Skocz do zawartości
IGNORED

DAC 1500-2500, Marantz PM75

Lumperator

Rekomendowane odpowiedzi

Robię sobie zestaw w niedużym pokoju 16m2 ze staruszkiem Marantz PM75 i kolumnami Heco Celan 301 XT. PM75 odkurzyłem, bo leżał sporo czasu w pudle, a Heco kupiłem z przypadku w bardzo dobrej cenie. Pomyślałem, że moze coś z tego zmajstruje. Na chwilę obecną mam takie klamoty do tego zestawu.

DAC - ObjectiveDAC, IC AntiCables Level2 BulletPlug, Marantz PM75, głośnikowe Chord Odyssey 2, kolumny Heco Celan XT301.

Nie jestem zbytnio zadowolony z ODACa. Również pod słuchawkami HD600 gra jak dla mnie dość nudnawo.

Dobrze by było, gdyby nowy DAC dodał trochę więcej rytmiczności, oddechu i blasku bez utraty kolorów i masy, aby zrównoważyć ciemniejsze i spokojniejsze granie PM75. Czy jest to do wykonania?

Moje obecne typy DAC:

Aune S16 lub S6 - bardzo zachwalane za świetną barwę AK4095 i w ogóle niezły kombajn.

Arcam irDAC - obawiam się, że poza świetną przestrzenią może być zbyt spokojnie i bez dobrej faktury.

SMSL M9 - dość świeża zabawka o wyśrubowanych parametrach, na podwójnym AK4090.

Audiolab M-DAC - legendarny DAC na pożądanym przed wielu ESS Sabre 9018. Ale ESS ma też wielu przeciwników ;)

Hegel HD10 lub 11 - Może transparentność Hegla to klucz do sukcesu?

Najbardziej skłaniam się w stronę Aune S6 lub starszego Hegla HD10. Aune plusuje zintegrowanym wzmacniaczem słuchawkowym, zdaje się całkiem dobrym. A może coś jeszcze innego, byle nie nudnego i płaskiego do bólu?

.

https://www.audiostereo.pl/topic/138025-dac-1500-2500-marantz-pm75/

O niszczeniu i zjadaniu jednych przez drugich naczytałem się sporo. Nie zawsze pokrywa się to z prawdą :) Poczytam o tym klocku w klubie na audiostereo. Trochę tych opinii jest :)

.

A u mnie gra ASUS XONAR ESSENCE ONE MKII + dodatkowe wzmacniacze operacyjne ,którymi można wybrać barwę dzwięku. Gra z lampą Ayona i kol. Dynkami F160i jest super , jasny przejrzysty dźwięk, super scena i w miarę dobra cena . Proponuję Nautilusa2 w Rzeszowie bo można negocjować cenę co też uczyniłem.

@ marswiet

Miałem tego Xonara (pierwszą wersję) i faktycznie grał dość dużą i wyraźnie zarysowaną sceną. Ogólnie był rozmach. Nie byłem zbytnio zadowolony z tego jak prezentuje barwę ten DAC. To było granie aż do przesady wygładzone. Faktury instrumentów, tembr głosów, różne efekty filmowe były nie do końca autentyczne. Co prawda odsłuchiwałem go na innym zestawie, ale jestem bliski przekonaniu, że z Marantzem może to być niefortunne połączenie. Moje odczucia co do barwy potwierdzały również odsłuchy na słuchawkach HD600. Tam również grało to bardziej na rozmiar niż rzetelną prezentację. ODAC idzie z kolei w tą drugą stronę, ale też za daleko jak na mój gust.

Przerabiałem różne opampy w tym DACu, łącznie z Muses i OPA301b. To nie zadziałało. Ja nie mówię, że to zły DAC. On po prostu nie trafił w mój zestaw stereo, słuchawki i upodobania.

@ rafal735r

W. Pacuła określił granie tego Stello jako wysoce charakterystyczne dla tego urządzenia, z naciskiem na środek i lekkim wycofaniem góry oraz dołu, raczej jako spokojnie grający klocek. Cóż... i weź to połącz z raczej spokojnie grającym PM75 i neutralnymi Celanami to wyjdzie nuda, że hej :) Tak wnioskuję, ale może się mylę.

.

@ marswiet

Miałem tego Xonara (pierwszą wersję) i faktycznie grał dość dużą i wyraźnie zarysowaną sceną. Ogólnie był rozmach. Nie byłem zbytnio zadowolony z tego jak prezentuje barwę ten DAC. To było granie aż do przesady wygładzone. Faktury instrumentów, tembr głosów, różne efekty filmowe były nie do końca autentyczne. Co prawda odsłuchiwałem go na innym zestawie, ale jestem bliski przekonaniu, że z Marantzem może to być niefortunne połączenie. Moje odczucia co do barwy potwierdzały również odsłuchy na słuchawkach HD600. Tam również grało to bardziej na rozmiar niż rzetelną prezentację. ODAC idzie z kolei w tą drugą stronę, ale też za daleko jak na mój gust.

Przerabiałem różne opampy w tym DACu, łącznie z Muses i OPA301b. To nie zadziałało. Ja nie mówię, że to zły DAC. On po prostu nie trafił w mój zestaw stereo, słuchawki i upodobania.

@ rafal735r

W. Pacuła określił granie tego Stello jako wysoce charakterystyczne dla tego urządzenia, z naciskiem na środek i lekkim wycofaniem góry oraz dołu, raczej jako spokojnie grający klocek. Cóż... i weź to połącz z raczej spokojnie grającym PM75 i neutralnymi Celanami to wyjdzie nuda, że hej :) Tak wnioskuję, ale może się mylę.

To moze Teac UD-501

Kolega z forum sprzedaje, kiedyś był mój. Jest nieco rowniejszy od stello. Moim zdaniem jeden z lepszych.

?👈

@ meloman_123

Mówisz o opampach w ODAC? Zmieniałem, ale po długiej żonglerce najlepszym zestawem okazał się zestaw stockowy. Co prawda z LM49720 czy LM49860 mozna było wyciągnąć ciekawy efekt przestrzenny, ale to było takie naciągane. W karcie dźwiękowej Xonar ST wspomniane opampy wnosiły więcej korzyści. Ale to zgoła różne aplikacje.

.

@ meloman_123

Mówisz o opampach w ODAC? Zmieniałem, ale po długiej żonglerce najlepszym zestawem okazał się zestaw stockowy. Co prawda z LM49720 czy LM49860 mozna było wyciągnąć ciekawy efekt przestrzenny, ale to było takie naciągane. W karcie dźwiękowej Xonar ST wspomniane opampy wnosiły więcej korzyści. Ale to zgoła różne aplikacje.

W takim razie może ten xiangsheng, proponowany już wyżej, ale tutaj trzeba uważać, bo są wersje z różnymi zestawami opampów i każda gra inaczej.

Tu jest taka sprawa, że nowy DAC wcale nie musiałby grać nie wiadomo jak gładko. Nawet wolałbym ciut tej chropowatości, żeby riffy i głosy były wyraźniejsze. Chyba na pierwszy rzut spróbuję posłuchać Aune S6. Audiofanatyk wspomniał o dopaleniu niższego sopranu/wyższej średnicy oraz dobrym rytmie. Chyba, że faktycznie jest jakiś DAC, który zagra z tym lekkim zgrzytem gitarowym, ale o klasę lepiej. Xiangsheng ma już 13 stron w klubie, ale jakiegoś padania na kolana przed nim to ja nie wyczytałem :)

.

Robię sobie zestaw w niedużym pokoju 16m2 ze staruszkiem Marantz PM75 i kolumnami Heco Celan 301 XT. PM75 odkurzyłem, bo leżał sporo czasu w pudle, a Heco kupiłem z przypadku w bardzo dobrej cenie. Pomyślałem, że moze coś z tego zmajstruje. Na chwilę obecną mam takie klamoty do tego zestawu.

DAC - ObjectiveDAC, IC AntiCables Level2 BulletPlug, Marantz PM75, głośnikowe Chord Odyssey 2, kolumny Heco Celan XT301.

Nie jestem zbytnio zadowolony z ODACa. Również pod słuchawkami HD600 gra jak dla mnie dość nudnawo.

Dobrze by było, gdyby nowy DAC dodał trochę więcej rytmiczności, oddechu i blasku bez utraty kolorów i masy, aby zrównoważyć ciemniejsze i spokojniejsze granie PM75. Czy jest to do wykonania?

Moje obecne typy DAC:

Aune S16 lub S6 - bardzo zachwalane za świetną barwę AK4095 i w ogóle niezły kombajn.

Arcam irDAC - obawiam się, że poza świetną przestrzenią może być zbyt spokojnie i bez dobrej faktury.

SMSL M9 - dość świeża zabawka o wyśrubowanych parametrach, na podwójnym AK4090.

Audiolab M-DAC - legendarny DAC na pożądanym przed wielu ESS Sabre 9018. Ale ESS ma też wielu przeciwników ;)

Hegel HD10 lub 11 - Może transparentność Hegla to klucz do sukcesu?

Najbardziej skłaniam się w stronę Aune S6 lub starszego Hegla HD10. Aune plusuje zintegrowanym wzmacniaczem słuchawkowym, zdaje się całkiem dobrym. A może coś jeszcze innego, byle nie nudnego i płaskiego do bólu?

Proponuje sprzedawanego przeze mnie Teac un501, były dac rafala735r o już wspomniał. Z dali grand iprimare a30 jest rozdzielczo, bardzo muzykalnie i przede wszystkim równo. Proponuje chociaż poczytać.

Teac wykracza poza mój budżet, ale OK, to jest do obejścia. 501 mogę kupić ze sklepu żeby posłuchać i ocenić. Chodzi też o to, żebym nie robił tego zupełnie bezcelowo, ponieważ mam okreslone wymagania co do dźwięku, a dzisiaj podczas słuchania muzyki i przepinania kabelków, przerzucenia opampów jeszcze raz przez ODACa wiem czego potrzebuję. Podstawowy problem jest taki, że Marantz PM75 to klocek już na wstępie muzykalny, ocieplony i z dobrą podstawą basową. Niewiele potrzeba, żeby zmulić dźwięk nieodpowiednim kabelkiem czy DACem.

Otwartość, powietrze, rytm, wybrzmienia, a nawet trochę ostrości dla podkreślenia artykulacji.. Nie chodzi mi o kliniczny i suchy dźwięk, bo tego nie znoszę.

Z opampami to różnie bywa. Jedne dają, inne zabierają ;) Bardzo cenię LME49990 za świetne soprany i dużo życia w dźwięku. To jedna z moich ulubionych kostek. Dużo bardziej mnie przekonuje w graniu niż zbyt gęsty i przez to mniej czytelny Muses8820. Lubię też OPA2111 za mocne i zwarte basisko. Nawet NE5532, tani, a bardzo fajny (ten od Ti cieplejszy, a od Signetics dźwięczniejszy). Baaa... nawet bardzo tani JRC4556 nie gra źle (!). Synergia to słowo klucz, nie zaś legendy o mitycznych OPA627 czy innych cudach dyskretnych :)

.

Cóż, ja słuchałem z tym przetwornikiem jakiś czas, ale gdzie on tam gra. Dla mnie to jakieś pudełkowate i szare granie. Już lepiej mi gra integra z laptopa na jakimś marnym kodeku.

.

Otwartość, powietrze, rytm, wybrzmienia, a nawet trochę ostrości dla podkreślenia artykulacji.. Nie chodzi mi o kliniczny i suchy dźwięk, bo tego nie znoszę.

Teac z cala pewoscia nie gra ostro, sucho, klinicznie. Z moim systemem to cieple neutralne granie z piekną barwa . U mnie wlasnie przydałoby sie lekko wyostrzyć dlatego chce zmienic Teac na cos z pre i dac

ktory zagra bardziej skrajami

Teac nie jest w żaden sposób ciepły. Jest analityczny i równy.

Rafał rozwiń wywód. Ja opisałem brzmienie w moim systemie. Ty masz większe obeznanie. Napisz coś więcej o jego brzmieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.