Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny, które zagrają z Marantzem 2285

hajfaj11

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy. Szukam kolumn, które zagrają z Marantzem 2285 w malutkim pokoiku - 13m2. Do słuchania muzyki blues, jazz, rock symfoniczny i fortepianowa. Cena nie więcej, jak 2500zł. Myślę nad JBL Ti1000. Utworzą duet ze staruszkiem Marantzem?

Nie wiem jakie brzmienie prezentuje ten amplituner ale do Twoich gatunków muzycznych proponuje coś z poniższych propozycji. Większość jest poniżej zakładanego budżetu ale taniej nie znaczy gorzej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie są lepsze a już na pewno nie do rocka symfonicznego i bluesa, będą niedostatki w niskich rejestrach i wyjdzie płaskie granie, bardziej pasują do akustycznego grania

Niedostatki w niskich rejestrach ???

O czym ty piszesz ? Słuchałeś ich

Te Focale to przy nich zabawki w dodatku siejące góra , a te Dynaudio maja sporo basu ale zejście , definicja i kontur słabsze niż w JBL

Żadne monitory w cenie do 3k za używane ( i wiele droższych )nie maja takiego basu, a nawet niejedne podłogówki wymiękają w tym aspekcie

Powiem tak : miałem ponad 20 par kolumn i z monitorów to tylko Totem Mani-2 miały lepszy bass i to niewiele , ale kosztują ok .8000 pln używane i potrzebują elektrowni

A Jbl są łatwo sterowalne, grają nawet z lampa SE i maja 90% tego basu co Totemy a górę na tym samym poziomie

Ilu ludzi tyle opinii

Kolego Ty na serio piszesz o Ti 1000 czy nie pomyliłeś sobie z innym modelem? Dla Ciebie pasmo 60 Hz - 20000 Hz jakie prezentują monitory Ti 1000 to definicja niskiego zejścia basu? Nawet w 13m2 będzie niedostatek, w 10m2 zgoda, będzie odczuwalny, w 13m2 zginie naturalną śmiercią.

Focale siejące górą? Widać, że ich kolego nie słuchałeś na żywo.

Jeśli wiedzę o kolumnach czerpiesz z wyczytanych danych technicznych to nie mamy o czym rozmawiać ( poza tym nawet w katalogu JBL jest pasmo od 40hz +\- 6dB

Ale nie o cyferki tu chodzi, jeśli ich nie słyszałeś to rozmowa bez sensu

Z Focala miałem:

JMlab dB22

Chorus 714 ( to był błąd )

Focal Temptation

A u znajomego wiele razy słuchałem

Focal Onyx

Focal Expression

JMlab Micro Utopia

Focale serii Chorus maja słabe głośniki wysokotonowe ( w serii Aria jest już trochę lepiej )

Z lampa jeszcze da się tego słuchać ale z większością budżetowych tranzystorów po godzinie słuchania boli głowa

Te Dynaudio jeszcze ujdą , ale w kwestii basu do Ti 1000 im daleko, tam jest taki bas ze 13m to może być dla nich za mało , odpowiedni metraż dla nich- to jest JBL to 20m

Porównywałem je nawet bezpośrednio z Dynaudio Special 25, które całościowo są oczywiście lepsze , ale używane kosztują ok. 10k, ale w kwesti zejścia basu ciężko było wskazać zwycięzcę

Podaj mi przykład monitorów w tej cenie , który

maja lepszy bas, ale nie na papierze i takich które słuchałeś

Ilu ludzi tyle opinii

<br /> Szukam kolumn, które zagrają z Marantzem 2285 w malutkim pokoiku - 13m2<br />

W podobnym metrażu grał jeszcze niedawno u mnie Marantz 2226B, a więc trochę słabszy model.

Grał z:

- B&W 685 S2 - było słabo , sucho, bez emocji.

- Usher S-520 II - naprawdę świetnie ,polecam, wysokie , bas bez zarzutu - nawet przy sygnaturze dźwięku Marantza z lat 70-tych.

- ProAc Response One S - zdecydowanie pierwsze miejsce ,jeżeli chodzi o średnicę.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Te ProAc jak najbardziej , faktycznie bardzo ładna średnica i ogólnie przyjemne wyrównane brzmienie( miałem Response 2.5 )

Tylko chyba ciężko upolować nawet używane w cenie 2-3k

Ale warto dozbierac i dołożyć

Ilu ludzi tyle opinii

Jeśli wiedzę o kolumnach czerpiesz z wyczytanych danych technicznych to nie mamy o czym rozmawiać ( poza tym nawet w katalogu JBL jest pasmo od 40hz +\- 6dB

Ale nie o cyferki tu chodzi, jeśli ich nie słyszałeś to rozmowa bez sensu

Mam czerpać z podręcznika dla akwizytorów? Pokaż ten katalog a ja pokaże Tobie trzy takie z opisem 60Hz-20kHz

Podaj mi przykład monitorów w tej cenie , który

maja lepszy bas, ale nie na papierze i takich które słuchałeś

Impuls Audio Alize i zapraszam do mnie na odsłuch w okolice Wadowic, możesz zabrać swój wzmacniacz, docelowo grają u mnie z Xindak A 06.

Mam czerpać z podręcznika dla akwizytorów? Pokaż ten katalog a ja pokaże Tobie trzy takie z opisem 60Hz-20kHz

Przed wyrażeniem opini warto posłuchać , pomiary są podawane z rożnym spadkiem +\- dB

I w różnych warunkach 60hz to one maja +/- 2dB

Tez słuchałem Magnatów które na tabliczce znamionowej miały napisane pasmo od 25hz a bas był jak uderzanie łyżka o karton

Ale rzecz najważniejsza nie słuchałem tych impuls audio wiec się nie wypowiem o ich brzmieniu bo czytanie cyferek nie dla mnie

Ale JBL Ti 1000 porównywałem z:

Totem Mani-2 ( 29hz- według pomiarów nie ma monitorów które schodzą niżej ) cena nowych 17500

Dynaudio Special 25 ( 35hz. ) nowe ok 20k

I jeśli chodzi o bas Ti 1000 to ta sama liga

A ty tu z jakimiś budżetowymi focalami wyjeżdzasz

A jak chcesz posłuchać naprawdę niskiego basu to również zapraszam do mnie

Jak posłuchasz Podłogowych Backes&Muller twoje spojrzenie na kwestie basu może się trochę zmienić

I najważniejsze:

Słuchałeś tych JBL Ti 1000 czy o nich czytałeś ?

Impuls Audio Alize i zapraszam do mnie na odsłuch w okolice Wadowic, możesz zabrać swój wzmacniacz, docelowo grają u mnie z Xindak A 06.

Tak z ciekawości wszedłem sobie na stronkę Impuls Audio i powiem o tych Alize tak

Nie słuchałem wiec ciężko wypowiadać się o brzmieniu, ale ze osobiście znam i cenie Grześka Rogale ze studio 16hz i jego produkty wiem ze wytwory polskich manufaktur mogą grać naprawdę dobrze

Wysokotonowy seas jest całkiem przyzwoity basowy Tangbang już trochę mniej, ale przetworniki to jedno a ich aplikacja to drugie

W kwesti basu - maja duża skrzynkę co na pewno ułatwia zejście , z tym ze waza 9.5 kg a dużo mniejsze Ti 1000 16 kg sztuka , to mówi coś o jakości wykonania

Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości ale

Nowe impuls alize -3900 pln

Nowe Ti 1000 - 4600DM czyli dziś ok. 10000 pln

To trochę inna liga , jak będę w okolicy to chętnie wpadnę posłuchać bo jak pisałem cenie polskie manufaktury , może nawet są lepsze od Ti 1000( choć na pewno nie w kwestii basu wg. Moich przypuszczeń ) nie słuchałem wiec nie ocenie

Ale po prostu miałem i słuchałem kolumn uważanych za najlepsze w swojej klasie i wierz mi lub nie ale jeśli chodzi o bas Ti 1000 pomimo niskiej ceny używanych to absolutna czołówka

Ale musiałbyś najpierw ich posłuchać , czytanie danych i oglądanie wykresów da Ci tylko ogólne pojęcie o brzmieniu

Prawiczkowi ciężko będzie wypowiedzieć się o wyższości jednej pozycji nad druga choćby nawet przeczytał cała kamasutre

Ilu ludzi tyle opinii

To trochę inna liga , jak będę w okolicy to chętnie wpadnę posłuchać bo jak pisałem cenie polskie manufaktury , może nawet są lepsze od Ti 1000( choć na pewno nie w kwestii basu wg. Moich przypuszczeń ) nie słuchałem wiec nie ocenie

Są liniowe do bólu, potrafią zejść bardzo nisko i zarazem bardzo precyzyjnie, nie ma żadnego rozlewania się basu.

9,5 kg to i tak dość dużo jak na tej wielkości monitory, bo wbrew pozorom nie są jakieś ogromne ale małe też nie. 20m2 im nie straszne choć u mnie grają w prawie 12m2 i jest bardzo dobrze.

Nie będę pisał bajek i otwarcie powiem, że nie słuchałem ale trzeba też mieć na uwadze to, że parametry co nie co powinny o kolumnie powiedzieć ale fakt, często jest tak, że parametry swoje a rzeczywistość swoje. Mam nadzieję, że kiedyś będzie dane mi je sprawdzić. Skąd pochodzisz? ;)

Wiesz ja już trochę rzeczy w życiu słyszałem i nauczyłem się, że cena nie gra, bo można tanio a szczękę z podłogi człowiek zbiera ;)

Jak posłuchasz Podłogowych Backes&Muller twoje spojrzenie na kwestie basu może się trochę zmienić

Mam nadzieję, że przekazują bas z jakością i pełną kontrolą, do takiego jestem przyzwyczajony, wyleczyłem się z dudniącego i rezonującego basu. Dla mnie bas musi być wyraźny, czytelny i przede wszystkim ma nieść ze sobą jakiś przekaz a nie "być dla samego bycia", mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli ;)

Mam nadzieję, że przekazują bas z jakością i pełną kontrolą, do takiego jestem przyzwyczajony, wyleczyłem się z dudniącego i rezonującego basu. Dla mnie bas musi być wyraźny, czytelny i przede wszystkim ma nieść ze sobą jakiś przekaz a nie "być dla samego bycia", mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli ;)

To są 3- drożne kolumny aktywne

Ta niemiecka firma to najlepszy na świecie producent kolumn aktywnych do użytku home audio

Za bas odpowiada 25 cm głośnik w obudowie zamkniętej ( impuls i kontrola bez porównania lepszy niż bass- reflex ) zasilony 180 watowym wzmacniaczem . Według pomiarów zejście do 25 Hz Do tego autorski system kontroli basu- podobne rozwiązanie stosuje polski APS

Miałem ponad 20 par kolumn i kilkanaście wzmacniaczy ( głównie lampy np. Cary Audio czy Audio Researcha ) miałem systemy z lepsza góra czy bardziej barwna średnica ale takiego basu nie miałem z żadnego systemu, a i wielu znajomych posiadających tzw hi- endowe systemy twierdzą ze ten bas to absolutna referencja

Ti 1000 już u mnie nie posłuchasz bo miałem je jakiś rok temu ( co ciekawe miałem je dwa razy , poprzednio jakieś 8 lat do tylu, ale jak je kiedys zobaczyłem na Allegro za 1500 pln to nie mogłem się oprzeć )

To chyba najbardziej niedoceniane kolumny jakie znam( przyklejono łatkę ze JBL to estradowe granie ) myląca jest ich niska cena, bo grają jak kolumny za 8-10k pln ( np Totemy cz Dynaudio o których pisałem )

Miałem tez JBL 250Ti i JBL 5000Ti

W ślepym teście ( nie mówiłem co teraz gra ) jeden znajomy miał problem w odróżnieniu Ti 1000 od Ti 5000

Te impuls audio tez mogą być dobre, najważniejsze ze Ci się podobają , Xindaka słyszałem lampe na el34 ( podobała mi się średnio ) ale jakiś tranzystor w A-klasie grał całkiem fajnie

Jak będziesz miał okazje posłuchać Ti 1000 to skorzystaj bo dźwięk który się wydobywa z tych kolumn zaprzecza ich wielkości

Po ich zakupie zrezygnowałem z suba REL w systemie

Jestem ze Śląska, jak będziesz w okolicy zapraszam

Ilu ludzi tyle opinii

Jeżeli jesteś ze Śląska to myślę, że jeszcze w okresie wakacyjnym odezwę się na PW i powymieniamy się doświadczeniami i odwiedzę ze swoim sprzętem ;) Pozdrawiam!

Czytam sobie Wasze posty i przepraszam, ale nie miałem zamiaru wywoływać burzy. O tych JBLach jest sporo naprawdę dobrych opinii, więc to trochę taki strzał w ciemno. Skutkując ciekawą dyuskusją. Jednak z tego, co napisał @morawka to, normalnie nie dowierzam (w pozytywnym tego znaczeniu), że mogą być tak dobre. Z podanych tu propozycji bardzo podobają mi się ProAc Response One S. W każdym bądź razie dziękuję za naprowadzenie. Teraz czas już na mnie - odsłuchy

W każdym bądź razie dziękuję za naprowadzenie. Teraz czas już na mnie - odsłuchy

Odsłuchy to najlepsza droga wyboru, tylko taka mała wskazówka - odsłuchując u kogoś to po ewentualnym kupnie możesz mieć różnicę w brzmieniu u siebie w docelowym pomieszczeniu. Dlatego dobrze odsłuchiwać kolumn w pomieszczeniu o zbliżonej kubaturze i akustyce. Zazwyczaj bardzo trudno o aż tak dogodne warunki ale bierz na to poprawkę. Powodzenia w odsłuchach !

• 2 tygodnie później...

Poradzicie jakieś porządne, ale nie za drogie przewody do kompletu z ProAc Response One S? :-)

A przy okazji jakiś dobry 2 metrowy interkonekt do połączenia piecyka z odtwarzaczem CD. Cena oczywiście rozsądna. Tryb Audiovodoo wyłączony :-)

Marantz 2285 to potężny piec aż się prosi o jakieś głośniki ze swojego okresu Tannoy Litlle red monitor , Jbl 4311. Klipsch Harsey. Celestion Ditton 22.

Choć Proac jak najbardziej im starszy tym cieplejszy i muzykalniejszy w dzwięku .

Przed wyrażeniem opini warto posłuchać , pomiary są podawane z rożnym spadkiem +\- dB

I w różnych warunkach 60hz to one maja +/- 2dB

Tez słuchałem Magnatów które na tabliczce znamionowej miały napisane pasmo od 25hz a bas był jak uderzanie łyżka o karton

Ale rzecz najważniejsza nie słuchałem tych impuls audio wiec się nie wypowiem o ich brzmieniu bo czytanie cyferek nie dla mnie

Ale JBL Ti 1000 porównywałem z:

Totem Mani-2 ( 29hz- według pomiarów nie ma monitorów które schodzą niżej ) cena nowych 17500

Dynaudio Special 25 ( 35hz. ) nowe ok 20k

I jeśli chodzi o bas Ti 1000 to ta sama liga

A ty tu z jakimiś budżetowymi focalami wyjeżdzasz

A jak chcesz posłuchać naprawdę niskiego basu to również zapraszam do mnie

I najważniejsze:

Tak z ciekawości wszedłem sobie na stronkę Impuls Audio i powiem o tych Alize tak

Nie słuchałem wiec ciężko wypowiadać się o brzmieniu, ale ze osobiście znam i cenie Grześka Rogale ze studio 16hz i jego produkty wiem ze wytwory polskich manufaktur mogą grać naprawdę dobrze

Wysokotonowy seas jest całkiem przyzwoity basowy Tangbang już trochę mniej, ale przetworniki to jedno a ich aplikacja to drugie

W kwesti basu - maja duża skrzynkę co na pewno ułatwia zejście , z tym ze waza 9.5 kg a dużo mniejsze Ti 1000 16 kg sztuka , to mówi coś o jakości wykonania

Ale po prostu miałem i słuchałem kolumn uważanych za najlepsze w swojej klasie i wierz mi lub nie ale jeśli chodzi o bas Ti 1000 pomimo niskiej ceny używanych to absolutna czołówka

Ale musiałbyś najpierw ich posłuchać , czytanie danych i oglądanie wykresów da Ci tylko ogólne pojęcie o brzmieniu

Prawiczkowi ciężko będzie wypowiedzieć się o wyższości jednej pozycji nad druga choćby nawet przeczytał cała kamasutre

Miałem Ti1000 ,3000, 5000 ,TI250 limited edition ,clasik 4411, 4412 ,4425 . C61 ,C56 Dorian.

Ale nie zestawiał bym Dynaudio Special25 z nimi to inny charakter basu . Choć jak do tej pory w używanych rzeczach JBL w tym zakresie częstotliwości są wzorcem

Marantz 2285 to potężny piec aż się prosi o jakieś głośniki ze swojego okresu Tannoy Litlle red monitor , Jbl 4311. Klipsch Harsey. Celestion Ditton 22.

Niestety, za późno, Proac stoją i czekają na kabelki :]

Niestety, za późno, Proac stoją i czekają na kabelki :]

Co do kabli to bym nie przywiązywał zbyt dużej wagi , u mnie grają na Chordzie Clearway ( bo wtapia się w tło firanki) , ale podłączałem różne ( Rege, domofonowy YTDY , Audioqesta, Kodę, Alpha Goretz ) i zawsze było dobrze. Wyczytałem kiedyś na forum niemieckim , że lubią podwójne okablowanie , sprawdzałem, ale jakoś specjalnej różnicy nie wychwyciłem i dałem spokój. Za to możesz się pobawić , stosując różnego rodzaju kabelki jako zworki. Być może to autosugestia,ale u mnie o dziwo najlepiej spisały się kabelki z YTDY 4x0,5 , na drugim miejscu stary miedziak 2 x 1,5 mm a próbowałem z Suprą , Kimberem, Chordem, Audioquestem :). Ciekaw jestem wrażeń z odsłuchu ? Napisz coś.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Co do kabli to bym nie przywiązywał zbyt dużej wagi , u mnie grają na Chordzie Clearway ( bo wtapia się w tło firanki)

Zdecydowałem się na Kimber 4PR. Chciałem kupić dobry jakościowo miedziany przewód, nie jakąś "aluminiową miedź", ale bez przesady z ceną. 49zl/m dla mnie jest jeszcze OK. Przewody muszą być przede wszystkim przyzwoite - a nie jakieś badziewiaste. Wykonane nie przez firmę Krzak, a dobrą firmę kablową to dodatkowy atut. Nie wydam na kable 1000 zł, ale tak samo nie kupię takiego za 2.5zł/m. Uważam, że mój zestaw jest całkiem dobry i zasługuje na dobre miedziane kable :-) Jeszcze tylko przyzwoity interkonekt. Mój CD to jeden z pierwszych modeli odtwarzaczy tego medium oraz 14bitowiec, ale brzmienie jego bardzo lubię, nie męczy. Rozdzielczość i szczegółowość TDA1540 jednak nie powala.

Czy na słuchawkach też byś jednak ocenił ten CD'k że "nie powala" czy tylko na kolumnach ?

Jeśli również na słuchawkach, to nie warto walczyć z drutami.

Gdyby na słuchawkach było dobrze, to polecam walkę z IC - najlepiej wypada cienki solid.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na moich słuchawkach (Sennheiser HD598) i stereo słucha się go fajnie. Nie bez powodu właśnie wybrałem akurat tego CD'ka. Bardzo lubię jego brzmienie pomimo, że nie jest bardzo szczegółowe. "Nie powala" tyczyło się raczej szczegółowości TDA1540, ale muzykalnością mi to wynagradza. Raczej, bo na lepszych drutach z moim sprzętem go nie słyszałem. Myślałem o modyfikacji, ale to już eksponat w stanie NM, więc niech tak zostanie. Nie mam jak wpiąć się bezpośrednio słuchawkami do CD. Czy do słuchawek, czy do głośników sygnał przesyłany jest do amplitunera przez IC, dokładnie taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , więc trudno mi teraz o sprawdzenie, jak ten CD zagra na słuchawkach z pominięciem IC lub na lepszym, a na tę chwilę źle nie jest.

Jak wybrałem odtwarzacz i amplituner (2014 rok) to z uwagi na koszt kupiłem do nich Tannoye 607 za 400zł, głośnikowe niby OFC 2x1.5mm 1.5 metrowe po 8zł /m i IC, jak wyżej. Byłem zadowolony. Teraz wiem, że dobrze zrobiłem. Za taki sam CD i amplituner Marantza musiałbym dać teraz praktycznie drugie tyle. Po tych 4 latach jednak zmieniłem kolumny na lepsze. Trudno z opisem, ale różnicę słychać. Przy okazji również zmieniłem lokalizację sprzętu, więc t​ak czy inaczej dłuższe głośnikowe i dłuższy IC kupić muszę, więc dla mnie to żadna walka z drutami. Chcę coś lepszej klasy niż IC za 11zł. Uważam, że ten sprzęt na to zasługuje.

W magię kabli za bardzo nie wierzę. Chcę kupić kable w rozsądnej cenie takie, aby nie wpływały negatywnie na jakość dźwięku i przy tym estetycznie wyglądały.

Ukryta Zawartość

Ha ha ha dobre.Generalnie dobry tekst dla osób którzy po danych z wykresu i zastosowanych przetwornikach już wiedzą jak gra kolumna.

Ha ha ha dobre.Generalnie dobry tekst dla osób którzy po danych z wykresu i zastosowanych przetwornikach już wiedzą jak gra kolumna.

Tylko słuchać i to w miarę możliwości na swoim sprzęcie, a jeszcze lepiej w pomieszczeniu, gdzie ów sprzęt być sprzęt słuchany. Można się naciąć raz, na kolejny wybiera się odsłuchy :-) Coś o tym wiem.

Napisz coś.

Oczywiście, że napiszę. Jestem bardzo zadowolony z wyboru (kolumn). Jest lepiej niż poprzednio, warto było zmienić. Barwa dźwięku jest dla mnie świetna. Mam ciepłe, przyjemne granie. Zamykam oczy, wsłuchuję się w dźwięk - kolumny zanikają chociaż akustycznie to mój pokój leży. Muzyki mogę słuchać godzinami i to wcale nie cicho. Im głośniej, tym lepszy efekt (oczywiście w ramach umiaru). Muzyka fortepianowa? Dla mnie genialnie. Oczywiście, że lepsze się znajdą, ale ja ten swój zestaw uwielbiam i tak pozostanie.

Temat oficjalnie zakończony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.