Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty i centralny innych producentów.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Zastanawiam się właśnie nad tym czy ww głośniki muszą pochodzić z tych samych linii i producentów. W sumie nie znam dokładnie procentowego udziału frontów i centrala w kinie i jakimi dokładnie prawami rządzi się ampli rozdzielając dźwięk pomiędzy głośniki ale z tego co wiem większość jest "podawana" przez centralny i dlatego chciałbym użyć zacnego 450c od klipscha . W takim właśnie wypadku szukać frontów jasno grających żeby trochę wyrównać wysokie tony czy nie koniecznie. Ma ktoś z was jakieś "dokładane " elementy? Czuje że więcej czynników ma wpływ na dopasowanie tych głośników.

Głośnik centralny Klipsch RP-450C to świetny pomysł do dobrego zestawu kina domowego, warto jednak pomyśleć o spójnych dźwiękowo głośnikach. Nie sugeruje się stosowania innych modeli kolumn przednich i centralnej, wyraźne różnice brzmieniowe będą negatywnie wpływać na jednorodność dżwieku, a nawet najbardziej zaawansowane systemy kalibracji nie poradzi sobie z wyrównaniem. Jeśli Klipsch na centralny, to także na fronty.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

Za fajnie by było połączyć zacne w swojej klasie ,czyli obojętnie co się spodoba to chce czy nie chce muszę kupić resztę od tego samego producenta ? Klipsch to wyjątek, nie ma drugiej firmy z tak wydajnymi a jednocześnie tak jasno grającymi przetwornikami. Może właśnie dlatego wydajnymi bo tak jasnymi? :))

Central to najwazniejszy glosnik. Jak mialbym przedstawic to procentowo to wydaje mi sie ze:

Central - 40%

Sub - 25%

Tyly 20%

Fronty 15%

Jak masz bardzo dobrego suba, to smialo mozesz odlaczyc fronty i zjarniesz sie ze go wylaczyles dopiero wtedy jak sa ostre wybuchy.

Czy mozna kuoic centrala calkowicie z innej stajni to nie wiem, Bipo ma np. glosniki z heco music style, ale centralnego kupil z lini Heco Celan.

Jezeli masz glosniki neutralne, nie podkreslajace niczego az nadto, to skusilbym sie twierdzeniem ze mozna podmienic centrala z innej firmy, natomiast jezeli chcesz Klipscha to nie wiem czy sie dogada z innymi zestawami.

Warto jeszcze jedno przemyslec.

Skoro niektore glosniki maja certyfikat THX, to dlaczego nie mozna podmieniac central z innej firmy reszte glosnikow z innej skoro wszystkie maja ten sam certyfikat swiadczacy o prawidlowym przekazie.

Ten udział procentowy zależy chyba od rodzaju filmu. Takie Transformers będzie więcej obciążać suba niż jakiś inny .

Dokladnie. Musical bardziej pojdzie przez fronty, tak jak koncerty.

Dla mnie to jest koszmar jak roznie nagrywane sa sciezki dzwiekowe.

Za kazdym razem jak ogladam nowy film to musze mieszac w ustawieniach, bo czegos jest za duzo a czegos innego za malo.

Powinno byc to jakos ustandaryzowane moim zdaniem.

@Uchatek mówisz o problemie typu że efekty są za mocne czy raczej chodzi ci głównie o wokale?

Czasami wokale sa ciszej, czasami glosniej, problemy z iloscia basu, glosnoscia surraundow. Zawsze cos trzeba krecic, jak nie jedno to drugie i to jest troche chore.

Odniosę się głównie do wokali i wiesz co jest śmieszne co bym nie włączył dajmy na to na kodi czy tam vlc gdzie jest wyłączone przekazywaniem dźwięku do ampli to wokale są zajebiste głośne wyraźne bo odtwarzacze te wyrównują ścieżkę dziękować z resztą film, niby moje onkyo rz810 ma automatyczną funkcję do podbijania dialogów ale nie działa ona wtedy kiedy trzeba problem zauważyłem głównie w filmach DTS co bym nie puścił w DD albo TRUE HD gra bardzo ładnie.

Dlatego pierdziel w kodi wyłączyłem przekazywanie dźwięki do ampli dla formatu DTS.

Odnosnie tych procentowych udzialow kolumn, to wiadomo ze centralny gra najwiecej, bo przeciez najwiecej w kazdym filmie jest dialogow. No chyba ze to niemy film.

Ostatnio kupilem Incepcje na BluRay i ogladalem w DTS HD Master. No tak zmasakrowanej sciezki dzwiekowej to dawno nie slyszalem. W jednym miejscu tyle basu, ze trzeba suby sciszac a za chwile tak malo ze znowu trzeba podkrecac. To samo z dialogami. Nie wiem kto masteruje te sciezki dzwiekowe, ale jest to poprostu nie do przyjecia. Ogladajac filmy w DD zadziej napotykam na tego typu problemy.

A nie bierz pod uwagę że masz skopaną kalibrację\ustawienia głośników\suba lub akustykę? ja oglądałem Incepcje i ścieżka jest tam bardzo dobra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnosnie tych procentowych udzialow kolumn, to wiadomo ze centralny gra najwiecej, bo przeciez najwiecej w kazdym filmie jest dialogow. No chyba ze to niemy film.

Ostatnio kupilem Incepcje na BluRay i ogladalem w DTS HD Master. No tak zmasakrowanej sciezki dzwiekowej to dawno nie slyszalem. W jednym miejscu tyle basu, ze trzeba suby sciszac a za chwile tak malo ze znowu trzeba podkrecac. To samo z dialogami. Nie wiem kto masteruje te sciezki dzwiekowe, ale jest to poprostu nie do przyjecia. Ogladajac filmy w DD zadziej napotykam na tego typu problemy.

Możesz podać więcej tytułów gdzie podobny problem zaobserwowaleś?

Yamaha rx v1067, B&W 703 z pozostalymi kolumnami do zestawu i dwa Mono Plus.

Pomieszczenie tylko do kina nie adoptowane jakos specjalnie. Kilka paneli wlasnej roboty, grube zaslony i gruba wykladzina na calej podlodze.

Usher i Primare to stereo w normalnym pokoju dziennym (salonie). Rel sprzedany.

Gral kiedys z 703 jak jezzcze nie mialem Usherow a kino bylo w planach. Po zmianie kolumn nie byl juz potrzebny a kasa ze sprzedazy zainwestowana w kino.

Po urlopie beda zmiany bo czeka mnie przeprowadzka i nie wiem czy z kina nie bede musial zrezygnowac. To znaczy bedzie, ale chyba w tym samym pomieszczeniu co stereo. Czyli projektora raczej nie bedzie. Klimat kinowy tez raczej szlag trafi.

Jednak nic nie jest jeszcze pewne. Zobaczymy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.