Skocz do zawartości
IGNORED

"wyciągnięcie" audio z HDMI na optyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do przetestowania i ewentualnie zamienienia PC podpiętego pod TV na NAS-a z HDMI (QNAP TS-453A).

Obecnie mam NAS-a TS-431, bez HDMI, a zwykłe "centrum rozrywki" stanowi mini PC z bezprzewodową klawiatura - obraz idzie po HDMI do TV, a audio po optyku do wzmaka.

Nowy NAS ma tylko 2 wyjścia HDMI - czy ktoś stosował takowe przejściówki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakieś opinie ? Jak z jakością ?

Komputer pod TV służy głównie jako przeglądarka zdjęć na TV, Youtube czy jakieś filmy ze źródeł innych niż BD/DVD

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Używałem przełącznika HDMI 4 we./2 wy. w połączeniu z PC i o ile obraz działa bez zarzutu, to wyodrębnione audio to totalna porażka. W stereo cały czas słychać trzaski, a bitstream przerywa. Ale najlepiej kup i wypróbuj, bo może inny model będzie działał ok.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 2 tygodnie później...

Jeżeli chodzi o dźwięk to najlepiej z kompa od razu na wzmaka lub amplituner,by najpierw tam szedł i potem na tv,a nie przez tv na wzmak,roznica dźwięku jest,chociaz też nie gra jakoś bardzo źle jak przez tv najpierw,ale jak przelaczam na szybko by sprawdzić,to jest różnica

Projekt upadał - niestety jakość dźwięku poprzez taki "ekstraktor" czy jak to się tam zwie był fatalny, mimo że zakupiłem urządzenie niby markowe za 400 zeta - być może to QNAP daje na wyjściu beznadziejny dźwięk - więc zostaję przy rozwiązaniu z kompem :)

może ktoś ma jeszcze doświadczenie z ekstraktorami

zastanawiałem się nad

Ukryta Zawartość

ja chciałbym wyciągnąć cyfrę audio z chromecast video i podpiąć optykami do daca. Zastanawiam się nad jakością podawanego sygnału....może ktoś wie.

Ukryta Zawartość

być może to QNAP daje na wyjściu beznadziejny dźwięk

Raczej stawiałbym na te ekstraktory, nie na źródło, bo tam ciężko coś popsuć. Spróbuj rozwiązania z konwerterem usb -> spdif. Używałem tego dość długo i z jakości byłem bardzo zadowolony. Tylko musisz się upewnić, że taki konwerter przyjmuje też bitstream, a nie tylko stereo jak większość dostępnych w sprzedaży.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Raczej stawiałbym na te ekstraktory, nie na źródło, bo tam ciężko coś popsuć. Spróbuj rozwiązania z konwerterem usb -> spdif. Używałem tego dość długo i z jakości byłem bardzo zadowolony. Tylko musisz się upewnić, że taki konwerter przyjmuje też bitstream, a nie tylko stereo jak większość dostępnych w sprzedaży.

Problem z konwerterem jest sprzętowy - QNAP stoi na własnym systemi, i wątpię żeby udało się go zmusić do puszczenia audio po USB - dla przykładu nie widzi karty na USB creativa...

może ktoś ma jeszcze doświadczenie z ekstraktorami

zastanawiałem się nad

Ukryta Zawartość

ja chciałbym wyciągnąć cyfrę audio z chromecast video i podpiąć optykami do daca. Zastanawiam się nad jakością podawanego sygnału....może ktoś wie.

No właśnie tej firmy wziąłem - speka proffesional, wyższy mode - w połączeniu z QNAP-em i potem po optyku do apli no dzwięk był tragiczny, a najgorsze, że dzwięk 5.1 szedł na tylko na 3 przednie kolumny i suba.

Ukryta Zawartość

Standard SPDIF czyli optyk albo coaxial to max. DD5.1 i DTS 5.1. Mozna zapomnieć o DDTHD, DTS HD MA, Dolby Atmos czy DTS: X.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Kanax Pro-wlasnie czekam na dostawę z USA. Daje możliwość ekstrakcji audio z Hdmi nawet dla 4K.U mnie będzie to hulać z apple TV 4K, dźwięk pójdzie na procesor Emotiva a obraz do JVC Rs-420

Bawisz się w strasznych i beznadziejnych starociach. Zacznij od reprodukcji DTS MA czy DD HD. Pmcomp napisał krótko i na temat.

Szkoda prądu na tym forum.

Może i strasznych, może i starociach, ale nie uważam że DSP-z9 to beznadziejny sprzęt - robiłem ze 4 przymiarki do jej wymiany, w budżecie 4-5 tys, i nic z moimi Jamo w moim konfigu nie zagrało lepiej, mimo DTS MA i innych "bajerów", szczególnie w muzyce rockowej i "metalowej" a filmy (w sensie super jakość wizja/audio) mnie nie interesują. Dlatego "bawię się" w różne patenty, jak najsensowniej wyciągnąć dźwięk z mini kompa - staneło na Sound Blasterze zewnętrznym na USB i jest ok ;)

BTW - nie każdy śpi na kasie, i czasem kombinując na strasznych i beznadziejnych starociach może uzyskać zadowalające efekty, a jak Ci szkoda prądu - cóż, bywa, drogi jest ....

• 2 tygodnie później...

Kanexpro-na apple 4k działa ok, nic nie trzeszczy, wizja przechodzi bez problemów, dźwięk otrzymuje w formie PCM poprzez optyk. Procesor Emotivy załatwia resztę. Fajne malutkie urządzenie.Mi wystarcza.

• 1 rok później...