Skocz do zawartości
IGNORED

Aurum Cantus - opinie o tych głośnikach

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

jakie są wasze poglądy na głośniki firmy Aurum Cantus ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Witam

Odświeżam watek. Zamierzam cokolwiek przerobić swoje GieLDe w Akkusie i chciałbym się dowiedzieć conieco o głośnikach Aurum Cantus, zwłaszcza najtańszej wstędze (G2S1) oraz średniotonowcu Ac130. Ma toto grać razem z 21 calowymi audaxami zamontowanymi w osobnym module. Chciałem pozostać przy audaxach (pierwotnie tak to wyglądało) ale już sie chyba nie uda:)

Będę wdzięczny za wszelki podpowiedzi.

>>gipsy2

jak się zorientowałem miałeś trochę doczynienia z głosnikami audaxa. moze masz jakiś pomysł jakie inne byłyby podobne w charakterze? bo audaxów raczej już nie kupie. chodzi mi o papierowa 13 (jako śrdniotonowy) oraz kapułkę tytanowa. co może je zastąpić?

-> Pawcio - juz jestesmy w kontakcie :)

-> Owidiusz ...kurcze,jak dobremu przyjacielowi polecalbym Ci aerożela lub węglowego Audaxa...jest dla mnie wielką szkodą brak dostępności tychże glosników. Jeśli chodzi Ci o jak najbardziej zblizony charakter do Audaxa to taki charakter reprezentują glosniki Aurum Cantus.Typowe francuskie brzmienie twardomembranowców.Paramety aurum cantus ma bardzo dobre,ma tam coprawda lekkie rezonanse na wyższych średnich ale są one bardzo latwe do pokonania.Na plus tych glosników przemawia większe wychylenie liniowe oraz nieco większa moc.Dla mnie to jedyna alternatywa audaxa,Focal ma juz inne brzmienie.Kopulkę tytanową warto byloby zastąpić wstęgą,ale tu fundusze znacznie podskoczą.Osobiście bylem pod wrażeniem metalowego audaxa jaki mialem w swoich kolumnach (tw025a16) - cud miód i orzeszki ,byl diabelnie i do bólu dokladny! Swoją drogą te kolumny na węglowej 17stce i metalowej kopulce kupil ode mnie mój kumpel - zapraszam na ich odsluch.Zaś teraz buduję 3 dorgi na węglowych audaxach (21,13cm) oraz Raven R1,jak bedziesz chcial to zapraszam na odsluch ,bedziesz mniej wiecej wiedzial jak grają te 13 stki węglowe . Piszesz że masz 13 stkę papierową - to wg mnie nie byly dość udane glosniki,a kopulkę masz jaką? Prześlesz może fotki ? Na pomoc z mojej strony możesz liczyć!

średniotonowe aurumu nie sa drogie. w akkusie zdaje się nicałe 300 PLN za szt, więc cena porównywalna z audaxem weglowym (jeszcze sa na stonie, wiec moze sa dostepne). co do wstegi, to myślałem tez o najtańszej aurum - 550 PLN - na raveny mnie nie stać:(.

tylko pytanie jak to zagra, zwłaszcza, ze musze to zgrac z pozostałymi głosnikami (popierowy i aerozelowy audax 21 na basie).

kopółki wysokotonowe u siebie miałem starsze niż wspomniane "szesnastki" - swoja droga ich brzmienie bardzo mi sie podobało i nie ukrywam, ze poszukuję zblizonego brzmienia. moje to zdaje się A08 czy jakoś tak. niestety teraz kwalifikują się do wymiany, podobnie jak jeden z głośników średniotonowych...

zdjecia, jak dam rade, zrobię w weekend (nie mam w domu cyfrówki)

cena G2Si wszędzie za granicą naszego cudownego kraju jest poniżej 100 $ a nawet w kieruku 80 $ także około połowy tego co w akkusie ( co mnie wogóle nie dziwi )

poszperałem troche w necie i nie znalazłem złej opinii o tych tweeterach - a wręcz przeciwnie wszyscy mówią że są one świetne

co do wooferów to ceny z tego co widziałem też oscylowały około połowy ceny akkusa - czyli że są to świetne głośniki za naprawde marne pieniądze - szkoda tylko że mają tak mało głośników w ofercie

w morde rzeczywiście!

Ukryta Zawartość

jakaś zbiorówka?

Ukryta Zawartość

owidiusz :> a czemu chcesz wymieniac glosniki? nie to brzmienie,popsules ;) ? Polączenie z wstęgą będzie znakomite,ale jak okazje dolozyc na art1 to bedzie jeszcze lepiej.Pamiętaj że tak czy siek wstęga zagra nieziemsko wporównaniu ze stardardową kopulką.

a na wspólne zamówienie tych glosników aurum cantus co mozna se zgodzić,świetny pomysl!!

>gipsy2

popsuły się:) na dodatek same:) zresztą wysokotonówkę chciałem zamienić własnie na "szesnastkę" ale nie zdążyłem...

oczywiście wymieniając głosniki chciałbym uzyskać jeszcze lepsze brzmienie niż miałem. ale nie wiem jak się zabrać (nie mam doświadczenia). stąd też zainteresowanie akkusem, bo tam przy zakupie podobno zaprojektują i zrobią zwrotnice... pytanie tylko z jakim skutkiem:)

przy okazji chciałbym również poprawić wizualnie skrzynki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podobno te wystęgi harwood to odpowiedniki aurumów - ino tańsze

a tak poza tym to ich średnio-niskotonowe to też ciekawa propozycja jak za tą cene - ale tu już może się wypowie ktoś kto się bardziej zna

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.