Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Diamond 25 vs Akkus F1s le vs Audio Academy Hyperion IV

jarrro

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawa to żeby kolumny nie męczyły, a sprawiały radość. Według mnie to solidna podstawa basowa, czytelna prawdziwa średnicą i nienachalne wysokie. Takich kolumn dziś nie słyszałem, tylko w domu swoje

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

To chyba jestes zadowolony z tego co uslyszale bo najbardziej podoba Ci sie brzmienie jakie masz u siebie? Oczywiscie nie jestem zwolennikiem odsluchow w salonach, takie "szybkie" sluchanie w "emocjach" czesto, bardzo czesto jest mylace. Najwazniejsze, ze kroliczek chyba na jakis czas zlapany i diamenciki ciesza najbardziej.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Podstawa to żeby kolumny nie męczyły, a sprawiały radość. Według mnie to solidna podstawa basowa, czytelna prawdziwa średnicą i nienachalne wysokie. Takich kolumn dziś nie słyszałem, tylko w domu swoje

W przypadku D25 możesz znaleźć tańsze kolumny które dla Ciebie zagrają lepiej ale w praktyce większe prawdopodobieństwo że widocznie lepsze kolumny to wydatek rząd 2-3 razy cena D25. Niestety droższe kolumny to zwykle większe wymagania wobec reszty systemu i akustyki pomieszczenia, gonienie królika może trwać w nieskończoność. Krokiem w przód (abo i w bok) może być zmiana na kolumny trójdrożne nawet niekoniecznie droższe od D25 ale z większym głośnikiem na basie 22-30cm lub dwóch 18-tkach o ile pokój pozwoli.

Pylony D25 na basie są jednak trochę nieczytelne, brak im precyzji i szybkości, zlewa się czasem.

Myślę o trójdrożnych, z YB Audio. Ale to pieśń przyszłości.

Pogoń za króliczkiem jest niewątpliwie chorobą, wymaga leczenia. Jednak człowiek nudzi się szybko i szuka czegoś innego. Ja mam jeszcze słuchawki, które grają lepiej od pylonów, więc zawsze mogę ich słuchać.

Membrany są z biocelulozy, nadaje im ton brzmienia niezwykle łagodnego, aksamitnego, nienatarczywego. Wszystkie pasma są uśrednione, żadne nie gra pierwszych skrzypiec. Miód i poezja.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Jarrro, problemy z basem, to często kwestia akustyki lub ustawienia. Warto nad tym popracować, bo to może być tańszy i skuteczniejszy sposób złapania króliczka niż przewalenie tony klamotów(:

To jak z samochodem. Jak nie chce odpalić, nie trzeba od razu wymieniać silnika. Może wystarczy tylko zatankować.

Nie wiem ja nie obserwuję zlewania się basu, niemniej ze względu na niewielkie pomieszczenie mam lekko przytkane porty BR w D25. Niektórych współczesnych nagrań z napompowanym basem nie słucha się dobrze ale to już inna kwestia. Kolumny stoją na kolcach na granicie bez tego na pływających panelach podłogowych było kiepsko z basem.

Wczoraj kiepski dzień miałem i od rzeczy pisałem. Choć dzisiejszy i nie lepszy, ale to moja wina, takie brzmienie, bo za kolumnami brak miejsca, z każdej strony meblami zastawione. Jak by je wysunąć do przodu, bas i przestrzeń zyskują.

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Jakieś 19,5m2.

Jak jest tego dołu za dużo to przytkanie portu BR jest jak znalazł. D25 dość dobrze to znoszą, dynamika nie siada. Np. w przypadku Topazów przytkanie portu nie miało sensu bo górka w okolicach stopy i tak pozostawała niestłumiona.

Energii w zakresie niskich częstotliwości jest mniej i jest OK. Kolumny dalej przetwarzają grzmoty itd. Żaden zysk moim zdaniem z najniższego zejścia gdy wyższy bas ogłusza słuch.

ogólnie w kolumnach Pylon czy to Diamond czy Pearl jak zmienisz cewki rdzeniowe na powietrzne to powinieneś zauważyć ogromną rónicę na plus. Niestety wiele producentów produkuje po tak zwanej taniości i zamiast stosowania cewek powietrznych o dużej średnicy przekroju stosuje tańsze rozwiązania czyli cewki rdzeniowe a te w pospolitym załozeniu przecież są żródłem zniekształceń. Ogólnie głośniki w Diamond są ok ale zwrotnica moim zdaniem już nie własnie z racji na elementy, poprostu mogłyby być lepsze niż takie....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.