Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podstawy do kolumn wybrać ...

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chciałbym dobrać jakieś standy do kolumn Dynaudio Emit M20. Zastanawiam się teraz jakie i o jakiej wysokości. Wcześniej miałem tylko kolumny podłogowe więc temat podstaw jest dla mnie nowy. Wiem , że wysokość podstaw musi być taka, aby głośnik wysokotonowy był mniej więcej na wysokości uszu. Tak więc mniej więcej to wysokość 105 cm od ziemi. Czy muszą być tutaj jakieś sztywne zasady , czy głośnik wysokotonowy może być poniżej np 10 cm?

Druga sprawa to wielkość górnego blatu, widzę, że dużo standów ma malutką ta górną półeczkę, jedynie standy Rogoz'a oferują ciekawe rozmiary. Czy może jednak tak ma być, że ta górna półka ma być dużo mniejsza od kolumny? No ale, tak nawet na chłopski rozum to bez sensu.

Na podstawki mogę przeznaczyć max 1000 zł.

Póki co wybrałem takie:

Rogoz Audio 1sb100

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz:

Vap er 106/107

Ukryta Zawartość

No świetnie wyglądają Dynaudio stand 6 w kolorze czarny połysk, ale cena za duża:

Ukryta Zawartość

Póki co moje kolumny stoją na krzesłach z książkami , więc wypadałoby jakieś porządniejsze podstawy zakupic ;)

Co byście Panowie polecili, ewentualnie na co trzeba jeszcze zwracać uwagę przy doborze standów.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/137825-jakie-podstawy-do-kolumn-wybra%C4%87/

Nonsens cenowy, daj mi chwile bo mam w glowie stendy od Xawian perla zdaje sie z premium sound, nie jestem pewien, a wlasciwie to sobie sam znajdziez..

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Miedzy kolumny a standy daj 3 kuleczki bluetac, a wielkosc podstawy przestanie miec znaczenie. Nie dawaj czterech, bo zdejmujac kolumny uszkodzisz fornir.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dzięki za info, z tym Blu tackiem dobry patent, więc wielkość górnej półki to już nie problem z tego wynika. Blu tack to mocna plastelina, kiedyś stosowałem w różnych celach .

Ukryta Zawartość

Na innych aukcjach inne rodzaje. Robisz sobie pod swój wymiar. Chyba że wolisz płacić 100% ekstra za znaczek.

Ukryta Zawartość

Widziałem kiedyś podstawy wykonane przez tego powyższego użytkownika z linka u jednego gościa. Nie wiem , czy miał pecha, ale te podstawy wyglądały jak robione u Zenka w piwnicy. Spawy nierówne, podstawy krzywe, górne półki lekko powyginane, jedna podstawa uciekała na lewo, druga była prosta. jednym słowem lipa. Ale nie wiem , to było parę lat temu. Może teraz ten człowiek robi lepiej. Więc jeżeli za znaczkiem idzie jakość to bym wolał chyba jednak dopłacić.

Ja polecam VAP-y.

Zamówiłem u producenta na bazie VAP er standy o odpowiedniej dla mnie wysokości z blatem dostosowanym do Chario Delphinus (z zagłębiniami na nóżki). Wykonali je bardzo szybko.

Wyszło minimalnie drożej niż stendy seryjne.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

A ja mialem mission za £10 i nic im nie brakowalo... no dobra, poobijane nieco. Mam je nadal, moze kiedys sie przydadza. Jakosc wykonania i sztywnosc na najwyzszym poziomie.

Nad Vap'ami ostro się zastanawiam. Wyglądają bardzo ładnie,( zależy mi też na czarnym kolorze ). Tylko, że dolna podstawa ma wielkość mniej więcej taką jak rozmiar kolumny, ciekawe czy można dolną podstawę trochę powiększyć.

Ja wysokość muszę mieć min 65 cm, a missiony widziałem max 60cm.

Nad Vap'ami ostro się zastanawiam. Wyglądają bardzo ładnie,( zależy mi też na czarnym kolorze ). Tylko, że podstawa ma wielkość mniej więcej taką jak rozmiar kolumny, ciekawe czy można dolną podstawę trochę powiększyć.

Ja wysokość muszę mieć min 65 cm, a missiony widziałem max 60cm.

Można.

Dzwoń do Pana Krzysztofa i ustalajcie wszystkie szczegóły.

Zapomniałem dodać, że zażyczyłem sobie otwory do wewnętrznego poprowadzenia przewodów. Tez nie było najmniejszego problemu.

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

Rozumiem , czyli wynika z tego że w sumie wszelka modyfikacja dozwolona. A mam pytanie do Ciebie. Ten chromowany element na dole to metal, aluminium , czy jakiś rodzaj twardego plastiku?

Metal w lustrzanym wykończeniu.

Być może chrom.

Nie dłużej niż 2 tygodnie.

Kontaktuj się bezpośrednio z producentem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idź do kamieniarza, niech Ci wytnie 4płyty i 2 klocki z kamienia, posklejaj klejem epoksydowym i będziesz miał za niedużą kasę standy jak opoka.

Pod kolumną blutack, pod standem podklejki filcu lub korka i zapominasz o problemach.

Idź do kamieniarza, niech Ci wytnie 4płyty i 2 klocki z kamienia, posklejaj klejem epoksydowym i będziesz miał za niedużą kasę standy jak opoka.

Tylko ustal wcześniej lepiej cenę, bo to ich stara sztuczka aby ją początkowo zdeprecjonować śmiechem, a później można się nieźle zdziwić :)

Ostatnio byłem po kabel głośnikowy i zwróciłem uwagę na takie coś :

Ukryta Zawartość

Mają jeszcze inne modele.

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

"Dzięki zastosowaniu tego rozwiązania scena dźwiękowa jest bardziej stabilna, a przebarwienia zostają w znacznym stopniu zredukowane."

Witam,

Polecam Standy Custom Design FS 104 Signature - sztywna konstrukcja,oryginalne wzornictwo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możliwość dociążenia, kolce w zestawie.

Ukryta Zawartość

Odnośnie tombase, było tu:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

Przeczytaj i napisz do kolegi z forum @kamil79.

Po miesiącach poszukiwań polecam też podstawy polskiej manufaktury sfinxaudio (obecnie chyba tylko używki)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.