Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do Denon PMA-1520

amatorsportu

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze!

To mój pierwszy post u Was. Mam nadzieję, że nie ostatni. Witajcie. ;)

Wszedłem w posiadanie zestawu Denona: wzmacniacz PMA-1520, odtwarzacz CD DCD-1560 oraz tunera TU-800. Całość pochodząca z końca lat '80.

Jak sami widzicie do kompletu brakuje głośników.

Przeglądałem kilkanaście wątków i pada w nich wiele propozycji: od Dali Zensor 5, przez niesprecyzowane Paradigmy, Elac fs77, a na monitorach ATM SCM11, czy Canto Grand 16Hz kończąc.

Poszukuję kolumn, które zapewnią naturalność i neutralność. Preferencje muzyczne o dużym rozrzucie: od Mieczyslawa Fogga po delikatnie drumm&bassowe historie. Generalnie akupiajac się na soulu, ale także rapie, popie, czy delikatnym rocku. Groch z kapustą. Generalnie zależy mi na uniwesalnym odsłuchu. Bez dedykowania do konkretnego rodzaju muzyki, tak by rozczarowanie przy zmianie repertuaru, byłoby jak najmniejsze. :)

Wielkość pokoju (salon z aneksem, w kształcie "delikatnej litery L, gdzie krótszy bok jest zdecydowanie krótszy - fachowy opis, prawda?) to ok. 30 metrów kwadratowych w bloku.

Istotną kwestią jest rozmiar, który fajnie gdyby był mniejszy niż większy. Elac? Monitory? A także estetyka, która jednak skłania mnie do kolumn a nie monitorów. Doradzcie.

Jestem otwarty na wszystkie propozycje, nie wszystkie jednak kolumny będą otwarte na mój budżet. Skromny: 1000-2000 PLNów. Więc pewnie będziemy rozmawiać o używkach.

Gdybyście mieli na oku jakieś konkretne propozycje na Dolnym Śląsku, bądź w jego rejonie, śmiało podsyłajcie.

Wybaczcie jeśli coś pominąłem, czy pomyliłem.

Wielkie dzięki za wszelkie porady, czy wskazówki.

Pozdrowienia,

amatorsportu

https://www.audiostereo.pl/topic/137162-dob%C3%B3r-kolumn-do-denon-pma-1520/

Szkoda, że nie mogą być nowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hahaha.

Wielkie dzięki! W ostateczności mogą być nowe. :)

Myślałem o używanych, bo być może błędnie założyłem, że lepiej mieć używane o klasę wyżej, niż nieco słabsze nówki. Ale pewnie masz rację.

Pytanie, czy któreś z podanych powyżej szczególnie rekomendujesz?

Czy generalnie powinienem brać wzmaka pod pachę i pędzić na odsłuchy?

Fakt, że ten Denon zasługuje na jeszcze lepsze, ale gdybym sam wybierał pierwsze do odsłuchu,

pewnie kolejność byłaby taka: JBL Arena, CA SX80, Heco Mythos i Music Style 500.

Najlepiej, jakby jeszcze porównanie było z Twoimi kablami, bo czasem szachrują i słyszałem,

że nie chcieli klientowi sprzedać kabli z testu kolumn - ciekawe, dlaczego ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajnie słyszeć, że nie popełniłem błędu (ho, ho, ho, zobaczymy) z wzmakiem.

Planuję oddać cały sprzęt wzmacniacz, CD i tuner do serwisu audio we Wro jeszcze przed dobraniem kolumn.

Moja wiedza i doświadczenie nie pozwala mi na kombinowanie z okablowaniem, więc zdam sie na sugestie serwisu. Tak, czy siak masz rację, wezmę je ze sobą.

Jeśli sugerujesz te dzeJBieLe, to wizualnie sa jak najbardziej ok. Pytanie, czy używane a nowe kolumny to duża różnica w odsluchu?

Pytanie, czy nie warto poszukać używek i odkładać hajsy dalej, czy jednak nowki ze wszystkimi ich zaletami (odsluch, gwarancja...)

Oj nie. Temat znam tylko pobieżnie. Nigdy się nie zagłębiałem.

Warto popróbować?

PS. Tak naprawdę to fizycznie będę miał go w połowie lutego i wówczas zobaczę, co tam siedzi na pokładzie.

PS.2. Widziałem w jakimś poście, że dysponowałeś PMA-1520. Z czym to u Ciebie grało?

Wtedy chyba z Magnat Quantum 905. Ale to fajny piec. Miło go wspominam. Ciepło i barwa to jego atuty.

Niestety trochę brak dynamiki. DAC moim zdaniem jest świetny. Warto go wypróbować. Ja używałem DCD-1420 jako transport.

Wracając do kolumn to ten piec zasługuje na coś lepszego niż 1-2tys. Może dobieraj chociaż tysiąc i wypozycz polskie BMN. Całkowicie za darmo. Odsłuch u siebie w domu jednej pary kolumn da ci więcej jak dziesięciu w sklepie w przypadkowym pomieszczeniu i elektroniką.

?👈

@rafal735r daje dobry trop co do nowych - choćby właśnie droższe niż budżet BMN Fx3

Ukryta Zawartość

jak nie przesadzisz z wykończeniem są za 3,2 kzł ...a tu dane techniczne:

Ukryta Zawartość

a mogłoby się okazać, że ich monitory też byłyby wystarczające nawet w tak dużym metrażu ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie!

Hahahaha. A zacząłem od inspiracji klockami Technicsa za 50 GBP na brytyjskim Ebayu. :D

Wychodzi, że skończyłem nie tak wcale źle. :P

Wielkie dzięki!

Przeczytałem wczoraj po poście rafal735r jakieś 15 stron z Klubu BMN. Generalnie wygląda to na elegancki sprzęt w eleganckiej cenie. A do tego polska manufaktura, co akurat dla mnie ma znaczenie.

Czyli rzeczywiście uważacie, ze warto powalczyć o rozszerzenie budżetu?

Będzie zestaw, którego nie będę musiał upgrade'owac za 3 miesiące (nie wiem, czy da się wytrzymać generalnie bez ulepszania)?

Czy w budzecie ~3000 PLN nie dostanę nic lepszego (nawet używanego)?

Czy polecacie Fx, czy jednak S? I czy monitory, czy jednak podłoga, bo pamiętajcie, że zalezy mi na dyskretnych kolumnach o w miarę możliwości niewielkich rozmiarach.

A propos, rozmiar 30 metrów, ale w zależności od ustawienia, mogą one stać "w krótszej nóżce litery L" a tym samym efektywna przestrzeń ulegnie delikatnej zmianie. Nie jest to właściwie klasyczna litera L. Bardziej NNNnn. Gdzie aneks jest na końcu małych liter n (skrajnie po prawej patrząc na to żenujące odwzorowanie), a planowana lokalizacja zestawu na szczycie wielkich N (u góry). Kombinuję z opisem, jak koń pod górę, ale piszę post z telefonu. Wybaczcie. :P

Trzymajcie się.

Czy w budzecie ~3000 PLN nie dostanę nic lepszego (nawet używanego)?

To trzeba zapytać kogoś kto słuchal wszystkiego. A raczej nie ma takiego :)

Nowych raczej nie znajdziesz lepszych w stosunku cena/jakość. Po drugie zawsze możesz odesłać bez problemu. Co do tych 30m2 to ja jestem basolubem, to nie wiem czy nawet zadowolil bym się czterema 18cm. Kwestia gustu, ustawienia, reszty sprzętu.

?👈

To trzeba zapytać kogoś kto słuchal wszystkiego. A raczej nie ma takiego :)

Wiadomo!

Ale jakoś naiwnie łudzę się, że może można znaleźć coś używanego w rozsądnej cenie.

A co powiecie na HECO Aleva GT 602?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przeczytałem. Zdaję sobie z tego sprawę. ;)

Pytam tylko generalnie o te Heco. Nie w odniesieniu do BMN, ale jako po prostu kolumny, które zagrają z DMA-1520, bądź nie.

Czytałem recenzje o nich i ogólnie przyzwoite kolumny. Wierzę, że w odniesieniu do BMN mogą słabiej sie spisywać, ale chciałbym poznać Waszą opinię, czy rozważać je, czy jednak postawić krzyżyk.

Można znaleźć na pewno używane lepsze, ale trzeba polować i najlepiej obejrzeć;

o słuchaniu nie wspomnę ;-)

są np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale daleko

Ukryta Zawartość

to już zupełne antypody dla Ciebie, ale to świetne kolumny

Poza tym nie licz na przyzwoity bas z Heco nawet z dwóch głośników 13 cm :-(

Tak naprawdę to pewnie sam nie wiesz, jaką chcesz kopułkę i jaki charakter

dźwięku Ci pasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za przesłane propozycje. Po prostu szukam opcji wszelakich w granicach mojego budżetu, lub lekko go naginając.

Szczerze mówiąc to @audioburak najwyraźniej chce mnie wrobić w turystykę po Polsce. Białystok. Gdańsk. :D

A tak poważnie, to dla fajnych kolumn moge pokusić się o przejażdżkę. Fakt. Wspomniane miasta brzmią ekstremalnie, ale nie wykluczam.

Co do dźwięku. Fakt, że kompiluję mój pierwszy "poważny" zestaw stereo oznacza, że wcześniej nie miałem do czynienia z pro kolumnami, a jedynie mniej lub bardziej dobrymi/podłymi wieżami/odtwarzaczami/systemami 5.1.

Zatem chcąc jak najlepiej odwzorować moje preferencje powiedziałbym, że poszukuję neutralnych kolumn, bo z tego, co czytałem PMA-1520 da trochę ciepła. Chcę, by brzmiały one zarówno dobrze przy wysokich partiach Adele, radziły sobie z tlustym bitem rapowym, czy nie kulaly także na Xxanaxx, Chance the Rapper, Rudimental, Grimes, czy dalej Kings of Leon, etc.

Bas musi być. Wiadomo. Ale nienachalny. Łatwy do kontrolowania, a jednocześnie obecny. Tym bardziej, ze jednak to nie jest dom wolnostojący. :P

Zgadzam sie w 100%, że posłuchać trzeba, bo Wy mi wyselekcjonujecie najlepsze sprzęty, a ja i tak powiem po odsłuchu, że jednak wolałbym XYZ (oby nie jakieś dziadostwo). Taka dola laika. Tym bardziej doceniam Waszą ekspercką pomoc. ;)

Byłoby najlepiej, gdybyś się wybrał do jakiegoś salonu np. w Breslau ;-) nawet na jakieś "podsłuchy"

żeby wstępnie określić swój gust.

Może tak być, że ja Ci będę polecał kolumny o zupełnie innym charakterze, niż Twój gust.

Przykład skrajny to właśnie np. te Ushery kontra na drugim skraju parę modeli Klipscha.

Gdybyś był w salonie, to subiekt powinien Ci powiedzieć czy ta kopułka w głośniku, którego dźwięk tak

Ci się podoba to tytan, aluminium czy jakiś zupełnie zeszmacony jedwab ;-))

To podstawa poszukiwań.

Jeżeli przeczytałeś wątek o BMN to wiesz że ja już do marketowki nie wrócę.

Zmienileś Rafał coś....jesli chodzi o kolumny?Chodzi mi o przeskok na wyższą półkę z BMN?

De gustibus non est disputandum

Można znaleźć na pewno używane lepsze, ale trzeba polować i najlepiej obejrzeć;

o słuchaniu nie wspomnę ;-)

są np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale daleko

Ukryta Zawartość

to już zupełne antypody dla Ciebie, ale to świetne kolumny

Poza tym nie licz na przyzwoity bas z Heco nawet z dwóch głośników 13 cm :-(

Tak naprawdę to pewnie sam nie wiesz, jaką chcesz kopułkę i jaki charakter

dźwięku Ci pasuje.

Z tych kolumn to chyba tylko Usher może coś grać.

Zmienileś Rafał coś....jesli chodzi o kolumny?Chodzi mi o przeskok na wyższą półkę z BMN?

Nie jeszcze. Czekam, bo nie wiem czy nie zmienię lokum i w ogóle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Z tych kolumn to chyba tylko Usher może coś grać.

Nie jeszcze. Czekam, bo nie wiem czy nie zmienię lokum i w ogóle.

Czyli dzieje się w Twoim życiu! Byle tylko dobrze było.

De gustibus non est disputandum

Witaj,

W tym budżecie i wielkości pomieszczenia jednak zachęcam do kolumn podłogowych.

Pewnym kompromisem pomiędzy używanym a nowym jest sprzęt z ekspo. Uważam że warto:

Ukryta Zawartość

Zapraszam, zawsze masz możliwość zwrotu lub wymiany.

Uważam że lepiej się sprawdzą niż Ikon 5 i Zensor 5. Te kolumny ze względu na ograniczenia wielkościowe mają także pewne ograniczenia w dźwięku.

Piotrek

Ukryta Zawartość

Panowie,

dziękuję za przesłane kolejne propozycje.

Wybaczcie milczenie, ale natłok obowiązków pochłonął mnie bez reszty.

W nadchodzącym tygodniu wierzę, że wracam do Polski i gonię na odsłuchy. Na bieżąco będę Was prosił o rady.

Pozdrowienia. Do usłyszenia wkrótce! :)

• 3 tygodnie później...

Witajcie ponownie!

Ostatnio posłuchałem kilku rad, za co wielkie dzięki, posłuchałem kilku kolumn...

Jeden z Użytkowników polecił mi markę Celestion Ditton. I tutaj pojawia się mały zgryz. Czy ktoś zna różnice pomiędzy Celestion Ditton 33, 332 i 33 Series II i jednocześnie potrafi wskazać jakiekolwiek zalety/wady każdego z tych modeli?

Pytanie niełatwe, ale będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.

• 7 miesięcy później...

Ja podepnę się pod pytanie: jak ze średnicą w tym PMA-1520? Wycofana czy na swoim miejscu?

Witajcie ponownie.

Przepraszam za przeszło pół roku ciszy w eterze.

Niestety nie mogę nic a nic powiedzieć o średnicy w PMA-1520, gdyż przez ostatnie pół roku żyję na walizkach, przemieszczając się z miejsca na miejsce i wstyd (!) się przyznać, ale jeszcze nie ustawiłem zestawu, by przekonać się, co potrafi ten wzmak.

Wybaczcie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.