Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz sieciowy / streamer audio?

Arek_69607

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Stoje w tym momencie przed kupnem odtwarzacza sieciowego. Budzet nie jest jakis duzy bo jest zalezy mi na czyms w granicach 1600zl. Przeczytalem duzo postow, jednak mam chyba jeszcze wiekszy metlik w glowie.

Oto modele nad ktorymi sie zastanawiam:

Denon DNP-730AE

Pioneer N-P01

Moja obecna konfiguracja:

Wzmak: NAD C350

DAC - Arcam airDAC

Kolumny - Dali 800

Odtwarzam muzyke z NAS, poki co robie to przez android box, lub przez bubbleupnp uzywajac airDACA.

Na czym mi glownie zalezy?

1. Dobra jakosc - i tutaj teraz pytanie czy jezeli dzwiek bedzie szedl przez DAC, czy jest sens wiecej inwestowac czy wszystko jedno skoro pojdzie po cyfrowym?

2. wyjscie cyfrowe coax lub spdif aby podlaczyc pod DAC'a

3. radio internetowe

4. Czytelny wyswietlacz

5. obsluga app na Android

6. plynna obsluga (nie moze zamulac)

Posiadam tez raspberry z dodatkowym modulem na wyjscie cyfrowe na RuneAudio. - dziala dosc spoko, nie stety porzy duzej playliscie zamula za kazdym razem kiedy wlaczam kolejke i glownie to mnie dobija :)

Czekam na wasze rady, z gory dziekuje!

Co prawda bez wyjścia cyfrowego, ale gra bardzo dobrze : PIONEER N-30AE. Działam na nim już kilka ładnych miesięcy, mogę polecić. Acha, działa płynnie bez zawieszek :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Też polecam w tym budżecie N-30AE. Posiadam model wyższy czyli N-50AE. Wszystko działa aż miło, bez przycinek, zawieszek, itp. Tidal również jest obsługiwany przez wersję AE.

probowal ktos jak sie ten pioneer sprawuje kiedy gra przez DAC, oraz bez niego? jest roznica? z arcama jestem bardzo zadowolony, puszczam muze przez niego od 6 miesiecy i bardzo chcialbym go uzyc w tej konfiguracji. a co myslicie o Onkyo NS-6130?

Tak z innej strony, czy jesli chce puszczac przez DAC'a to czy jakosc w odtwarzaczu ma jakies znaczenie? czy nie bo dzwiek i tak idzie cyfrowo? jak to dziala dokladnie?

probowal ktos jak sie ten pioneer sprawuje kiedy gra przez DAC, oraz bez niego?

W ogóle się nie sprawuje bo 30-stka nie ma wyjścia cyfrowego na zewnętrzny DAC, a 50-tka o której pisze tomba7 takowe posiada, tyle, że to model dwukrotnie droższy.

Tak z innej strony, czy jesli chce puszczac przez DAC'a to czy jakosc w odtwarzaczu ma jakies znaczenie? czy nie bo dzwiek i tak idzie cyfrowo?

Oczywiście, że ma znaczenie, jak wszystko. Poczytaj w zakładce PC Audio troszkę o DAC-ach, tam dużo się dowiesz.

• Moderatorzy

Poczytaj o raspberry mniej wydasz, a jakość dźwięku Cię zaskoczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Poczytaj o raspberry mniej wydasz, a jakość dźwięku Cię zaskoczy

Ukryta Zawartość

Pozostaje tylko kwestia wizualna ;-) No, ale to jak wszystko kwestia gustu. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki ;-).

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Pozostaje tylko kwestia wizualna ;-) No, ale to jak wszystko kwestia gustu. Jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki ;-).

Małe pudełko wielkości kostki masła schowane za wzmacniaczem. Sterujemy telefonem lub tabletem. Kwestia gustu i słuchu :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

dzieki wielkie za odpowiedzi. W tym momencie mam dwa raspberry PI. Jednak dla mnie troszke jest to za wolne. Kiedy mam ponad 500 kawalkow to playlista laduje sie wolno za kazdym razem kiedy wlaczam aplikacje. nie bardzo mi sie to podoba. Jednak jestem za jakims urzadzeniem.

@AL - poczytalem o DAC. duzo jest tam wspomniane przy polaczeniu do PC przez USB. Mnie interesuje opcja podlaczenia odwtarzacza siecowego przez cyfrowe coax lub spdif do Arcama. Jak przegladam wiekszosc odtwarzaczy mutlimedialnych odtwarza do 192kHz/24-bit. Jesli ja slucham FLAC, ktore przewaznie sa 44.1hKz, czy jest sens pchac duzo kasy w otwarzacz? Rozumiem ze gorsze moga nie przetwoczyc danych na tym poziomie, ale kiedy bierzemy pod uwage te co przetwarzaja, to czy bedzie jaks roznica brzmienia miedzy nimi skoro je puszcze przez moj zewnetrzny DAC po wyjsciu cyfrowym?

Czytam o odtwarzaczach, w niektorych tez jest chwalona barwa i dzwiek. Rozumiem ze to tylko w momencie kiedy uzywac DAC'a ktory jest wbudowany w ten odtwarzacz prawda? czy zle rozumuje?

Ja miałem teraz na weekend na testy Bluesound Node 2.

Powinieneś zwrócić wzrok w jego kierunku.

Ok wiem, że budżet jest przekroczony, ale za 2200 są nowe na allegro, a może da rade coś stargować.

Ja męczyłem ten sprzęt cały weekend i jestem pod ogromnym wrażeniem. Do tej pory korzystałem z Yamahy WXAD10. Różnica na korzyść Node 2 praktycznie pod każdym względem.

Mimo wszystko największe wrażenie zrobiła na mnie aplikacja sterująca. No kosmos jak to działa. Płynnie, szybko, nie wiesza się, mnóstwo opcji do ustawienia, konfiguracji, normalnie lata i trąbi zespół Kombi. Korzystając z aplikacji MusicCast od Yamahy myślałem, że może mam problemy z siecią, wolne działanie, co chwila kręcące się "myślące" kółeczko. A tu nagle w tych samych warunkach aplikacja Bluesounda śmiga aż miło.

Dźwięk też wyraźnie lepszy, pojawiło się więcej detali smaczków. Dźwięk jakby stał się lżejszy. Node oferuje dostęp do wszystkich płatnych serwisów, plus radio internetowe z większą bazą niż oferuje Yamaha, bo w Node znalazłem swoją ulubioną stację, a u Yamahy jej nie ma. Do tego Node oferuje obsługę plików MQA. Jakość super, tyle, że wybór skromny więc póki co nie ma się co napalać. Aaa i jest gapless, czego też Yamaha nie oferuje.

Z której strony nie zaszedłem to Node do przodu. Kapitalne urządzenie. Ładnie wykonane, komplet złącz z tyłu, nawet wyjście na subwoofer jest. No oszalałem normalnie. Ciężko mi się go dzisiaj zwracało, i szkoda że sprzedawca nie zaproponował lepszego rabatu, bo ciężko byłoby mi odmówić.

• Moderatorzy

dzieki wielkie za odpowiedzi. W tym momencie mam dwa raspberry PI. Jednak dla mnie troszke jest to za wolne. Kiedy mam ponad 500 kawalkow to playlista laduje sie wolno za kazdym razem kiedy wlaczam aplikacje. nie bardzo mi sie to podoba

Z jakiego oprogramowania korzystasz ? Ja mam 1 TB muzy na NAS i wszystko śmiga b. szybko .

Ja miałem teraz na weekend na testy Bluesound Node 2.

Powinieneś zwrócić wzrok w jego kierunku.

Ok wiem, że budżet jest przekroczony, ale za 2200 są nowe na allegro, a może da rade coś stargować.

Ja męczyłem ten sprzęt cały weekend i jestem pod ogromnym wrażeniem. Do tej pory korzystałem z Yamahy WXAD10. Różnica na korzyść Node 2 praktycznie pod każdym względem.

Mimo wszystko największe wrażenie zrobiła na mnie aplikacja sterująca.

Też miałem zaproponować Node2, ale autor wątku chciał coś z czytelnym wyświetlaczem.

Co do ceny, to proponuje się nie zrażać tylko pogadać z Top Hifi, napewno na to coś poradzą.

Mam Node2 i jestem bardzo zadowolony. Nie sadze ze w tej cenie można znaleźć na rynku urządzenie tej klasy i tego wykonania.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Rucia1 korzystam z RuneAudio na Raspberry Pi 2+. mam tez 3, ale jeszcze na nim nie probowalem. u mnie playlista sie laduje dlugo po kazdym wyjsciu z aplikacji i ponownym wlaczeniu.

Zapytam jeszcze raz. czy barwa dzwieku jaka nadaje dany odtwarzacz bedzie slyszalna skoro bedzie podlaczony do DAC przez wejscie cyfrowe? nie mam zamiaru uzywac DAC ze streamera tylko Arcama ktorego juz posiadam.

Pozdrawiam.

• Moderatorzy

Rucia1 korzystam z RuneAudio na Raspberry Pi 2+. mam tez 3, ale jeszcze na nim nie probowalem. u mnie playlista sie laduje dlugo po kazdym wyjsciu z aplikacji i ponownym wlaczeniu.

zanim wydasz kasę na streamer wgraj do maliny moode albo volumio . Na obu apkach działa Tidal. Dźwiękowo moode jest najlepsze. Jak łaczysz maline z Arcam po coaxialu ?

Jak coś to pisz na priv.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.