Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F570ES do Tannoy M2

gast0n

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim,

Obecnie posiadam wzmacniacz Yamaha AX-500, który gra z Tannoy M2. Generalnie jestem bardzo zadowolony z tego połączenia ale mam wrażenie, że śrenica jest trochę wycofana, a przy szybszej muzyce trochę się gubi. Chciałbym spróbować czegoś nowego i wpadł mi w oko Sony Ta-F570ES.

Czy macie może doświadczenie jak M2 ki współpracują z piecykiem Sony? Jak Waszym zdaniem wypada porównanie AX-500 do Ta-F570ES.

Interesuje mnie też porównanie phono stage, ponieważ 90% muzyki slucham z winyli.

Z góry dziękuję za Waszą opinię.

Dzieki za komentarze. Fakt jest taki ze jestem zadowolony z kolumn, doceniam co potrafia. Natomiast wzmacniacz ma powtarzajaca sie usterke wiec jego wlasnie chcialbym wymienic. Wlasnie z tego co czytalem wspomniany sony gra zywo i detalicznie, dlatego zalezy mi na opinii kogos kto mial w rekach obydwa te modele.

Tannoye serii Mercury potrzebują żywego, energicznego piecyka, w podkreśloną górą, bo same w sobie mają ją lekko wycofaną. Tak jak koledzy piszą, Rotel byłby na miejscu. Sprawdzi się też Pioneer, Arcam (Alpha 7, 8), Harman Kardon (hk 620, 630 i wyższe), Musical Fidelity. Dobrym rozwiązaniem byłby też jakiś Nad: 315, 316, a nawet starsze, np. modele z serii Monitor Series 3300 lub podobne.

Słuchałem ich kiedyś z Sony 411 i było naprawdę dobrze; barwa, bas, dynamika i szybkość.

Powinien wystarczyć spokojnie a jest nawet taki w sprzedaży:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a po dokupieniu pilota zamiennego:

Ukryta Zawartość

masz naprawdę i dźwięk i wygodę za niewielkie pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzieki. Interesuja mnie klocki raczej z lat 80,90tych. Do sprzetu z naszego tysiaclecia jakos nie mam zaufania������ czy polecilibyscie jakies konkretne modele Rotela z tych lat? No.RA-931 nie bylby za slaby?

Czytalem gdzies ze M2 byly robione specjalnie aby pasowac do brzmienia Maranza z tamtych lat. Co myslicie o Maranz PM-66 KI?

Miałem tego PM-66 KI z podłogówkami Tannoy M3. Było ciepło, misiowato i ospale, granie nasyconym środkiem. Ale jeśli chodzi o ogólną barwę i klimat to ok. Sprawdziło się w jazzie, bluesie i ogólnie pojętej akustyce. Zawiodło w szybkiej elektronice, rocku i metalu, to nie ta bajka dla takiego zestawienia. Tannoye serii M potrzebują wyrazistego, zdecydowanego wzmacniacza.

Dawno temu miałem piec SONY ale nie ES tylko taki podstawowy model z MOSFETami, (461?) choć w ofercie SONY to nie był model podstawowy :)

Kiedyś na odsłuchy pożyczyłem od Kolegi dokładnie takie Tannoye i grało to z moim ówczesnym wzmakiem bardzo dobrze, znacznie lepiej niż użytkowane wtedy przeze mnie B&W DM302.

Dzieki. Interesuja mnie klocki raczej z lat 80,90tych.

Jeśli faktycznie interesuje Cię Rotel z lat 80-tych to bierz tego:

Ukryta Zawartość

taniej już się chyba nie da ( za 8stówek go wychaczysz ), to najlepsza integra Rotela z serii 8 a zarazem najmniej spotykana u nas w Polsce, praktycznie rzadkość na aukcjach i to jeszcze w niezłym nawet stanie jeśli chodzi o optykę. W odróżnieniu od Roteli z serii 9 (tych z lat 90-tych) gra z dobrą średnicą, mocnym twardym basem (akurat do tych Tannoy) i nie rażącą górą, co było bolączką w serii 9. Jeśli się nie boisz wiekowych piecyków to bierz.

RA-931 nie bylby za slaby?

Nie byłby za słaby do tych kolumn. Rotel jest bardzo wydajnym prądowo wzmacniaczem i te 30w spokojnie starczy, ale pamiętaj, że bas w Rotelach 30-40 watowych jest bardzo słaby no i seria 9xx gra bardziej wycofaną średnicą od Roteli z serii 8xx i są bardziej jazgotliwe.

Tak czytam o tym Rotelu RA-870 i muszę przyznać, że nic nie jest przesadzone gra tak jak jest opisane. A przynajmniej grał, bo nie wiem akurat jak ten model po latach.

"Brzmienie o dobrej dynamice, przejrzyste i neutralne, zaskakująco zrównoważone i spójne, nie eksponujące skrajów pasm. Przyjemniejsze, mniej ofensywne górne rejestry niż w przypadku większości innych Rotelów z górnej półki. Bas z firmową, doskonałą kontrola tego zakresu (wysoki damping faktor - 280), Jeden z najlepszych wzmacniaczy o tak zrównoważonym i neutralnym dźwięku w tym przedziale cenowym.

Duża wydajność prądowa dzięki solidnej sekcji zasilania - dual mono (dwa transformatory, oddzielne dla lewego i prawego kanału) o maksymalnym poborze mocy aż do 500W. Wzmacniacz współpracuje z gramofonami zarówno z wkładką MM jak i MC."

Jak Waszym zdaniem wypada porównanie AX-500 do Ta-F570ES.

Miałem tego Sony jak i również TA-F555ES natomiast nie słyszałem Yamahy AX-500 więc nie porównam, natomiast co do 570ES ten Rotel RA-870 go po prostu zmiecie. Miekki bas Sony, słaba dynamika, już ten 555ES był lepszy wyraźniejsza góra, szybszy, bardziej dynamiczny, ale 570 dla mnie to była porażka.

Ukryta Zawartość

Odradzam 570ES do tych kolumn, pisałem kiedyś na temat moich przejść z tym połączeniem. Szukałbym czegoś ostrzejszego, ale bez przesady, ze zbyt jasnymi wzmacniaczami miałem wrażenie, że za bardzo odchudziło się wszystko, szczególnie przy cichym słuchaniu.

Dobre połączenie uzyskiwałem z Yamahą A720.

Odradzam 570ES do tych kolumn, pisałem kiedyś na temat moich przejść z tym połączeniem. Szukałbym czegoś ostrzejszego, ale bez przesady, ze zbyt jasnymi wzmacniaczami miałem wrażenie, że za bardzo odchudziło się wszystko, szczególnie przy cichym słuchaniu.

Dobre połączenie uzyskiwałem z Yamahą A720.

Tez mam podobne doswiadczenia.

Z CA Azur 640a v2 bylo bardzo chudo, ale za to przestrzen robila niezle wrazenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.