Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest amplituner AV z main in?

yatzekx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów.Stary jestem i nie bardzo ogarniam te nowe wyszukiwarki.Czy ktoś z Was zna amplituner kina domowego z main in lub direct in lub podobnie?Zamiar mam taki,żeby z przedwzmacniacza stereo wejść na końcówkę mocy z apmlitunera kina domowego.Cena około 3-4 tyś.Dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/140660-czy-jest-amplituner-av-z-main-in/

Nie kojarzę.

Bo wtedy to po prostu końcówka mocy kina.

Możesz także wejść z przedwzmacniacza do typowych wejść Line IN w amplitunerze AV, wówczas obsługiwane będą 2 przedwzmacniacze.

Ale wtedy glosnosc bedzie obslugiwana z poziomu wzmacniacza i amplitunera. Do tego dwa przedwzmacniacze po kolei mocno zdegraduja dzwiek.

Lepiej chyba kupic selektor glosnikow i przelaczac raz na wzmacniacz a kiedy trzeba na amplituner.

I cztery tysiace w kieszeni.

Przedwzmacniacze w amplitunerach są bardzo cienkie . Mam dobry przedwzmacniacz i chcę go wykorzystaćAle powoli klaruje mi się inny pomysł.Wkorzystam HDMI w amplitunerze i konwerter .Na razie plan się klaruje.

Przedwzmacniacze w amplitunerach są bardzo cienkie . Mam dobry przedwzmacniacz i chcę go wykorzystaćAle powoli klaruje mi się inny pomysł.Wkorzystam HDMI w amplitunerze i konwerter .Na razie plan się klaruje.

Jak przedwzmacniacze w amplitunerach są bardzo cienkie, to jak cienkie są końcówki? :) Wszyscy starają się zastąpić słabe końcówki amplitunerów zewnętrznymi (i ma to sens, bo efekt jest bardzo dobry, co sam wielokrotnie sprawdziłem), ale by podłączać dobry przedwzmacniacz pod słabe końcówki to chyba nie bardzo pomysł? Do tego, by puścić audio po hdmi to musisz mieć przetwornik adc, skąd weźmiesz dobry? W kiepskim konwerterze będzie kiepski przetwornik. Do tego po co zmieniać sygnał analogowy na cyfrowy i spowrotem? Efekt może być gorszy niż użycie słabego przedwzmacniacza amplitunera.

Wkorzystam HDMI w amplitunerze i konwerter

Jak chcesz dobry konwerter (znaczy DAC?) z wejściem HDMI to już są spore pieniądze. Taki za 100 zł to nawet nie próbuj, bo szkoda zachodu i nerwów. Straszne kombinacje... najlepszy pomysł to ten z selektorem głośników - tani i sprawdzony.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Już mi się pomysł skrystalizował.Proszę o ewentualne poprawki.Mam taki plan.Otóż nie jestem fanatykiem kina domowego ale już mam amplituner z wyjściem HDMI out i kupiłem do niego ekstrraktor audio z hdmi .Wyciąga sygnał 5.1 i stereo po optyku lub chcinch i planuję sygnał 5.1 puścić na DAC po optyku.Wtedy DAC przetworzy sygnał i puści na wzmak stereo do którego będą podłączone przednie kolumny.Wtedy będzie dobre stereo i takie sobie kino.Wadą będzie to ,że trzeba regulować głośność dwoma potencjometrami.Pozostałe kolumny będą podłączone do amplitunera.Oczywiście stereo będzie podłączone osobno czyli źródło bezpośrednio do daca i z daca na przedwzmacniacz i dalej na końcówkę mocy.Przełącznik dobry jest ale za drogi i za dużo kabli do ciągnięcia.Ten drogi to patrzyłem na beresforda czy jakoś tak. Aha DAC już też mam i nie za 100 zł :)

Już mi się pomysł skrystalizował.Proszę o ewentualne poprawki.Mam taki plan.Otóż nie jestem fanatykiem kina domowego ale już mam amplituner z wyjściem HDMI out i kupiłem do niego ekstrraktor audio z hdmi .Wyciąga sygnał 5.1 i stereo po optyku lub chcinch i planuję sygnał 5.1 puścić na DAC po optyku.Wtedy DAC przetworzy sygnał i puści na wzmak stereo do którego będą podłączone przednie kolumny.Wtedy będzie dobre stereo i takie sobie kino.Wadą będzie to ,że trzeba regulować głośność dwoma potencjometrami.Pozostałe kolumny będą podłączone do amplitunera.Oczywiście stereo będzie podłączone osobno czyli źródło bezpośrednio do daca i z daca na przedwzmacniacz i dalej na końcówkę mocy.Przełącznik dobry jest ale za drogi i za dużo kabli do ciągnięcia.Ten drogi to patrzyłem na beresforda czy jakoś tak. Aha DAC już też mam i nie za 100 zł :)

Czyli oglądając 5.1 kolumny surround będą zasilane z amplitunera, a frontowe z DAC'a i wzmacniacza? To co opisałeś tutaj, różni się znacząco od pierwszego Twojego postu

Wiem,sorki. Zależało mi na tym żeby stereo leciało w jak najlepszej jakości a kino przy okazji.Właśnie naprawiłem końcówkę mocy i biorę się za podłączanie.Zobaczę jak to będzie w praktyce.Początkowy zamiar był żeby kupić dobry amplituener z main in i do końcówki podłączyć przedwzmacniacz stereo ale napisałeś,że końcówki w amplitunerach są cienkie i ,że nie ma takich amplitunerów więc zmieniłem decyzję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.