Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo z opcją rozwoju do kina domowego - mniej jak 4000 pln

Radek_71004

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu utworzyłem temat o zakupie taniego zestawu 5.0/5.1 kina domowego (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Kilka elementów uległo weryfikacji/zmianie:

- całkowita powierzchnia pomieszczenia po uwzględnieniu zabudowy zmniejszyła się do 15 m2 (jedna ściana zabudowana szafą).

- chcę wybrać początkowo amplituner z kolumnami podłogowymi stereo.

Wymagania są skierowane zdecydowanie w stronę kina niż muzyki.

Ta ostatnia będzie bardzo mała część użytkowania, jeśli już to z radia analogowego ewentualnie internetowe. Serwisy typy Tidal,Spotify mnie nie interesują, bo z nich nie korzystam. Czasami może YT z telewizora.

Zdecydowana większość czasu to nagłośnienie filmów i/lub audycji telewizyjnych - zwyczajnie jako zastępstwo głośników telewizora. Stąd też nie mam parcia w sumie na już na pełen system 5.0/5.1 i skłaniam się do wcześniejszych propozycji na skupieniu się nad dobrym stereo.

Chciałbym jednak aby możliwie jak najlepiej oddawał on niskie rejestry.

Jeśli chodzi o amplituner wstępnie i raczej ostatecznie wybrałem Marantz'a NR1508 z opcją późniejszej rozbudowy o zewnętrzną końcówkę mocy jeśli okazałoby się, że ta wbudowana będzie niewystarczająca do napędzenia "frontów" gdy doposażę system w pozostałe kolumny (liczę, że póki nie obciążę systemu wszystkimi kanałami, to w stereo zasilacz prądowo będzie wystarczający i sekcja stereo odda te 50-60W dla 6Ohm).

Pytanie teraz o kolumny. Jako, że mają być białe, a budżet nieco naciągnąłem wyselekcjonowałem następujące opcje:

- Taga Platinum F-60

- Magnat Shadow 207

- Magnat Shadow 209

- Taga Platinum F-90 Slim.

Przy czym dwie ostatnie opcje są nieco ponad zakładany na kolumny budżet (choć tu dużo zależy od miejsca gdzie sprawdzam ceny).

Ponownie więc - pytanie do Was drodzy Forumowicze - co doradzacie? Czy te kolumny z tym amplitunerem na początek mają sens?

Nie będę tego słuchał tak czy inaczej na "cały regulator" - nie takie jest jego przeznaczenie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym metrażu ( 14 ) mam monitory na 8" i uważam, że to byłby lepszy wybór.

Brałbym pod uwagę np. coś z gamy BMN z Bydgoszczy; różne ceny na dobrych głośnikach.

Ukryta Zawartość

wersje wykończenia też do wyboru, a dobry monitor jest zwykle szybszy

niż podłogówka na dwóch cienkich wooferach.

Chyba wszystkie są 8 Ohm, co też ma znaczenie dla tego amplitunera.

Większość podłogowych; szczególnie budżetowych w 15m2 się zwyczajnie udusi.

Poza tym niewiele budżetowych kolumn podłogowych można w ogóle porównywać

z dobrej klasy monitorami.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

15m kw to nie jest tak mało na podłogówki.

BMN np. F2 są szybkie z basem i mają świetną rozdzielczą ciepłą Vife na wysokich... ale to już mega monitor. 50 cm wysokosci prawie 25 szerokie... ale grają fajnie.

Cześć Adam.

Nie kupiłem... bo są za duże dla mnie... DM 2/6 są pewnie ze 4 razy mniejsze..

Z Relem grają minimalnie wierniej... i łatwiej taki zestaw wkomponować w pokój.

BMN F2 mają ocieploną górę .. coś jak miedzy 2/6 a Excite 14... fakt brakuje jej odrobinę z rozdzielczością do Dynek. Ale słabsze realizacje jest miło posłuchać. Średnica o dziwo ok ( duży głośnik ) a bas dobry.

• 3 tygodnie później...

Odświeżę żeby nie było, że temat został odpuszczony :)

Finalnie wypadło na coś zupełnie innego niż planowałem, i coś zupełnie w innym budżecie.

Ale może po kolei.

Do odsłuchu zabrałem kolumny Magnat Shadow 207 i Taga F-60 (choć na żywo wizualnie są zwyczajnie klocowate i je odrzuciłem ale byłem ciekawy jak zagrają).

Dodatkowo do porównania były kolumny Melodika BL-40 oraz subwoofer Magnat (nie pamietam modelu ale jakiś tańszy, do 800 pln).

Aplituner to Marantz NR1608. Dodatkowo wzięliśmy do porównania amplituner Pioneer VSX-933.

I teraz odsłuch:

- Magnat i Marantz:

Dynamika nawet ok, bas trochę stukajacy ale nie dudnił. Brakowało jednak porządnego zejścia w ścieżkach filmowych gdy porównało się go do dźwięku wspomaganego subwooferem. Samodzielnie oczywiście też były ok ale zdecydowanie lepiej radziły sobie w muzyce rozrywkowej. W porównaniu do Melodiki była to jednak przepaść - te bez subwoofera miały fajny miekki bas.

- Magnat i Pioneer:

Tu odczułem dużo lepszy bas - schodził niżej i był mniej stukający. Taką konfigurację wstępnie zostawiłem jako zestaw na początek bez subwoofera. W muzyce było ok, a filmach nie przeszkadzał mi jakoś brak basu.

- Taga i Pioneer:

Krótko opisując - płasko. W muzyce nie była to wada, bo grało to bardzo przyjemnie (jak dla mnie) ale do filmów nie nadawało się to kompletnie.

Na tym etapie został więc zestaw Pioneer+Magnat.

Po powrocie jednak wybrałem kolumny... Heco Aurora 700.

Według mnie zagrały zdecydowanie lepiej niż Magnat z subem, bas dużo bardziej miękki i przyjemny. Zdecydowanie mniej męczący dźwięk jak w Magnatach, którym przy takim porównaniu zdecydowanie czegoś brakowało. Do tego wykończenie zupełnie innej klasy. Oczywiście cena również inna ale brzmieniowo to była przepaść :)

Zestaw wiec ostateczny to Pioneer VSX-933 + Heco Aurora 700.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.