Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c 356BEE i elac debut f 6

człowiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam wzmacniacz nad 356 BEE który gra z kolumnami shappire 25 ,właściwie to podoba mi się brzmienie tego zestawu gdyby nie jedna rzecz ,chodzi o to że,brakuje mi basu, słucham ciężkiej muzyki ,jest to metal i to ten najcięższy (death metal )choć nie tylko ,pomyślałem o wymianie kolumn,trochę czytałem o elac debut f6 ,podobnież basu im nie brakuje ,cenowo też do zaakceptowania i teraz miałbym pytanie czy ktoś ma lub słuchał tych kolumn z tym wzmacniaczem,proszę o napisanie jakie mieliście wrażenia po odsłuchu ,i czy to połączenie jest odpowiednie do takiej muzyki,oczywiście przyjdzie czas że sam posłucham ale proszę o wasze opinie

https://www.audiostereo.pl/topic/138871-nad-c-356bee-i-elac-debut-f-6/

Witaj.

Nie znam elaców ale wiem że c356 na niedobór basu nie cierpi. Nie wiem jaki masz metraż i czy mogą być używki.

Ja zaproponował bym Ci odsłuch jeszcze kolumn Heco Aurora lub jak znajdziesz starszych Music Style. Te basu mają pod dostatkiem :-)

Z ELAC DEBUT F6 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/elac-debut-f6.html jest gęsto, brzmienie z mocnym nasyceniem dołu i pełną średnicą, granie z dużą dynamiką.

Trzeba pamiętać ,żeby kolumny nie stały za blisko tylnej ściany bo sporo powietrza uchodzi przez te kilka otworów bassreflex.

Zapraszamy na odsłuchy takiego zestawu.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ciężka sprawa , większość tych słupkowych modnych kolumn do metalu kiepsko się nadaje. Potrzebujesz mocnego, ale dobrze kontrolowanego basu bo ten NAD bas ma ale dosyć mułowaty . Kolumny do tego muszą mieć dociążoną tą niższą średnicę aby było mięcho gitar elektrycznych, wyższa średnica musi być uspokojona i nie ostra i nie na twarz bo będzie jazgot.

Elac F6 faktycznie mogą Ci podpasować, ale czy bas z nich Cię usatysfakcjonuje to już kwestia osobista.

Generalnie do metalu to najlepiej coś z głośnikiem 25, 30 cm aby stopa perkusji była solidna i mocna a nie delikatne pyk pyk. Problem tylko taki, że takich kolumn , a już w takim budżecie praktycznie nie ma. Posłuchaj nawet dla doświadczenia coś z Cervin Vega na głośnikach 30cm, majstersztyk soniczny to nie jest, ale dociążenie i mięcho mają odpowiednie, a w metalu przecież między innymi o to chodzi . Nie ma nic gorszego kiedy metal brzmi jak krzyk koguta złapanego za szyję, a niestety większość obecnych budżetowych słupkowych konstrukcji tak tą muzykę gra. Metal rządzi się innymi prawami niż jak pięknie śpiewające kobiety, czy tam jazz ;)

Te shappire dawno temu słuchałem i rzuciło się w uszy że mają bardzo chudy basik. Elac ma ten bas trochu wzmocniony ale bez przesady. Jak by to podłączyć pod jakieś precyzyjne i kulturalne źródło to można słuchać. Ponad rok grałem na takim zestawie tyle, że z tym mułem nadem c546 i to był problem.

Gość

(Konto usunięte)

Wypożyczyłem f6 po przeczytaniu recki Krzyśka. B i spakowałem je szybciej niż wyjęłem z pudeł. Pisał o potężnym dole itp który czasami jest lepszy niż u klipscha rp i właśnie szukałem tak jak ty więc chciałem sprawdzić jak to jest . Jest tragedia , szkoda więcej pisać. Dołu miały więcej podstawkowe emit m20 czy kef q350. Szukaj może focal ,dynki, może klipsch 260,280 ale o elacki zapomnij. Myślałem że tylko branży się zdarza pisać coś pod czyjś gust ale nie tylko :))

Może dobre monitory i sub?

Ogólnie bas jest dość drogi jeżeli mowa o stereo tzn mocny wzmak lub dzielonka plus mocne kolumny ale taniej można wplatając sub plus kolumny jakie masz czy chcesz.

Może pomyszkuj trochę po pokoju z tymi Pylonami, a znajdziesz miejsce z dobrym basem.

Poza tym doginając lub odginając je od siebie można sporo zmienić w równowadze ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli na Pylon Audio Sapphire 25 brakuje Ci basu, Elac nie będzie miał go więcej. Moim zdaniem lepszą opcją będzie na pewno jeden z modeli Dynaudio, które to kolumny bardzo dobrze współpracują z NAD, do Twoich gatunków muzycznych może wyższe modele Magnat, Pylon Audio Diamond 25. Kwestia odsłuchów, zapraszam do naszego salonu na odsłuchy i indywidualną wycenę.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wypożyczyłem f6 po przeczytaniu recki Krzyśka. B i spakowałem je szybciej niż wyjęłem z pudeł. Pisał o potężnym dole itp który czasami jest lepszy niż u klipscha rp i właśnie szukałem tak jak ty więc chciałem sprawdzić jak to jest . Jest tragedia , szkoda więcej pisać. Dołu miały więcej podstawkowe emit m20 czy kef q350. Szukaj może focal ,dynki, może klipsch 260,280 ale o elacki zapomnij. Myślałem że tylko branży się zdarza pisać coś pod czyjś gust ale nie tylko :))

Może dobre monitory i sub?

Ogólnie bas jest dość drogi jeżeli mowa o stereo tzn mocny wzmak lub dzielonka plus mocne kolumny ale taniej można wplatając sub plus kolumny jakie masz czy chcesz.

Nie porównuj Klipscha do Elacków to nie ten poziom. Miękki bas Elacka jest bardziej zróżnicowany niż ten kamień na Klipschu. To samo z sopranami. W klipschu gwizdek siedzi w tubie, a szmaciak z Elacka i tak jest bardziej detaliczny, a przy tym łagodny. Pomijając średnicę. A rp 280 też miałem pozbyłem się tego po trzech miesiącach. Do dziś używam F6 z Primare i32 i cd32. Ciężko znaleźć zastępstwo takich dobrych kolumn.

Ja gram na Dynaudio M20 z c356bee. Dla mnie nie brakuje im basu a też metal kuję :) żadne inne które zostały wyżej przytoczone przegrały właśnie z nimi. Stoją 20cm od ściany na komodzie.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)

Krzyś przerabialiśmy to już, przeczytaj co napisałeś o f6 , takie wychwalanie i zachwyty tylko w przepłacanych testach znajdowalem . Szkoda tylko że tylko Ty aż tak się w nich zakochałeś. Właśnie m20 o których pisze Saar jak dla mnie grają nie o niebo ale o dwa nieba lepiej.

I ta obudowa zrobiona z jakiegoś guwnolitu co się kruszy pod byle naciskiem ...wiadomo na czym oszczedzali

Krzyś przerabialiśmy to już, przeczytaj co napisałeś o f6 , takie wychwalanie i zachwyty tylko w przepłacanych testach znajdowalem . Szkoda tylko że tylko Ty aż tak się w nich zakochałeś. Właśnie m20 o których pisze Saar jak dla mnie grają nie o niebo ale o dwa nieba lepiej.

I ta obudowa zrobiona z jakiegoś guwnolitu co się kruszy pod byle naciskiem ...wiadomo na czym oszczedzali

Dla ciebie Pan... jak już. Z resztą jeszcze nie dawno byle Yamahą się podniecałeś to się wyluzuj
Komoda, 20cm od sciany, dynaudio i nad c 356... Nie idzcie ta droga!
Ok. Ale skoro grają przepięknie? Skoro ten dźwięk powoduje, że nie mogę się doczekać kiedy przyjadę do domu i włączę? To co ja będę kombinować?

Szukałem Krzysiu partnera do 280rp i as701 dobrze się w tym sprawdził i po co się tu podniecać haha nie pisałem przecież recki o 701 jak ty o f6, odsyłam zainteresowanych do takowego działu na forum.

Musiałeś się sporo napocić nad tą recką. Słyszałeś kiedyś w ogóle NADa czy tylko w top hifi na półce oglądałeś.

Do czego to było??

Jaki nad jakie top hifi?

Pobudka!! do tematu!

W każdym bądź razie NAD c356 ma mega ostrą średnicę i potrzebuje łagodnych kolumn ale bez zamulania skrajów pasma. Mi ten NAD nawet z ELACkiem F6 przycinał po uszach i musiałem kombinować z kablami. Jak subuś słuchałeś ich z jakimś mułem to apeluję o wstrzemięźliwość.

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie nie zagrały i tyle. Nie czuje takiego stylu grania proponowanego przez f6 ,nie chciał bym ich nawet za darmo. Moja ex gdy je podłączyłem weszła do pokoju , spojrzała na mnie i pyta-" nie mów że je chcesz zatrzymać " haha i wtedy ze opuszczona głową nie wiedziałem co powiedzieć,płytki plastikowy i po prostu dziadowski dźwięk się z nich sączył.

Co do "pobudka" Kiedy wspominałem o NADzie lub top hifi czy też poceniu się przy pisaniu recki skoro obaj wiemy że ty ja napisałeś o f6 . Palisz coś?:))czy płynne rozweselacze:)))

Dla mnie nie zagrały i tyle. Nie czuje takiego stylu grania proponowanego przez f6 ,nie chciał bym ich nawet za darmo. Moja ex gdy je podłączyłem weszła do pokoju , spojrzała na mnie i pyta-" nie mów że je chcesz zatrzymać " haha i wtedy ze opuszczona głową nie wiedziałem co powiedzieć,płytki plastikowy i po prostu dziadowski dźwięk się z nich sączył.

Co do "pobudka" Kiedy wspominałem o NADzie lub top hifi czy też poceniu się przy pisaniu recki skoro obaj wiemy że ty ja napisałeś o f6 . Palisz coś?:))czy płynne rozweselacze:)))

Urzekająca ta historia twojej ex ale dziewczyna przynajmniej już ma spokój. Oświecę cię, bo widzę, że za dużo dla ciebie na raz. Temat dotyczy łączenia NADa z Elac f6. Napisałem to i miałem takie połączenie z NADemi nie wiem czym ty się podniecasz. Ja wiem jak to gra. Nie idealne połączenie ale fajnie się tego słuchało, a F6 mam do dzisiaj i mi grają. Nie jesteś żadnym tu guru żeby oceniać co komu pasuje. Bo taki ktoś jak ty ma problemy z uszami to ma się stać to ogólnie przyjętą prawdą. Zejdź na ziemię. Odsłuchałem te ELAcki z nowymi NADami, trzema Rotelami, Arcamami, Peachtree, Roksanem K3 i Primare i jestem zdania że są to świetne kolumny w swojej cenie.
Gość

(Konto usunięte)

Odpowiem Ci uwzględniając interwencję admina. Krzyś (atak personalny....oj długi atak personalny ...jeszcze .....) Dla mnie to beznadzieja (f6) i tyle. Nie wierzę że wzmak np 356 coś by tu zmienił bo sam nie jest najwyższych lotów. I na koniec (atak personalny...)Krzyś.

Odpowiem Ci uwzględniając interwencję admina. Krzyś (atak personalny....oj długi atak personalny ...jeszcze .....) Dla mnie to beznadzieja (f6) i tyle. Nie wierzę że wzmak np 356 coś by tu zmienił bo sam nie jest najwyższych lotów. I na koniec (atak personalny...)Krzyś.

NAD gra jak gra i mam tego świadomość ale jak już wspomniałem Elacki były dobrym panaceum ta te jego ostrości. Ale jak ktoś się zagalopował i nie ma argumentów to pozostaje atak personalny. Pozdrawiam cię subuś i życzę miłego wieczoru i staraj się szanować czyjeś zdanie, bo jeszcze zauważysz, że zmiana jednego elementu systemu wywraca wszystko do góry nogami ale jest jeden warunek: trzeba dokładnie słuchać, a nie podniecać się pierwszym wrażeniem, które jest najbardziej mylące.

Właśnie niech to do Ciebie dojdzie że komuś coś może się nie podobać o czym pisałem od początku.

To nie czepiaj się moich wypowiedzi tylko wyraź swoją opinię o sprzęcie i to wystarczy, bo twoje ucho to nie alfa i omega. Cytujesz mnie jak byś miał jakieś problemy... ale chyba nie masz, kto jak kto ale ty??
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.