Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalna Kalibracja Kina Domowego...

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapomnij o harman curve  

Mam, znam, dziesiatki Target Curve

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_5727.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale powracamy do tematu i ponizszego stwierdzenia, bo to jest aktualnie „centralny“ punkt i sedno dalszych rozwazan i dyskusji.

akurat dolne pasmo nie powinno być "flat".

Zaczne od mojego ulubionego obrazka.

It‘s all about BASS

Ukryta Zawartość

Skupmy sie na tym zakrazkowanym basie

To jest to co ja rozumiem pod pojeciem „dolne pasmo powinno byc flat“

Czyli „flat“ nie znaczy tak samo glosne jak reszta pasma. „Flat“ znaczy „liniowe“ (patrz tez powyzej odnosnie „liniowe“), bez dziur i peakow, bez dudnienia

IMG_5681.thumb.jpg.61640a55e91a61502695881f50c1276f.jpg

A jak to osiagnac?

Niestety, wcale nie tak prosto.

Na szybko dla przypomnienia tutaj punkt wyjsciowy tej aktualnej dyskusji -> jak mozna osiagnac „flat“ przy uzyciu kilku subwooferow indywidualnie sterowanych przez MSO+DSP

IMG_5728.thumb.jpg.4c6585c5808f13c07fc82fb677e034e7.jpg

Czy to jest jedyne rozwiazanie?
Nie, ale bardzo dobre (i niestety kompleksowe)

Wiele drog prowadzi do Rzymu. O tym po nastepnej kawie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra to jakie odchyłki dla pasma 20-80 Hz to jeszcze liniowo a ile już nie? +/- 3dB (przedział 6dB) w warunkach domowych bez Weltiego, DBA i podobnych setupów to już ok czy jeszcze dramat? 😉

Edytowane przez Chloru

Co dla kogo jest „liniowo“, to juz musi kazdy dla siebie zdefiniowac. Sa tacy Kowalscy, ktorzy maja gorki +15dB i dziury -10dB, i nawet tego nie zauwazaja i sa z tym szczesliwi .

Ja osobiscie uwazam, ze te +/-3dB to dobry wynik (obojetnie czy z Weltim, DBA,…czy bez), jesli te gorki i przede wszystkim dolki nie sa zbyt szerokie, i ze mozna z tym dobrze zyc

16 godzin temu, maxkolonko123 napisał:

Korekcję wbudowane nie są złe np lepsze jak żadne korekcję, głównie chodzi o ustawienie poziomów głośności względem pozycji odlsuchu itp. Resztę można sobie sprawdzić w REW i lekko po tuningować. 

Z tym się nie do końca zgodzę, niejednokrotnie spotkałem się z zamulaniem, utratą detalu, rozwalaniem przestrzeni właśnie przez gadżety wbudowane w amplitunery. Nie są to jakieś kosmiczne różnice ale bez problemu do wyłapania.

Może w odpowiednim budżecie wygląda to inaczej.

Zabawy w kalbracje ciag dalszy, czyli jakie rozwiazania mamy do dyspozycji, by zoptymalizowac jakosc teprodukcji basu przy pomcy subwooferow.

Pczatek bedzie nudny, koncowka ciekawsza

Zaczne od rozwiazan prostych, dostepnych dla kazdego Kowalskiego, ale niekoniecznie bardzo efektywnych.
Dostepne dla kazdego, bo poza aktywnymi subwooferami, nie wymagaja zadnego dodatkowego sprzetu (DSP)

1. Jeden albo dwa subwoofery umieszczone z przodu. Wystarczy jedno wyjscie z wzmacniacza/amplitunera zasilajace obydwa subwoofery tym samym sygnalem i juz wszystko leci

Ukryta Zawartość

IMG_5672.thumb.jpg.cf1052713d443cfacaac8feb905cd3b3.jpg

2. Ciekawszy wariant rokujacy lepsze efekty, to uzycie dwoch albo czterech subwooferow ustawionych albo po srodku scian, albo (4) w katach. W dalszym ciagu wszystkie sa zasilane jednym, tym samym sygnalem i wszystkie maja zgodna polaryzacje

IMG_5673.thumb.jpg.d6a34a0e3c02e14836ba5afb651b3a15.jpg

IMG_5674.thumb.jpg.74fa1fc05d878ec4b6136cf13bbf00b9.jpg

3. SBA czyli Single Bass Array. Cztery subwoofery na frontowej scianie. W dalszym ciagu wszystkie sa zasilane jednym, tym samym sygnalem i wszystkie maja zgodna polaryzacje. Tylna sciana jest wytlumiona absorberami/welna

IMG_5675.thumb.jpg.4fc04f11772a7684233194b4c5b2ffe0.jpg

A teraz przechodzimy do ciekawszych rozwiazan, wymagajacych indywidualnego sterowania (sygnalu) dla poszczegolnych subwooferow.

4. DBA czyli Double Bass Array. Cztery subwoofery z przodu i cztery z tylu. Te tylne musza byc opoznione i odwrocone w polaryzacji. To znaczy, ze albo wzmacniacz/amplituner ma dwa osobne wyjscia na subwoofery, ktore oferuja mozliwosc dostarczenia dwoch roznych sygnalow z roznymi opoznieniami (przyklad Lyngdorf, Lexicon, Trinnov i podobne)….

IMG_5676.thumb.jpg.49bdf654c60e30ef4c09e89f9bf61058.jpg

… albo uzywamy dodatkowy procesor DSP, ktory przyjmuje na wejsciu jeden wspolny sygnal, a potem go rozdziela na przod i tyl z roznymi opoznieniami

IMG_5677.thumb.jpg.ee681bf743144156c21d0f30157a1948.jpg

Wszystkie powyzsze metody funkcjonuja znosnie w prostokatnych pomieszczeniach, ale maja problemy/ograniczenia w nieregularnych pomieszczeniach (L i podobne)

5. SFM czyli Sound Field Management. To sa rozwiazania dzialajace na zupelnie innej zasadzie, ktora nie wymaga jakiegos specjalnego ustawienia subwooferow w pomieszczenia. To dowolne ustawienie subwooferow jest kompensowane przez dosc skomplikowane obliczanie indywidualnych parametrow opoznien, glosnosci i EQ dla kazdego z uzytych subwooferow.

IMG_5679.thumb.jpg.0dea1df1a22345c3085397b2f1d4217d.jpg

IMG_5704.thumb.jpg.b0da9df0891f5306c03d51ac2fc98200.jpg

Mozna to robic tak jak to opisueje Earl Geddes, albo uzyc specjalnych programow takich jak na poczatku wspomniany Multi Sub Optimizer

6. Wave Forming czyli „krolewska dyscyplina“ laczaca DBA i SFM. Dostepna tylko w „wielkich“ procesorach Trinnov.
Bardzo kosztowna i wymagajaca conajmniej 4 albo optymalnie 8 wyjsciowych kanalow na subwoofery

IMG_5705.thumb.jpg.a9d1a33f7ad6fe0f38986c4191b9a4fd.jpg 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Na szybko dla przypomnienia tutaj punkt wyjsciowy tej aktualnej dyskusji -> jak mozna osiagnac „flat“ przy uzyciu kilku subwooferow indywidualnie sterowanych przez MSO+DSP

Ukryta Zawartość

Czy to jest jedyne rozwiazanie?
Nie, ale bardzo dobre (i niestety kompleksowe)

moze kompleksowe dla ludzi co sie tym nie interesuje i na codzien z tym nie maja do czynienia, sam juz dawno REW nie robilem i bym musial wszystko sobie odswiezyc ale dla mojego znajomego co sie bawi tym na co dzien zajelo mu to maks 2h MSO + REW + minidsp. Ale tak jak sa ludzie jak ja co robia to przy zmianie sprzetu a sa tacy co sie bawia aby sie pobawic i wtedy to jak z jazda na rowerze jedziesz i nie myslisz.

Mowisz kompleksowe, kompleksowe to bylo dla mnie jak mi on mowil co jego Trinnov potrafi zrobic 😄

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

I zadna z nich nie jest linia prosta i zadna z nich nie jest pozioma

Ukryta Zawartość

Pozioma charakterystyka jest totalnie nudna. Też nie rozumiem tego dążenia do płaskiej linii.

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

54 minuty temu, qbakos napisał:

Pozioma charakterystyka jest totalnie nudna. Też nie rozumiem tego dążenia do płaskiej linii.

Może całkowicie płaska jest nudna ale w korekcji dsp raczej chodzi o pozbycie się peaków i dipów na charakterystyce. Jak już jest w miarę płasko to można sobie trochę podnieść "curve".  🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Generalnie charakterystykę "płaską" bo w rzeczywistości nigdy taka nie jest, ale taką możliwie bliską przyjmuje się jako pewien dogmat. To znaczy jest większa szansa usłyszeć jak i co chciał przekazać realizator i oczywiście nie ma nic złego w dążeniu do tego celu jaki i podbijania skrajów pasma, bo ostatecznie każdy z nas jest indywidualnym odbiorcą i nam ma się to podobać.

Do tego dochodzi także tzw krzywa izofoniczna, czyli to jak odbieramy głośność  poszczególnych częstotliwości w zależności od natężenia dźwięku.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Może całkowicie płaska jest nudna ale w korekcji dsp raczej chodzi o pozbycie się peaków i dipów na charakterystyce

Nie. Ja uzywam korekcji DSP do korygogowania wielu aspektow
- asymetrii pomieszczenia
- asymetrii uszu
- korekcji Loudness
- programowany crossfeed
- ….
I wiele innych ciekawych eksperymentow
Godzinę temu, xajas napisał:

Nie. Ja uzywam korekcji DSP do korygogowania wielu aspektow

No dobrze, nawet rozumiem ale...

- asymetrii uszu

??

Żeby cieszyć się dźwiękiem aż tak daleko trzeba pójść w korekty?

Przypomniała mi się "moda" sprzed wielu lat na prezenty komunijne, gdy rodzice chrzestni kupowali chrześniakowi zabiegi korekty odstających uszu 😁 teraz zamiast zabiegu - dzieciak dostałby plik "korekcyjny" do wgrania w mini-dsp😜

6 godzin temu, fetek napisał:

perfekcyjnie... publikował wielokrotnie.

Tylko jak to wykopać ? Wiem , że Xajas wiedzę ma ogromną . 

Zainspirowany wątkiem postanowiłem zrobić "remanent" u siebie w kinie . 

Wiele przestawiałem w tym roku plus zmiana kolumn I przydałoby się od nowa to skalibrować.  

??
Żeby cieszyć się dźwiękiem aż tak daleko trzeba pójść w korekty?
Przypomniała mi się "moda" sprzed wielu lat na prezenty komunijne, gdy rodzice chrzestni kupowali chrześniakowi zabiegi korekty odstających uszu teraz zamiast zabiegu - dzieciak dostałby plik "korekcyjny" do wgrania w mini-dsp

Moje „pliki korekcyjne“ laduja w RME ADiI-2. To jest jedyny wzmacniacz sluchawkowy, ktory to potrafi!. Albo mozesz to zrealizowac przez Roon

Jak posluchasz tego na porzadnych sluchawkach, to sie zdziwisz.

Ale najpierw musisz isc ponownie do komunii, aby ci to ktos sprezentowal
1 minutę temu, xajas napisał:

najpierw musisz isc ponownie do komunii, aby ci to ktos sprezentowal

Ukryta Zawartość

Rozwalił mnie ten tekst 🙂

Ukryta Zawartość

Jak to u Ciebie wygląda po skalibrowaniu.  Chodzi mi o niskie częstotliwości.  Tak jak maxkolonko wrzucał ten wykres od 10 Hz. 

U niego jest płasko a ciekaw jestem jak jest u Ciebie.  

Pamiętam,  że odsylales niekiedy forumowiczów do filmiku dla początkujących z obslugi rew , czy mógłbyś go wrzucić? 

Nie mogę znaleźć.  

Jak to u Ciebie wygląda po skalibrowaniu.  Chodzi mi o niskie częstotliwości.  Tak jak maxkolonko wrzucał ten wykres od 10 Hz. 
U niego jest płasko a ciekaw jestem jak jest u Ciebie.  
Pamiętam,  że odsylales niekiedy forumowiczów do filmiku dla początkujących z obslugi rew , czy mógłbyś go wrzucić? 
Nie mogę znaleźć.  

Ok, przechodzimy do praktyki i do mojego rozwiazania.
Ale moje rozwiazanie nie ma z REW nc wspolnego.

Moje rozwiazanie to opisany wczesniej setup 4. DBA

Ukryta Zawartość

IMG_5677.thumb.jpg.42cabe057a2d5e28f2b69abc0948af8d.jpg

W moim przypadku w totalnie prymitywnej, ale o dziwo znakomicie funkcjonujacej wersji.

Typowy, klasyczny setup DBA wymaga dodatkowo do glownych glosnikow 4 subwoofery na przedniej scianie i(emitujace fale dzwiekowe) i 4 subwoofery na tylnej scianie (absorbujace fale dzwiekowe).

IMG_0004.thumb.jpg.b37b861b324604637e739ac79f8c1723.jpg

Ale takie rozwiazanie bylo mi za drogie, wiec w celu wyprobowania tej koncepcji wymyslilem wersje „lite“

Czyli…

Moje glowne glosniki przejely role przednich subwooferow (czyli tylko 2 x18“ zamiast 4 subwooferow), a do tylu zbudowalem 2 (zamiast 4) totalnie proste, tanie skrzynki z przetwornikami 12“ (skrzynka 70€, przetwornik 50€)

IMG_5689.thumb.jpg.cf710a7384e312436197a5b3cb209dd2.jpg

IMG_5696.thumb.jpg.a6cc7a089ac8d86b6b7835ec879ed001.jpg

Te tylne subwoofery stoja w regale na tylnej scianie (niestety, nie tam gdzie powinny byc)

Do zasilania uzylem proste hypexowskie koncowki mocy.

Calosc jest sterowana dosc skomplikowanym systemem bazujacym na programie Acourate w kombinacji z JRiver (to jest moj DSP, ktory to wszystko kalibruje)

IMG_5692.thumb.jpg.59bd5795280a26d0f82d8319444cb88b.jpg

IMG_5695.thumb.jpg.18c67d7eb84e2d43253676e7b3cdf73b.jpg

IMG_5693.thumb.jpg.e9c4817f1e6d642e6f9c91aa15758307.jpg

I to bez monstrualnych subwooferow z moca w kilowatach  
IMG_5690.thumb.jpg.5acd86ed372113b380cddcc17f6cbfda.jpg

I czy ten tak zredukowany, minimalistyczny, tandetni DBA dziala?
Dziala. I to lepiej nicz oczekiwalem

IMG_0005.thumb.jpg.f4f22e29d0c6e2174b48ff8e10bcbc5d.jpg

IMG_5694.thumb.jpg.2fca35d31db86837e734863397077f2d.jpg 

IMG_0006.thumb.jpg.ac00948ccd1cd5495bee2178f16bb3d7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie koniec zabawy.

Powyzej to byl pierwszy system, ktory zmajstrowalem. W miedzyczasie z ciekawosci calosc zostala wielokrotnie przebudowana, a aktualny stan to wielkie zestawy Open Baffle uzupelnione o 4 subwoofery 18“ w systemie DBA, ale w dalszym ciagu tylko po 2 sztuki na przodzie i tyle.
To mi wystarczy

Ukryta Zawartość

IMG_5706.thumb.jpg.aa3183f57cabf9bb35680f150128c923.jpg

IMG_5707.thumb.jpg.a118eb6ebb10db0e28a530507f1168e8.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zakonczenie powroce do fetkowych przemysliwan

Ja łącze stereo z kinem, setup mam pod muzykę. DSP zostawiam na sam koniec ale EQ wbudowany w REW i jego automatyczne nastawy zrobiły prawie równą kreskę od 20hz. 
Z korekcjami wbudowanymi w amplitunery mam złe doświadczenia dlatego zastanawiam się czym i na którym etapie w kinie robić korekcję, zastanawiam się też czy po za subwooferami będzie sens cokolwiek korygować.

Gdybym ja byl fetkiem (na szczescie nie jestem), to przy powyzszych przemysliwaniach i wymaganiach podszedl bym do tego podobnie jak to teraz rrobie. W pierwszym kroku (1) dostroił bym system basu (obojetnie czy metoda DBA, czy SFM, czy ….), a dopiero potem „podlaczyl“ bym taki zgrany system jako jeden element to reszty systemu i wtedy dokonal albo czesciowej kalibracji reszty systemu (2), albo calosciowej kalibracji (3), lacznie z tym juz skalibrowanym systemem basu.

A jak to (2) albo (3) zrobic, to zalezy od posiadanego sprzetu/DSP i umiejetnosci

Ukryta Zawartość

Ja bym wybral (3)

Jakiej wielkości masz ten zacnie urządzony pokój? 

5,75x4,55x2,35

Ukryta Zawartość

czy ten tak zredukowany, minimalistyczny, tandetni DBA dziala?
Dziala. I to lepiej nicz oczekiwalem

Nigdzie nie znalazłem w tym opisie dlaczego DBA /SBA stosować i co daje  ustawienie Subów w  takiej konfiguracji?😁 

Podpowiem...

Tworzy jednolitą falę basu , która przechodzi od frontu do tyłu.Dzięki temu Bas jest jednakowy w całym pomieszczeniu i KAŻDY oglądających ma takie same odczucia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Czyli te dwa z tyłu zakładając,  że mamy cztery muszą być w przeciwfazie czy może tak się zdarzyć,  że na pomiarze wyjdzie lepiej gdy na przyklad tylko jeden będzie w przeciwfazie ? 

Nigdzie nie znalazłem w tym opisie dlaczego DBA /SBA stosować i co daje  ustawienie Subów w  takiej konfiguracji? 
Podpowiem...
Tworzy jednolitą falę basu , która przechodzi od frontu do tyłu.Dzięki temu Bas jest jednakowy w całym pomieszczeniu…

Nie. To tylko polowa prawdy

Tylko ta pierwsza bezposrednia fala jest jednolita. A jak tylko ten „jednolity front“ tej bezposredniej fali dotrze do tylnej sciany, odbije sie, powroci spowrotem jako fala odbita i nalozy sie na ten „jednolity front“ fali bezposredniej, to jest koniec z jednakowym basem w calym pomieszczeniu

„Jednolita fala basu“ nie wystarcza.

Aby calosc funkcjonowala, musisz na tylnej scianie pochlonac ta „jednolita fale basu“. A na to sa tylko dwa sposoby:
1. W SBA -> gruba warstwa welny
2. W DBA i Wafeforming -> tylne subwoofery przejmujace role welny

Czyli, to nie „jednolita fala basu“ jest przyczyna jednakowego basu w calym pomieszczeniu

BTW.

Przytoczony przez ciebie obrazek chyba opisuje Wafeforming (patrz powyzej metoda (6) a nie DBA metoda (4)
  • Pokaż nowe odpowiedzi