Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety masz wiele racji. Już zwykłe amatorskie porównanie fragmentów plików pokazuje że mamy do czynienia z dwoma zupełnie innymi masterami. Poniżej przykład z Welcome to the Machine. Nagranie w okolicach 4 minuty. Przeanalizowane mniej więcej 25 sekund. Plik 1 to wydanie CD sprzed kilkunastu lat. Plik 2 to wersja z Discovery Box.

fcq2jz97yoxo.jpg

2vb8pkhlwk00.jpg

Proszę wyjaśnij mi ten wykres.

Gdzie i jaka jest tak różnica, która mówi, że mamy do czynienia z dwoma zupełnie innymi masterami. W co mam się wsłuchać ?

Jaką różnice słyszysz ? Co ten wykres nam mówi ? Tak się składa, że mam na półce stare angielskie wydanie CD z 94/95 oraz Remaster Discovery .

Proszę o konkrety, a nie "w okolicach" bądź "mniej więcej 25 sekund".

Dziękuje.

To już za trudne chyba... ;-D

Dla mnie to dwa niemal identyczne wykresy.

Jak słucham różnych wersji - bez trudu potrafię wskazać różnice.

Patrząc na te wykresy - kompletnie nie wiem o co chodzi.

No, ale ja nie jestem inżynierem dźwięku w studiu nagrań, tylko zwykłym księgowym

z dobrym słuchem. ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Gdzie i jaka jest tak różnica, która mówi, że mamy do czynienia z dwoma zupełnie innymi masterami. W co mam się wsłuchać ?

Pytanie podstawowe.

Czy dysponujesz sprzętem, który potrafi pokazać te różnice?

Panowie specjaliści dyskutują z minami znawców ferując wyroki a nie potrafią przeczytać prostego wykresu. Ot i cała współczesna Polska.

Edytowane przez Accu

A wy dalej ciagniecie tego zdechlego sledzia ???

Ten temat powinien zostac zamkniety ... wszyscy bedziemy zdrowsi.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Panowie specjaliści dyskutują z minami znawców ferując wyroki a nie potrafią przeczytać prostego wykresu. Ot i cała współczesna Polska.

To może specjalista od wszystkiego Accu wyjaśni nam, tym niedouczonym?

Przecież prosił wcześniej inny kolega...

Czy może znawca Accu jest tylko od ferowania wyroków i od niegrzecznego oceniania innych?

Pytanie podstawowe.

Czy dysponujesz sprzętem, który potrafi pokazać te różnice?

sądzę, że tak

Edytowane przez Dominic2509
Gość rydz

(Konto usunięte)

Chodzi mi po głowie jedno słowo.

Lenam?

Chyba z MENELEM w twoim przypadku ci się pomyliło!

To może specjalista od wszystkiego Accu wyjaśni nam, tym niedouczonym?

Nie gadaajcie z TROLLAMI tylko krutko gońcie na kopach!

Niestety masz wiele racji. Już zwykłe amatorskie porównanie fragmentów plików pokazuje że mamy do czynienia z dwoma zupełnie innymi masterami. Poniżej przykład z Welcome to the Machine. Nagranie w okolicach 4 minuty. Przeanalizowane mniej więcej 25 sekund. Plik 1 to wydanie CD sprzed kilkunastu lat. Plik 2 to wersja z Discovery Box. fcq2jz97yoxo.jpg

2vb8pkhlwk00.jpg

Accu proszę pomóż mi przeczytać ten Twój wykres.

Jaka różnicę możemy usłyszeć.

Dziękuje.

A wy dalej ciagniecie tego zdechlego sledzia ???

Ten temat powinien zostac zamkniety ... wszyscy bedziemy zdrowsi.

W zupełności się z Tobą zgadzam. Koledzy, odejdźcie od kompów (od tego wątku i wielu innych wałkowanych niemiłosiernie na wiele sposobów) na miesiąc, dwa. Włączcie swoje gramofony, odtwarzacze cd, magnetofony, tunery, zacznijcie słuchać muzyki, a nie brumów, syków, basów, fal stojących itd. A potem wróćcie na forum i zobaczycie, sami się uśmiejecie:)

Gość rochu

(Konto usunięte)

to może Ty wyręczysz kolegę. Jakie słyszalne różnice ten wykres nam przedstawia.

Dziękuje.

Wersja druga jest nieco głośniejsza, jest większa tzw "masa" na średnim basie a zatem większe będzie odczucie tzw "kopiącego basu".

Dodatkowo wersja ta posiada więcej informacji w górnych rejestrach, jest nieco podbity zakres powyżej 8khz a zatem wszelkie talerze i inne perkusjonalia a także wyższe harmoniczne będą bardziej czytelne przez co wydawać się będzie, że dźwięk jest bardziej przejrzysty i bardziej "tu i teraz".

Generalnie odbierzesz dźwięk jako bardziej dynamiczny, z lepszym konturem i bardziej szczegółowy.

Edytowane przez rochu
Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie oszukuje.

Nie mam żadnego z w/w wydawnictw.

I nie wiem jak one brzmią.

To co napisałem widać na wykresie.

Wiem, że to kwestia gustu, ale szkoda mi pieniędzy na coś takiego jak nowe wydania płyt PF.

Wersja druga jest nieco głośniejsza, jest większa tzw "masa" na średnim basie a zatem większe będzie odczucie tzw "kopiącego basu".

Dodatkowo wersja ta posiada więcej informacji w górnych rejestrach, jest nieco podbity zakres powyżej 8khz a zatem wszelkie talerze i inne perkusjonalia a także wyższe harmoniczne będą bardziej czytelne przez co wydawać się będzie, że dźwięk jest bardziej przejrzysty i bardziej "tu i teraz".

Generalnie odbierzesz dźwięk jako bardziej dynamiczny, z lepszym konturem i bardziej szczegółowy.

Czyli wersja pierwsza to normalnie nagrana płyta, a wersja druga to loudness war? ;-)

rochu, jak widzisz interlokutorzy wszystko zrozumieli ;-) aż strach co za znawcy ;-)

Częstotliwości które odbieramy najlepiej jeśli chodzi o górne rejestry przenoszone są ze zdecydowanie mniejszym spadkiem co oznacza że będą o wiele lepiej słyszalne. To że widmo sięga powyżej 19-20kHz akurat ma znaczenie najmniejsze. Różnice w głośności samego nagrania nie są duże (vide porównanie soniczne obu płyt). Poza tym dokładnie tak jak napisał rochu.

soundchaser zjawisko kompresji nagrań widoczne w loudness war to coś zupełnie innego niż w/w efekty masteringu.

Accu, prawie w każdym poście grzeszysz grzechem pychy...Idę o zakład,że w piaskownicy też nikt nie chciał się z Tobą bawić.

Jak to nikt?? A rochu?? Nawet najlepsze babki lepili, takie wykresowe.

Nie wiem czy nie mieli za daleko od siebie, ale obecnie klepią te baby wspólnie:)

;)

Wy się przekomarzajcie co lepiej brzmi a ja robię sobie winylową Niedzielę na spokojnie. Moustaki, Cohen, Piaf, Wysocki (płyta melodii :) ) Miłego popołudnia życzę wszystkim zadowolonym z winyla jak i tym anty.

Napisz coś więcej o tym. Nie znam takich przesądów.

Właśnie doczytałem że Moustaki zmarł w Maju tego roku. Z tym masz przesąd związany że Moustaki, Piaf i Wysocki już opuścili nasze ziemskie życie?

Edytowane przez Pilot353

Accu, prawie w każdym poście grzeszysz grzechem pychy...Idę o zakład,że w piaskownicy też nikt nie chciał się z Tobą bawić.

Możesz być spokojny.

Accu proszę pomóż mi przeczytać ten Twój wykres.

Jaka różnicę możemy usłyszeć.

Dziękuje.

Ktoś kiedyś zaczął wmawiać, że widmo amplitudowe sygnału jest samym sygnałem, bowiem odwrotna transformata Fouriera daje sygnał wejściowy. I teraz większość ludzi takie widmo traktuje jako wyrocznię tego co możemy usłyszeć. Jest to niewątpliwy błąd bowiem prócz widma amplitudowego mamy jeszcze widmo fazowe sygnału, które należy w całości uwzględnić. Inaczej mówiąc nasze uszy nie słyszą wyłacznie widma amplitudowego, choć mówi się że działają jak szereg filtrów wąskopasmowych razem zestawionych. Dużo lepiej byłoby porównywać sygnał w domenie czasu, czyli tak jak to słyszymy. Dwa urządzenia mogą mieć prawie identyczne widmo amplitudowe, a jednak brzmią inaczej.

soundchaser zjawisko kompresji nagrań widoczne w loudness war to coś zupełnie innego niż w/w efekty masteringu.

Żartowałem przecież. ;-)

Jak to nikt?? A rochu?? Nawet najlepsze babki lepili, takie wykresowe.

Świetne! :)

OK. Podaj jeszcze źródło z którego to przekopiowałeś.

Chyba żartujesz, to podstawowa wiedza na temat analizy sygnałów.

Popatrz na to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dzius
  • Pokaż nowe odpowiedzi