Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ PM-14S1 SA-14S1 GRAMOFON TT-15S1

aryman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc w doborze sprzętu.

Słucham wiele różnej muzyki. Dominuje rock progresywny ale interesuję się też jazzem, muzyką filmową , dobrym popem. Dominuje jednak prog.

Do tej pory słuchałem tylko cd, teraz chciałbym wejść też w vinyle. Chcę kupić sprzęt na kila ładnych lat. Chcę mieć solidną bazę do słuchania na długi czas.

Wybór padł na zestaw marantz z tematu wiadomości. Nie ukrywam że względy wizualne tez maja jakieś znaczenie. Mam okazję kupić nowy za 20 tys pln.

Pomieszczenie w którym będę słuchał ma 25 m. Kolumny jakie mam to Pardigm monitor 9.5 ( wiem że nie jest to top wśród kolumn ale takie muszą na razie być ).

Pytanie czy zestaw marantz biorąc pod uwagę moje preferencje muzyczne i warunki to dobry wybór?

A może warto kupić tańszy piec , np. marantz 8005 lub 8006 a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na kolumny? No właśnie , proszę kolegów o info jak duża różnica jest w jakości pomiędzy wzmaczniaczem 8005/8006 a pm 14 ? Czy będzie to duża różnica o kilka poziomów jakościowych , czy może mała i znikoma .....

Z góry dziękuję za pomoc.

Dzień dobry.

U nas także możesz mieć podobna ofertę cenową, przy zakupie wzmacniacza i odtwarzacza, gramofon jest za 1 zł. Natomiast czy jest to najlepsze rozwiązanie, zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Na pewno klasa kolumn kompletnie nie pasuje do tego zestawu, tak więc powinniśmy założyć budżet około 6-10 tys. zł. na nowe kolumny. Można oczywiście ten zakup odsunąć w czasie i przez pewien czas wykorzystywać stare kolumny.

Decyzja należy do Ciebie, także brzmieniowo zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. W podobnym budżecie jest wiele świetnych systemów, trzeba wybrać opcję najlepszą brzmieniowo dla Ciebie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3/4 brzmienia to kolumny, a do rozróżnienia brzmienia 8005 od 14S1 Paradygm 9v5 nadaje się średnio ;-)

Poza tym wydając trzy razy tyle na wzmacniacz nie ma takiej możliwości, żeby skok jakościowy

był nawet w małym stopniu porównywalny z nakładem...14S1 to tylko wzmacniacz i jego rola w systemie

zakładając przyzwoity poziom wykonania konkurenta jest często przeceniana.

A może być i tak, że żadnych różnic nie zauważysz używając np. swoich kolumn.

Słowem temat rzeka i bywa, że spora część kolegów nie kupuje sobie barwy czy dynamiki,

ale tak po prostu - lepsze samopoczucie; musi być lepiej, bo sporo kosztowało ...

Z drugiej strony jeśli Tobie się brzmienie 9v5 podoba, to nie ma sensu namawianie choćby na

jakieś kolumny ze stajni np. ATC czy Audio Physic ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję za odpowiedzi. Z paradigm jest tak, że mam je od kilku lat. Do tego mam jakiś ram budżetowy cd marantz i amplituner Sony. Modeli nie ma sensu podawać. Zawsze były inne priorytety życiowe ale teraz przyszedł czas na zakup dobrego sprzętu audio. Mam na ten cel 20 PLN. Wobec powyższych sugestii dotyczących zakupu kolumn proszę o radę. Jakie kolumny powinienem zakupić do powyższego zestawu marantz, tak aby,, wyciągnąć,, z marantz jego wszystkie zalety brzmieniowe. Kolumny Maks 10 tys. O muzyce jakiej słucham pisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a gdybyś chciał nieco twardsze brzmienie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za propozycję. A co sądzicie o kolumnach tannoy przeciwieństwie 6.4? Czy to będzie dobry wybór do zestawu marantz? Na allegro są uzywmi za 7000pln

Tannoy precision6. 4 oczywiście :)

Dzięki za propozycję. A co sądzicie o kolumnach tannoy przeciwieństwie 6.4? Czy to będzie dobry wybór do zestawu marantz? Na allegro są uzywmi za 7000pln

Tannoy precision6. 4 oczywiście :)

czesc.od tygodnia posiadam pm14se wraz z cd sa15s2.gra to z kolumnami proac d18.wzmacniacz jest nowy i dobrze nie rozgrzany ale roznica miedzy heglem h80 jest taka ze bas ,trzyma zdecydowanie lepiej.jest mocny i sie nie rozlewa kiedy slucham CHRIS JONSE(long after you re gone)wkoncu wszystko trzyma sie mocno.jest to utwor z ktorym nie poradzil sobie ani h80.ani pearl lite.czy naim xs.

Ja mam SA14S1+PM 14S1 i z klasyką gra to świetnie i rock też bardzo dobrze (choć słucham go mało to naprawdę bardzo dobrze brzmi). Bardzo ważna jest kwestia kolumn i kabli ( chociaż kable setowe są przyzwoite).

A z jakimi kolumnami masz to spięte?

Kolumn nie podaję bo jedna mi padła i musiałem wysłać do naprawy w czasie gwarancji. Nie chcę nikogo wpuszczać w maliny.

Prawie wszyscy piszą, że najlepiej z Marantzem gra Tannoy, spróbuj.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Chciałem zapytać jeszcze szanownych forumowiczów o połączenie klocków marantz ( seria 14 ) z kolumnami Dynaudio excite 34 lub 38. Muza jaka będzie słuchana - tak jak pisałem wcześniej - prog rock plus trochę jazzu.

Zaczepie was w sprawie przewodow glosnikowych.

Mam Marantza podlaczonego do Audio Physic Spark III kabelkami Tara Labs Prism omni 2

Chcialbym jakies lepsze w cenie do ok 100 (140) pln za 1m.

Mysle o bI-ampingu na razie z tara, a potem dokupie 2. komplet nowych drutow.

Sluchalem roznych Quedow, tyle ze te rozjasniaja mi BARDZO gorna srednice i wysokie

Jakies propozycje?

A moze jest juz gdzies temat kabelkow? (nie znalazlem).

Może sprawa w IC, a nie w głośnikowych. Mam co prawda graty budżetowe, ale większą część ostrości

czy sybilantów usunął mi właśnie kabel IC. Głośnikowe bardziej porządkują barwę; powiedział bym -

dyscyplinują i takiego dużego wpływu nie mają. A słucham też od sonat skrzypcowych i klawesynu

po niemal dzisiejsze Aerosmith, Prince'a czy chicagowskiego bluesa; Diany K nie wspomnę ;-)))

Jak chcesz poczytać o kablach to w tym dziale trzeba tylko poprzewijać w dół - pokaż więcej tematów -

i na pewno kilka, albo kilkanaście druciarni znajdziesz od razu.

Niskopoziomowe mam rozne. Alphard (ten stary Alphard) jakos fully shielded HD 8N jakos tak.(nie chce mi sie grzebać za szafka ), posrebrzana polska miedz - nie pamietam nazwy - wytarla sie ze starosci, AudioQesta Big Sur (na tym zawiodlem sie najbardziej) i jakies horrendalnie drogie (jak dla mnie) Tara labsy tez nie pamietam jakie.

Jutro poslucham Genesisow Queda. Zobaczymy jak bedzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.