Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

To już jak kto lubi. Ja za to czasem skręcam tone w basie 😉 

Ale to nie pasmo gitary, tam już kabli gitarowych nie ma. Pasmo gitary to to, co wychodzi z gitary 😉

od 80hz do 5khz takie pasmo sugerują eksperci dla głośnika gitarowego

15 minut temu, przemak napisał:

To już jak kto lubi. Ja za to czasem skręcam tone w basie 😉 

W dżezie pickup neckowy i tune max dół przeważnie 😉

15 minut temu, slawek.xm napisał:

od 80hz do 5khz takie pasmo sugerują eksperci dla głośnika gitarowego

No wiadomo, ale piszemy o kablu gitarowym, a on przenosi sygnał z gitary do wzmacniacza i tam 5kHz rzadko się trafia 😉

3 minuty temu, jurek1 napisał:

W dżezie pickup neckowy i tune max dół przeważnie 😉

Dżez jest be 😉

nagrywamy.com

54 minuty temu, meloV8 napisał:

To sugeruje słaby projekt kolumn, których słuchasz. 

Moze i slaby, ja ustawiam tak jak mi się podoba, dokładne pochylenie to 1,35
Konstruktor nie wiedział z jakiej ja odległości i rozstawie będę słuchał, kolumny 1,7m wysokie a ja siedzę blisko ca.3,2m dlatego je pochyliłem
z 4 metrow i dalej nie trzeba pochylać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Moze i slaby, ja ustawiam tak jak mi się podoba, dokładne pochylenie to 1,35
Konstruktor nie wiedział z jakiej ja odległości i rozstawie będę słuchał, kolumny 1,7m wysokie a ja siedzę blisko ca.3,2m dlatego je pochyliłem
z 4 metrow i dalej nie trzeba pochylać

Ukryta Zawartość

Slabe charakterystyki w pionie, moga powodowac bardzo duze znieksztalcenia fazowe. Ogolnie rzecz biorac zgranie fazowe w jednym punkcie nie jest az tak istotne jak co niektorzy przywiazuja do tego uwage. Nawet najpodlejsze kolumny maja gdzies swoj sweet spot, ale nie sprawi on, ze charakterystyki off axis przestana miec znaczenie. Poki sluchamy muzyki we wlasnym zaciszu, a nie w polu swobodnym, promieniowanie off axis bedzie mialo ogromny wplyw na odbior dzwieku.

Kolumny o kiepskich charakterystykach off axis, beda sprawiac wiecej klopotow w slabiej zaadaptowanych akustycznie pomieszczeniach.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, meloV8 napisał:

Slabe charakterystyki w pionie, moga powodowac bardzo duze znieksztalcenia fazowe. Ogolnie rzecz biorac zgranie fazowe w jednym punkcie nie jest az tak istotne jak co niektorzy przywiazuja do tego uwage. Nawet najpodlejsze kolumny maja gdzies swoj sweet spot, ale nie sprawi on, ze charakterystyki off axis przestana miec znaczenie. Poki sluchamy muzyki we wlasnym zaciszu, a nie w polu swobodnym, promieniowanie off axis bedzie mialo ogromny wplyw na odbior dzwieku.

Kolumny o kiepskich charakterystykach off axis, beda sprawiac wiecej klopotow w slabiej zaadaptowanych akustycznie pomieszczeniach.

Moze być, kiedyś porównywałem ATC z Paradigm, niby ATC cechuje się szerokim promieniowaniem (sweet spot),
ale na mnie wartości z danych czy recenzje na papierku nie robią wrażenia. ATC w realu tez nie.
Muzykalność, trójwymiarowość prezentacji, potęga, poczucie realnych wielkości, pełne wybrzmienia itd. Tego nie da się przewidzieć tworząc projekt, dopiero trafne ustawienie, konfiguracja, synergia i akustyka która nie przeszkadza może nawet ze słabych kolumn stworzyć magie, najczęściej to nie kolumny tylko zła konfiguracja włącznie z pozycjonowaniem tworzy efekt słabego grania, a ze konstrukcje mogą być niewydajne, mające niespójności to inna sprawa.
Jak komuś zależy na ekstra precyzyjnym wy-taktowaniu muzyki to na sztywnych zawieszeniach przetworników i w izolatce dla wariatów będzie zdecydowanie lepiej niż u mnie
😉

Edytowane przez .:Gerard:.
11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Muzykalność, trójwymiarowość prezentacji, potęga, poczucie realnych wielkości, pełne wybrzmienia itd. Tego nie da się przewidzieć tworząc projekt,

Ile zbudowałeś kolumn, że jesteś absolutnie pewny, ze nie da się tego przewidzieć?

31 minut temu, meloV8 napisał:

Ile zbudowałeś kolumn, że jesteś absolutnie pewny, ze nie da się tego przewidzieć?

Żadnych, ale słuchałem uznane na świecie konstrukcje

• Pokaż nowe odpowiedzi