Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 5000

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Tutaj jest para za 1500, widać że już ktoś z rodaków licytuje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przetworniki wyglądają Ok, tylko obudowy już nie pierwszego sortu. Niestety masa JBLi, Klipschy i Tannoyów pojawiających się na sprzedaż jest w opłakanym stanie :-(

Ukryta Zawartość

A w życiu! :-) SRM12X to maksimum 1500eur za bdb stan i 1750 za mint. Miałem swego czasu młode Tannoye TD10 i ledwo za 1750 opchnąłem.

Wszystko powyżej to już srogie Januszowanie, pamietam jak kiedys 4430 szły za 1000eur a 4435 za 2500-2750, potem ludziom zaczęło odbijać i teraz nawet za 4312 chcą tysiaka.

Trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć dość w kwestii vintage i kupić nowszy sprzęt, dla przykładu za ~3500-4000 można kupić młode Avalony Ascendant MK2, SF Cremona M czy nawet B&W 803D.

Wątpie żeby ktoś mimo wszystko wybrał "15 HPD, chyba że dla samej nostalgii bo sam głośnik...delikatnie mówiąc...tyłka nie urywa.

tylko Stare jbl cz Tannoy zagra ze sprzętem za 1000 -3000 zł Avalon a tym bardziej B&W grające detalem aby zagrały dokładnie i muzykalnie trzeba by z 50-70 tyś na napędzenie ich . Zresztą Tannoy wypuścił nową serie starych Barkley Cheviot Arden zobacz w jakich są cenach.

seria Td była bardzo kontrowersyja z założenia był to zestaw kina domowego . miałem TD8 i TD10 to zupełnie inne głośniki niż seri HPD czy Gold

Cześć,

swojego czasu miałem do czynienia z Quadralem, warto wziąć pod uwagę Rhodium 70 lub może smuklejsze Ascenty, grają ciekawie basem ale bez przesady a uwagę moją zwróciła dość przejrzysta scena.

Muzycznie mogą dać radę.

Wszystko powyżej to już srogie Januszowanie, pamietam jak kiedys 4430 szły za 1000eur a 4435 za 2500-2750, potem ludziom zaczęło odbijać i teraz nawet za 4312 chcą tysiaka.

Znajomy sprzedawał JBL Studio 4425 ( seria niebieska) stan " igła" , wymienione pianki ,odnowiona obudowa, gdy po raz pierwszy je zobaczyłem ( nie mieszczą się we współczesnym pojęciu minimalizmu) i usłyszałem , że będzie chciał 8k. uznałem , że to żart. Dopóki ich nie posłuchałem , nie znam współczesnych kolumn w przedziale 15k. mogących się równać ( to wyłącznie moja opinia) i wiek tych kolumn nie ma nic do ceny, bo liczy się brzmienie.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

A w życiu! :-) SRM12X to maksimum 1500eur za bdb stan i 1750 za mint. Miałem swego czasu młode Tannoye TD10 i ledwo za 1750 opchnąłem.

Trzeba wiedzieć kiedy powiedzieć dość w kwestii vintage i kupić nowszy sprzęt, dla przykładu za ~3500-4000 można kupić młode Avalony Ascendant MK2, SF Cremona M czy nawet B&W 803D.

Wątpie żeby ktoś mimo wszystko wybrał "15 HPD, chyba że dla samej nostalgii bo sam głośnik...delikatnie mówiąc...tyłka nie urywa.

Owszem były czasy i pewnie nie wrócą wystaw w Europie obecnie 4430 za 1000 eur . Ciekaw jestem ile będą stały 5-10 min ? po 1000 kupię ile będę w stanie ,

Gość

(Konto usunięte)

Panowie...pchli targ to nie tu... ;-)

Nadszedł czas na zmianę monitorów na podłogówki. Chciałbym kupić nowe lub używane do 5000 zł.

Warunek t3o solidna podstawa basowa i mocne ale nie syczące wysokie. Woofer min. 8'. Wzmacniacz yaqim ms30l po tuningu, dac myryad z20. Myślę o Klipshach RP280F, tylko czy to dobry kierunek?

Podobno z lampą bardzo fajnie grają, może ktoś potwierdzić?

Cygi...a może STX 500?

A coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobno bardzo fajne konstrukcje, mam tylko problem aby je odsłuchać w mojej okolicy

Wpadnij do nas to posłuchamy :)

STX Electrino 500 to ciężka kolumna względem akustyki, nad tym basem trzeba trochę popracować i mieć odległość odsłuchu ponieważ na bliskiej scenie nie zauważamy go, lecz spotykałem się już z miejscami gdzie naprawdę świetnie dawała sobie radę. Grunt i mus to jeśli chcesz kupić electrino 500 to trzeba je posłuchać u siebie w domu. Inną ciekawą kolumną to Aurora 1000, trochę droższy KEF Q950.

Zapraszam na odsłuchy można spokojnie porównać i wybrać najatrakcyjniejszą :D

Pozdrawiam.

Słuchałeś Electrino 500?

Nie słuchałem

Maja jedna zaletę - wysoka skuteczność 96 dB

Przyjazny parametr dla lampy

Ale ten Yaquin to nie SE ( wtedy te > 90dB jest potrzebne ) tylko PP 50 wat- a to z lampy całkiem dużo

Natomiast w życiu nie uwierzę ze te STX zagrają lepiej od np. JBL Ti 5000 ( które grały u mnie doskonale zarówno z 75 wat PP Audio Researcha jak i 11 watowym SE Cary Audio )

Myśle ze Focal Temptation tez by im ( to jest STX ) pokazały miejsce w szeregu

Już bym wolał te Heco ( jakby co łatwiej to później sprzedać ) ale niskiego basu bym się z nich nie spodziewał

Ilu ludzi tyle opinii

Gość

(Konto usunięte)

Słuchałeś Electrino 500?

Nie słuchałem

Maja jedna zaletę - wysoka skuteczność 96 dB

Przyjazny parametr dla lampy

Ale ten Yaquin to nie SE ( wtedy te > 90dB jest potrzebne ) tylko PP 50 wat- a to z lampy całkiem dużo

Natomiast w życiu nie uwierzę ze te STX zagrają lepiej od np. JBL Ti 5000 ( które grały u mnie doskonale zarówno z 75 wat PP Audio Researcha jak i 11 watowym SE Cary Audio )

Myśle ze Focal Temptation tez by im ( to jest STX ) pokazały miejsce w szeregu

Już bym wolał te Heco ( jakby co łatwiej to później sprzedać ) ale niskiego basu bym się z nich nie spodziewał

Wierz sobie w co chcesz...jak ja bym wierzył w ten cały bajkowy świat z forum to bym tylko na koszta się naraził...zamiast słuchać muzyki w zajebistym wydaniu ;--)

Wierz sobie w co chcesz...jak ja bym wierzył w ten cały bajkowy świat z forum to bym tylko na koszta się naraził...zamiast słuchać muzyki w zajebistym wydaniu ;--)

Forumowe opinie nie interesują mnie wcale

Wierze tylko w to co słyszę

A ze miałem w domu ze 30 par kolumn i z 20 wzmacniaczy ( lampy SE , PP , tranzystory ) to staram się doradzić ludziom, bo jak czytam te rady znawców co słyszeli tylko STX albo inne Pylony to żal się robi

Stasiu.,,

Sadzać po avatarze masz fajnego wzmaka - jeśli to Jolida 1501, ale jeśli za źródło robi u ciebie jakiś bluray ( choćby był na AKM ) bo komuś już gdzieś coś takiego doradzałeś i kolumny typu STX , to jakoś nie bardzo widzę ta muzę w zajebistym wydaniu

I przede wszystkim szkoda wzmaka - bo jest naprawdę super , tym bardziej ze używkę można wyhaczyc za < 3k, a w tych pieniądzach to trudno o coś lepszego

Ilu ludzi tyle opinii

bajkowy świat z forum

Nie jesteś w stanie wszystkiego odsłuchać a niektóre komponenty do zestawu są nie dostępne do odsłuchu. Ten bajkowy świat często pomaga w projektach stereo/kin domowych itp. Nie mówiąc już że często przybliża sprawę i pomaga obrać kierunek, ale wiadomo znajdą się i tacy co namieszają w głowie. Każdy ma swoje zdanie.

Odsłuch głośników to podstawa z czytania recenzji za dużo się nie dowiemy ponieważ każdy oczekuje czegoś innego a każdy inaczej odbiera dźwięki.

OK

Widzę ze niezłe szatany

Z ciekawości posłucham , co prawda w polskich kapel tego typu zatrzymałem się na KAT i Vader

Ale sam wyglądałem podobnie do tych belzebubow ( jak jeszcze miałem włosy ) i grałem z kumplami metall po garażach

Ilu ludzi tyle opinii

Wpadnij do nas to posłuchamy :)

STX Electrino 500 to ciężka kolumna względem akustyki, nad tym basem trzeba trochę popracować i mieć odległość odsłuchu ponieważ na bliskiej scenie nie zauważamy go, lecz spotykałem się już z miejscami gdzie naprawdę świetnie dawała sobie radę. Grunt i mus to jeśli chcesz kupić electrino 500 to trzeba je posłuchać u siebie w domu. Inną ciekawą kolumną to Aurora 1000, trochę droższy KEF Q950.

Zapraszam na odsłuchy można spokojnie porównać i wybrać najatrakcyjniejszą :D

Pozdrawiam.

Dzięki za zaproszenie. Jak wybędę z Pyrlandi do Zakopanego to się widzimy :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

a czemu to od razu 8 cali na basie? A to 6-tki nie grają ? :)

Cena za bas z małego głośnika jest najczęściej niska efektywność

Np Totem Mani2- bas jak dzwon ale 84dB ( zmierzona 80.5 dB ) i żadna lampa tego nie wysteruje

Choć zdarzają się wyjątki - JBL Ti 1000

Głośnik 6.5" a bas jak z dużej podłogówki

Ilu ludzi tyle opinii

najomy sprzedawał JBL Studio 4425 ( seria niebieska) stan " igła" , wymienione pianki ,odnowiona obudowa, gdy po raz pierwszy je zobaczyłem ( nie mieszczą się we współczesnym pojęciu minimalizmu) i usłyszałem , że będzie chciał 8k. uznałem , że to żart. Dopóki ich nie posłuchałem , nie znam współczesnych kolumn w przedziale 15k. mogących się równać ( to wyłącznie moja opinia) i wiek tych kolumn nie ma nic do ceny, bo liczy się brzmienie.

czy nadal aktualne, nie wiesz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.