Skocz do zawartości
IGNORED

połączenie stereo z kinem domowym

Laylot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki oto dylemat na pograniczu zagadnienia kina domowego i stereo, otóż:

W pokoju specjalnie przygotowanym do relaksu audio-wizualnego:) planuję połączyć zestaw stereo z zestawem kina domowego.

Pokój na poddaszu ze skosami, powierzchnia ok. 21m2

To co mam teraz.

- kolumny Dynaudio Audience 42, których nie mam zamiaru zmieniać w torze stereo

- do tego wzmacniacz stereo i CD (ale to już mniej istotne).

Teraz chciałbym dokupić amplituner 5.1 i nagłośnienie do kina.

Na frontach nie mam miejsca na kolejne kolumny i jedyne co się zmieści i będzie wyglądało, to jakieś małe satelity z równie małą centralką (myślałem np. o:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )... te konkretne mogę kupić z rynku wtórnego za około 1500zł.

Zawsze myślałem o całkowitym rozdzieleniu toru stereo od kina domowego. Jednak kilku znajomych stwierdziło, że nie wykorzystać moich Dynaudio jako frontów do kina domowego to prawdziwy grzech!

Przepinanie kabli głośnikowych między wzmacniaczem stereo, a amplitunerem AV zdecydowanie odpada. Pojawiła się więc opcja wykorzystania przełącznika Beresford TC-7220, o którym czytałem, że to jedyne dostępne na rynku urządzenie, które nie wpływa na jakość odsłuchu (swoją droga, patrząc na te cienkie kabelki w środku urządzenia mam niestety duże wątpliwości). Wtedy musiałbym dokupić centralkę i dwie tylne satelity, bo Ci sami znajomi twierdzą, że basu będę miał wystarczająco dużo z moimi Dynaudio więc obejdzie się bez subwoofera.

No i pytanie, który wariant wybrać?

Czy różnica w dźwięku między dobrymi frontami (moje Dunaudio) a jakimiś satelitkami z osobnym suboowerem będzie znacząca?

Różnica cenowa będzie raczej mała, bo w jednym przypadku muszę kupić cały zestaw 5.1, a w drugim zestaw 3.0, ale dodatkowo ten Beresford TC-7220 (540zł) no i muszę zdublować swoje kable głośnikowe (300 zł)… nie mówiąc o tym, że każda późniejsza chęć wymiany właśnie kabli głośnikowych będzie x2.

Co uważacie?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Komplet bez przełączanie jest lepszym pomysłem, choćby ten:

Ukryta Zawartość

przewaga nad ww. zestawem Cabasse to dwudrożne satelity i central; kolor też do wyboru.

Na Twój metraż spokojnie wystarczy z firmowym subwooferem.

Fronty w KD nie muszą być hi-endowe, a wielu twierdzi, że central jest od nich ważniejszy.

Ale wybór należy do Ciebie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj.

Kilka miesiecy temu mialem ten sam problem.

Moje rozwiazanie - sam zrobilem sobie taki przelacznik (nawet lepszy, jesli masz w ampli trigger)

Ukryta Zawartość

jak nie boisz sie lutownicy to potrzebne Ci tylko 5 przekaznikow, troche kabla - ja uzylem glosnikowego, wejscia bananowe (12szt 3x4szt) i przedluzacz jack stereo 3,5mm (do triggera).

Moj przelacznik laczy kolumny ze wzmacniaczem a jak amplituner jest uruchomiony, to na triggerze pojawia sie sygnal 12V i przelacza trigger sterujacy, a ten przelacza pozostale (zasilane z zewnetrznego zasilacza, bo trigger moze nie udzwignac 4 przekaznikow). Koszt - okolo 50zl? ale wymagana lutownica i jakies pudelko (plastikowe) zeby wszytsko w tym umiescic.

Przelacznik ma naturalnie opcje sterowania manualnego, wrazie gdyby ktos chcial mies wlaczone ampli, ale kolumny polaczone ze wzmacniaczem. Czasem tego uzywam (i raz zapomnialem przelaczyc spowrotem na auto :) chyba bede robil update mojej konstrukcji zeby tego w przyszlosci uniknac.

na dobra sprawe potrzebne ci 4 przelaczniki 2 stanowe - one maja 3 piny

jak dla ciebie to bedzie 1 wejscie i 2 wyjscia

na wejscie dajesz kolumny, na wyjscie1 ampli a na wyjscie2 wzmaka - trzeba tylko przelaczac wszytsko "na raz" i najlepiej na wylaczonym sprzecie. do tego oczywiscie bananki albo kable na stale (oszczednosc kosztow, brak potrzeby zakupu bananow i gniazd bananowych)

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

na dobra sprawe potrzebne ci 4 przelaczniki 2 stanowe - one maja 3 piny

jak dla ciebie to bedzie 1 wejscie i 2 wyjscia

na wejscie dajesz kolumny, na wyjscie1 ampli a na wyjscie2 wzmaka - trzeba tylko przelaczac wszytsko "na raz" i najlepiej na wylaczonym sprzecie. do tego oczywiscie bananki albo kable na stale (oszczednosc kosztow, brak potrzeby zakupu bananow i gniazd bananowych)

No wreszcie jakas "bratnia" rozsądna dusza na tym forum.

Co uważacie?

Tez uważam przełącznik za lepsze rozwiazanie i przede wszystkim tańsze. Oczywiscie mozna kupic ten przelacznik za 500zl (bo tez go rozważałem) ale chyba lepiej cos zrobic albo kupic tańszego (kiedyś na alledrogo widzialem jakiegos sprzedawce, ktory oferowal wlasnej roboty przelaczniki). Ja zrobilem swoj manualny bo na tamten czas nie wpadlem na rozwiazanie z triggerout na ampli. Na dzien dzisiejszy nie chce mi sie robic nowego bo jak sie okazalo i tak wiecej slucham muzyki na wzmaku wiec w wiekszosci przelacznik jest w jednej pozycji, jedynie weekendy przed seansem filmowym ;). Przelacznik lezy sobie za centralnym zupelnie niewidoczny dla świata. Wg mnie nie degraduje dzwieku chociaz na wsępie wymienialem przelaczniki na inne bo pierwszy (jeden 12 pinowy), ktory kupilem slyszalnie cos z nim bylo nie tak ;/ i zmienilem na 2x6. Kable do wzmacniacza i amplitunera przylutowalem bezposrednio do przelacznikow co skutkuje "mniejsza iloscia polaczen" w systemie i zaoszczedzoną kasą za 8 gniazd i 8 bananow :)

Ukryta Zawartość

post-52298-0-23803200-1516975967_thumb.jpg

post-52298-0-43849900-1516976053_thumb.jpg

Szkoda by mi bylo pakowac kase w osobny zestaw majac fajne fronty. Ja mialem odwrotnie mialem kino, chcialem do tego wzmak stereo :) Nawet mam pre-out ale jak sie okazuje nie wszystkie wzmaki maja main-in, nie wspominając o tym, zeby byl sensownie przelaczany. A i sub'a bym nie odpuszczal, zreszta jak dokupisz tyly + central i ogladniesz kilka filmow to sam dojdziesz do odpowiednich wniosków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To załatwi Twój problem:

Ukryta Zawartość

Osobiście mam. Solidnie zrobiony.

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Witajcie.

A czy te przełączniki nie muszą być zsynchronizowane? Tak aby nie yło ryzyka że - bedzie zAmpitunera a + ze wzmaka - końcówki mocy mogły by tego nieudzwignąć!

Wysłane z mojego SM-A730F przy użyciu Tapatalka

- do tego wzmacniacz stereo i CD (ale to już mniej istotne).

no nie wiem czy mniej ważne chyba , że z góry wiedziałeś, że Twój wzmak nie nadaje się do połaczenia pod PRE amplitunera to raz a dwa amplituner nie ma PRE no to kupa :) i to byłoby jeszcze tańsze połączenie i wygodniejsze. Acha amplitunera jeszcze nie wybrałes no to kwestia sprawdzenia czy wzmak ma wejścia MAIN IN i kupić amplituner z PRE - OUT-ami i sprawa rozwiązana.

no nie wiem czy mniej ważne chyba , że z góry wiedziałeś, że Twój wzmak nie nadaje się do połaczenia pod PRE amplitunera to raz a dwa amplituner nie ma PRE no to kupa :) i to byłoby jeszcze tańsze połączenie i wygodniejsze.

tansze ?

za pre w ampli musisz zaplacic 500-1000zl (sprzet nowy)

wygodniejsze ?

tak ale tylko w przypadku kiedy wzmak ma main-in w dodatku z przelacznikiem na froncie - co wg mnie jest rzadkoscią raczej i wybor jest baaaaaardzo ograniczony :) W dodatku i tak musisz ten przelacznik we wzmaku jednak "wcisnac" wiec roboty tyle samo co za pomoca takiego sprzetu z ebay'a np.

Dla mnie to sprawę mocno komplikują takie zapędy jak wyżej.. za cenę zakupu wzmacniacza + amplitunera + przełączników + plontaniny kabli .. kłopotów z synchronizacją dostrojeniem itd można spokojnie kupić przyzwoity amplituner kd do napędzenia tych Dynaudio...

Spokojnie Yamaha od serii 6 w górę. Czy Denon od 3xxx w górę da radę.

Dla mnie to sprawę mocno komplikują takie zapędy jak wyżej.. za cenę zakupu wzmacniacza + amplitunera + przełączników + plontaniny kabli .. kłopotów z synchronizacją dostrojeniem itd można spokojnie kupić przyzwoity amplituner kd do napędzenia tych Dynaudio...

z plątaniną kabli czy synchronizacją to się zgodzę ale czy te amplitunery dadzą radę dobrze wysterować kolumny Dynaudio. No nie wiem. Śmiem wątpić.

tzn jaka synchronizacje masz na mysli ? w tych przelacznikach nie masz potrzeby nic synchronizowac wg mnie orócz tego zeby kable wpiąc w dobrej fazie :) - ale to masz w kazdym polaczeniu zadbac wiec nie ma roznicy.

Aplituner jest calkowicie rozdzielony od wzmacniacza. Problemem by bylo jakby "ktoś" chcial przyoszczedzic i zobić rozwiązanie ze wspólną masą, oczywiscie wszystko by dzialalo ale wowczas moglbys sie obawiac o jakies przepięcie z jednego sprzetu na na drugi.

Edit: kabli niestety jest troche wiecej (no ale wiecej sprzetu jest, ktory trzeba polaczyc ;)). Jakby postawic apli na wzmaku to bardzo krotkie przewody potrzebujesz. Ja mam lampowy ciezki kloc i mysle ze amp moglby tego nie dzwignąć :) Zreszta tak jak pisalem wyzej: mam centralny, za centralnym lezy przelacznik, po lewej amp, po prawej wzmak

Z ryzykiem mam na myśli to że ten przekaźnik musi szybko jednocześnie przełączać 4 linie... żeby nie było tak że 3 przepnie a 1 zostanie.

A jaki masz wzmacniacz? Że ciężko będzie go zastąpić amplitunerem AV.

Co do wysterowania to bym się nie martwił.. dobre AmpKD ma po 100W na kanał... bardziej martwił bym się o dynamikę i czystość wysokich..

W czym problem by odwiedzić jakiś salon i sprawdzić czy słyszysz Wielką różnicę miedzy wzmakiem za 2k a amp. za 5k.

Trzeba wyjść od tego jaki masz wzmacniacz i czy da się go zastapic... tak to bezowocne dywagacje.

I w stereo będzie wielka ... kupa.

Co do wysterowania to bym się nie martwił.. dobre AmpKD ma po 100W na kanał... bardziej martwił bym się o dynamikę i czystość wysokich..

Pełna zgoda. Nalezy się martwić jedynie o ... jakość dźwięku.

Faktycznie te Dynki to HiEnd i trzeba conajmniej wzmaka za 5k do nich... no i z 200W na kanał. A to że kolega będzie miał zrypane kino z kolumnami z innej serii to już pan pikuś.

Bez modelu wzmacniacza nie ma co rozmawiać.

Faktycznie te Dynki to HiEnd i trzeba conajmniej wzmaka za 5k do nich... no i z 200W na kanał.

Nie, nie trzeba. Wystarczy używany wzmak stereo za kilkaset złotych, który zmasakruje dźwiękiem ten amplituner.

PS. przełącznikiem który pokazałem przełączasz jedne kolumny do dwóch wzmacniaczy lub jeden wzmacniacz do dwóch par kolumn:

s-l1600.jpg

s-l1600.jpg

Jeśli komuś nie pasuje jakość użytego kabla bo boi sie "degradacji" dźwieku może sobie sam przelutować na dowolny.

Pozdro

Sie tu namieszalo.

Najpierw kolega niech napisze jaki ma wzmacniacz, bo moze nie warto drazyc tematu jak jest Main In.

Druga sprawa, ja osobiscie olalbym te przelaczniki. Nawet jezeli nie masz wzmacniacza z main in, to kupilbym amplituner z pre-out i wpiol go do wejscia np. Cd wzmacniacza. Na wzmacniaczu ustawil jakas "konkretna" glosnosc - zaznaczylbym sobie te glosnosc (kropka mazakiem, czy zapamietal wartosc) i wykon kalibracje w ampli.

Ampli i tak zredukuje ci glosnosc na frontach fo 75dB.

Chcesz stereo, to masz czysciutkie stereo bez zadnych spliterow po drodze. Chcesz kino to zalaczasz zrodlo we wzmacniaczu na to z ampli i ustawiasz glosnosc jaka miales przy kalibracji. Do filmow i tak wystarczy.

Zero przepinania kabli i zero przelacznikow.

Proszę Cię nie żartuj....podaj mi jeden wzmak do 500 zł, który zagra jak Denon 3xxx, lub Yamaha 7xx. Wezmę dwa.

Ja bym się nie pierdzielił z Kinem tylko kupił dobry Sounbar z Pre Out i bezprzewodowymi satelitkami.

nie chce robic offropu zbyt wielkiego :) mam preout i jakos nie uzywam w ten sposob i nie widze zbytnio przewagi tego rozwiazania :) chyba, ze ampli ma baaaardzo slabiutkie koncówki i wypuszczasz to bezposrednio pod inną koncówke (ale tez apli z preoutem nie sa zwykle takie slabe zeby nie naglosnic sredniej wielkosci salonu)

Chcesz stereo, to masz czysciutkie stereo bez zadnych spliterow po drodze. Chcesz kino to zalaczasz zrodlo we wzmacniaczu na to z ampli i ustawiasz glosnosc jaka miales przy kalibracji. Do filmow i tak wystarczy.

no wlasnie tylko tym rozwiązaniem jesli chciałbym uzyć KD to i tak musze podejsc do systemu, nacelować gałke dokladnie tam gdzie powinna sie znaleźć i przełączyć źródlo zamiast po prostu dotknąć dwa pstryczki (w moim przypadku). Poza tym, co wg mnie tez nie jest bez znaczenia, jednoczesnie jeden klocek pobiera prąd, a nie dwa (amplituner dla kina ma wystarczajaca wydajnosc - ale fakt moze to zalezec od sprzętu). A Stereo jest równie "czyste", nie ma jedenego więcej "połączenia" kabli ale skoro nie slychac różnicy to chyba nie problem :)

Zero przepinania kabli i zero przelacznikow.

No jednak musisz między amplituner, a wzmacniacz jakis kabel wsadzić, chyba że robisz to telepatycznie tzn. bezprzewodowo ;) Dla mnie latwiej pstryknac guzik niz ustawiac gałe :D

Proszę Cię nie żartuj....podaj mi jeden wzmak do 500 zł, który zagra jak Denon 3xxx, lub Yamaha 7xx. Wezmę dwa.

Poszukaj. ebay, Allegro, OLX. Ja za ciebie roboty odwalać nie zamierzam.

Masz przykład:

Ukryta Zawartość

Licytacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zapominaj że Dynaudio potrzebują prądu... sporo prądu.

To są przykłady, wzmacniacz nalezy wybrać z głową.

Miałem kiedyś Audience 8 i Audience 5, wiem.

Jeśli potrzebujesz znakomita elektrownię to seria JBL MPA. Tyle że to końcówka więc konieczny preamp chyba, że ktoś chce bawić się tymi wbudowanymi skokowymi potkami do gainu. Nawet najsłabszy MPA 275 da radę.

s-l300.jpg

Mam w domu cztery takie końcówki. Trzy grają w kinie, jedna w systemie B.

Pozdro

Dobrze by było wiedzieć faktycznie co to jest za wzmacniacz. Podpięcie amplitunera do wzmacniacza jest dobrym rozwiązaniem jeżeli urządzenia dają nam taka możliwość i nie jest to w żaden sposób uciążliwe bez przesady

Mój Nad 3100 ( 700 ,-)( 60 Wat) masakruje w stereo moją Yamahę RX-A 3030 a kolumienki też nie małe ( Dali Grand)

Ten też by dał radę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

I takie odpowiedzi lubię.. konkrety.

Ja tam 3x byłem w sklepie by wymienic avr3805 na wzmak stereo i... marantz 6005 poległ, denon 720ae poległ, nad 316 poległ... dopiero magnat 600 i yamaha as700 była krokiem do przodu.. ale nie jakąś przepaścią czy coś podobnego. Nad 316 grał poprawnie ale tego ciepła i wypełnienia juz nie miał.

Generalizowanie jest bez sensu kompletnie... zestaw kina za 2k może zmasakrować stereo za 3k i na odwrót... system musi być w symbiozie ze sobą... dodatkowo wierniej nie znaczy że będzie się podobało słuchającemu.

Autorowi wątku proponuje sprawdzić samemu - wzmak pod pachę i sprawdzić czy KD to taka padaczka.

Z ryzykiem mam na myśli to że ten przekaźnik musi szybko jednocześnie przełączać 4 linie... żeby nie było tak że 3 przepnie a 1 zostanie.

Taki przełącznik działa " dwustopniowo " Jeśli przełączasz , to podczas wciskania przycisku gdy jest jest on jeszcze mało wciśnięty , następuje wybicie włączonego przycisku . Dopiero gdy dalej wciśniesz przyciski załączany nastąpi połączenie . Jest tak bynajmniej w moim przełączniku RCA .

Autorowi wątku proponuje sprawdzić samemu - wzmak pod pachę i sprawdzić czy KD to taka padaczka.

Rządowo ... oczywista oczywistość to jest.

KD ...będzie padaczka ... co oczywiste jest ...

Więc tak... poczytałem Wasze posty - za które dziękuję - i spieszę z info na temat moich pozostałych klocków.

Wzmacniacze mam dwa. Na stałe podpięty Exposure 1010 (nie ma wejścia Main In), drugi to NAD3020 niestety nadaje się do małej reanimacji - w nim jest cała sekcja POWER AMP i trzy zestawy: NORMAL IN, PRE AMP OUT, LAB IN. Standardowo połączone zworkami NORMAL IN z PRE AMP OUT. W zasadzie jak go kiedyś używałem (dawno temu:) nie zastanawiałem się do czego ta sekcja służy.

Rozumiem, że NADa mógłbym podłączyć właśnie ze złączem PRE OUT NA FRONTY z amplitunera AV? No i teraz faktycznie pytanie jaki amplituner z takim złączem? Planowałem wydać góra 2000zł i jedyny jaki znalazłem z takowym złączem w tej cenie to Marantz NR 1508.

Co do zastąpienia wzmacniacza stereo amplitunerem AV to według mnie sprawa przegrana; zbyt dużo czasu spędziłem by przekonać się, że moje kolumny w połączeniu z "japończykami" brzmią - tu ładnie jednej z kolegów napisał - jak kupa. Sprawdzałem oczywiście na wzmacniaczach stereo... takie wielokanałowe wypadłyby chyba jeszcze gorzej.

Te dynaudio to niestety cholernie wymagające skrzynki, i choć to nie jakaś wysoka półka to dopiero w połączeniu z bardzo konkretnymi wzmacniaczami pokazały co potrafią.

Więc wykorzystanie wzmacniacza AV do kina domowego i do stereo ZDECYDOWANIE ODPADA!

Im dłużej się zastanawiam to dochodzę do wniosku, że może jednak ta chęć wykorzystania na frontach moich dynaudio nie jest do końca dobrym pomysłem. Bo przecież - i tu mnie poprawcie jeśli się mylę - te dynaudio grają na prawdę dobrze tylko z odpowiednim wzmacniaczem i żaden wzmacniacz AV za 2000zł (a tyle max chcę wydać) ich odpowiednio nie napędzi. I jedyny argument jaki zostaje to fakt wydania mniej na pozostałe głośniki: centralka, tylne i subwoofer. Wtedy kupuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

plus jakiś basowy za 400 stówki.

No zgłupiałem!!! a może lepiej zostawić ten tor stereo bez jakichkolwiek dodatkowych podłączeń i kupić gotowy zestaw 5.1 nawet na małych jednodrożnych głośnikach. Skoro te fronty, jak się okazuje, nie są najważniejsze w kinie domowym (bardziej głośnik centralny).

Zwłaszcza, że doszedł jeszcze jeden chyba ważny element: moje kolumny maja impedancję 4 ohmy. Więc gdybym miał dokładać pozostałe głośniki do KD musiałbym chyba, po pierwsze kupować kolumny też 4ohmowe i po drugie szukać wzmacniacza AV też z min 4ohm. Czy to tylko puste cyferki i nie powinienem się przejmować?

Kopnijcie mnie mocno w d... bo mam mętlik w głowie. Jakiś kubeł zimnej wody poproszę:)

do: mpcomp

Znalazłem pod takim linkiem

Ukryta Zawartość

opis jak samemu zrobić taki przełącznik i tam jest bardzo wyraźnie napisane, że ten przełącznik cytuję:

"Musi być “rozłącz przed połączeniem” (czyli musi odłączać jeden wzmacniacz przed podłączeniem drugiego wzmacniacza), aby nie dopuścić do podłączenia obu wzmacniaczy do siebie nawzajem nawet na ułamek sekundy; podłączenie obu wzmacniaczy jednocześnie powinno być absolutnie niemożliwe."

Czyli przełącznik trój-pozycyjny, a ten w DoukAudio jak działa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ja jestem szczęściarzem ... mam Dynki z właśnie Amplitunerem (a fujjjj) i gra to cudnie.

Dla spokoju sumienia porównałem go z kilkoma wzmacniaczami i .... było inaczej coś się poprawiło coś się spierniczyło...

Co mogę Ci podpowiedzieć to przemyśl ile filmów obejżysz na tym zestawie? I czy faktycznie ma to sens.

Jeżeli na subwoofer chcesz wydać 400 to odpuść sobie temat kina z amplitunerem. Kup jakiś soundbar - załatwi sprawę amplitunera i centralki. Do niego dasz exposura i po problemie.

Do tego suba moim zdaniem poniżej 1000 nie da sie kupić dobrego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.