Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo do Focal 918 Profile

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Potrzebuje pomocy przy doborze elektroniki do kolumn Focal 918 Profile. Poprzednie kolumny które miałem tj. Dali Ikon 6 grały z Thule IA 100 i cały zestaw świetnie się zgrywał, jednak do Focali ten wzmacniacz nie pasuje. Wobec zaistniałej sytuacji bardzo proszę o rady, najlepiej użytkowników tych kolumn, z jaką elektroniką się zgrają. Słucham bardzo różnej muzyki takiej jak : rock, rock progresywny, jazz, metal, elektronicznej i wiele innych. Zestaw będzie grał w pokoju 21 m2.

Źródłem głównie będzie komputer połączony z Rdac`iem od Arcama oraz odtwarzacz cd najpewniej Marantz CD 6005 lub 6004 ( jeszcze go nie ma)

Interesuje mnie wyłącznie rynek wtórny.

Kwota jaką chcę przeznaczyć to około 3000 zł ale może to być też kwota mniejsza.

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisz proszę co Tobie w obecnym zestawieniu nie pasuje.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Trudno jednoznacznie stwierdzić : Thule IA 100 z Dali ikon 6 grało bardzo dynamicznie, jednocześnie ciepło i detalicznie z fajnym basem który nie rozlewał się tam gdzie nie miał a rozlewał się tam gdzie miał, średnica była ładnie wyeksponowana a góra pięknie dopełniała całości. Obecnie poziom dynamiki jest właściwy tylko wybranych nagraniach, bas już nie jest taki czarujący i pod kontrolą, średnica dalej mocno wyeksponowana, jednak już nie zgrywa się tak ładnie z górą i z dołem.

I choć znajduje nagrania przy których to zestawienie pokazuje pazur - to jednak jest to zdecydowana mniejszość.

Poza tym liczę, może nie słusznie ale jednak, że kilkukrotnie droższe kolumny o bądź co bądź podobnej charakterystyce brzmienia (otwarta jasna strona mocy) powinny mnie oczarować. Ja z kolei tego nie czuje - wręcz mam wrażenie, że ogólnie zestaw gra gorzej niż poprzedni(poza pewnymi wyjątkami).

Licz się z kłopotami, bo tekstylna kopułka ze wstęgą to zupełnie inne rozwiązanie, niż "mająca swój charakter"

kompozycja alu i magnezu w Focalach. I to nie tylko w tym modelu, niestety.

Rezonanse kopułki są szczerze mówiąc poza pasmem, ale łatwo je usłyszymy w pasmie użytecznym;

czasem nawet niektóre tego rodzaju kopułki wydają dźwięki, których nawet na słuchawkach nie zauważymy.

Znam to z własnych przykrych doświadczeń.

Może Atoll, ale szukaj sprzętu, który ma ograniczone pasmo. Może to jednak równocześnie powodować

złagodzenie i "analogowość" delikatnie mówiąc barwy, gubiąc przy tym naturalną agresję.

Kolejny "błąd obsadowy" zakładający jako wzorzec kolumny, które nim być nie powinny,

ale muszę powiedzieć, że dość częsty, bo szukamy droższego i efektowniejszego - też się na to

kiedyś nabrałem i utopiłem ładnych parę złotych, bo zamiast próbować sprzedać utylizowałem :-(((

Niemniej życzę udanych i szybkich zakupów czegoś co będzie "lekiem na całe zło" ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja swoje focale (inny model ale kopułka podobna i myślę, że brzmienie może być zblizone) miałem okazje testowac na kilku wzmacniaczach. Cambridge Audio 640 V2, Roksan Kandy K2, Hegel H80 i Xindak 6950.

2 pierwsze można kupic ponizej tej kwoty co zalozyles spokojnie, a 2 ostatnie z drugiej reki mozna złapac miedzy 3-4 tyś. Muzyki też słucham bardzo róznej, jednak najbadziej spodobał mi się Xindak w tym zestawieniu. Każdy miał jakieś swoje wady i zalety wiadomo. Jednak Xindak duzo lepiej panuje nad basem, nie wylewa sie gdzie nie trzeba i zaskakuję średnicą, wokale brzmią rewelacyjnie. Hegel był zaraz zanim, brakowało mi w nim może troszke detali, miał mniej swobody w brzmieniu, przez co scena nie była za szeroka wg mnie oczywiscie, jednak byl bardziej funkcjonalny, bo ma wbudowany DAC świetnej klasy. Aczkolwiek ty już DAC posiadasz więc...

Jak będziesz miał okazję, daj szanse chińskiej mysli technicznej, wg mnie za te pieniadze świetny sprzęt.

Dziękuję za podpowiedzi,

Audioburak gdzieś już spotkałem się z opinią, że Atoll jest dobrym partnerem dla tych Focali będę musiał posłuchać tego zestawienia. Gdybyś jeszcze napisał coś więcej na temat swoich przykrych doświadczeń i specyficznego dla Focali charakteru i twoim zdaniu na ten temat - też zauważyłem spadek agresywności brzmienia, miałkkość oraz słabą separacje poszczególnych instrumentów - chętnie poznam dokładniej twoje doświadczenia.

Jeszcze raz dzięki.

Oxygenethief dzięki za podpowiedź nie boję się chińskiej myśli technicznej, jeśli będę miał okazję z pewnością sprawdzę

Jednocześnie apeluję do właścicieli tych kolumn o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Edytowane przez Rudebens

Zacznę od tego że ich nie posiadałem; tylko słuchałem i ponieważ moje doświadczenia z Paradigmem Monitor

w starej wersji były zbliżone charakterem do barwy Focali pozwoliłem sobie to napisać.

Na pierwszy rzut ucha nic nie przeszkadza a wiele utworów jest lepszych, bardziej atrakcyjnych,

niż kiedykolwiek mogliśmy je usłyszeć. To fakt i też uległem temu wrażeniu.

Coś mnie jednak podkusiło kiedyś i założyłem słuchawki ...wielu dźwięków nie było, a przecież nauszniki

nie mogą być dużo mniej precyzyjne, niż kolumny ;-)) Drugie słuchawki - i było to samo....

Jak do tego dołączę żywiołowy bas - za duży, za obfity i bez kontroli, bo uzyskany podbiciem wąskiego

zakresu....

Ja przynajmniej próbowałem coś na to poradzić, ale kilka wykonanych ruchów niewiele pomogło; braki

na średnicy, złe strojenie BR i wreszcie pułapki na kopułkę, ale to ciągle nie było to...

Zresztą do tego czasu zarówno Focale, Paradigmy czy Klipsche nazbierały w temacie dobierania

do nich a to CD'ków, a to kabli czy wzmacniaczy całkiem niezłe dossier używając języka kryminologii ....;-)))

Możesz spróbować Atolla czy Xindaka i sam stwierdzić, czy nie popełniłeś "błędu obsadowego"

bo jeśli nie, to dopasujesz i "będziesz Pan zadowolony" ...gorzej, jak żaden z powiedzmy pięciu

polecanych nie spełni oczekiwań - trzeba będzie zrewidować pewne opinie o cenie czy jakości,

albo zwyczajnie - o rozbieżnym guście.

Ilu ludzi tyle pomysłów na dobry dźwięk...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja bym się wstrzymał z wymianą wzmacniacza i zrobił 2 rzeczy:

1. poczekałbym aż kolumny porządnie się "ułożą".

2. pożyczył kilku kabli głośnikowych i popróbował.

Z doświadczenia z nowymi kolumnami wiem, że większość z nich wymaga porządnego pogrania i mówię tu nie o kilku dniach, ale czasem o 4-6 tygodniach. Wtedy nastąpią 2 efekty - "wygrzanie elementów elektrycznych i mechanicznych oraz adaptacja uszu do przetworników i ich sposobu grania. To drugie jest nawet ważniejsze. Jeśli po tym czasie nie będzie poprawy a wymiana kabli nie przyniesie efektu, to wtedy poszukaj wzmacniacza... lub zmień kolumny. :) Wiem, to przewrotne, ale poszukiwania mogą iść w każdą stronę.

Lubię słuchać muzyki! :)

Nowe kilkunastoletnie kolumny - z magazynu we wschodnich Niemczech ;-)) ???

Słuch się bardziej ułoży, niż kolumny; chyba, że zawieszenia wooferów, ale nie kopułka.

Edytowane przez audioburak

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Audioburak - najpewniej spróbuję zestawić te niesforne kolumny z Atollem, Xiandakiem i Heglem, jednak najbardziej będę szukał Atolla w swojej okolicy gdyż często pojawia się w zestawieniach z tymi Focalami, poza tym to również francuska manufaktura więc może nie jest to tak bardzo bez znaczenia. Dla Duńskiego Thule IA 100 też nie łatwo znaleźć partnera dopiero Duński Dali Ikon 6 pokazał na co stać ten piecyk, więc może to dobry trop.

Bagnet tobie również dziękuję za podpowiedź z racji ograniczonych środków z pewnością je wygrzeję jeszcze na tym sprzęcie :) poza tym do kompletu dołączył Thule PR 100 którego udało mi się nabyć za bezcen. Na razie mam pewne problemy z podłączeniem jednego z drugim ale przy odrobinie szczęści jutro się z tym pobawię. Następnym krokiem będzie odmłodzenie Thule tj. tych elementów które przez ostatnie 20 lat mogły się trochę zestarzeć, co zgodnie z sugestią serwisanta może również przynieść nieoczekiwaną niespodziankę.

Jeszcze słowo na temat kabli o których wspomniałeś, może jest to jakiś trop obecnie kolumny podłączone są do wzmaka kablami Qed Silver Anniversary - może w tej materii jakieś propozycję ?

Ponadto ponownie zwracam się z prośbą do właścicieli kolumn o zajęcie stanowiska.

Moze wtrącę swoje 3 grosze do rozmowy, chociaż profile 918 nie słuchałem ale mam od jakiegoś czasu arie 906 napędzane przez Roksan Caspian M2. Do tego Pionek pd50 i genialny interkonekt Nordost Red Dawn - notabene to była podpowiedz od kolegi audioburak jakis czas temu, strzał w dziesiątke! Gra to naprawdę bardzo bardzo fajnie (salon 16 metrów). Wlasnie jestem w trakcie zmiany kabli głośnikowych z budżetowego Chord Clearway na Epic Twin lub Shawline - obie pary przyjechały kilka dni temu i tak sobie słucham, ciezko sie zdecydować bo oba zupełnie rożne ;)

Podjąłem kolejne kroki w celu ewentualnej poprawy :

1. Zamówiłem Przewód Głośnikowy Jantzen Audio SOLID CORE 2x1,0 + 2x0,5 mm

2. Zamówiłem również odtwarzacz Marantz SA 8003

Zobaczymy co powyższe wniesie do brzmienia.

Mam też pewien problem z podłączeniem przedwzmacniacza Thule PR 100 do Thule IA 100 i nie wiem czy coś robię źle czy może PR 100 jest uszkodzony. Nie mniej jednak popróbuję połączeń na jakiś tańszych kolumnach niż 918 - ki, tak na wypadek gdyby coś poszło nie tak.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Potrzebuje pomocy przy doborze elektroniki do kolumn Focal 918 Profile.

Radzę nie kupować w ciemno , jeżeli są " dziwnie " strojone jak podstawkowe Profile-908 , może być problem z dobraniem wzmacniacza tranzystorowego , dopiero lampa Amplifona pokazała brzmienie którego chciało się słuchać .

• 3 tygodnie później...

Przewód Jantzen Audio SOLID CORE 2x1,0 + 2x0,5 mm nie sprawdził się w moim systemie. Poobcinał rejestry wyższe i niższe uwydatniając scenę. Jednak zdecydowanie nie o to mi chodzi. Jeśli chodzi o Marantza SA 8003 sprzedający zapadł się pod ziemię a sprzęt nigdy do mnie nie dotarł.

W między czasie zaopatrzyłem się również w przedwzmacniacz pasywny Khozmo, jednak okazało się że najprawdopodobniej mój Thule IA100 ma uszkodzony przełącznik do wykorzystania go jako końcówka mocy, ponieważ kiedy ustawiam go w trybie "main in" muzyka nie płynie z głośnika a, że jest to już drugi przedwzmacniacz który nie współpracuje z tym delikwentem to drogą eliminacji i prawdopodobieństwa doszedłem do wyżej wymienionych wniosków.

Czeka mnie zatem serwis ....

Przeglądając internet trafiłem jeszcze na Roksana Capsiana mk2 oraz starsze wzmacniacze firmy Quad - choć nie wiem czy to dobry trop są zbyt daleko żeby sprawdzić.

Rydz dzięki za sugestię

może być problem z dobraniem wzmacniacza tranzystorowego

napisz z jakimi wzmacniaczami trazystorowymi parowałeś kolumny bezskutecznie czy raczej bezsatysfakcyjnie.

Te informacje też są dla mnie cenne.

• 5 tygodni później...

Dla potomności napiszę jeszcze jak historia się skończyła :

Podłączenie przedwzmacniacza Thule PR 100 Do Thule IA 100 poprawiło trochę sytuację ale to wciąż nie było to o co mi chodziło. Po kilku bardziej i sensownym kombinacjach postanowiłem zaryzykować zakup Monacora STA 400d oraz zakup Marantz HD DAC-1. Teraz chcę mi się słuchać i słuchać ze wszystkich kombinacji ta okazała się najlepsza. Khozmo w moim zestawieniu się nie sprawdził. Rdac Arcama okazał się trochę gorszy od Marantza. Tak więc jeszcze napiszę coś o brzmieniu. Więc moi drodzy takiego brzmienia jeszcze nie słyszałem ... potężny doskonale kontrolowany bas pełen powietrza , średnica na pierwszym planie , góra szalenie detaliczna... dynamika niewiarygodna... scena szeroka i głęboka no i separacja poszczególnych dźwięków ....szok i niedowierzanie. Najzabawniejsze jest to że Monacor wygląda jak totalny Spartan za którego pewnie na oko nie dałbym stówy.

Są jeszcze dwie rzeczy które można poprawić mianowicie rzeczony Monacor jest konstrukcją dual mono ma dwa chamskie potencjometry które najchętniej ominą bym na rzecz przedwzmacniacza pasywnego Khozmo - któremu w końcu mógłbym dać się wykazać. Ponadto chętnie wymieniłbym zaciski do których ledwo wchodzi przewód głośnikowy 2x2,6 mm2.

Jeszcze nie wiem gdzie uderzyć w tej sprawie ale z pewnością się dowiem :).

Dzięki wszystkim za wsparcie i pomoc pozdrawiam.

• 3 lata później...
W dniu 11.02.2018 o 19:54, audioburak napisał:

czasem nawet niektóre tego rodzaju kopułki wydają dźwięki, których nawet na słuchawkach nie zauważymy.

wiem że  temat został zamknięty i autor wątku jest już zadowolony i uśmiechnięty ja natomiast uśmiechnąłem się dopiero teraz gdy przeczytałem w opinii eksperta że dziwnego dżwięku kopułki w kolumnie podłogowej nie usłyszymy nawet na słuchawkach. Pozdrawiam serdecznie i życzę urozmaiconego życia emocjonalnego dżwięków w naszym paśmie użytecznym

@sivy

Bo nie miałeś Monitorów z pierwszych serii Paradigma, kilku modeli B&W, Focala czy nie

instalowałeś blaszanych kopułek Seasa, bo o tubach Tonsila już nie wspomnę.

Pozostawiam w błogim zadowoleniu i wysokiej wrażliwości na naturalną barwę.

To prawda że nie mam tak dużego doświadczenia w audio. Zwracam tylko uwagę na język. Ma być słychać w słuchawkach kopułkę głośnika czy tam przetwornika, który siedzi w kolumnie? Biega mi tylko o to stwierdzenie a nie o techniczne wykonanie. Ksiądz doktor teologii na kazaniu powiedział że niewidomy siedząc na płaszczu widział jedynie nogi i kolana pielgrzymów a nie widział ich twarzy. Ja nie czepiam się że kable grają... bo grają....bo jak się je rozepnie to jest kuwa cisza😍 i nic już nie gra...Pozdrawiam z Podlasia

'

To może wyłożę jaśniej. Wiele utworów słuchanych przez shitowe kolumny może zawierać

dźwięki, które nie istnieją nawet przy krytycznym, uważnym słuchaniu tego samego utworu

przez słuchawki.

Najlepiej zapamiętałem "Since I'v be ..." Led Zeppelin gdzie Bonham grał na nienaoliwionej

brekmaszynie. Miałem po drodze kilka różnych gratów i tylko na tytanowej kopułce kolumny

Monitor 3 Paradigma perkusista nie posmarował 😉 

Przyczyna - THD i rezonanse membrany; czasem nawet zupełnie poza pasmem 15 kHz.

Z kurpiowskimi pozdrowieniami dla Podlasia 😉