Skocz do zawartości
IGNORED

Czy bohaterstwo powinno być obowiązkowe, a jego brak piętnowany ?

Pasqual

Rekomendowane odpowiedzi

Biuro Polityczne PZPR źródłem wiedzy dla pisowców. Daj coś z dzieł Jaruzela

Wysłane z mojego G3311 przy użyciu Tapatalka

Biuro Polityczne PZPR źródłem wiedzy dla pisowców. Daj coś z Jaruzela

Boh trojcu lubit

3 godziny temu, toptwenty napisał:

Biuro Polityczne PZPR źródłem wiedzy dla pisowców. Daj coś z dzieł Jaruzela

3 godziny temu, muls napisał:

aaaa to on byl nawet naukowiec oprocz robotnika ktory nie  pracował.Ale wtedy to wszyscy byli naukowcami.Ale zeby podpierac sie takimi danymi to nonono.Lepszy bylby Gomulka.

Akurat jeśli chodzi o wiadomości dotyczące najnowszej historii Albin Siwak miał je z najlepszych źródeł, miał też dostęp do archiwów, które potem zostały za zgodą Kiszczaka wyczyszczone przez Michnika oraz do nie wykastrowanej wersji pamiętników Gomułki.  Nie rozumiem wyśmiewania się Kolegów z braku wykształcenia Albina Siwaka - literki przed nazwiskiem rozumu nie dają. Gdyby kierować się kryterium wykształcenia autora  czy jego braku większość źródeł historycznych można by wyrzucić do kosza na śmieci - daleko więcej wnoszą relacje nie wykształconego świadka wydarzeń niż opracowania nawet najlepiej wyedukowanych komentatorów.

Albin Siwak nie był świadkiem tych wydarzeń. 

Poza tym - kim był Albin Siwak wszyscy wiedzą, poza Tobą. Mówi Ci coiś nazwisko Falconetti?

Szklane oko?

Siwak zadeklarował się jako rzecznik partyjnego „betonu”. Skrytykował politykę ustępstw wobec „Solidarności” i przypomniał bohaterskie czyny „utrwalaczy władzy ludowej”. "Państwo ludowe nie zdobyło się dotychczas na godny tej krwi pomnik – grzmiał z trybuny zjazdu PZPR  – który przypomniałby generacjom o walce klasy robotniczej i rewolucyjnego chłopstwa z rodzimą reakcją. Stawiam więc konkretny wniosek o uchwalenie budowy pomnika poległych w walce o Polskę Ludową z rąk reakcji. 

Autorytet moralny dla Pasquala.

4 minuty temu, toptwenty napisał:

Poza tym - kim był Albin Siwak wszyscy wiedzą, poza Tobą. Mówi Ci coiś nazwisko Falconetti?

Szklane oko?

Twierdzisz, że grał w "Pogodzie dla bogaczy"?

Jak widać działalnośąc milicji, wojska, prokuratury i sądów w czasach 1945-52 bardzo tow. Siwakowi odpowiadała.

Jak widać, Tobie też, chociaż w w/w organach było bardzo dużo osób nie posiadających świadectwa chrztu, jak twierdzisz.

5 minut temu, toptwenty napisał:

Albin Siwak nie był świadkiem tych wydarzeń. 

Lekki lapsus linguae - przepraszam. Miałem na myśli zarówno bezpośredniego świadka, jak osobę która dowiaduje się czegoś z najlepszych możliwych źródeł. Idąc za Twoim rozumowaniem np. wszystkie opisy Egiptu Herodota nie nadają się do niczego - opisuje to, czego dowiedział się od kapłanów ( czyli ówczesnej elity intelektualnej ) którzy wiedzieli, co mówią

Teraz, Pasqual napisał:

jak osobę która dowiaduje się czegoś z najlepszych możliwych źródeł. 

A tym źródłem są dla Siwaka (i dla Ciebie) tow.tow. członkowie biura politycznego PZPR, tacy jak Kiszczak, Jaruzelski i inii.

BRAWO!

2 minuty temu, Pasqual napisał:

Idąc za Twoim rozumowaniem np. wszystkie opisy Egiptu Herodota nie nadają się do niczego - opisuje to, czego dowiedział się od kapłanów ( czyli ówczesnej elity intelektualnej ) którzy wiedzieli, co mówią

Buhahaha

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Jak widać działalnośąc milicji, wojska, prokuratury i sądów w czasach 1945-52 bardzo tow. Siwakowi odpowiadała.

Jak widać, Tobie też, chociaż w w/w organach było bardzo dużo osób nie posiadających świadectwa chrztu, jak twierdzisz.

Ja Cię nie obrażam - proszę, żebyś tego nie robił wobec mnie. Akurat Albinowi Siwakowi ta działalność bardzo nie odpowiadała, wystarczy poczytać jego książki. 

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Buhahaha

Nie rozumiem. Uważasz relacje Herodota za niewiarygodne ? 

1 minutę temu, Pasqual napisał:

Ja Cię nie obrażam - proszę, żebyś tego nie robił wobec mnie. Akurat Albinowi Siwakowi ta działalność bardzo nie odpowiadała, wystarczy poczytać jego książki. 

Obrażasz mnie cały czas, ale ja się nie obrażam.

Siwak :

15 minut temu, toptwenty napisał:

W latach 80/81 1980 Siwak przypomniał bohaterskie czyny „utrwalaczy władzy ludowej”. "Państwo ludowe nie zdobyło się dotychczas na godny tej krwi pomnik – grzmiał z trybuny zjazdu PZPR  – który przypomniałby generacjom o walce klasy robotniczej i rewolucyjnego chłopstwa z rodzimą reakcją. Stawiam więc konkretny wniosek o uchwalenie budowy pomnika poległych w walce o Polskę Ludową z rąk reakcji. 

Co potem pisał w swoich książkach nie ma znaczenia, pamiętniki często pisane są pod publiczkę - dla kasy.

@Pasqual

Wiesz, kto był w Polsce "reakcją"? Jaki los spotkał tych ludzi z rąk "władzy ludowej". 

Kończę z Tobą, aby Cię jednak nie obrazić.

1 minutę temu, toptwenty napisał:

Obrażasz mnie cały czas, ale ja się nie obrażam

Jak ? 

1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na pewno był bardzo obiektywny w tych swoich książkach.

Fakty pozostają niezmienne, niezależnie od tego kto je opisuje.  Można się oczywiście spierać o interpretację

3 minuty temu, toptwenty napisał:

@Pasqual

Wiesz, kto był w Polsce "reakcją"? Jaki los spotkał tych ludzi z rąk "władzy ludowej". 

Kończę z Tobą, aby Cię jednak nie obrazić.

Proponuję Ci przeczytanie książek Siwaka. Stosunek autora do prześladowań  "reakcji" przez "władzę ludową"  był bardzo, ale to bardzo krytyczny. Właśnie Albin Siwak nieraz ze szczegółami opisuje zbrodnie popełnione przez reprezentantów tej "władzy", a jak wspomniałem miał dostęp do informacji niedostępnych zwykłym ludziom czy nawet historykom

Teraz, Pasqual napisał:

ardzo krytyczny. Właśnie Albin Siwak nieraz ze szczegółami opisuje zbrodnie popełnione przez reprezentantów tej "władzy", a jak wspomniałem miał dostęp do informacji niedostępnych

krytyczny to on był jak moczar.Sam nie zostal moczarem to ujawnial.

Teraz, muls napisał:

ale ksiazka napisana przez MIchnika lub wywiad z Walesa to juz lipa.

Moim zdaniem ani jeden, ani drugi nie jest wiarygodny

Teraz, muls napisał:

krytyczny to on był jak moczar.

Zachęcam do lektury - Moczara też ostro krytykuje, ale przy tym wyjaśnia kontekst całej sprawy.

1 minutę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A Siwak jest !

Moim zdaniem tak. Jak już wspomniałem, fakty pozostają faktami, można się spierać tylko o ich interpretację. Per analogiam - "Kronika Thietmara" jest uważana za wartościowe źródło wiadomości o wczesnej Polsce, mimo że autor Polaków nienawidził

Ja wolę książki historyków a nie stalinowców rozczarowanych systemem.Ośmieszasz się.

2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Ja wolę książki historyków a nie stalinowców rozczarowanych systemem.Ośmieszasz się.

Tyle tylko, że Siwak stalinowcem nie był...

Tak,tak.

Nie wiem czemu tyle czasu poświęcamy tak marnej postaci jak Siwak ?

I co to ma wspólnego z tematem wątku ?

2 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Tak,tak.

Nie wiem czemu tyle czasu poświęcamy tak marnej postaci jak Siwak ?

Z mojej strony to pewna forma ekspiacji. Uważałem go kiedyś za idiotę i twardogłowego komucha, ale  po przeczytaniu jego książek i rozmowach z osobami, które znały Autora zacząłem go bardzo szanować. 

1 minutę temu, Pasqual napisał:

Z mojej strony to pewna forma ekspiacji. Uważałem go kiedyś za idiotę i twardogłowego komucha, ale  po przeczytaniu jego książek i rozmowach z osobami, które znały Autora zacząłem go bardzo szanować. 

Wygląda na to,że pozostaniesz odosobniony w tych uczuciach.Ja szanuję tych,którzy z komuną walczyli a nie służyli jej.

wspomnienia z ciechocinka maestra siwaka jako odpor dany zydom bo o to chodzi temu panu.Genralnie chodzi o zydow.Znowu.

Ciechocinku na …
.
„Dekret cara Aleksandra II który Żydom i każdemu innemu nadawał taki majątek. Wie pani za co? Za zdradę Polski. Polski, która jako jedyne państwo na świecie przyjmowała Żydów ze wszystkich krajów, które Żydów wyrzucały. A wyrzucały liczne kraje Europy – dekretami królów, wyrzucały wielokrotnie na przestrzeni kilku wieków.”
.
[…] Będąc [w marcu] w sanatorium w Ciechocinku. trafiłem do „Związku Nauczycielstwa Polskiego”, czyli do dużego sanatorium, gdzie posiłki były podawane na dwie tury, po 500 osób

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.