Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

A jaką maliną? Bo np gołe pi4 nawet na dobrym zasilaniu gra bardzo słabo.

No taka właśnie.

5 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

możesz dość gładkiego Matrixa Element S posłuchać

Nawet nie widziałem,że taki jest. Dzięki za info i widzę, że cena nie zabija.

Miałeś Krzysztofie okazję posłuchać Sotm ultra?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

5 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

A czego oczekujesz po transporcie?

Żeby nie grał technicznie, sterylnie i nachalnie. Po prostu chcę żeby źródło było lepsze niż to co mam bo idę sobie powolutku do przodu w swoim tempie. Czas na wymianę transportu. Tak naprawdę to po prostu chcę lepszy transport do systemu który, aktualnie jest tak spasowany, że nie chcę nic w nim zmieniać 😁

A jeśli chodzi o możliwości techniczne to słucham Tidala i Spotify. Jeśli muzyka leci w tle, czyli jakieś 70% czasu u mnie, to wtedy Spotify- lepszą muzykę proponuje pod mój gust. Żadnych dziwnych serwerów, dysków NAS itp nie mam. 

Dzięki za szybkie podpowiedzi.

Matrix Element S to raczej odpuszczę. Patrząc na cenę myślę, że to może być tylko krok w bok, a potrzebuję do przodu.

50 minut temu, piotrek7 napisał:

Oczywiście, że źródło ma znaczenie. Komputer z wyłączonym zaśmiecaczami staje się w tym zakresie w pełni wartościowym sprzętem. Tym bardziej, że wiele streamerów jest zbydiwanych na bazie maliny, Intela lub innych komputerów 

Przećwiczyłem malinę, przećwiczyłem mini PC z zasilaczami liniowymi i wg mnie są konkurencją dla streamerów w budżecie do 3-4kPLN. Zawsze na płytach tych komputerków są przetwornice i nie sposób uzyskać dobrą jakość góry. Dostajemy wrażenie rozjaśnienia, nawet stosując konwerter DDC i izolator USB. Pod tym względem Lumin jest gwiazdą, a używany u1 mini w podobnej cenie.

32 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

No taka właśnie.

Nawet nie widziałem,że taki jest. Dzięki za info i widzę, że cena nie zabija.

Miałeś Krzysztofie okazję posłuchać Sotm ultra?

Jakoś omijała mnie okazja posłuchania Sotma Ultra, a ludzie chwalą, jednak to już kilka lat minęło od premiery, a konkurencja nie śpi. W międzyczasie powstał u2 mini, czy G1.1 co są bezpośrednią konkurencją a i funkcjonalnością przeskakują.

31 minut temu, piszcz4 napisał:

Żeby nie grał technicznie, sterylnie i nachalnie. Po prostu chcę żeby źródło było lepsze niż to co mam bo idę sobie powolutku do przodu w swoim tempie. Czas na wymianę transportu. Tak naprawdę to po prostu chcę lepszy transport do systemu który, aktualnie jest tak spasowany, że nie chcę nic w nim zmieniać 😁

A jeśli chodzi o możliwości techniczne to słucham Tidala i Spotify. Jeśli muzyka leci w tle, czyli jakieś 70% czasu u mnie, to wtedy Spotify- lepszą muzykę proponuje pod mój gust. Żadnych dziwnych serwerów, dysków NAS itp nie mam. 

Dzięki za szybkie podpowiedzi.

Matrix Element S to raczej odpuszczę. Patrząc na cenę myślę, że to może być tylko krok w bok, a potrzebuję do przodu.

Nie wiem jak koledzy, ale ja mając powyższe na uwadze i Twoje oczekiwania to celowałbym w odsłuchu w U2 lub G2.2. Po negocjacjach dostajesz ceny twojego górnego pułapu. A dobre źródło pokazuje dopiero jaki mamy system.

Ja zawsze porównuję do CD, do tej pory zawsze streamer wypadał gorzej, dopiero Rockna go przeskoczył, ale to ponad budżet.

Edytowane przez krzysztof.filipak
literówki, dokończenie myśli

Podobno U2 różni się od U2 mini wbudowanym zasilaczem liniowym. I jest firma w Polsce PD Creative, która robi zewnętrzne zasilacze pod Lumina U2 mini. Gdyby pójść tropem U2 mini+zasilacz to by mogło być sporo taniej od U2. Taki miałem pierwotny plan. Ale porównam jeszcze Mini z U2.

O którym modelu Rockny piszesz?

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Denafripsa Gaia + Intel Nuc + JRiver

piotrek7 możesz bardziej rozwinąć swoją propozycję? Dlaczego do tego proponujesz Intel Nuc + JRiver? 

8 minut temu, piszcz4 napisał:

Podobno U2 różni się od U2 mini wbudowanym zasilaczem liniowym. I jest firma w Polsce PD Creative, która robi zewnętrzne zasilacze pod Lumina U2 mini. Gdyby pójść tropem U2 mini+zasilacz to by mogło być sporo taniej od U2. Taki miałem pierwotny plan. Ale porównam jeszcze Mini z U2.

O którym modelu Rockny piszesz?

U2 to zupełnie inna konstrukcja płyty głównej. Masz chociażby przeprojektowane wyjście USB DAC, LANa masz na wkładkę SFP. Zasilacz wbudowany zgadza się jest liniowy. Nawet z zasilaczem PD Creative U2 mini nie jest równoważny U2, wystarczy posłuchać. Jeśli tylko system pozwala to u2 mini ma bas jakoś bardziej przesuszony, w U2 jest on różnorodniejszy, średnica z górą jest bardziej szczegółowa, ale nie rozjaśniona. Na mało rozdzielczych systemach jest wrażenie spowolnienia i tutaj należy być w mojej ocenie ostrożnym, bo nie do każdego systemu da satysfakcję.

Rockna to Wavelight Server.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, piszcz4 napisał:

Jaki streamer możecie polecić do 10-15kzł bez DAC? Grało by to z Lampizatorem Amber 4. Myślałem o wypożyczeniu Lumin U2 mini. Pytam, bo widzę że rozmowa zeszła na źródło a tego szukam. Głównie do Tidala.

Pozdrawiam 

Aha, zapomniałem dopisać. Mam lekkie obawy odnoście Lumina, ponieważ miałem kiedyś u siebie T2 i wg mnie to był straszny gniot jak za takie pieniądze. Podobno U2 mini jest sporo lepszy. Prawda to?

https://avcorp.pl/product-pol-3962-Innuos-ZEN-mk3-black.html

albo coś innego od innous

Pamiętam, że na kilku wystawach Lampi z innous własnie się prezentował.

8 minut temu, pantagruel napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętam, że na kilku wystawach Lampi z innous własnie się prezentował.

Na ostatnim AVS2023 akurat Lampi grał z winyla albo mi aparat nie uchwycił. W 2022 również. Może inni korzystali z Lampizatora w konfiguracji.

IMG_6018..JPEG

IMG_4800_avs2022.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Dostajemy wrażenie rozjaśnienia, nawet stosując konwerter DDC i izolator USB.

Technicznie niemożliwe. Ale u wyznawców audiovoodoo wszystko jest możliwe 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O, a myślałem że, do U2 mini damy zasilacz i będzie U2😁.

Ok, to wezmę też U2 pod uwagę, wcześniej nie brałem ze względu jak wyżej. 

Jeszcze brałem pod uwagę jakiegoś Aurandera z drugiej ręki. Słuchał ktoś? 

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Tego nie znałem. Dzięki! 

Muszę się teraz na spokojnie do tych transportów przymierzyć ponieważ nie chce popsuć charakteru i kierunku brzmienia.

Nie interesuje mnie poprawa jednej składowej kosztem innej. 

37 minut temu, piszcz4 napisał:

O, a myślałem że, do U2 mini damy zasilacz i będzie U2😁.

Ok, to wezmę też U2 pod uwagę, wcześniej nie brałem ze względu jak wyżej. 

Jeszcze brałem pod uwagę jakiegoś Aurandera z drugiej ręki. Słuchał ktoś? 

Tego nie znałem. Dzięki! 

Muszę się teraz na spokojnie do tych transportów przymierzyć ponieważ nie chce popsuć charakteru i kierunku brzmienia.

Nie interesuje mnie poprawa jednej składowej kosztem innej. 

W ostatecznym rozrachunku trzeba samemu posłuchać i mieć własną opinię. A może okaże się, że tak jak tu jeden z kolegów nie słyszysz różnicy (czego Ci oczywiście nie życzę), więc wtedy nie będzie potrzeby przepłacać :).

Nie szukał szukałbym w starych modelach streamerów. One szybko się starzeją i jeśli nie ma gwarancji producenta na utrzymanie aktualności firmware to moze okazać się, że przestanie Ci nagle działać Tidal Connect czy Spotify.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

A może okaże się, że tak jak tu jeden z kolegów nie słyszysz różnicy (czego Ci oczywiście nie życzę), więc wtedy nie będzie potrzeby przepłacać :).

Różnica w brzmieniu transportów USB wynika tylko i wyłącznie z poziomu zakłóceń. Jeśli wyeliminujemy zakłócenia każda TRANSMISJA DANYCH po USB będzie taka sama. Co innego po COAX. Tutaj mamy więcej zmiennych. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

Gdzieś po sieci krążą fotki takich zestawień, może nie z naszej wystawy, ale chyba z Anglii. Ale w sumie czy to ważne, trzeba sprawdzić urządzenie i tyle.

image.thumb.png.f9df1d5eedbf26d4552843ca087aa9ff.png

10 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

szybko się starzeją i jeśli nie ma gwarancji producenta na utrzymanie aktualności firmware

Ja akurat korzystam z innuos, ale tańszego zen mini i od dwóch lat ciągle pojawiają się uaktualnienia dla różnych modeli. Firma wydaje się rozwijać i dba o klientów oraz oczywiście oprogramowanie.

19 minut temu, Piopio napisał:

Różnica w brzmieniu transportów USB wynika tylko i wyłącznie z poziomu zakłóceń. Jeśli wyeliminujemy zakłócenia każda TRANSMISJA DANYCH po USB będzie taka sama. Co innego po COAX. Tutaj mamy więcej zmiennych. 

A niby kto w transporcie plików dba o eliminację zakłóceń jak nie jego producent. Jeden zrobi to lepiej i jest droższy a inny gorzej i jest tańszy. Marketing już wie w jaką półkę go wstawić.

Samodzielne działania mogą sprowadzić się do dobrej listwy zasilającej z filtrem DC, ochroną przepięciową, umiejscowienie kabli sygnałowych z dala od zasilających, prawidłowym układem zasilania z uziemionym punktem PE czy nawet izolacja galwaniczna na USB. Jednak te działania i nakłady to tylko dodatek a nie rozwiązanie.

19 godzin temu, greg190872 napisał:

Dokladnie.Wg. mnie Roksan M-2 jest takim urzadzeniem.

To wzmak, nie dac

I nie jak nie pasuje to tego tematu, bardziej "hifi dla początkujących" 

Edytowane przez kacpero_1
8 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

czy nawet izolacja galwaniczna na USB

Technicznie to jest właśnie rozwiązanie. Bardzo niewygodne dla producentów transportów. 

45 minut temu, Piopio napisał:

Nowy rok , stary ty. 😁

3 minuty temu, Piopio napisał:

Technicznie to jest właśnie rozwiązanie. Bardzo niewygodne dla producentów transportów. 

Mamy rozwiązanie podane na tacy, można zamykać temat.  40 stron niepotrzebnego lania wody. 😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

ten człowiek jest po prostu głuchy - to przykra przypadłość, ale niektórym ratuje portfel

🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Mamy rozwiązanie podane na tacy, można zamykać temat.  40 stron niepotrzebnego lania wody. 😁

Dokładnie tak. Ale towarzystwo woli wierzyć w bajki niż opierać się na technice. 

Ja mojego Auralica G1 podłączałem po usb, coax, toslink, aes/ebu i różnicy nie usłyszałem.

Zrobiłem też test dosyć "niewygodny" dla audiofilskich poglądów: podłączyłem tv po toslinku i porównałem do Auralica podłączonego po aes/ebu. Odtwarzałem oczywiście te same pliki FLAC z USB z obu urządzeń. Może jakaś różnica była, a może nie było. Gdybym posłuchał w odstępie nawet kilku minut a nie bezpośrednio przełączając źródła to najprawdopodobniej nie byłbym w stanie powiedzieć które jest które. 🙂

Wszelkie cyfrowe porównania zawsze robię na znanych mi plikach. Jak to się odnosi do streamów - nie wiem bo nie korzystam.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Dokładnie tak. Ale towarzystwo woli wierzyć w bajki niż opierać się na technice. 

A to nie ty kiedyś pisałeś ze po Optyku gra najgorzej ?

15 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A to nie ty kiedyś pisałeś ze po Optyku gra najgorzej ?

Owszem. Technicznie tak jest. I praktycznie. 

Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:
2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

5 minut temu, Piopio napisał:

To jak to w końcu ? Przecież powinno grac bez różnić

Teraz, .:Gerard:. napisał:

To jak to w końcu ? Przecież powinno grac bez różnić

Tylko po USB ! O ile mamy izolację galwaniczną USB. 

40 minut temu, Piopio napisał:

Praktycznie niech Ci będzie. Praktyka wskazuje również że każdy transport ma trochę inny dźwięk. I że izolacja niekoniecznie ma wpływ, lub wpływ zawsze pozytywny.

A teraz jakie jest według Ciebie uzasadnienie techniczne dla gorszego dźwięku po optyku?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

A teraz jakie jest według Ciebie uzasadnienie techniczne dla gorszego dźwięku po optyku?

Wpływ zegara oraz konwersja sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Dźwięk staje się mniej realistyczny z powodu jittera. 

Teraz, marcinmarcin napisał:

Praktyka wskazuje również że każdy transport ma trochę inny dźwięk.

Bez izolacji galwanicznej tak. Ale to "grają" zakłócenia a nie sama transmisja danych. 

26 minut temu, greg190872 napisał:

Co to znaczy?

Tu mowa o dac nie o wzmaku, tym bardziej Roksan M-2 nie nadaje sie do zakładki Hi-End 😉 

39 minut temu, Piopio napisał:

Wpływ zegara oraz konwersja sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem. Dźwięk staje się mniej realistyczny z powodu jittera. 

Znaczy odczyt optyczny jest nic nie wart ? nie ma jak z bezpośrednio z komputera ....

A o analogowym odtwarzaniu nie ma co wspominać, bez życia .... , same szumy i zakłócenia 

Edytowane przez .:Gerard:.
  • Pokaż nowe odpowiedzi