Skocz do zawartości
IGNORED

Perfekcyjne hi end mini monitory

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba niestety uważać bo to co do domu nie koniecznie pasuje do studia i odwrotnie.

???

Tzn. na czym w przypadku monitorów ma polegać ta zakładana różnica i specyficzne spasowanie?

Do domu kolumny muszą być dobre inaczej niż do studia? ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

proponuje również poszukać głośników Genelac super monitory bliskiego pola w najlepszym wydaniu aktiv .

Ale jakie? Branża i poleca Genelac byle jakie? Wszystkie są dobre?

Słuchałem ostatnio te Amphiony z Heglem i naprawdę dawały radę.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem: "dawały radę". ;-)

???

Tzn. na czym w przypadku monitorów ma polegać ta zakładana różnica i specyficzne spasowanie?

Do domu kolumny muszą być dobre inaczej niż do studia? ;)

Nie każde aktywne monitory studyjne nadają się też do słuchania muzyki w domu.

Nie każde aktywne monitory studyjne nadają się też do słuchania muzyki w domu.

Dlatego zadałem w/w pytania.

Idąc tym schematycznym tropem utrwalającym jakieś sztuczne podziały można również filozoficznie i odkrywczo zauważyć, że w ogóle nie każde głośniki nadają się do słuchania muzyki- gdziekolwiek. :)

- Tzn. co konkretnie? Cześć monitorów studyjnych jest zbyt dobra do domu? :)

Zdaje się to potwierdzać moje tezy, że im (obiektywnie) gorzej, tym zazwyczaj (subiektywnie) lepiej! ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Tzn. co konkretnie? Cześć monitorów studyjnych jest zbyt dobra do domu? :)

Z moich doświadczeń wynika, że część aktywnych monitorów studyjnych po prostu "nie gra" dobrze w warunkach domowych.

Być może zaprojektowane są tak by spełniały pewne warunki do pracy w studiu pod kątem określonego brzmienia.

Nie zależy to od ceny, tylko od ich konstrukcji. Dźwiękowcy pracujący w studiu też przecież używają różnych monitorów

do swoich realizacji, w zależności od własnych preferencji brzmieniowych.

Słuchaliśmy z bratem Harbeth P3ESR w bliskim polu.... super. Bardzo się podobało. Natomiast inne Wasze z pewnością ciekawe propozycje są niestety trudno dostępne by sobie na spokojnie odsłuchać. Chyba się skończy na małych ale grających z klasą Harbeth P3

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Yamaha NS10 w domu będzie się słabo sprawdzać bo klient końcowy z reguły oczekuje odwrotnej charakterystyki wypadkowej z pomiarów - patrz link z porównaniem 36 monitorów. W studiu taka charakterystyka jaką ma ta Yamaha może być wielką zaletą bo pozwala precyzyjniej wykonać obróbkę materiału zarejestrowanego a uwypuklenie charakterystyki na środku może powodować że w trakcie masteringu dół i góra będą lekko preferowane przez słuch montażysty i materiał końcowy będzie bardziej wpadający w gust słuchacza końcowego. Do domu wybierałbym z tych 36 monitorów przetestowanych powyżej te z możliwie płaską charakterystyką pomiarową. Oczywiście trzeba brać również pod uwagę pozostałe elementy które zostały zmierzone w tamtym zestawieniu. To oczywiście tylko moje zdanie.

Branża i poleca Genelac byle jakie? Wszystkie są dobre?

Jest duże prawdopodobieństwo że tak, najlepiej zajrzeć do testów w pisemkach audio. Słuchałem dwóch starszych monitorów aktywnych tej firmy i zawsze brzmienie leżało dokładnie w moim guście.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Yamaha NS10 w domu będzie się słabo sprawdzać....

Nie tylko w domu.

Ta Yamaha to dla mnie jakiś nieracjonalny fenomen.

To głośnik, który przyniósł i chyba w wielu miejscach niestety nadal przynosi największe, niepowetowane straty jakościowe przemysłowi muzycznemu, historii produkcji i samej muzyce.

W mojej ocenie nie nadaje się do.... niczego, a jego podstawowym zadaniem było psucie nagrań i wyrównywanie ich na jego podstawie pod opaczną, masową i zepsutą, jakąś urojoną, nową estetyczną jakość; wypaczone możliwości odsłuchowe i wynikający z tego pokiereszowany całkowicie efekt; - nowy standard i dyskusyjny, masowy gust.

Ogólnie to my tu jesteśmy na forum audiofilskim. :)

Standardy wysokiej jakości dźwięku, w tym kolumn: artyzmu, a nie przemysłu, powinny być najpierw spełnione u podstawy - w studiach.

Do domu wybierałbym z tych 36 monitorów przetestowanych powyżej te z możliwie płaską charakterystyką pomiarową.

Ja bym wybierał takie przede wszystkim do studia, zanim zaczniemy to i tak psuć po swojemu w domu.:)

Małe monitory to standard jedynie najgorszych studiów i muzycznych produkcji.

Proponuję posłuchać historycznie i w kolejności np. nagrań Yello. Od strony produkcji ( jak zauważył dzisiaj w rozmowie mój serdeczny znajomy) to właściwie historia "odsłuchów" jakimi dysponował realizator- B. Blank. :)

Małe monitory to standard jedynie najgorszych studiów i muzycznych produkcji.

Pytanie założyciela wątku dotyczyło właśnie takich dobrych małych monitorów na biurko. Wiadomo że będą miały ograniczenia, ale też poza tymi ograniczeniami (bas) niektóre potrafią dać naprawdę mnóstwo zadowolenia z tego co się z nich słyszy.

Aktywne monitory niekoniecznie musza być studyjne

Rozgraniczenie studio - dom jest sztuczne. Nie zwracałbym na to uwagi przy wyborze. Na pewno warto pogrzebać w sprzęcie studyjnym bo można tam trafić na naprawdę świetne i solidne wyroby, które nie mają w cenie obciążenia audiofilskim dodatkiem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A czy toś z użytkowników słyszał Tannoy autograph mini? Jak to się ma w porównaniu do harbeth p3 w kontekście wysokich, średnicy i basu?

Mnie też to bardzo interesuje zwłaszcza że są nowe wersje autograph mini i P3esr

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.