Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup sprzętu - laik

Dominik.P

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Planujemy z żoną zakup kina domowego do salonu ok 30m2. Budżet Max 3500 zł. Przegladalismy allegro i sklepy sieciowe z elektroniką. Wybór padł na

- Yamaha rx-v483 lub denon avr-x1400H

- głośniki pure acoustics nova 6 (białe)

To nasze pierwsze kino domowe i nie wiemy na co zwracać uwagę. Raczej co do kwestii zmiany głośników na inne, nie przewidujemy tego ze względu na ich walory estetyczne. No chyba że napiszecie że to wybór kiepski albo zaproponujecie inne w tym kolorze. Druga kwestia to subwoofer. Wiele gotowych zestawów go nie ma. Czy on jest niezbędnym elementem kina i czy trzeba go dokupić jak tak to jaki? Kino będzie nam służyło głównie do oglądania filmów ale żoną lubi także posłuchać muzyki. Proszę o komentarze i pomoc za która z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/140062-zakup-sprz%C4%99tu-laik/

Druga kwestia to subwoofer. Wiele gotowych zestawów go nie ma. Czy on jest niezbędnym elementem kina i czy trzeba go dokupić jak tak to jaki? Kino będzie nam służyło głównie do oglądania filmów ale żoną lubi także posłuchać muzyki.

Witaj, wybranych przez Ciebie kolumn nie znam, ale tej Yamasze daję zdecydowanego plusa w tym budżecie. I rzeczywiście - idąc za Twoim pytaniem - wydając nawet 2x więcej na sam amplituner, nie wystarczyłoby to do dobrego nagłośnienia Twoich 30m2 bez subwoofera. Będzie on tu niezbędny, i tak naprawdę im więcej wydasz, tym na takiej przestrzeni efekt będzie wyraźnie odczuwalny. Moja propozycja absolutnego minimum to Klipsch R-12SW - widzę akurat poekspozycyjny egzemplarz za 1299zł, ale tak naprawdę śmiało można wydać wielokrotność tej sumy, choćby na - tej samej marki - R-112SW, albo i dwa takie, i ciągle - wg mnie - będzie to miało sens w przypadku tego amplitunera i 30m2.

Słuchanie muzyki to osobna kwestia - do jakiejś imprezowej wystarczy ustawić tryb typu "all channel stereo" albo "dolby surround", albo nawet 2.1, by bas był uzupełniany przez subwoofer. Jednak nie każdy rodzaj muzyki satysfakcjonująco zagra w takich trybach, stąd moje pytanie - co będzie grane? :)

Ja osobiście to mam dysfunkcje sluchowa, słoń następna mi na uszy więc dla mnie to bez różnicy. Zona słucha rnb i coldplay, Kuba Banach czyli chyba trochę rocka i popu. Dziękuję za opinię.

Poczytalem też poradnik poczatkujacego.... I nadal nic nie wiem. Kurcze mamy dylemat bo te głośniki nam pasują do wnętrza i jesteśmy poświęcić trochę gorsza jakością dźwięku pod ich wygląd. Chyba że ktoś jednoznacznie napisze że są one nie warte zakupu.

Podpisuje się pod tym, co napisał kolega miś1185. subwoofer zdecydowanie będzie niezbędny. Moim zdaniem jedna z dwóch najważniejszych kolumn w KD (druga, to solidny centralny).

Jeżeli chodzi o dobór kolumn, to w pierwszej kolejności ich zakup powinna determinować jakość dźwięku, brzmienie, później ich wygląd - nigdy na odwrót.

Wydaje mi się, że w tych pieniądzach można jednak nieco lepiej, niż Pure Acustic. Najczęściej polecane w tym budżecie, to chyba jednak Tagi, czy też Quadrale

Znajdź tu na forum wątek " Dylematy początkującego ". Tam się wszystkiego dowiesz.

Albo dziesiątki podobnych tematów, które zaczynają się od sztandarowego "cześć, mam 3500 do wydania, chcę kupić to i to, napiszcie mi że dobrze robię, to będę spokojniejszy" :D

Druga kwestia to subwoofer. Wiele gotowych zestawów go nie ma. Czy on jest niezbędnym elementem kina i czy trzeba go dokupić jak tak to jaki? Kino będzie nam służyło głównie do oglądania filmów ale żoną lubi także posłuchać muzyki. Proszę o komentarze i pomoc za która z góry dziękuję.

Tak, subwoofer jest niezbędny jeśli to ma być "kino domowe", a nie "niedorobione kino domowe". No chyba że oglądacie tylko stare filmy, w których kompletnie nie ma efektów dźwiękowych... Ale to i tak ciężko sobie wyobrazić KD bez subwoofera. Ma być KD to niech będzie KD, a nie tylko ładne mebelki udające ten sprzęt.

Co do reszty pytań to jak napisał kolega cytowany wyżej, szukaj przywołanego wątku, gdzie dowiesz się dlaczego 3500zł na pełen zestaw nowych sprzętów to marny pomysł. Aaa, czytałeś już i nic nie wiesz? To przeczytaj jeszcze raz, tylko bez własnych z góry założonych tez ("mam tyle i tyle kasy i jakoś to musi wystarczyć"). Rozwiązania są - dołożenie kasy, zakup etapami, sprzęt używany... Lub rozwiązanie, które w tamtym wątku padło na końcu - skoro ma tylko wyglądać i nie być drogie, to lepiej kupić najtańsze spełniające warunek wyglądu kolumny i po sprawie, przynajmniej za dużo kasy się nie wtopi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.