Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 5k

Marcin Naliński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Wybór amplitunera już mam za sobą - wybór padł na Yamaha R-N602. To chyba było łatwiejsze...

Głośniki - tutaj poległem i liczę na pomoc. Poniżej zamieszczam listę tego co mi wpadło w oczy - prosiłbym osoby zorientowane w temacie audio o posortowanie listy wg najlepszego według Was połączenia z wybranym ampli. Czego słucham: raczej rock (różnej "ciężkości) + pop w ilości 50/50; źródło radio + Spotify + pliki własne (flac). Okazjonalnie zestaw będzie wykorzystywany do oglądania filmów (via PS3).

Polk Audio Signature S50

Jamo S 807

JBL ES 80

Klipsch Reference R-24F

Polk Audio TSx330T

Magnat Vector 207

JBL Studio 270

Indiana Line Tesi 542

Indiana Line Tesi 560 MK II

Melodika BL40 MKII

TANNOY MERCURY 7.4

YAMAHA NS-555

Czy może zaproponujecie mi coś jeszcze innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/137666-zestaw-stereo-do-5k/

Zaproponujemy uzupełnienie danych osobowych ;-))

metraż - bo do 18m2 mogą być też podstawkowe

budżet a szczególnie prosty wybór: nowe czy używane

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj.

NAJWAŻNIEJSZA UWAGA: Jak to twój pierwszy zestaw zmień proporcie na kolumny daj 3.5k na wzmak 1.5. Olej tę drogą rn602 kup już lepiej np. Yamaha as701 + Elac Debut F6. + chromecast googlowy.

Aaaa musi być nowy sprzęt?

Jeżeli nie słuchałeś do tej pory niczego to zacznij od odsłuchów. Z kolumn które podałeś posłuchaj w kolejności:

Polk Audio Signature S50 - gęste granie

Melodika BL40 MKII - słyszałem Oli40 ok

Klipsch Reference R-24F - mówią że klipsh to od serii rp, ale te też złe nie są

Polk Audio TSx330T - niesłyszałem

Magnat Vector 207 - niesłyszałem

JBL Studio 270 - dobre

Indiana Line Tesi 542

Indiana Line Tesi 560 MK II - dobre ale bas misio

TANNOY MERCURY 7.4 - niesłyszałem opinie ok

Jamo S 807 - nie wiem

JBL ES 80 - odpuść sobie

YAMAHA NS-555 - odpuść sobie

Dodaj do listy:

Elac Debut F6 Koniecznie!!!

, Jamo c95, MA Bronze 6 (te Ci się spodobają), Heco Music Style 700, 900. Magnat quantum 677. Zensor 7. Tannoy DC6.

Zaproponujemy uzupełnienie danych osobowych ;-))

metraż - bo do 18m2 mogą być też podstawkowe

budżet a szczególnie prosty wybór: nowe czy używane

:-)

Metraż - 35 m2

Nowe i tylko nowe.

Witaj.

NAJWAŻNIEJSZA UWAGA: Jak to twój pierwszy zestaw zmień proporcie na kolumny daj 3.5k na wzmak 1.5. Olej tę drogą rn602 kup już lepiej np. Yamaha as701 + Elac Debut F6. + chromecast googlowy.

Aaaa musi być nowy sprzęt?

Jeżeli nie słuchałeś do tej pory niczego to zacznij od odsłuchów. Z kolumn które podałeś posłuchaj w kolejności:

Polk Audio Signature S50 - gęste granie

Melodika BL40 MKII - słyszałem Oli40 ok

Klipsch Reference R-24F - mówią że klipsh to od serii rp, ale te też złe nie są

Polk Audio TSx330T - niesłyszałem

Magnat Vector 207 - niesłyszałem

JBL Studio 270 - dobre

Indiana Line Tesi 542

Indiana Line Tesi 560 MK II - dobre ale bas misio

TANNOY MERCURY 7.4 - niesłyszałem opinie ok

Jamo S 807 - nie wiem

JBL ES 80 - odpuść sobie

YAMAHA NS-555 - odpuść sobie

Dodaj do listy:

Elac Debut F6 Koniecznie!!!

, Jamo c95, MA Bronze 6 (te Ci się spodobają), Heco Music Style 700, 900. Magnat quantum 677. Zensor 7. Tannoy DC6.

Wyżej już odpisałem, że tylko nowe wchodzą w rachubę. I raczej nie będę się pakował we wzmacniacz i Chromecasta - chciałbym mieć jedno pudełko a w opisanym przez Ciebie zestawie brakuje mi jeszcze zwykłego radia, a żona mnie zabije jak będzie się musiała łączyć do Chroma żeby radia posłuchać :-( Cena za wzmak i ampli wychodzi podobnie, ale jak rozumiem w kwestii mocy i dźwięku nie ma co porównywać?

Rzeczywiście te Elac całkiem przyjemnie wyglądają - kwestia osłuchania co mi będzie najbardziej pasowało... Na razie zbieram typy żeby wiedzieć czego słuchać i najlepiej w jednym miejscu :-)

Mógłbyś rozwinąć trochę "gęste granie" dla Polk Audio Signature S50?

Cześć,

jeśli wybrany jest amplituner Yamaha R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html), żeby uzyskać równy, pełny dźwięk, musimy szukać kolumn o brzmieniu raczej łagodniejszym w skrajach pasma i dobrze wypełniony i dociążony. W takim przypadku powinniśmy z listy odrzucić Polk Audio, JBL i Klipsch. Jedynie można zastanawiać się w Twoim przypadku nad Klipsch RP-250F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-250f.html), natomiast w takiej konfiguracji musisz się liczyć z dźwiękiem jasnym, analitycznym z bardzo wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma.

Moim zdaniem bardzo dobrą opcją jest polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To szybkość, dynamika, ogromna swoboda grania połączona z dobrym dociążeniem. Świetne połączenie szczególnie do szybszych i mocniejszych gatunków muzycznych. Jeśli lubisz analityczne, swobodne, żywe granie z dobrą podstawą basową, spójrz proszę na Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html). Przechodząc do propozycji kolumn o cieplejszym, bardziej zapkraglonym dźwięku, na pewno świetnie sprawdzi się najnowsza konstrukcja Indiana Line Tesi 561 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-561-18237.html) oraz Tannoy Mercury 7.4 (https://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej, oczywiście służę pomocą. Spójrz także prosę na nasze zestawy promocyjne (https://www.q21.pl/category/zestawy-stereo-z-kolumnami). Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wyżej już odpisałem, że tylko nowe wchodzą w rachubę. I raczej nie będę się pakował we wzmacniacz i Chromecasta - chciałbym mieć jedno pudełko a w opisanym przez Ciebie zestawie brakuje mi jeszcze zwykłego radia, a żona mnie zabije jak będzie się musiała łączyć do Chroma żeby radia posłuchać :-( Cena za wzmak i ampli wychodzi podobnie, ale jak rozumiem w kwestii mocy i dźwięku nie ma co porównywać?

Rzeczywiście te Elac całkiem przyjemnie wyglądają - kwestia osłuchania co mi będzie najbardziej pasowało... Na razie zbieram typy żeby wiedzieć czego słuchać i najlepiej w jednym miejscu :-)

Mógłbyś rozwinąć trochę "gęste granie" dla Polk Audio Signature S50?

Polk Audio musisz posłuchać to bardzo detalicznie i szczegółowo grające kolumny - wyjątkowo na tle konkurencji.

Co do rn602 vs. AS701 to mocno ograniczą cię z doborem kolumn.... sam sprawdz.. może akurat będziesz tym szczęściarzem i rn602 bardziej przypadnie ci do gustu.

Debuta posłuchac możesz z rn602 praktycznoe wszędzie bo to chyba ten sam dystrybutor - a chyba one jako jedne z nielicznych odnajda sie z rn602 i może Bronze 6. W/w Pylona nie słyszałem ale jeżeli to styl grania Diamond 25 to idz w tę stronę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.