Skocz do zawartości
IGNORED

odsluch tworczosci McGyvera w Wawie

pal55

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę o odpowiedz, jak pracował wzmacniacz „wynalazek” na 300B

i inne lampy z kolumnami na Scan Speak - Esotec. Jak widzę na zdjęciu są także kolumny

szeroko pasmowe, ( jeżeli się nie mylę), może kilka uwag o dźwięku Scan w stosunku

do głośników szerokopasmowych.

Teo

Bardzo fajne fotki , atmosfera prawie namacalna.( Tylko Marka mi szkoda , siedzi skruszony przed kanapą na podłodze , To pewnie po tym biczowaniu kabelkami - muśiał na jakieś tanie trafic) (:0)}. Pozdrawiam cię Marku i wszystkich których gościłeś.

300B gral tylko z moimi tubami - wg chlopakow mogl zagrac z ich mniejszymi glosnikami, ale w tymi duzymi na pewno nie (to w koncu ledwie 18W) - ale nie sprawdzalismy - bo i po co? - to nie jest wzmak do takich glosnikow.

Bodo - szkoda, ze nie mogles byc z nami.

Też ubolewam nad tym , no ale cuż - Mam nadzieję że tak skupiony siedziałeś i słuchałeś wszystkich kąstrukcji i że masz jakieś krytyczne uwagi na temat tego co mnie się udało spłpdzić (naleśnik) mały Abox leży za kanapą i nikt go nie cwiczy a szkoda . zawsze to doznania złotouchych - najleprzą wskazówka dla konstruktora. Jak byś Marku mógł podesłać mnie swój numer na GG to byśmy mogli zamienic pare słów.

Witam

Dziękuję w imieniu swoim i Grzegorza gospodarzowi za gościnę i za umożliwienie poznania tylu pozytywnie zakręconych ludzi. Dotarliśmy pomyślnie, choć jechaliśmy bardzo wolno ze względu na warunki. Pozdrowienia dla wszystkich.

• Redaktorzy

Mirkk - ależ można tą płytkę wstępnie odłuchać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Mirkk - ależ można tą płytkę wstępnie odłuchać:

Ukryta Zawartość

i teraz pytanie za 100pkt. Czyja była ta płytka?

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>pal55

Dziekuje za zaproszenie i goscine. Dotarlem caly i zdrowi. Wyobraz sobie, ze pociag jakims cudem w Poznaniu byl o 7 minut przed planem. Mialem 1 minute na moj ostatni pociag i zdazylem - tak ze nie musialem nocowac w Poznaniu.

Pozdrawiam

sluchajcie, wiemy juz za salatka ok, ze ladny tylek, ze kolumny Pala sa swietne, ze wzmaki graly tak i tak, ale co z tematem spotkania, czyli kolumnami McGyvera? poza paroma zdawkowymi wzmiankami nic o brzmieniu nie piszecie, jak by je odniesc do znanych konstrukcji? jak by z kolumnami Pala porownac?

Panowie - bardzo dziękuje za uwagi na temat mojego tyłka, notabene sfotografowanego podstępnie przez Teo podczas mojej nieuwagi, ale pozwólcie, że bardziej miarodajne będą dla mnie uwagi płci przeciwnej. Sweet, Darcy...szkoda, ze nie ma już glass_girl:(

Odnosnie dzwięku. W mojej ocenie tuby z fostexem w połączeniu z 300B grają dzwiękiem, który niewatpliwie może się podobać. Jest tam niewiarygodnie dużo informacji, przekazanie aury nagrania, niesamowita przestrzeń (choć te Fostexy są bardzo kierunkowe i trzeba obrać dobre miejsce do odsłuchu). Niestety, są także i wady takiej prezentacji, ponieważ skraje pasma są niestety obcięte. Przyznam, że mi bardziej brakowało blasku na górze niż masowania stóp.

Słuchałem tylko tańszej propozycji chłopaków ze Śląska. Wraz z budżetowym sprzętem zagrały naprawde nieżle (szczerze mówiąc nie słyszałem problemów z dołęm, które słyszał Lutek - ale może jak się słucha cd-r zrobionych po części z mp3 to tak jest:)). Brzmienie było poprawne, góra bardzo dobra, jak to w Dynaudio. Droższej konktrukcji niestety nie miałem okazji słuchać, miałem za to okzje słuchać SoundArt Jazz + Sara...

Przyłączam się do podziękowań za gościne dla Pal55 i wizyte McGyvera.

Moglem byc tylko na poczatku spotkania wiec sluchalem mniejszych kolumn i nie mam porownania z tymi za 10 kzl, ale uwazam, ze zagraly bardzo dobrze. Po postawieniu ich na cokolach bas znacznie sie skonkretyzowal a muzyka grala zywo i wciagajaca. Bardzo dobra moim zdaniem stereofonia i gora.

McGyver to posjaonat-meloman z odpowiednimi umiejetnosciami a w rozmowie bardzo rzeczowy i mily gosc. To nie typ Pan komputerek vel maszynka prawde ci powie

Dzieki za spotkanie.

ps. zestaw Pal55 tuby+300B gra faktycznie rewelacyjnie (bardzo kierynkowo ale rewelacyjnie)

Spokojnie - niedziela jest, czas odpoczynku po wyczerpującej sobocie ;) Jeszcze się opinie pojawią... Ogólnie:

"Mniejsze" kolumny pierwotnie odebrałem jako... kopie Dali 450, z dużo bardziej szczegółową górą i zmienionym charakterem prezentacji dołu. Miałem przy tym wrażenie, że poprawa szybkości basu odbyła się kosztem utraty jednorodności jego brzmienia (było mocne, ale nieco "na jedno kopyto", jakby z otworu pod membranami wciąż wydobywała się jedna - i tylko jedna - dominująca częstotliwość). Trochę ten brak zróżnicowania "wchodził" na średnicę (skrzypce), jednak do tego zakresu dalszych zastrzeżeń nie już miałem, środek był jak trzeba nasycony i "mięsisty". Świetną górę najlepiej charakteryzuje użyte już okreslenie - szczegółowość.

"Większy" model to rewelacyjny bas i dynamika (świetne uderzenie stopy, czy innych wielkich bębnów), równie dobra co w kolumnach na Vifach góra, oraz... krzykliwa średnica, przytłoczona skrajami pasma. Tu wytłumaczenie jest proste: ilekroć tych kolumn słuchałem, poziom głosności był zdecydowanie zbyt wysoki. "Przyjrzeć" się średnicy ciężko było, skoro bas przesuwał kanapę ;) Subwoofery mogą palić się ze wstydu pod względem rozciągnięcia i jakości - przede wszystkim jakości! - basu. Ogólnie, do większego pomieszczenia były to kolumny.

Mam wrażenie, że oba modele projektowane były według podobnych założeń dotyczących ogólnego charakteru dźwięku. Dynamika, szczegółowość i ofensywność preferowane były ponad spokój, nastrojowość i muzykalność.

Nie ma co silić się na porównania z tubami Marka - te prezentują zupełnie inny model brzmienia. "Przejście" na taki zestaw (szerokopasmowiec + lampa) oznacza odejście od uniwersalności, wynagrodzone niesamowitą średnicą, doskonałą rozdzielczością i hektarami przestrzeni. I to jest chyba "mój" przyszły kierunek, o ile są szerokopasmowe (i nie ekstremalnie drogie) rozwiązania do raczej dużych pomieszczeń...

>Pal55

Bardzo dziękuje za zaproszenie i możliwość odsłuchu.

Panowie Konstruktorzy - gratuluje bardzo udanego sprzętu (góra po prostu rewelacyjna).

>Grzegorz

Wielkie dzięki za rozmowe i pomoc.

>X1000,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wpisz w wyszukiwarce wykonawcę.

Ukryta Zawartość

>Mirkk

Dzieki za info - polecam tez strone www.cdnow.com to jest tez sklep z płytami i mozna prawie wszystkie odsłuchac - znalazazlem tam nawet najbardziej egzotyczne wydania - polecam!

Pytanie z kolei mam o inną płytę. Kto puszczał rano, przed 11:00 (czyli przed przyjazdem "głównych atrakcji") kobitkę bardzo ekspresyjnie śpiewającą coś w dziwnym (skandynawskim? Pojęcia nie mam...) języku? Bardzo dobra jakość nagrania (fakt, że tuby "wyciągały" wszelkie westchnienia i nabrania oddechu), nieco porąbana melodia - co to było???

Przy okazji przypomnieć mogę namiary na "skrzypce solo":

Ukryta Zawartość

Doskonała płyta!

Przy okazji: gigant.pl to ten sklep, w którym odbierać płyty można osobiście, Marszałkowska/Aleje (miasto domyślne ;)). Nie pamiętam, kto pytał, więc reklamuję wszem i wobec.

Ukryta Zawartość

Bremnes? Sądzę, że wątpię, utwór mocno odstawał od jej stylistyki (fakt, że znam tylko kilka płyt). Coś bliżej?

Ukryta Zawartość

- któraś z tych osób ZNA odpowiedź na moje pytanie ;)

Przy okazji: Hienka, mam nadzieję, że się nie obraziłeś ;) Wybacz, potrzebowałem zdjęcia które zajmie czymś niecierpliwych, gdy będę obrabiał pozostałe, a McGyvera "szukającego kota" wewnętrz Markowych tub uchwycić mi się nie udało, niestety ;)

Ukryta Zawartość

Teo, świetne zdjęcie Hienki należy raczej podpisać po prostu "Audiofil" (jako że bije pokłony przed sprzętem), albo jeśli chcemy bardziej konkretnie, to "Hienka w pozycji audiofilskiej" :D)))

Toe, kilka ostatnich płyt Kari jest podobnych jeśli chodzi o stylistykę, natomiast wcześniejsze są bardzo różne. Nie wiem, czego słuchano, ale samą stylistyką to bym sie nie sugerował.

Hmmm... Znam m.in. "the best" Bremnes, gdzie jest przegląd jej wcześniejszej i późniejszej twórczości - i to, co usłyszałem przed 11:00 mi do tego obrazu nie pasowało. Nie wykluczam jednak, że to pani Kari... Poczekam, może odezwie się ktoś kto puszczał rano tę muzykę, bądź obejrzał okładkę ;)

Inżynier: a Ty się wstydź, żeś publicznie zdemaskował właściciela niebieskich dżinsów ;)

A co do meritum:

Pal, dzięki za zorganizowanie i przyjęcie nas.

Adam i Grzegorz to prawdziwi fachowcy, a na dodatek kulturalni. mili i uprzejmi ludzie, chętnie dzielący się wiedzą i odpowiadający na pytania. Anielska cierpliwość, skoro nawet Lutka przetrzymali ;)

Kolumny McGyvera przyzwoite. Mój zarzut to zbyt dudniący i pohukujący bas, dość jednostajny. No ale ja w ogóle fanem basu nie jestem, więc moje zdanie nie musi tu być miarodajne. Za to góra szczegółowa i przyjemna.

Kolumny Grzegorza w pierwszym podejściu (przed zmianami w zwrotnicy) miały świetny bas i były bardzo krzykliwe. Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Za to po zmianie charakterystyki było po prostu świetnie! Szczegółowe i nasycone barwami brzmienie, bas wzorowy. Gdybym miał większe pomieszczenie, to zaraz bym je próbował u siebie.

Porównanie Marantzów: zmodyfikowany przez Adama wzmacniacz grał znacznie czyściej i przestrzenniej od pierwowzoru. Ta zmiana była zauważalna od pierwszych chwil. Wydaje mi się także, ze bas stał się bardziej sprężysty. Bardzo udana modyfikacja, za stosunkowo niewielkie pieniądze. Adam mówił także, że PM7000 można - paza tym, co zaprezentował - przerobić tak, aby pracował częściowo w klasie A, co powinno przynieść dalszą poprawę - kosztem mniejszej mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.