Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 49XD8005 BEAP + Yamaha ATS-2070 przez HDMI ?

Bartek1982sce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem otóż posiadam telewizor oraz soundbar tak jak w temacie i nie wiem jak to zrobić aby dźwięk poleciał przez HDMI. Tzn w TV mam HDMI ARC IN oraz w Soundbarze HDMI OUT po podłączeniu nie ma żadnego dźwięku do tej pory dźwięk mam jedynie po kablu optycznym , próbowałem już różnych opcji w telewizorze , ale nic nie udało mi się wskórać zwracam się z prośbą o pomoc do kogoś kto bardziej to ogarnia z góry dziękuję.

Soundbar nie przyjmuje dzwięku z TV, bo lecisz po kanale wysyłania, nie odbioru dźwieku.

HDMI OUT i wszystko w temacie.

Musiałbyś TV podłączyć do soundbara w sposób następujący:

TV HDMI ARC (kanał zwrotny) ----- soundbar HDMI IN.

Inaczej się nie da. A HDMI IN w tym soundbarze jest.

Wtedy wszystko co masz puszczone na jakikolwiek port HDMI do TV z automatu po zwrotnym HDMI (czyli ARC) pójdzie do soundbara.

To samo z dzwiękiem z aplikacji wbudowanych w ten TV - z automatu sygnał audio idzie do soundbara.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Masz dobrze podłączone. Musisz w ustawieniach telewizora powalczyć albo soundbara. Tu masz ustawienia soundbara strona 32 (Ustaw HDMI AUDIO OUTPUT na TV)

https://europe.yamaha.com/files/download/other_assets/3/968593/web_AV16-0022_ATS-2070_om_G_EnFrDeSvItEsNlZhcn_B0.pdf

I włącz HDMI CONTROL oczywiście :)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Masz dobrze podłączone. Musisz w ustawieniach telewizora powalczyć albo soundbara. Tu masz ustawienia soundbara strona 32 (Ustaw HDMI AUDIO OUTPUT na TV)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie czytałem instrukcje , między innymi to <a href=https://zapodaj.net/e460a24519e5d.jpg.html>20180603_180531.jpg</a> walczyłem w ustawieniach tv ale wydaje mi sie że wyczerapałem możliwosci , a dzwięku do tej pory nie ma :/ wyskakuje mi w tv że system audio aktywny ale jak ustawie na soundbarze hdmi to cisza jest przydał by sie ktoś kto ogarnia te ustawienia w tym TV bo kazdy telewizor ma inne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale to co proponujesz to nic innego jak tylko błędne koło!

W taki sposób może podłączyć sobie inne źródło obrazu i dzwięku (np. BluRay) do soundbaru, a następnie przelotowo ARC idzie to na TV (każdy oznaczony HDMI IN)

Natomiast tak nie da się podłączyć dzwięku by źródłem był TV i aplikacje z niego (np. Netfilx).

W przypadku tego TV należy podłączyć każde źródło do TV (odtwarzacze, aplikacje wbudowane itp.), a następnie wypuścić zwrotnym portem z TV - HDMI ARC do tego soundbara w port HDMI IN.

Ukryta Zawartość

Ale to co proponujesz to nic innego jak tylko błędne koło!

W taki sposób może podłączyć sobie inne źródło obrazu i dzwięku (np. BluRay) do soundbaru, a następnie przelotowo ARC idzie to na TV (każdy oznaczony HDMI IN)

Natomiast tak nie da się podłączyć dzwięku by źródłem był TV i aplikacje z niego (np. Netfilx).

W przypadku tego TV należy podłączyć każde źródło do TV (odtwarzacze, aplikacje wbudowane itp.), a następnie wypuścić zwrotnym portem z TV - HDMI ARC do tego soundbara w port HDMI IN.

Wprowadzasz w błąd forumowicza. Kanał ARC jak sama nazwa wskazuje to AUDIO RETURN CHANNEL i właśnie tak podłączony gra soundbar u mnie w salonie. IPLA z TV i dźwięk na soundbarze przez jeden kabel HDMI podłączony z wyjścia HDMI OUT (ARC) soundbara do HDMI IN (ARC) telewizora.

Pozostaje kwestia czy masz w telewizorze włączony dźwięk przez wyjście HDMI. Na pewno można to włączyć w menu "Dźwięk"

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wprowadzasz w błąd forumowicza. Kanał ARC jak sama nazwa wskazuje to AUDIO RETURN CHANNEL i właśnie tak podłączony gra soundbar u mnie w salonie. IPLA z TV i dźwięk na soundbarze przez jeden kabel HDMI podłączony z wyjścia HDMI OUT (ARC) soundbara do HDMI IN (ARC) telewizora.

Pozostaje kwestia czy masz w telewizorze włączony dźwięk przez wyjście HDMI. Na pewno można to włączyć w menu "Dźwięk"

A czy nie napisałem, że HDMI ARC to zwrotny?! Napisałem.

Na razie Wasza propozycja nie działa i jak mniemam nie zadziała.

Ustawienie w menu TV w przypadku tego modelu jest banalne i oczywistym jest, by ustawić odpowiednio port HDMI.

Z mojego doświadczenia z TV Sony ( a jest tego sporo ) ustawienia są domyślnie włączone dla ARC.

Natomiast moja propozycja to traktowanie TV jako źródła całkowitego dźwięku, ze wszystkim co do TV jest podpięte i ze wszystkich aplikacji.

I by była sprawa jasna, tak podłączałem dziesiątki razy i... działało. Bez względu na firmę soundbara.

Zobaczymy czy jak forumowicz podłączy się wg. mojej propozycji zadziała, czy nie.

Bartek1982sce. Sprawdź jeszcze czy używasz wejścia TV. Na pilocie wybierasz TV nie HDMI.

www.tophifi.pl

Dziękuje panowie problem rozwiązany , włączałem na pilocie opcje HDMI , a po przełączeniu na TV myślałem że działa pod kablem optycznym który mam tez podpiety dopiero po odpięciu wszytko się wyjaśniło że przez HDMI tez leci dźwięk. Podpięte tak jak kolega wyżej napisał TV ARC OUT , Soundbar ARC OUT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.