Skocz do zawartości
IGNORED

preamp gramofonowy AVT 2680 brum

michał81

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze warto usunąć rezystory R5A R5B

Mam wątpliwości co do jakości ceramików 100pF na wejściach. Ktoś wie z jakiego dielektryka są zrobione?

Tak zrobię nawet na schemacie są usunięte nie zauważyłem...

Zapewne zrobione są z taniego dialektryka:)

Tak zrobię nawet na schemacie są usunięte nie zauważyłem...

Zapewne zrobione są z taniego dialektryka:)

Raczej nie powinny to być popularne ceramiki. Najlepiej silver mica albo polistyren.

Rolą tych kondensatorów jest zwieranie zakłóceń o częstotliwościach radiowych do masy. Sygnał audio przez nie nie przechodzi więc nie ma sensu napinać się na jakieś drogie kondensatory. W tej roli ceramiki sprawdzają się dobrze

Dokładnie tak jak pisze Boresk. Gdyby szeregowo z kondensatorem wejściowym 220 nF był jeszcze rezystor np.1kOhm to C2A i C2B (100pF) taką funkcję by spełniał czyli byłby to filtr RF. Ale rezystora nie ma. Pojemność 100pF tworzy zatem obwód rezonansowy z indukcyjnością uzwojenia wkładki, która nie jest mała. Kondensator ten ma bezpośredni wpływ na odtwarzanie średnio-wysokotonowego pasma i musi być dobrany pojemnością do konkretnej wkładki. Dlatego oprócz dobrania odpowiedniej jego wartości musi to być kondensator wysokiej jakości a na pewno nie popularny ceramik chociażby ze względu na niestałość parametrów i dużą indukcyjność własną.

Poniżej artykuł nt. doboru pojemności tego kondensatora w funkcji indukcyjności uzwojenia wkładki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie podobają mi się te ceramiki C7, C9 w zasilaczu. Lepiej zastąpić je jakimś MKT, MKP.

Eeee...

Audiofilskie przesądy. W dodatku często szkodliwe. Właśnie stosowanie kondensatorów odsprzęgających o dużej dobroci może powodować dzwonienie całego układu.

Jestem Europejczykiem.

Dokładnie tak jak pisze Boresk. Gdyby szeregowo z kondensatorem wejściowym 220 nF był jeszcze rezystor np.1kOhm to C2A i C2B (100pF) taką funkcję by spełniał czyli byłby to filtr RF. Ale rezystora nie ma. Pojemność 100pF tworzy zatem obwód rezonansowy z indukcyjnością uzwojenia wkładki, która nie jest mała. Kondensator ten ma bezpośredni wpływ na odtwarzanie średnio-wysokotonowego pasma i musi być dobrany pojemnością do konkretnej wkładki. Dlatego oprócz dobrania odpowiedniej jego wartości musi to być kondensator wysokiej jakości a na pewno nie popularny ceramik chociażby ze względu na niestałość parametrów i dużą indukcyjność własną.

Poniżej artykuł nt. doboru pojemności tego kondensatora w funkcji indukcyjności uzwojenia wkładki:

Ukryta Zawartość

A pojemność interkonektu?

I okablowania ramienia?

Ukryta Zawartość

Trzeba sumować. A jak wyjdzie spora to dawanie kondensatora na wejściu pre phono jest bez sensu bo rezonans może wyjść przy kilku kHz.

No właśnie. Więc umieszczanie takiego kondensatora na wejściu bez możliwości regulacji tej pojemności to nie jest mądry pomysł.

Sprawdź czy to na pewno ten wzmacniacz szumi. zewrzyj mu wejścia i sprawdź czy coś się zmieniło. Możesz też zrobić test i zasilić go z dwóch baterii 9V sprawdzisz wtedy wpływ zasilacza na szumy

To co nazwałem szumem słychać po podkręcaniu gały ponad połowę potencjometru. Normalnie tego nie słychać... Dziś wylutowałem rezystory które przez nieuwagę zostawiłem i ceramiki 100 nf zamienione na Mkt. Przymierzam układ do obudowy i po uziemieniu z gramofonu dam znać jakie wrażenia

Obudowę zakupiłem w:

Ukryta Zawartość

Fajna metalowa za 20 PLN oto jej atuty!

Którą konkretnie obudowę?

Ukryta Zawartość

Dokładnie taką:

Ukryta Zawartość

ale bez wentylacji wtedy nie była dostępna na allegro.

Polecam wykonanie jest solidne!

Może niekoniecznie na duże rzeczy ale preamp z zasilaczem spokojnie się mieści.

Ukryta Zawartość

Poskładałem włożyłem do obudowy po czym uziemiłem z gramofonem no i nie buczy nie ma szumu. Coś tam słychać po odkręceniu gały za połowę ale to mi nie przeszkadza. Dzięki za pomoc!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.