Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki interkonekt do uspokojenia dźwięku?

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jaki kabelek między CD (Marantz CD6000) a WZM (Marantz PM7000) polecilibyście do systemu nieco ostro grającego z wyeksponowaną ostrą średnicą (np. drażni trochę wokal damski, solówki gitarowe, uderzenia werbla, instrumenty dęte, itp.) i nieco zbyt nachalnymi wysokimi ? Jakiej firmy i jakie modele warto potestować, jakie materiały brać pod uwagę (miedź, srebro, węgiel, hybrydy) ? Chodzi o interkonekt nie za bardzo analityczny i ostry oraz nie koniecznie z otwartym dźwiękiem, co jest nieco bolesne przy dłuższym słuchaniu (a więc może nie koniecznie z tych najdroższych).

Jakie macie doświadczenia przy doborze IC w celu złagodzenia średnich/wysokich tonów ?

Dzięki za wszelkie porady i sugestie.

Pozdrawiam

Alex2

Powiedzcie mi, dlaczego, jeśli charakterystykę dźwięku zmienimy za pomoca kabla - to jest dobrze i audiofilsko, a jak zrobimy to lekko przekręcając pokrętło - to jest grzech?

Przecież zarówno jedno i drugie rozwiązanie zmienia sposób odbierania dźwięku (oczywiście pytanie kieruje do tych co mają pokrętła :)

Polecam Audioquest Coral

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Do zestawu PM7200+CD7300 sprawdzałem: AQ King Kobra, AQ Coral, VDH 102 MkII, VDH 300 MKII, XLO 150, Linn Analogue (miedziany oraz srebrny), Nordost Red Dawn, zwykły kabel.

Najlepiej wypadł Coral, razem w połączeniu z Type 6+. Słucham na tym zestawie wszystkiego i jest OK.

Pzdr

sprawdź jakiegoś tańszego cardasa jak golden cross lub golden hexlink. Możesz też wymienić kilka rezystorów w sprzęcie na węglowe Bradleye, co daje plastykę i ciepło ala VhH ale nie zanieczyszcza tak wokali granulicznym dodatkiem i jest 100 razy tańsze :)

AQ Coral = spokojny kable ..... no nie do końca się zgodzę ;-)

chyba że przez "uspokojenie" rozumiemy wygladzenie gory i wyzszej srednicy - to tak, ten kabel "to potrafi", wygladza wyzsze rejestry, przez co moze być w pierwszej chwili odebrany jako grający w sposób stonowany, ale to tylko po bezpośrednim właczeniu go po jakimś ostrym, szorstkim kablu

Natomiast z drugiej strony - wg mnie jako posiadacza Corala od paru miesiecy - kabel wybitnie (nie waham się użyć tego określenie) podkresla motoryke, rytm, skoki dynamiczne muzyki, bardzo ladnie roznicuje i "rozwarstwia" bas - zwłaszcza w elektrycznym jazzie, bluesie, rocku.

Najprościej, najtaniej i najefektywniej, zmień po prostu WO + podstawka precyzyjna we wzmacniaczu z obecnego JRC na coś cieplejszego. Do tego kup kilka kostek i zależnie od upodobania zmieniaj sobie i słuchaj aż trafisz.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Cześć,

Dzięki za porady.

A co myślicie o wykonaniu interkonektu z przewodu głośnikowego Cardas Crosslink (mam 1 metr) ?

Z opisów wynikaże różnia sie tylko ilościa przewodników w żyle (ew. mógłbym wykorzystać nie wszystkie).

Wtyi RCA pozłacane Monstera też ma 4 sztuki, więc zanim zaczne poszukiwania IC pobawię sie trochę. Kiedys czyałem na forum, że ktoś zrobił sobie IC z głośnikowego SonicLink AST-75 oraz ktoś z DNM Reson i efekty były bardzo dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Discrete Conductors: 68

Cable AWG: 20.5

Ukryta Zawartość

Discrete Conductors: 108

Cable AWG: 10

Pozdrawiam

Alex2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->kris.m

Wyglada ze twoje pytanie utonelo w dyskusji, postaram sie jednak wyjasnic.

Teoretycznie im wieksza ilosc elementow ma do przebycia sygnal, tym wieksza szansa ze ulegnie on zakloceniu. Dlatego dazy sie do maksymalnego skrocenia sciezki sygnalu. Zabawa potencjometrami barwy powoduje ze sygnal jest prowadzony przez dodatkowe uklady regulacji w przedwzmacniaczu. W ten sposob sciezka sygnalowa ulega wydluzeniu, a dodatkowe uklady moga wprowadzac wlasne zaklocenia. Zmiana kabla powoduje pewna zmiane charakterystyki dzwieku bez wprowadzania dodatkowych elementow na jego drodze, dlatego jest sposobem lepszym z punktu widzenia wiernosci reprodukcji dzwieku. Niemniej jednak takie rozwiazanie sprawdzi sie tylko wtedy jezeli wymagana jest bardzo subtelna ingerencja w brzmienie. Regulatory pozwalaja natomiast na bardzo daleko idace zmiany w brzmieniu, dlatego sa pzrez wiele osob preferowane. Kto co lubi...

Alex2 -> słuchałem cardasa i podejrzewa iż dźwięk się uspokoi wręcz się przygasi, ale jeżeli znajdziesz możliwość posłuchać VH the First to polecam, to nie był kabel do mojego systemu, a porównywałem z kilkoma i moje odczucia były takie iż jest idealny właśnie na takie kłopoty jakie ty miewasz. Nic Ci nie wykroi z dźwięku żadnych szczegółów, ale ociepli dźwięk złagodzi ostre krawędzie i nie stanie się bezduszny jak to pewnie uzyskasz na cardasie. Na VH powinien być ciepły przyjemny i muzykalny i gdyby miał jaśniejszą górę to sam bym go kupił, tak przyjemnie się go słuchało. No ale nic w ciemno koniecznie posłuchaj u siebie.

Generalnie to można próbować Firsta, stodwójkę IXOSA albo Cardasa - niedawno borykał się z tym Shinobi (Też miał CD Marantza 6000) problemy się skończyły jak go wymienił na MF A3 CD, ale najlepiej sprawdził się Cardas, zresztą "gra" u niego do dziś.

P.S.C-to kabel do jasnych systemów,likwiduje przerysowania i dodaje słodkości w dżwieku nie tracąc informacji ani nasycenia instrumentów-testowany z JMLabami wypadł rewelacyjnie.

jest mnóstwo kabli uchodzących za typy do jasnych / ostrych systemów, które tak naprawdę są zupełnie nieudanymi, niespójnymi i nieczystymi tworami, które przegrałyby porównanie z samoróbką wykonaną na gniazdach kosztujących 5 zł na chamskim kablu solid-corowym antenowym 75 ohmów który teoretycznie niepowinien wogóle "grać". Napewno cardas do nich nie należy (jest tam jakaś spójna koncepcja i klasa sama w sobie) dlatego pozwoliłem sobie na taki a nie inny typ konieczny do sprawdzenia, który polecam. Te kable sprawdzają się na ultradrogich systemach i ultradrogich kolumnach np. bardzo detalicznych wstęgach, które czasem mogą na źle dobranych klockach i kablach pokazać agresywną stronę pojęcia "szybkość".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.