Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowy transmiter HDMI

Rigidigi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam sposobu na przesłanie sygnału HDMI bez kabla. W internecie można znaleźć transmitery HDMI. Niestety nie miałem nigdy do czynienia z takim sprzętem i obawiam się stabilności działania.

Cel: Przesłać obraz ze źródła (dajmy na to dekoder SAT) do projektora w sąsiednim pokoju.

Czego oczekuję: transmisji bez kabli, przesyłanie sygnału HD.

Czy ktoś ma jakąś wiedzę w temacie? W co warto zainwestować, czego unikać?

https://www.audiostereo.pl/topic/137701-bezprzewodowy-transmiter-hdmi/

...takie transmitery działają płynnie...ale trzeba je dokupić do danego modelu projektora.... najczęściej kupujac projektor producent ma w ofercie transmiter do niego...miałem do czynienia z transmiterami epsona z projektorem epson i wszystko śmigało wzorowo...

Witam

Szukam sposobu na przesłanie sygnału HDMI bez kabla. W internecie można znaleźć transmitery HDMI. Niestety nie miałem nigdy do czynienia z takim sprzętem i obawiam się stabilności działania.

Cel: Przesłać obraz ze źródła (dajmy na to dekoder SAT) do projektora w sąsiednim pokoju.

Czego oczekuję: transmisji bez kabli, przesyłanie sygnału HD.

Czy ktoś ma jakąś wiedzę w temacie? W co warto zainwestować, czego unikać?

a co z dzwiekiem ? ma isć bezpośrednio na projektor ? Jeśli tak to moze w inna strone pójść kupić jakies małe urządzenie (player) i podpiąc go bezpośrednio do projektora np. Chromecast, AppleTV czy dowolne inne na rynku i używać go bezprzewodowo za pomocą telefonu/komputera (w zaleznosci od urządzenia).

Edit: Jesli to musi wspierac wyjscie SAT to oczywiscie to sie nie sprawdzi.

Używam takiego urządzenia firmy LG (AN-WL100). Działa od wielu lat stabilnie i bez problemów. Robiłem porównania jakości obrazu (na oko) przy przesyle po kablu i powietrzem. Nie stwierdziłem w ramach jednego pomieszczenia widocznej różnicy w obrazie nawet jak oba elementy urządzenia nie widziały siebie bezpośrednio (narożnik ściany murowanej). Porównanie było wykonane w miarę dokładnie przy odczycie dwóch identycznych płyt BD z dwóch urządzeń dobrej klasy w domenie obrazu. Jeden odtwarzacz był połączony kablem HDMI bezpośrednio do TV a drugi z pośrednictwem tego urządzenia. Urządzenia te działają z reguły na 5GHz. Przez zbrojony strop sygnał nie przechodził. LG już nie produkuje tego urządzenia. Było ono dedykowane tylko do telewizorów tej firmy. Na rynku powinny być urządzenia do bezprzewodowego przesyłu HDMI innych firm bardziej uniwersalne niż to LG. Niestety są to dosyć drogie i skomplikowane zabawki. Moje kupiłem na przecenie za 50% ceny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Używam takiego urządzenia firmy LG (AN-WL100). Działa od wielu lat stabilnie i bez problemów. Robiłem porównania jakości obrazu (na oko) przy przesyle po kablu i powietrzem. Nie stwierdziłem w ramach jednego pomieszczenia widocznej różnicy w obrazie nawet jak oba elementy urządzenia nie widziały siebie bezpośrednio (narożnik ściany murowanej). Porównanie było wykonane w miarę dokładnie przy odczycie dwóch identycznych płyt BD z dwóch urządzeń dobrej klasy w domenie obrazu. Jeden odtwarzacz był połączony kablem HDMI bezpośrednio do TV a drugi z pośrednictwem tego urządzenia. Urządzenia te działają z reguły na 5GHz. Przez zbrojony strop sygnał nie przechodził. LG już nie produkuje tego urządzenia. Było ono dedykowane tylko do telewizorów tej firmy. Na rynku powinny być urządzenia do bezprzewodowego przesyłu HDMI innych firm bardziej uniwersalne niż to LG. Niestety są to dosyć drogie i skomplikowane zabawki. Moje kupiłem na przecenie za 50% ceny.

Lechu na oko. ...spoko...tylko ile cali..?...

....bo Kolega chyba ma proja i tutaj duży calarz nie jest taki pobłażliwy...wychodzi każdy niuans. .... :)

Dlatego najlepiej jak coś jest dedykowane do danego modelu proja...

....bo Kolega chyba ma proja i tutaj duży calarz nie jest taki pobłażliwy...wychodzi każdy niuans. .... :)

Zajrzałem przed chwilą na Allegro, widzę że jest spory wybór tych urządzeń i ceny wyraźnie atrakcyjniejsze niż te które były w czasie jak ja kupowałem. Najlepszym rozwiązaniem jest zamówić i sprawdzić. Jak nie będzie pasowało to oddać. To transmisja cyfrowa więc albo jest pełna jakość albo nie ma nic. Zakres zrywania i innych artefaktów jest bardzo wąski.

Dlatego najlepiej jak coś jest dedykowane do danego modelu proja...

HDMI to HDMI nie zależy od typu projektora czy TV.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

HDMI to HDMI nie zależy od typu projektora czy TV.

Chodziło mi o transmiter...

.... jeśli kupimy oferowany przez producenta projektora to raczej nie będzie problemu z łącznością. ..

Natomiast wspomniane z all... trzeba sprawdzić...

Tym bardziej że projektory są kapryśne i "gryzą" siè nawet z amplitunerami podłączone po krótkim kablu hdmi...o długim nie wspomnę. ..A co dopiero transmitery bezprzewodowe.... ...

Panowie w sieci znalazłem np. taki transmiter:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teoretycznie spełnia wszystkie wymagania, nadajnik ma wejście i wyjście HDMI więc można puścić sygnał i na TV i bezprzewodowo do projektora.

Odległość do pokonania nie jest duża około 3m, ale na przeszkodzie ściana działowa. Tysiąc z kawałkiem piechotą nie chodzi stąd moje pytanie, czy któryś z Was korzystał z takiego sprzętu.

Niestety takie urządzenia chyba nie są zbyt popularne, bo w zwykłym sklepie się jeszcze nie spotkałem.

Ukryta Zawartość

Odległość do pokonania nie jest duża około 3m, ale na przeszkodzie ściana działowa.

3 metry to nie problem gorzej z tą ścianką. To musisz w jakiś sposób zweryfikować. U mnie eksperyment z przesyłem przez zbrojony strop na odległość około 3-4m się nie powiódł. Wszelkie przegrody wyraźnie tłumią tak wysokie częstotliwości (5 GHz).

Niestety takie urządzenia chyba nie są zbyt popularne, bo w zwykłym sklepie się jeszcze nie spotkałem.

Zgadza się nie są bo wymagają spełnienia pewnych warunków dobrej transmisji i są drogie. Cena to chyba główna przeszkoda małej popularności. Zawsze najlepszym i najtańszym połączeniem jest kabel. Połączenie bezprzewodowe zastosowałem tylko dlatego że nie miałem możliwości łatwego przeciągnięcia kabla od anteny do TV. W przypadku remontu uzupełnię to połączenie.

• 4 miesiące później...

polecam ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) działa doskonale, współpracuje z każdym sprzętem

na stronie 29 jest instrukcja po polsku

Ukryta Zawartość

w Skandynawii to dość popularna firma, ja mam ich produkty i sobie bardzo chwalę, ten transmiter jest naprawdę świetny

tutaj to samo tylko że odbiornik jest w formie "patyka"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.