Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw KD + kolumny, prośba o wskazówki

PiterSan

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Prosiłbym o pomoc w wyborze pierwszego zestawu amplituner + kolumny.

Pomieszczenie 25m2 z aneksem kuchennym, sama strefa salonu to ok 16.m2

Ogladać zamierzam głównie kino podpięte pod OLEDa, ale muzyka tez bedzie grana od czasu do czasu (rock, progrock, hardrock, filmowa). Chciałbym aby amplituner był przyszłościowy i niczego mu nie brakowało (rozsądnie), budżet na sam amplituner ok 3k, może byc przekroczony, nie jest to sztywna kwota, ale nie chciałbym też kupować czegoś za 5-6k skoro nie wykorzystam potencjału sprzętu (no chyba, że wykorzystam, więc czemu nie).

Poczytałem zagraniczne recenzje oraz forum, w tej półce cenowej kandydaci którzy sa często polecani to:

Półka średnia:

- Onkyo NR676, NR686 (jednyna roznica to THX certified na korzyść nowszego modelu, czy warto dopłacać 600zł za ten 'bajer'?)

- Denon X34000

- Sony DN1080, który nieco namieszał bo czytając porównania i recenzje np. na whathifi.com strasznie jest chwalony za jakośc dźwieku.

Półka wyższa:

- Onkyo RZ820, RZ900

- Denon X44000

I teraz pytanie czy do salonu 25m2 (16m2 "sali kinowej") warto rozważać ta wyższą półke? Czy to nie będzie za mocno/dużo?

Nie do końca też mam pojęcie jakim brzmieniem charakteryzują się konkretni producenci, wiem że najlepiej jest pójść odsłuchać, ale nawet w Krakowie jest z tym o dziwo słabo, ale mam nadzieję, cos się uda posłuchać.

Nie jestem audiofilem, więc sam nie wiem czy będę zwracać uwagę po pewnym czasie na jakiekolwiek różnice pomiedzy w/w.

Wiec za wskazanie na solidny sprzęt z tej średniej półki, mający bajery, dobrze grający byłbym wdzięczny.

Co do kolumn, tutaj jestem totalnie zielony, system na pewno pod kino, min 5.0 (ale z pewnoscia bede rozwazac atmos) i tutaj poprosiłbym o znaczną pomoc w wyborze.

Budżet ciężko określić, ale nie ograniczam się zbytnio, jeśli zajdzie potrzeba wydania np. 5k to tyle dam, Proszę o jakies wskazówki jakim zestawom głośnikow się przyjrzeć, które dobrze grają z Denonem i Onkyo.

Z tego co mi zasugerowała jedna osoba to (ogólnie)

- Dali Zensor 7

- Tannoy Mercury 7.4

- MA Silver 200

- Pylon Sapphire 25

Czytałem, że Klipsch dobrze współgra z Onkyo w kinie, ale niestety nie przetrawie ich wyglądu i podobno dość agresywnej dynamiki.

Preferuje brzmienia cieplejsze, pełne. Dali za to ma renomę zbyt dużego stosunku cena/brzmienie.

Bardzo podobaja mi sie MA Silver i podobno ładnie grają z Denonem, jednak koszt za zestaw 5.0 to 10k (jestem w stanie to łyknąc). Watpliwości są tylko takie, czy inne zestawy kosztujące połowe tej ceny (Pylony, Tannoy) nie będa grac równie dobrze? A może jakies inne warte rozważenia propocyzje?

Dziękuję za pomoc.

W kinie domowym liczy się szerokośc sceny i separacja kanałów. Czystość przekazu i dynamika.

Każdy z w/w ampli ma takie cechy, różni je ze sobą brzmienie.

Najciekawszym rozwiązaniem do Twojego pomieszczenia będzie Sony. I pomimo faktu, że nie jestem fanatykiem tej marki to słysząc w akcji 1080 Sony - jestem pod wrażeniem.

Lekkośc prezentacji poszczególnych kanałów, dynamika sceny oraz typowo kinowe brzmienie.

Z muzyką stereo - znacznie gorzej.

Sam posiadam Arcam'a 850 i gdyby nie fakt, że już wydałem pieniądze - dziś postawiłbym na rozwiązanie Sony.

Bo skoro posiadam osobny zestaw stereo wysokiej klasy, to Arcam 850 jest mi do stereo zbędny. A w kinie Sony 1080 okazuje się dawać to, czego kinomaniacy potrzebuja najbardziej - mocnych wrażeń dzwięku wielokanałowego.

Jest odpowednia szybkość, dynamika, separacja i czystość przekazu. Ampli Sony pokazuje dźwięk wielokanałowy efektywnie i efektownie.

Filmy jakie miałem okazję oglądać na 1080 to Star Wars Last Jedi oraz Ghost in the Shell.

Natomiast jeśli marzy Ci się przy okazji dobre stereo...uciekaj od Sony, które będzie w stereo brzmieć słabo.

Jako dodatkowy zestaw dedykowany JEDYNIE do kina - będzie OK. Do stereo będzie słabo w każdym aspekcie.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Witam,

Podkreślam, że nie jestem specjalistą tylko nowicjuszem, ale doradzali mi koledzy z forum specjaliści :) Także możesz poczytać temat niżej: "Denon x2400 + zestal Klipsch"

Ja wybrałem zestaw Denon AVR x3400H + 2xKlipsh Rp260F + rp 440c + sw-112 - cena około 10 tys bez tyłów na razie.

Na amazon.de jest promo na Denony:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rz900 + rp280 idealne polaczenie, a jak nie lubisz miedzi to nie sciagasz maskownic :D

faktycznie denon bedzie gral cieplej, ale zalezy kto co lubi, ja w kinie musze miec efektownie, a nie cieple kluchy :)

Jeśli szukasz uniwersalnego, dobrze grającego zestawu, zbudowałbym go na bazie amplitunera Denon AVR-X3400H (https://www.q21.pl/denon-avr-x3400h.html), szczególnie że teraz w Polsce jest także w atrakcyjnej cenie. Jako alternatywa spójrz proszę na Marantz SR5012 (https://www.q21.pl/marantz-sr-5012.html). Oczywiście krok do góry czyli np. Denon AVR-X4400H lub Onkyo TX-RZ820 wpłynie korzystnie na jakość dźwięku, jednak jeśli miałoby to spowodować zmniejszenie budżetu na kolumny, wolałbym zainwestować właśnie w kolumny.

Jeśli Monitor Audio Silver jest zbyt drogie, to warto spojrzeć na serię niższą Bronze, która jest także ciekawą opcją. Z mojej strony bardzo namawiam na Kef serię Q. To kolumny, które świetnie sprawdzą się tak w muzyce, jak i kinie domowym. To moja rekomendacja. To równy, pełny, bardzo przestrzenny dźwięk. Z polskich konstrukcji ciekawą opcją jest Pylon Audio Sapphire 25 w komplecie 5.0. Niedrogo i dobrze - Heco serii Aurora. Jako subwoofer zastosowałbym Klipsch, jeśli możemy sobie pozwolić najwyższy wydatek - REL.

Zapraszam na odsłuchy oraz indywidualną ofertę dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej.

Moją propozycją jest Onkyo TX-NR676. Lepiej wydać większy budżet na kolumny. Ewentualnie coś lepszego czyli 820. REL odpada, ponieważ można coś bardziej efektywnego do kina kupić za mniejszy budżet, a nawet lepszego. Polecał bym tutaj sub z Klipscha, ewentualnie z Jamo, Heco.

Co do kolumn spójrz na zestaw Heco Aurora - ciepłe, przyjemne brzmienie, dużo basu, nie meczące. Dobrze sprawdzą się w kinie.

Inną propozycją jest set na Dali Zensor. Na fronty tylko 7 ponieważ 5 są dużo słabsze.

Mogę ci wypożyczyć do domu.

Pozdrawiam.

Panowie, bardzo dziękuję za wskazówki, wiem czemu mam sie przyjrzeć i co chciałbym odsluchać.

Ampli Sony odrzucam, wybór padnie między Denon AVR-X3400H / AVR-X4400H lub Onkyo TX-NR676 / 820

Co do kolumn, posłuchałem tez porównań a YT, jest fajny kanał który porównuje kolumny, oczywiście dzwięk jest zbierany przez kamerę, ale najwazniejsze, że słychac różnicę pomiedzy kolumnami co daje drobny obraz tego jak grają. Aż dziw bierze, ze w Krakowie nie ma gdzie takiego sprzętu odsluchać :(

Spodobało mi się to jak grają Tannoy XT8F (

) i do tego pięknie wyglądają (biorę pod uwagę głównie białe wersje, bo takie będa pasować do aranżacji) Super wyglądają równiez KEF Q, natomiast Pylony także przyjemnie grały.

Wiem, ze do kina dobrze spisuje sie zestaw Oknyo-Klipsch, ale Klipschów niestety nie przetrawię wizualnie, preferuję też nieco cieplejszą, pełną barwę.

Kandydaci sa wybrani, teraz czas na odsluch i wybór :)

- Tannoy XT8F / XT6F

- Tannoy Mercury 7.4

- Pylon Sapphire 25 / Pearl (?)

- KEF Q

- Dali Zensor 7

- MA Silver

- Heco Aurora

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Miałem do czynienia z szumofonem Onkyo tx nr 818 , jeżeli chodzi o kino to nie jest najgorzej ale rewelacji też nie będzie. Słuchanie muzyki w stereo lub w obojętnie jakim dekoderze jest porażką,w dodatku bas jest tylko na filmach. Jedyne co w nim jest fajne to masywna obudowa i kolorowe menu.

Miałem do czynienia z szumofonem Onkyo tx nr 818 , jeżeli chodzi o kino to nie jest najgorzej ale rewelacji też nie będzie. Słuchanie muzyki w stereo lub w obojętnie jakim dekoderze jest porażką,w dodatku bas jest tylko na filmach. Jedyne co w nim jest fajne to masywna obudowa i kolorowe menu.

To że firma co sezon wypuszcza coraz większe buble, które się psują, coś pyka, stuka,nie działa, zacina się i pod każdym chyba względem odstaje od wiodącej konkurencji nie znaczy od razu że jest gorsza.

Ale to wszystko jest ciekawe, gdziekolwiek bym nie pytał o odsłuch to wszedzie ta sama spiewka, że maja tylko Onkyo, a Denona nie ma na stanie (po prostu) lub słabo sie sprzedaje, zainteresowanie małe etc. :)

To chyba jakiś alternatywny wszechświat :) Model "3400" może nie być szczególnie popularny gdyż to z grubsza rozbudowany o pare funkcji "2400"

W ogóle te odsłuchy amplitunerów nie mają większego sensu bo każdy gra na podobnym poziomie, a gdzie uwzględnienie kalibracji i innych warunków...

Są równie ważne sprawy jak, jakość wykonania, kraj produkcji, gwarancja, design, łatwość obsługi, ergonomia pilota

Do dzwięku i tak sie przyzwyczaisz ;)

Wiadomo , odsłuch na sali a w domu to nie to samo ale różnica zawsze jakaś będzie.

Ostatnio na sali testowałem Yamahę 2060 i NAD 758 V3 na monitorach b&w serii 7 i różnica pomiędzy amplitunerami była widoczna od razu także polecam ,ewentualnie można wypożyczyć sprzęt do domu zostawiając równowartość

subik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sumiko to to samo co Rel. Za ten S9 super cena

avr

4400

Ukryta Zawartość

3300

Ukryta Zawartość

6011 Maraś

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość

(Konto usunięte)

Bali dzwoniłem do tej firmy i jak dla mnie śmierdzi. Nie wiem skąd mają sprzęt ale mi powiedzieli że często są to zwroty od klientów do14 dni a gwarancja tylko 30dni ? Co to za salon ? Nawet na sprzęt z expozycji masz dłuższą gwarancję. Ja wybiłem sobie ich z głowy, fakt że tanio ale to nie wszystko. Od prywatnej osoby wolę już kupić bo wiem że ludzie w domach nie oglądają 8 zy 10 godz dziennie jak to potrafi być na ekspo.

Niby outlet Denon to fakt 30dni mało ale wystarczy aby test zrobić.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość

(Konto usunięte)

4 koła za 30 dni gwarancji z niejasnym pochodzeniem. Ja dziękuję. Oszczędzisz 300 czy 400 ale dwa czy 3 lata gwarancji to nie 30dni. I ta cena ,4300 już był droższy

Przeważnie nie ma oficjalnego outletu bo jez3li zwrot od klienta nie posiada znaków użytkowania idzie dalej jako nowy . Jeżeli ma ryski itp idzie w promocji jako outlet ale z gwarancją min 12miesiecy ,tyle wiem.

Ja z Mm zamawiałem filmy jako nowe a przyszyły z outletu z połamanymi pudełkami jak dzwoniłem to okazało się ze to outlet dwa razy we folie pakowany a na stronie MM jako nowy jak zamawiałem ale zakupiłem puste pudełka płyty były całe tak ludzi robią sieci i sklepy

Gość

(Konto usunięte)

Jak dla mnie podejrzane i tyle. Nie wiadomo jak traktować taki ampli i czego się spodziewać, ni to używka ni nowy . Wolę dopłacić i mieć spokój albo kupić używke ale dużo taniej np 4200 i też bedzie radocha.

Mam zdecydowanie odmienne zdanie. Przy okazji porównaj sobie budowę wewnętrzną 818 z czymś z nowych modeli i zobacz ile by trzeba było zapłacić za podobnie zbudowany nowy model.

Ogarnij mega hz lub tophifi, mają większy wybór z możliwością odsłuchu

Pytałem już dawno (o sprzęt z 1 postu), odp. od TopHiFi: "Dzień dobry. Nie posiadamy wymienionych produktów. (...)".

W Krakowie oblatałem wszystkie możliwe sklepy, tylko jeden miał Onkyo i któreś z kolumn, reszta nic, tak więc Panie @Krzaku to rzeczywiście chyba jakaś alternatywna rzeczywistość.

Nawet S4Home nie mają Denona abym mógł odsłuchać, więc... :)

Ah zapomniałbym, Denona mogę posłuchać w salonie...Denona, ale bez porównania z Onkyo oczywiście, dobre i tyle :)

PiterSan jeżeli możesz delikatnie przekroczyć 3k na amplituner to bierz używkę Arcam avr 600. Nie będę się wypowiadać co potrafi zrobić z muzyką a tym bardziej z filmami 5.1 ,poczytaj polskie/zagraniczne recenzje. Takie zabawki jak onkyo tx nr 818 czy yamaha 3060 to przepaść w porównaniu z budową i brzmieniem Arcama avr 600

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.