Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw Hi-Fi i rozstawienie kolumn

ynst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem na etapie układania przewodów w remontowanym salonie. Potrzebuję porady dot. dwóch kwestii

1. Rozmieszczenie i ilość kolumn. Poniżej rysunek salonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślałem o 4 kolumnach + subwoofer + centralny

a) czy warto pójść w 4 kolumny czy lepiej pozostać przy 2 + sub i centralny?

b) tylne kolumny lepiej stojące czy mocowane do ściany?

c) przewód procab ls25 będzie w porządku?

2. Wybór zestawu wzmacniacz + strumieniowiec + kolumny + sub ( 3000-4000zł, chyba że będzie ciężko coś sensowego dobrać to się coś jeszcze nazbiera)

Kompletnie się nieznam, będzie to mój pierwszy zestaw Hi-Fi.

Pozdrawiam

Ynst

Ukryta Zawartość

Nie ma czegoś takiego jak 2 kolumny, sub i centralny - jest albo stereo (+czasem sub), albo przynajmniej zestaw 5.1.

Jak ciągniesz kable w podłodze/ścianie, to lepiej kolumny mocowane na uchwytach, jak kable luzem po podłodze, to lepiej kolumny też na stojakach.

Wybór zestawu wzmacniacz + strumieniowiec + kolumny + sub ( 3000-4000zł, chyba że będzie ciężko coś sensowego dobrać to się coś jeszcze nazbiera)

ehhhh, smutna wiadomość jest taka, że za 3-4k nie złożysz nawet używanego zestawu 5.1 z prawdziwego zdarzenia. Amplituner z aktualnymi standardami to minimum 2-2,5k. Dobre podłogówki na front 1-1.2k, przyzwoite głośnikie efektowe i centralny - 3x 500zł.

~5k to minimum na przyzwoity używany zestaw.

Rozmieszczenie i ilość kolumn. Poniżej rysunek salonu

Fronty rozstawione po kątach to duży błąd, przyjmij absolutne minimum 30 cm od ścian bocznych i ściany za głośnikami. Im więcej tym lepiej.

Masz stosunkowo szeroki pokój (~4,5m) więc nie powinieneś mieć problemu z odsunięciem kolumn od ściany.

Masz również możliwość odsunięcia kanapy od ściany i postawienia za kanapą jakiegoś regału czy czegoś :) To bardzo korzystne dla akustyki (początkujący zawsze lekceważą) - i pozwoli ci zaoszczędzić sporo pieniędzy na ekranie. Przy obecnej odległości ekran powinien mieć ~90" żeby skorzystać z FHD, nie mówiąc o tym ile potrzebujesz dla wyższych rozdzielczości. Zastanów się nad kanapą odsuniętą ~metr od ściany - to same plusy - finansowe, akustyczne i wizualne.

+ strumieniowiec

Do czego ci strumiowiec? Wszystko czego potrzebujesz powinieneś mieć w amplitunerze,

Przez zestawi Hi - fi zwykle rozumie się zestaw stereo, to o czym piszesz to kino domowe.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Do czego ci strumiowiec? Wszystko czego potrzebujesz powinieneś mieć w amplitunerze,

Głównie chodziło mi o podłączenie przez Ethernet do mojego serwera plików + bluetooth

Dzięki za porady

Głównie chodziło mi o podłączenie przez Ethernet do mojego serwera plików + bluetooth

eeeeeem ale chyba każdy ampli ma DLNA...?

Nie ma czegoś takiego jak 2 kolumny, sub i centralny - jest albo stereo (+czasem sub), albo przynajmniej zestaw 5.1.

Amplitunery KD radzą sobie z brakującymi głośnikami, nie powinno być problemu z odtwarzaniem w układzie 3.1. Zarówno dla sygnału stereo jaki i wielokanałowego.

nie powinno być problemu z odtwarzaniem w układzie 3.1. Zarówno dla sygnału stereo jaki i wielokanałowego.

Problemu nie,można i tak, tylko po co i czym to się różni od stereo?

Problemu nie,można i tak, tylko po co i czym to się różni od stereo?

A po co centralny w KD?

IMHO dobrze wysterowany centralny w stereo mógłby poprawić odbiór sceny dźwiękowej. A przynajmniej nie powinien przeszkadzać ;)

A po co centralny w KD?

To jest jedna z zagadek, która chyba do dziś pozostaje nierozwikłana :)

Witam

Jestem na etapie układania przewodów w remontowanym salonie. Potrzebuję porady dot. dwóch kwestii

1. Rozmieszczenie i ilość kolumn. Poniżej rysunek salonu

Ukryta Zawartość

Myślałem o 4 kolumnach + subwoofer + centralny

c) przewód procab ls25 będzie w porządku?

2. Wybór zestawu wzmacniacz + strumieniowiec + kolumny + sub ( 3000-4000zł, chyba że będzie ciężko coś sensowego dobrać to się coś jeszcze nazbiera)

Pozdrawiam

Ynst

>>> b) tylne kolumny lepiej stojące czy mocowane do ściany?

Jak kogoś denerwuje przy sprzątaniu potykanie się o graty na podłodze to bym przykręcał do ściany.

Jak chcesz kupić kino domowe to trzeba kupować przynajmniej zestaw 5.1 + amplituner z dekoderem np Dolby (można zapewne ustawić konfigurację 2, 2+1). Jak to ma być typowe stereo to wystarczą dwie kolumny + wzmacniacz. Kable pod kino domowe można pociągnąć najwyżej nie będziesz ich używał jeżeli dodanie ich później będzie trudne lub niemożliwe. Subwoofer to się podłącza kablem RCA z amplitunera więc tu chyba odpada zakopywanie kabla w ścianie, w każdym razie potrzebny inny kabel niż głośnikowy.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.