Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor HW65 Sony – edycja parametru gamma

burz

Rekomendowane odpowiedzi

W moim Sony HW65 używam trybu Reference z niewielkimi modyfikacjami, ale niestety brakowało mi jednego – w trybach fabrycznych nie można zmieniać parametru gamma, które są tak ustawione, że tracimy szczegóły w cieniach.

Jest jednak fajny programik, który to umożliwia ;) IMAGE DIRECTOR do pobrania ze strony Sony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMAGE DIRECTOR obsługuje za pośrednictwem sieci LAN projektory HW50, 55, 65... i pewnie inne też. Ściągamy, instalujemy. Po podłączeniu projektora to sieci LAN konfiguracja jest prosta – trzeba wpisać jego IP adres.

Program umożliwia modyfikację aktualnej krzywej gamma ustawionej na projektorze – ja zmieniłem parametry fabrycznej 2,2 w trybie Curve3. Zmiany najlepiej wprowadzać za pomocą klawiatury (strzałki), myszka jest do tego mało przewidywalna.

Ważne: zapisując zmiany zastępujemy krzywą fabryczną z projektora!

Ptaszkując Real time od razu widać na ekranie co zrobiliśmy. Bardzo pomocne – wręcz niezbędne – są plansze testowe (np. 2-APL Clipping).

Efekt? Do tej poru miałem ustawioną gammę 2,4, po modyfikacji zamiast smolistych cieni mam w tych cieniach widoczne szczegóły (załączona fotka);)

post-4640-0-63935800-1537657339_thumb.jpg

post-4640-0-04312400-1537657349_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możesz zmienić krzywą gamma z poziomu ustawień projektora? Jak to wygląda, zrobisz fotkę przy okazji?

Możesz zmienić krzywą gamma z poziomu ustawień projektora? Jak to wygląda, zrobisz fotkę przy okazji?

No to mnie zaskoczyłeś, w 65 nie można zmieniać tego parametru bo u mnie w 55 jest taka możliwość.

...parametr gamma możemy zmieniać w hw65 tak samo jak w hw55 z pozycji pilota....ja zawsze mam 2.4 lub 2.2...zarówno w hw55 tak miałem i w hw65 tak mam...@burz pisze o b.szczegółowym ustawieniu krzywej a nie o zaprogramowanych zmiennych z pilota trybach gamma w naszych maszynkach...

Troszkę się nie dogadujecie.... hehe

... hw65 ma jednak przewagę nad hw55 w postaci funkcji "łagodnej gradacji"... robi to świetną robotę w ciemnych scenach....brak jest odcięć między odcieniami, wszystko przechodzi płynnie...

...ale nie jest to powód do zmiany z hw55 na hw65...chyba ,że bardzo dobrze sprzedamy hw55... ;)

• 4 tygodnie później...

Wysłałem, choć prawdę mówiąc, grzebanie bez sprzętu pomiarowego daje przypadkowy efekt - co widzę po przeprowadzeniu profesjonalnej kalibracji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.