Skocz do zawartości
IGNORED

Legendarny Pioneer A400

pawlik7294

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy Audiostereowcy mam kłopot ze wzmacniaczem Pioneer A400. (Nie A400X)

Czy komuś z szanownego państwa przydarzyła się usterka polegająca na zaniku głośności jednego z kanałów? U mnie jest to kanał prawy

(w czasie usterki gra dużo ciszej i jest jakby przepuszczony przez filtr dolno-przepustowy). Po jakimś czasie ok 5-10 min wszystko wraca do normy i po upływie kilkudziesięciu sekund ponownie kanał się wycisza. Potrafi też co 15sekund wracać do sił witalnych i po 5sekundach się wyciszyć. Na wstępie nadmieniam że nie jest to wina selektora wejść (jego przełączanie w czasie wyciszenia kanałów nic nie zmienia). Wymieniłem 2 przekaźniki i potencjometr głośności z parametrami tj. w oryginale (wymiana potencjometru nic nie zmieniła ..po za tym, że nie mogę teraz regulować balansu). Jeśli ktoś miał podobny kłopot i zna rozwiązanie to proszę o skomentowanie posta.

Pozdrawiam P.

https://www.audiostereo.pl/topic/138571-legendarny-pioneer-a400/

Wymień przekaźnik o jakim pisze sybic, objawem jego brudnych styków moze być zanik sygnału. Spróbuj jeszcze dać potencjomert na full przy odtwarzaniu muzyki. Taki myk czasm prowadzi do czasowego powrotu sygnału, ale przekaźnik i tak do wymiany lub przeczyszczenia styku, jeżeli da sie do niegi dostać.

Generator można zassać - standalone ze wszystkimi potrzebnymi funkcjami łącznie ze sweep i poziomem,

a do tego jakiś przyzwoity multimetr i też coś można namierzyć ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ten przekaźnik do opóźnionego załączania głośników też wymieniłeś?

Tam są 2 przekaźniki oba wymieniłem

No to w ciemno można grać w karty, generator i oscyloskop 5 minut roboty i znajdziesz wadliwy element, inaczej wątek może długo trwać.

Dziękuję za radę. Za mało mam wiedzy oscyloskopowej ...Będę musiał chyba do Reduktora szumu uderzyć.

No tak- przekaźnik jest w takich przypadkach głównym podejrzanym, i sam się niedawno przekonałem że jego wymiana (przy okazji na lepszy), oprócz przywrócenia sprawności sprzetu wnosi ogromna poprawę brzmienia. Problem w tym, że pawlik7294 napisał, że już to zrobił.... Na początek przejrzał bym i dokładnie poprawił punkty lutownicze.

Z punktami lutowniczymi toczyłem już bitwę ale jeszcze wypowiem im wojnę. THX.

podłącz sygnał bezpośrednio na wejście stopnia mocy i sprawdź czy objawy nadal występują

Ten wzmacniacz to jeden wielki stopień mocy. Nie ma w nim przedwzmacniaczy poza gramofonowym. Dziękuję za odpowiedź.

Ten wzmacniacz to zwykła integra i to jedna z tańszych :)

Nie wiem skąd wyciągnąłeś bajkę o legendzie :)

Zastosuj się do porady artw to bardzo dobry i skuteczny sposób

Próbuj przeczyścić punkty wskazane na fotce

Czasami dobre chęci nie wystarczą i pomoże wizyta u pobliskiego fachowca rtv

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz to jeden wielki stopień mocy. Nie ma w nim przedwzmacniaczy poza gramofonowym. Dziękuję za odpowiedź.

wepnij się na samo wejście stopnia mocy,za wszystkimi przełącznikami i potencjometrem.Najlepiej odłącz na ten czas wszystko przed miejscem wpięcia( np znajdź kondensator wejściowy stopnia mocy wylutuj jego końcówkę od strony wejścia i do tej wylutowanej końcówki podłącz sygnał))

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Panowie to wzmacniacz prosty jak budowa cepa, jednak ma swoje lata i jedyna sensowna opcja to gruntowna renowacja elementów takich jak potencjometry, przelaczniki, isostaty, nawet jak trafisz teraz i wyczyscisz ten ktory powoduje problem to za jakis czas problem wroci na innym przelaczniku, tak wiec polecam wylutowac wszystkie przelaczniki i potencjometry, rozebrac, wyczyscic, zakonserwowac i zlozyc

Ten wzmacniacz to zwykła integra i to jedna z tańszych :)

Nie wiem skąd wyciągnąłeś bajkę o legendzie :)

Zastosuj się do porady artw to bardzo dobry i skuteczny sposób

Próbuj przeczyścić punkty wskazane na fotce

Czasami dobre chęci nie wystarczą i pomoże wizyta u pobliskiego fachowca rtv

Legendarny Pioneer A400 wziąłem z stąd

Legendarny Pioneer A400 wziąłem z stąd

Ukryta Zawartość

legendarny jest A400X ,pan Reduktor trochę naciągnął

Ukryta Zawartość

Chciałem wam pokazać schemat jednego kanału wzmacniacza prostego jak budowa cepa. 20 tranzystorów, przemyślana budowa. Rewelacyjny dźwięk ..... Poza usterką :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałem wam pokazać schemat jednego kanału wzmacniacza prostego jak budowa cepa. 20 tranzystorów, przemyślana budowa. Rewelacyjny dźwięk ..... Poza usterką :(

wylutuj nogę c201(lub 101 -tego w uszkodzonym kanale )od strony r201 i tam podaj sygnał do testów.

Napisz czy dalej pokazuje się usterka

Temat do zamknięcia. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Przestawiłem selektor nagrywania na SOURCE (co to zmienia? No kuźwa nic.) Puki co robię odsłuchy i usterki nie ma :) Nawet jak w przyszłości się pojawi to się nie odzywam. Jakoś się z tym uporam. Dziękuję jeszcze raz :) Pozdrawiam Audiostereowiczów trzymajcie się ciepło.

Przestawiłem selektor nagrywania na SOURCE (co to zmienia?

dużo, ale jeśli tego nie zauważasz to pisałeś w złym dziale.

Tobie nie były potrzebne porady jak coś zrobić by zlokalizować usterkę i coś zreperować, ty oczekiwałeś dotknięcia czarodziejską różdżką by się samo naprawiło.

I sobie dotknąłeś

dużo, ale jeśli tego nie zauważasz to pisałeś w złym dziale.

Tobie nie były potrzebne porady jak coś zrobić by zlokalizować usterkę i coś zreperować, ty oczekiwałeś dotknięcia czarodziejską różdżką by się samo naprawiło.

I sobie dotknąłeś

Przykro mi. Przyszłości nie znam a wzmacniacz sam się naprawił. A odłączanie selektora wejść było bez sensu. Na samym początku napisałem że wymieniłem przekaźniki, potencjometr głośności i że nie jest to wina selektora wejść a ponadto napisałem że jeśli ktoś ma podobny problem z A400 to poproszę o skomentowanie posta. Dziękuję za słowa krytyki pozdrawiam P.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.