Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, morus napisał:

jak dostane hasło, to wpisać je tu ?

na Polskim IP ,bez vpn ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Włącz vpn z lokalizacją zachodnią i dopiero wtedy zaloguj się na konto. Następnie ze strony Qobuza pobierz instalkę odtwarzacza. Do słuchania serwisu przez odtwarzacz Qobuza już niepotrzebny jest vpn.

Ukryta Zawartość

2 minutes ago, Piopio said:

Jeśli masz te same mastery to jest to bzdura. Pliki flac i streaming brzmią dokładnie tak samo. 

Niestety nie są, oryginalne FLACi z płyt CD 16/44.1 brzmią w niektórych przypadkach o niebo lepiej niż Tidal Masters. Na kilku albumach się przekonałem. Pierwszy lepszy przykład: DIO - Holy Diver, tytułowy utwór z tego albumu z pliku, zaczyna się z czarnym tłem i szumem przechodzącym w bas, nie ma nic dodatkowego. Puszczam z Tidala, od razu dodany bas od samego początku, dźwięki które w ogóle tam w ogóle nie ma w oryginale.

Sytuacja zdarzyła się parę razy, niestety czasem zremasterowane albumy też już są zepsute. Kiedyś myślałem że Tidal brzmi dobrze dopóki okazało się że jednak to nie jest to co oryginał 🙂

13 minut temu, ferszcik napisał:

Kiedyś myślałem że Tidal brzmi dobrze dopóki okazało się że jednak to nie jest to co oryginał 🙂

Przecież to zależy od remasteru ! Jak masz dokładnie ten sam album to brzmi identycznie ! Nie możesz pisać, że Tidal brzmi gorzej niż pliki na podstawie odsłuchów różnych wydań tej samej płyty !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minute ago, Piopio said:

Przecież to zależy od remasteru ! Jak masz dokładnie ten sam album to brzmi identycznie ! Nie możesz pisać, że Tidal brzmi gorzej niż pliki na podstawie odsłuchów różnych wydań tej samej płyty !

To jest też moim głównym problemem. Tidal i inne serwisy streamingowe mają głównie Remastery, które niestety bardzo często nie są udane 🙂

Zastanawiam się czy inny streaming zaoferuje coś lepszego niż Tidal + jego 'pomocne' MQA.

Jednakże ta dyskusja nadal nie rozwiązuje problemu z odtwarzaniem z Qobuza na Lyngdorfie!

13 minut temu, marek.pap napisał:

Włącz vpn z lokalizacją zachodnią i dopiero wtedy zaloguj się na konto. Następnie ze strony Qobuza pobierz instalkę odtwarzacza. Do słuchania serwisu przez odtwarzacz Qobuza już niepotrzebny jest vpn.

Dzięki. 

A co z kupnem plików?

32 minuty temu, morus napisał:

a jak to jest ,ze te same płyty z hdtracks brzmią inaczej niż z qobuz ?

Jeśli są te same to mogą brzmieć inaczej jeśli nie ma włączonej normalizacji.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 15.02.2023 o 11:48, marek.pap napisał:

Sellix sprzedaje konto Qobuz Studio, a @jzam pisze o Sublime, które jest droższe.
Z konta kupionego od Sellixa korzystam już czwarty rok. Do tej pory działa bez problemów, Qobuz nie zablokował.

No mi właśnie padło konto Tidal od Sellixa, które działało od 11.2022. Oczywiście dostałem nowe ale chyba nie o to chodzi przy zakupie na rok. Skoro kupuję na rok to ma działać przez cały rok a nie w ciągu roku 5 kont po 2 miesiące...

Zmusza mnie to do wykupowania konta Premium na Soundiiz, żeby przenosić albumy i playlisty etc. No i kolejny poświęcony czas w Roon, żeby wszystko sobie z nowym kontem poukładać. 😞

Ja to tego nie rozumiem. Ludzie mają drogie systemy audio, całe swoje kolekcje muzyczne, playlisty, korzystają z Roona który też do tego się dostosowuje. I zamiast mieć pewne konto tylko dla siebie to wolą tyle problemów sobie dołożyć z ewentualnymi konsekwencjami żeby zaoszczędzić parędziesiąt złotych miesięcznie. 

To nie lepiej zapłacić odrobinę więcej i mieć tylko dla siebie? Nie użerać się z obcymi osobami na współdzielone konta itp. Zero kombinacji i kręcenia

No chyba że ktoś ma rodzinne konto z osobami które zna i im ufa, to wtedy problemów nie ma. Ale takie kupowanie lewych kont przez lewe strony nie może się zawsze dobrze kończyć.

W dniu 9.03.2023 o 12:21, Piopio napisał:

A Ty dalej swoje... brzmi gorzej, chyba że jest się totalnie głuchym, albo się słucha na sprzecie klasy jamnika 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Czy te półminutowe ,,próbki utworów" na stronie qobuza ,mają ,,pełną jakość dźwięku'' oferowaną przez qobuz?

Pytam bo porównuje te same płyty z Tidalem i werdykt nie jest oczywisty;}

No chyba że ktoś ma rodzinne konto z osobami które zna i im ufa, to wtedy problemów nie ma.

No wtedy jest tylko zwyczajnym złodziejem.
Ale przynajmniej mu działa.
5 minutes ago, Froju said:

No wtedy jest tylko zwyczajnym złodziejem.
Ale przynajmniej mu działa.

Jeżeli kilka osób jest w jednym koncie, które oficjalnie płaci i korzysta to co za różnica czy jest pod jednym dachem czy nie? Jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza że ludzie tak robią. Zdecydowanie wolę to niż jakieś lewe stronki z kontami :)

3 godziny temu, ferszcik napisał:

Ja to tego nie rozumiem. Ludzie mają drogie systemy audio, całe swoje kolekcje muzyczne, playlisty, korzystają z Roona który też do tego się dostosowuje. I zamiast mieć pewne konto tylko dla siebie to wolą tyle problemów sobie dołożyć z ewentualnymi konsekwencjami żeby zaoszczędzić parędziesiąt złotych miesięcznie. 

To nie lepiej zapłacić odrobinę więcej i mieć tylko dla siebie? Nie użerać się z obcymi osobami na współdzielone konta itp. Zero kombinacji i kręcenia

No chyba że ktoś ma rodzinne konto z osobami które zna i im ufa, to wtedy problemów nie ma. Ale takie kupowanie lewych kont przez lewe strony nie może się zawsze dobrze kończyć.

W przypadku Tidala owszem, tak miałem do tej pory do czasu aż nie zacząłem korzystać z Qobuz. Teraz Tidal traktuję bardziej jako backup a korzystam z Qobuz, gdzie niestety trzeba kombinować z racji chorej polityki tego dostawcy. Z chęcią zapłacę za miesiąc, rok czy lifetime, tylko niech dadzą mi taką możliwość a nie traktują wybiórczo państwa, w których uruchamiają swoją usługę.

W dniu 9.03.2023 o 12:24, ferszcik napisał:

To jest też moim głównym problemem. Tidal i inne serwisy streamingowe mają głównie Remastery, które niestety bardzo często nie są udane 🙂

Zastanawiam się czy inny streaming zaoferuje coś lepszego niż Tidal + jego 'pomocne' MQA.

Jednakże ta dyskusja nadal nie rozwiązuje problemu z odtwarzaniem z Qobuza na Lyngdorfie!

W dniu 9.03.2023 o 12:43, Piopio napisał:

Jeśli są te same to mogą brzmieć inaczej jeśli nie ma włączonej normalizacji.

Tutaj ciekawy artykuł o plikach i ich źródłach w różnych serwisach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

27 minut temu, Basstech napisał:

W przypadku Tidala owszem, tak miałem do tej pory do czasu aż nie zacząłem korzystać z Qobuz. Teraz Tidal traktuję bardziej jako backup a korzystam z Qobuz, gdzie niestety trzeba kombinować z racji chorej polityki tego dostawcy. Z chęcią zapłacę za miesiąc, rok czy lifetime, tylko niech dadzą mi taką możliwość a nie traktują wybiórczo państwa, w których uruchamiają swoją usługę

serio nie ogarniasz ?

czy...

Chciałbym wypróbować Qobuz - wstępnie kumam, że muszę ogarnąć vpn (muszę się w to wgryść bo jeszcze nie wiem jak to ustawić) dokonać rejestracji, ściągnąć apke i jest. Jednak moje pytanie jest czy uda mi się odpalić, mając już konto Qobuz na heosie? Ktoś odpalił to na heosie?? Czy jedyna opcja to np roon albo inny streamer??

Podpowiecie, który z tańszych jest do tego "przystosowany"?

Edytowane przez gokar83

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

13 godzin temu, Basstech napisał:

tylko niech dadzą mi taką możliwość a nie traktują wybiórczo państwa, w których uruchamiają swoją usługę.

Musisz zgłosić zażalenie do naszego ZAIKSa bo Qobuz miał plan wejść na rynek PL tylko na drodze stanął chciwy ZAIKS to ten sam co chciał pieniądze za słuchanie radia u Fryzjera czy na Solarium od klientów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

Musisz zgłosić zażalenie do naszego ZAIKSa bo Qobuz miał plan wejść na rynek PL tylko na drodze stanął chciwy ZAIKS to ten sam co chciał pieniądze za słuchanie radia u Fryzjera czy na Solarium od klientów

Ukryta Zawartość

Standard, jak nie chciwa władza to jej różne państwowe odnogi...

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

Ukryta Zawartość

Jaką przeszkodą wg Ciebie miałby być ZAIKS ? 🤔

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Jaką przeszkodą wg Ciebie miałby być ZAIKS ? 🤔

Pewnie taką, że każe sobie płacić za każdy odtworzony utwór .. Ciekawe, że Deezer też jest z Francji a działa w Polsce ..

1 godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

Ukryta Zawartość

Z drugiej strony, wątpię żeby fryzjerka albo kosmetyczka odpalała Qobuz w swoim salonie. 🤪

Ukryta Zawartość

Kiedy 20+ lat wstecz byłem DJ co miesiąc dawałem właścicielowi listę z nagraniami, raczej wykonawcami, których używałem oczywiście lista była mocno nie kompletna a szeryf lokalu musiał płacić za słuchanie (hehe) .... zgadnijcie komu? a czasy były inne, lepsze.

1 godzinę temu, Basstech napisał:

Z drugiej strony, wątpię żeby fryzjerka albo kosmetyczka odpalała Qobuz w swoim salonie. 🤪

To stara historia ze słuchaniem radia u Fryzjera .... może ktoś pamięta? sprawa doszła nawet to Sali Sądowej, ale nie pamiętam kto wygrał.

edit.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bogusław_59825
2 godziny temu, Piopio napisał:

Pewnie taką, że każe sobie płacić za każdy odtworzony utwór .. Ciekawe, że Deezer też jest z Francji a działa w Polsce ..

Panowie zastanówcie się o czym Wy piszecie w kontekcie ZAIKS-u

ZAIKS nie jest powodem nieobecności Qobuz w PL

O tym, że ZAiKS przekazuje polskim wykonawcom tantiemy na każde odtworzenie ich twórczości, tyczy się to na cały świat, czy to słucham Lady Pank we Włoszech czy Za oceanem w USA, kasa ma trafić do zespołu, tak samo jak mój były właściciel "Słoneczka" płacił, bo ja puściłem Savage i pieniądz miał trafić na jego konta a czy tak było? to już inna historia. Zaś gdy nie wiadomo o co chodzi? to wiadomo, że chodzi ....... o kasę. 

Ukryta Zawartość

Kiedyś, gdy ja zakładałem konto nie było problemu z polskiej karty przez PayPal pobiera kasę do dziś, teraz ten numer nie przejdzie, bo próbowałem założyć konto na UK .. ciekawe czemu tak upierdliwie blokują wszelkie nasze próby założenia konta w PL? może PIS zakazał?

Ukryta Zawartość

51 minut temu, Bogusław_59825 napisał:

ciekawe czemu tak upierdliwie blokują wszelkie nasze próby założenia konta w PL? może PIS zakazał?

A może Francuzi obrazili się na PIS po wypominaniu im nauki jedzenia widelcem?

54 minuty temu, Bogusław_59825 napisał:

O tym, że ZAiKS przekazuje polskim wykonawcom tantiemy na każde odtworzenie ich twórczości, tyczy się to na cały świat, czy to słucham Lady Pank we Włoszech czy Za oceanem w USA, kasa ma trafić do zespołu, tak samo jak mój były właściciel "Słoneczka" płacił, bo ja puściłem Savage i pieniądz miał trafić na jego konta a czy tak było? to już inna historia. Zaś gdy nie wiadomo o co chodzi? to wiadomo, że chodzi ....... o kasę. 

Ukryta Zawartość

Kiedyś, gdy ja zakładałem konto nie było problemu z polskiej karty przez PayPal pobiera kasę do dziś, teraz ten numer nie przejdzie, bo próbowałem założyć konto na UK .. ciekawe czemu tak upierdliwie blokują wszelkie nasze próby założenia konta w PL? może PIS zakazał?

po pierwsze, polscy wykonawcy stanowią marginalny, nieistotny promil w bibliotece serwisów streaming'owych, więc jak pisałem wcześniej nie w tym leży powód nieobecnośći Qobuz w PL

ale gratuluję kreatywności w doszukiwaniu się pomysłów domniemanych powodów 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zbi_Rek
  • Pokaż nowe odpowiedzi