Skocz do zawartości
IGNORED

Czym objawia się brak mocy wzmacniacza dla kolumn...

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, po czym rozpoznać, że wzmacniacz ma za mało mocy? Chodzi konkretnie o mój zestaw: Audio Physic Yara Classic (kolumna 2,5 drożna zalecana moc na kolumnie bodajże od 20 do 120W)+Rega Brio Amp. Wzmacniacz się nie przegrzewa, nie stwierdzam że są przestery.., ale granie zwłaszcza w rocku gdzie chciałbym coś podkręcić- zupełny brak powera...reszta toru to Malina z DigiOne i NuPrime DAC-9. Basu też trochę mało, tzn czasem się pojawia, w takim razie oznacza to, że zestaw jest w stanie go wygenerować...? Czegoś ciągle mi brakuje, ale nie wiem czego-nie jestem zbyt osłuchany więc poproszę o podpowiedzi...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Podłącz do jakiegoś innego wzmacniacza to sprawa się wyjaśni będziesz wiedział gdzie szukać , bas ? a te Yary to nie przypadkie ''patyczaki'' na 13 cm głośnikach

a te Yary to nie przypadkie ''patyczaki'' na 13 cm głośnikach

tak na 13, ale skoro momentami bas się pojawia...?

nie ma głośnika basowego w kolumnach (bo na pewno te głośniczki, które tam są nie można tak nazwać)

pasmo przenoszenia 40-25000 w 16 mkw. powinno starczyć basu...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Wrażenie powera nie zawsze jest związane z niskim basem kolumny; patrz "Owner of lonely .."

Moim zdaniem raczej dynamika wzmacniacza, który już przy małych poziomach powinien

mieć czytelny bas. Przy wysokim poziomie to żadna sztuka nawet z kiepskich głośników.

Do tego może "za dobry" DAC który zbyt wygładza barwę i pozbawia naturalnej agresji

a połączony z podobnymi cechami wzmacniacza z pasmem do chyba 30 czy 40 kHz,

a więc niezbyt otwartym brzmieniem.

Lekiem może być próba ze starym Rotelem, Onkyo lub Sony i jeśli efekt będzie taki sam,

to ew. spróbuj jakiegoś budżetowego CD'ka np. Sony jako źródło żeby wyeliminować

te elementy z Twojego zestawu. Porównanie słuchawkami też nie zaszkodzi.

Pasmo od 40 Hz to raczej bajka; miałem kiedyś Technicsy z podawanym pasmem

od 16 Hz a były zamknięte z wooferem 16 cm ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

pewnie bas jako wartość dodana z bassreflexu +podbicie pomieszczenia , stąd okazjonalne pojawienia przy jakiejś wartości Hz

z samych głośników wątpliwe są tam chyba jakieś peerless sds/hds modyfikowane żadne basowe killery , Fs głośnika w okolicach 50 Hz

pasmo przenoszenia 40-25000 w 16 mkw. powinno starczyć basu

No jeśli lubisz czytać bajki, to pewnie powinno.

Tylko wtedy nie pisałbyś chyba tego posta?

więc pytanie powinno brzmieć: Co wymienić paczki czy wzmacniacz? Wzmacniacz, dac i Malina są nowe-szkoda sprzedawać, kolumny kupiłem używki-brzmienie bardzo mi się podoba, marka też uznana...sam już nie wiem, nie chcę się bawić w żonglowanie klockami, a już na pewno nie stać mnie na odsprzedaż tego co kupiłem za pół ceny...Po prostu w trakcie kompletowania sprzętu trochę się zmieniała koncepcja (wcześniej miałem PA Sapphire 25-były gabarytowo zbyt duże do mojego pokoju...DACa nie mam zamiaru ruszać-był najdroższy z całego toru, zresztą zbiera dobre recenzje...

Miałem u siebie Regę Brio - r i ona gra dokładnie tak jak to opisujesz. Ona nie ma zejścia na basie a ten bas co jest nie grzeszy dynamiką, ogólnie jakością, taki ciepły, miękki trochę rozlany na średnicę ciepły klusek.. Ta Rega to do wokali, gdzie popisuje się plastyką, nasyceniem, barwą (ociepleniem w tym przypadku) i zaokrągloną, bardzo dźwięczną górą. Tak zapamiętałem Regę Brio - R. A już droższa Rega Elex R to całkowite przeciwieństwo Brio R, zwłaszcza na basie czym bardzo mnie zaskoczyła bo spodziewałem się tego samego co w Brio R a tu żywiołowe, wybuchowe wręcz granie a do tego nic się nie zlewa, nie skleja bez względu na poziom głośności, świetny piecyk.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

No to chyba pozostaje jedynie dokupić subwoofer...

a podłącze go chyba pod uziemienie...? ;) Nie no bez jaj, zastanawiam się co jest najsłabszym ogniwem po prostu...w razie ewentualnej zmiany jak najmniej stracić...No i zyskać satysfakcjonujące granie...Koledzy w innym forum polecali wypróbować końcówkę STA-9, problem w tym, że chciałem mieć wejście dla gramofonu i dlatego kupiłem Regę...

Właśnie miałem pisać, że powinieneś "zaryzykować" i spróbować coś z klasy D.

Nie przywiązywałbym się też do tych kolumn.

Skoro już padła propozycja nieortodoksyjnia z tą klasą D, to może jakieś kolumny na podstawkach? Z prawdziwym wooferem.

pasmo przenoszenia 40-25000 w 16 mkw. powinno starczyć basu...

... przy jakim spadku SPL?

Miałem kiedyś ADAM A7X, które dumnie miały napisane "42Hz-50 kHz" ... tylko, że wg. pomiarów i to kilku, wykonanych w niezależnych laboratoriach/pismach, kolumny te nawet przy 10 dB spadku tak nisko nie schodziły. Przy 6dB spadku SPL wzgl. średniego schodziły gdzieś do 47 Hz (wersja optymistyczna).

Oczywiście kiedy pierwszy raz je usłyszałem, to było słychać, że są po prostu płytkie (pomiarów wówczas jeszcze nie widziałem).

ps. zerknijcie na te bzdury, co maluje producent:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie miałem pisać, że powinieneś "zaryzykować" i spróbować coś z klasy D.

Tak jak pisałem, nie chcę żonglować w kółko klockami, a wynika z tego, że sugerujecie wymianę kolumn i wzmacniacza...hmmm, kolumn mi nie żal bo kupiłem używane, są w takim stanie jak je kupiłem (2750) i bez specjalnej straty mógłbym je sprzedać...ale wzmaka szkoda, tyle, że jeśli tu jest słaby punkt...?Koleżka, od którego kupiłem Yary, pracował w salonie na śląsku, u niego grały z Rotelem 1070-nie miałem okazji przesłuchać, w każdym razie sprzedał kolumny, wzmaka zostawił...A grało to w dużo większym pomieszczeniu niż moje na oko 25 m...

Wypożycz i posłuchaj

A jak to działa? Płacę za sprzęt i po przesłuchaniu oddaję i dostaję zwrot? Kto tak wypożycza sprzęt tej marki? Nie chcę się zobowiązywać, nie wiem w czym tkwi problem i teraz zastanowię się 10 razy zanim wydam kasę...

Nie wiem o ile brzmienie Brio rozni sie od Elex i Elicit ktorych sluchalem wczoraj, ale jezeli jest to przynajmniej podobne granie to ja obstawiam, ze wina lezy w kolumnach.

A branża cisza...

Weekend jest. Pewnie chleja ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.