Skocz do zawartości
IGNORED

WIĘCEJ BASSU kolumny STX + sony TA-F 505 ES

jagon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ostatnich dniach stałem się posiadaczem sony ta-f 505es w stanie niemal idealnym - moim zdaniem dobry zakup jak na niewielki budżet.

Słuchajcie potrzebuję porady, wyżej wspomniany sprzęt gra na dwóch kolumnach STX F-130 (130W) głośnik niskotonowy o śr. 23cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt gra świetnie, zwłaszcza w średnim i wysokim zakresie. Problemem jest jednak niewielka ilość bassu, jest go zdecydowanie za mało mimo iż na wzmacniaczu potencjometr ustawiony jest na maxa. To samo było na poprzednim wzmaku (Yamaha ax 540). Kolumny o mniejszej mocy potrafią zagrać bardziej bassowo od tych STXów.

Domyślam się, że dobrym rozwiązaniem byłby subwoofer aktywny ewentualnie "przekonstruowanie" istniejących kolumn.

Macie jakiś pomysł z modyfikacją lub jesteście w stanie polecić jakiś niedrogi, ciekawy subwoofer?

Ukryta Zawartość

@Bumpalump

Może jakieś inne rozwiązanie? nie stać mnie na wydatek kilku tysięcy póki co. Tak jak już napisałem poza bassem, kolumny grają w mojej ocenie całkiem dobrze.

@Bumpalump

Może jakieś inne rozwiązanie? nie stać mnie na wydatek kilku tysięcy póki co. Tak jak już napisałem poza bassem, kolumny grają w mojej ocenie całkiem dobrze.

Jak ustawiasz pokrętła barwy ?

Jak ustawiasz pokrętła barwy ?

Bass jest na maxa. Treble na 3/4, tak mi najbardziej pasuje. Oczywiście source direct jest wyłączone.

Mogę jeszcze dodać, że po odkręceniu volume zaczyna się coś dziać lepszego ale nie będę przecież cały czas głośno słuchał muzyki :) Te kolumny od samego początku po prostu nie schodzą zbyt nisko, zaczynają grać gdy jest odkręcone pokrętło.

Ja miałem kiedyś AudioMega na 10" 2 głośnikach STX właśnie i...... też basu nie było... z tym że przerobiłem je na konstrukcję zamkniętą i dałem wypełnienie z watoliny... co ciekawe basu przybyło znacznie więcej... ale to sporo zabawy i raczej nie warto... lepiej kupić inne kolumny.

Bass jest na maxa. Treble na 3/4, tak mi najbardziej pasuje.

Gdy słuchasz jakichkolwiek dźwięków na żywo to masz tego bassu wystarczająco? Coś mi się zdaje, że chcesz ze sprzętu hi-fi uzyskać dudnienie. Kup jakieś tanie kolumny estradowe albo korektor charakterystyki.

W samochodach niektórzy montują tak zwane tuby basowe, może o tak zniekształcony dźwięk Ci chodzi?

To nie kwestia zamiłowania do dudnienia. Dla przykładu kolumny mojego brata z lat 90 o mocy 100W czyli de facto słabsze od moich na równie starym, popularnym wzmacniaczu diora grają przynajmniej o połowę "głębiej". Bass w STXach jest dynamiczny ale nie schodzi tak nisko, jest po prostu płytki. Dlatego zastanawiam się czy subwoofer nie będzie najlepszym wyjściem z tej sytuacji?

@cygaret

Kupiłem tego wzmaka wczoraj, daj się trochę nacieszyc:)

Czego by nie słuchał... kolega oczekuje pewnie TŁustego BASSIORA jak na koncertach że trzewia podskakują.takiego z Car HiFi. Na tych kolumnach raczej tego nie bedzie nawet jak zapoda 50cent Candy shop..

Miałem 3 kolumny na głośnikach STXa i każda grała chudziutkim basem, jak rosołek z kury anorektyczki, z tendencją do dudnień. Co więcej mam wrażenie że te głośniki znacznie lepiej radzą sobie w obudowie zamkniętej.. dlsczego z uporem maniaka są montowane w BR?

Kup sobie suba Koda 1000, vk7830.

Stx sw 200 czy odpuść sobie to taki sam rodzaj basu.

Tak swoją drogą takiej barwy środka jak była w Skart 100 troche mi brakuje.... ładnie to grało mimo zrolowanej góry i pykającego dołu.

Niby sub jest pewnym wyjściem ale jeżeli charakterystyka suba bedzie obszerna i tłusta a kolumn chuda i szybka to to nie zagra. Chcesz wykrzesać basiora to posłuchaj nada 370 372 lub yaqina mc10L i dopiero można myśleć o subie w budzie zamkniętej.

Lub jak koledzy piszą, wymień kolumny

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Jaki jest głośnik w tych STX'ach jako woofer - może wystarczy prosta wymiana i przestrojenie kolumny.

Jeśli tam jest np. W.22.200.8.MCX a do niego dobrze dostrojona kolumna to pozostaje subwoofer :-(

Trzeba znać wymiary skrzyni i tuneli BR - chyba są dwa.

Albo dołożyć do tego większe tłumienie reszty pasma - zmieni równowagę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tam jest ten W.20.80.8.MC.

Ukryta Zawartość

Aaa tak na marginesie zobaczcie te BR są zasłonięte tkaniną, dość gęstą, tak samo było w subie n200.... ja się nie znam ale to raczej nie spełnia roli BR, raczej otworu stratnego.

Przecież taki gęsty materiał skutecznie hamuje strumień powietrza i z działania tego jako BR nici... bo to ma zerową długość.. mam rację?

Ale to taki offftop i raczej nie uratuje tej konstrukcji.. kupuj Kode Sw1000 i misio na dole zamruczy.

Ukryta Zawartość

No jest jeszcze jedna prosta sztuczka, konstrukcja trójdrożna to można zwiększyć wartości rezystorów dla średniaka i wysokich.

Odkryjemy w ten sposób bas.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

nie ma co gdybać , słaby głośnik niskotonowy w 16 litrowej obudowie minus objętość głośników w jak dobrze policzyłem , skąd tu ma być BASS , konstrukcja skrajnie oszczędnościwa bez jaj

Jeśli skrzynka jest za mała nawet dla obudowy zamkniętej, to MUSI działać jak element stratny, który przez częściowe zwarcie akustyczne niweluje podbicie ch-ki na dolnym skraju basu w za małej obudowie. To dobre rozwiązanie, gdy trzeba zmniejszyć objętość skrzyni, utrzymać w miarę liniową charakterystykę dźwięku, ale nie dla rozciągnięcia basu w dół. Też polecam zakup subwoofera.

Na przyszłość info dla jagona- nie ekscytuj się mocą kolumn, ten parametr jest mało istotny zarówno jeśli chodzi o siłę basu, jak i ogólna głośność możliwą o uzyskania, a tym bardziej jakość kolumny. Tu ważna jest skuteczność. Po drugie- w języku polskim BAS piszemy przez jedno s.

Ulotka producenta: "System 3 drożny bass reflex".

W SW 200n też była ta "sztuczka" - wyobraźcie sobie jak to potrafi szumieć jak się słucha głośniej.... jak by nie to to by był całkiem udany Sub - za te pieniądze nie do pobicia.

Autor niech się rozejży za VK 7810 itp. to dłustszy od Kody 1000 bas, bardziej buczy ale tak się nie leje po podłodze... do muzy bardziej sie nada... albo zachwalany Tannoy sub n10?

Nie oczekuję nie wiadomo czego ale chyba nie jest to normalne, że plastikowe monitorki logitecha potrafiły zejść niżej niż na pozór całkiem spore kolumny:) Dla porównania przytoczę jeszcze raz kolumny brata - niemal te same gabaryty obudowy czy głośników - grały o niebo lepiej.

Moje STXy lata temu kosztowały coś ponad 400zł więc nie jest to sprzęt najwyższych lotów. Myślałem, że istnieje możliwość niedrogiej modyfikacji czy to w budowie czy w wymianie np samego niskotonowca. No nic, pożyczyłem od kumpla na próbę mały subwoofer zamknięty logitecha, którego buda wynosi całe 23cm, zobaczymy jak to wszystko zagra:)

Wymiana niskotonowca też kosztuje; przerabiałem kolumny z GDN 25/40/3 i bas był naprawdę niezły,

ale to są już koszty - nie wiem, czy do zaakceptowania.

Tonsil robi przyzwoite też 20' ; kwestia osadzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobra Panowie, problem rozwiązany. Mały sub potrafi zrobić robotę. Jest w nim korektor natężenia oraz głośności dzięki czemu mogę sobie dozować ilość niskich tonów.

Początkowo podłączyłem go bezpośrednio pod PC i zauważyłem, że nie zgrywa się z tempem kolumn, jednak po podłączeniu do gniazda słuchawkowego wzmacniacza jest super.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.