ma to twoje ramie??

12g.

Troche lekkie to ramie, takze wybor ograniczony.

Slyszalem kiedys denona dl-110 na takim ramieniu i bylo calkiem fajnie aczkolwiek kolega mial z nia problem na poczatku, dopiero wymiana pre na regulowane pomogla, wkladka ta wymaga obciazenia conajmniej 1k, ale twoje ifi ma dosc sporo regulacji wiec powinno byc ok. Gdybys jednak zdecydowal sie pozostac przy MM to nie pchaj sie w black, roznica w cenie miedzy bronze i black nie usprawiedliwiona jest roznica w jakosci. Bronze ma troszke bardziej wyeksponowane wokale a black mocniejszy i bardziej zroznicowany bas.

Jeszcze jedno, jesli mial bys gdzie pozyczyc ortofona quintet to mozesz poeksperymentowac z dociazeniem headshella, (5g np plasteliny na glowke) efekt moze zaskoczyc.

Nie mniej jednak denon 110 wydaje sie byc najlepszym wyjsciem.

Pzdr

Troche lekkie to ramie, takze wybor ograniczony.

Slyszalem kiedys denona dl-110 na takim ramieniu i bylo calkiem fajnie aczkolwiek kolega mial z nia problem na poczatku, dopiero wymiana pre na regulowane pomogla, wkladka ta wymaga obciazenia conajmniej 1k, ale twoje ifi ma dosc sporo regulacji wiec powinno byc ok. Gdybys jednak zdecydowal sie pozostac przy MM to nie pchaj sie w black, roznica w cenie miedzy bronze i black nie usprawiedliwiona jest roznica w jakosci. Bronze ma troszke bardziej wyeksponowane wokale a black mocniejszy i bardziej zroznicowany bas.

Jeszcze jedno, jesli mial bys gdzie pozyczyc ortofona quintet to mozesz poeksperymentowac z dociazeniem headshella, (5g np plasteliny na glowke) efekt moze zaskoczyc.

Nie mniej jednak denon 110 wydaje sie byc najlepszym wyjsciem.

Pzdr

Podoba mi się ten pomysł ze 110tką! :)

Tylko i aż zadowalający...

I tutaj powstaje pytanie: co dalej? Króliczka przecież trzeba gonić.

[...]

Co by tu ruszyć?

Zestarzejesz się dobierając wkładki, kolce itd. Zrób w końcu w życiu coś sensownego. Pogłaszcz po głowie biedne dziecko i kup mu obiad, idź do lasu, posłuchaj śpiewu ptaka, pogadaj z drzewem itp. Może Ci przejdzie. ;)

Z tym głaskaniem dzieci po główce to trzeba uważać, można łacnie trafić na internetową listę Pana Zbyszka :)

Zmiany są dobre, jak to mawiał dr House, byleby rozsądne i nie na wariata. Rozumiem Kolegę, bo i mnie samego czasem tak nachodzi, aby coś tam zmienić i ulepszyć. Chodź, niektórzy wolą rewolucję, inni zaś ewolucję...

Panowie wszystko zalezy do tego jakie jest nasze podejscie do tematu. Dla mnie to nie jest tylko system na ktorym slucham muzyki, jest to takze hobby i w zwiazku z tym odnajduje przyjemnosc w eksperymentowaniu z klockami a przy okazji droga do coraz przyjemniejszego sluchania.

A może najwięcej uzyskasz inwestując w listwę sieciową lub kondycjoner? Gigawatt lub ISOL-8 prawdę powiedzą o tym co masz i wskażą w którym kierunku warto iść i co warto zmienić.

A może najwięcej uzyskasz inwestując w listwę sieciową lub kondycjoner? Gigawatt lub ISOL-8 prawdę powiedzą o tym co masz i wskażą w którym kierunku warto iść i co warto zmienić.

Nigdy takimi zabawkami się nie bawiłem. Kiedyś eksperymentowałem z przewodami zasilającymi (miałem wtedy Baltlabem E3), ale w każdej konfiguracji przegrywałem w ślepych testach, uznałem zatem inwestycję za niepotrzebną.

Czy listwa/kondycjoner wnosi więcej, niż przewody zasilające?

Czy listwa/kondycjoner wnosi więcej, niż przewody zasilające?

Uważam, że tak. Czy jest to gra warta świeczki, sam musisz sobie odpowiedzieć. Wszystko zależy od TWOICH uszu i instalacji elektrycznej budynku, w którym mieszkasz. Wypożyczyć za kaucją i przetestuj

Nigdy takimi zabawkami się nie bawiłem.

Wszystko zależy od lokalnego zasilania. Jak masz spadki napięcia, to kondycjoner może pomóc.

Po 10 latach jestem realistą. Audio to jedynie fragment życia. Te wszystkie subtelności mają sens przy zestawach po 50,100k. W większości wypadków ludzie posiadają kolumny i elektronikę z takiego pułapu, że więcej w tym iluzji niż wymiernego efektu. O niebo większy wpływ ma jakość nagrań i akustyka pomieszczenia.

Bez przyzwoitej akustyki nawet klocki za worek talarow sobie nie poradza, to jest podstawa dobrego dzwieku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.