Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Gra lepiej bo jest od poczatku do konca analogowy i to slychac wyraznie. Przelaczenie nawet na dobre cd od razu splaszcza scene i zabiera naturalnosc dzwieku, nawet w przypdku dobrych cd. Jezeli ktos ma system pod CD i wsadzi tam przypadkowy gramofon i phono to moze faktycznie gorzej zagrac, ale wystarczy posluchac tych samych wydan na CD i winyla i od razu slychac przepasc jakosciowa.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jak rozumiem mówisz tylko o starych vinylach? Bo od ok 30 lat są robione z cyfrowych taśm matek więc wszelkie wady sygnału cyfrowego również w sobie mają plus wady czarnego nośnika.

Gra lepiej bo jest od poczatku do konca analogowy i to slychac wyraznie. Przelaczenie nawet na dobre cd od razu splaszcza scene i zabiera naturalnosc dzwieku, nawet w przypdku dobrych cd. Jezeli ktos ma system pod CD i wsadzi tam przypadkowy gramofon i phono to moze faktycznie gorzej zagrac, ale wystarczy posluchac tych samych wydan na CD i winyla i od razu slychac przepasc jakosciowa.

zgadzam sie!

To musisz jeszcze paru urządzeń posłuchać :).

Robiłem takie porównania na swoich systemach i o żadnej przepaści nie ma mowy.

Bezpośrednio porównywane były SME20/2 ,z ramieniem V,z wkładką Dynavectora XV1S z dzielonym CD Reimyo.

Bardzo dobre wydania analogowe i bardzo dobre wydania CD,na jednej płycie grał raz lepiej gramofon,na innej Cdek,itd.

Obecni byli świadkowie tych porównań :).

Edytowane przez stefek

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

winyl nigdy nie osiągnie 20kHz przy +- 0.3dB - jak to ma miejsce w przypadku CD.

Tylko ciekawe czego to dowodzi, bo moim zdaniem napewno nie tego, że cyfra ruleż, a winyl be.

żyjemy w takich czasach że wszyscy wszystko wiedzą najlepiej. Każde zwrócenie uwagi kończy się atakiem

Ileż razy ja już czytałem podobne teksty spod nicków Discomaniac, Accuphase i pewnie jeszcze innych.

Wszyscy tu gadają podobnym językiem, hehehe... ;-)

Wszyscy piewcy analogu zazwyczaj nigdy nie słuchali dobrej cyfry i odwrotnie

Skąd taki wniosek?

A to nie może być tak, że ktoś słuchał dobrego analoga i dobrej cyfry, a wybrał

słuchanie z płyty winylowej?

A to nie może być tak, że ktoś słuchał dobrego analoga i dobrej cyfry, a wybrał

słuchanie z płyty winylowej?

mnie generalnie nie przeszkadza że coś gra z CD czy Vinyl

ale mnie czarnej płyty chce sie słuchac częściej ... o!

Edytowane przez pawelszuszu

Pełna zgoda.

No właśnie! Konsman, Arton i Soundchaser ciagle to samo tym samym językiem.... :-)

Nie zrozumiałeś sly.

Te charakterystyczne zwroty, frazesy, powielanie tych samych zdań, permanentne przytaczanie nic nie znaczących cyferek,

parametrów... Tak jakby to pisała jedna osoba, ukryta pod różnymi nickami.

No, ale to przecież nic nowego. :)

mnie generalnie nie przeszkadza że coś gra z CD czy Vinyl

ale mnie czarnej płyty chce sie słuchac częściej ... o!

I to rozumiem doskonale. Ja też wolę Challengera V8 niź 2x droższego BMW 7 co nie znaczy że to BMW jest gorsze.

ja żadnych cyfrowych plików nie słucham, bo to profanacja

profanacja czego?

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

No to podaj mi proszę w jakim dziele muzycznym występuje takie widmo sygnału, że dźwięk o częstotliwości 20 kHz został zapisany ze spadkiem 0,3 dB. Dysponujesz dla znalezienia tego przykładu całą muzyką światową - klasyczną, rozrywkową, jazzową, jaką chcesz. W poszukiwaniach pomijamy sygnały z elektronicznego generatora częstotliwości, bo to nie muzyka tylko przebiegi sinusoidalne.

Pozdro,

Yul

W swoim poprzednim poście zapytałem czy jest to komuś do czegokolwiek potrzebne. Nie jest a więc nie występuje. Jest jedynie argumentem nie podlegającym dyskusji w rozmowie o rzekomym hiper paśmie winyla. To, ze winyl nie dysponuje hiper pasmem wcale nie degraduje go jako pełnoprawnego formatu. Chodziło mi bardziej o kontrargument do tego co napisał Konsman a niestety jest to wierutną bzdurą.

I to rozumiem doskonale. Ja też wolę Challengera V8 niź 2x droższego BMW 7 co nie znaczy że to BMW jest gorsze.

no tak.

Masz racje wcześniej pisząc - muzyka jest najważniejsza!

Edytowane przez pawelszuszu

Stefek to powiedz na czym wolisz sluchac Elli na Cd czy gramofonie?

Sly jak rozumiem nie masz gramiaka u siebie w systemie bo jak sam pisales nie chce Ci sie co 20 minut przerzucac plyty;)

Gramofon wymaga znacznie wiecej uwagi. Sly nie mam na mysli tylko tych starych wydan, ale takze nowe. Jezeli masz mozliwosc to porownaj sobie chocbyb soundtrack z Incepcji czy plyte Ark Brendana Perry'ego. Wiem, ze to niby nie logiczne i tak nie powinno byc, ale tak jest. To chyba troche jak z tymi kablami, niby nie ma prawa lepiej grac a gra;)

Podstaw naukowych brak a ludzie to slysza.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Niestety cały ten wpis jest jedynie zbyt daleko idącą generalizacją. Są systemy cyfrowe generujące scenę 3D ze wzmacniaczem stereo i są konfiguracje winylowe dające pełną przestrzenną namacalność dźwięku. Tak samo jak są dobrze i źle nagrane winyle i płyty CD.

Bylemna hifi messe w Horten, faktem jest, ze prawie nigdzie dobrze nie gralo, ale tam gdzie w miare gralo to wszystko gramiaki. Nie chce mi sie tutaj bic piany, bo takie dyskusje do niczego nie prowadza, ale najwzniejsze jest nie ile planktonu wyciagniemy z nagrania a spojnosc i naturalnosc przekazu. Ja juz jestem tak skrzywiony, ze juz naprawde coraz mniej osystemow opartych na cd mi sie podoba. Jezeli juz to sa to ssytemy oparte na lampie.

Stefek to powiedz na czym wolisz sluchac Elli na Cd czy gramofonie?

Sly jak rozumiem nie masz gramiaka u siebie w systemie bo jak sam pisales nie chce Ci sie co 20 minut przerzucac plyty;)

Gramofon wymaga znacznie wiecej uwagi. Sly nie mam na mysli tylko tych starych wydan, ale takze nowe. Jezeli masz mozliwosc to porownaj sobie chocbyb soundtrack z Incepcji czy plyte Ark Brendana Perry'ego. Wiem, ze to niby nie logiczne i tak nie powinno byc, ale tak jest. To chyba troche jak z tymi kablami, niby nie ma prawa lepiej grac a gra;)

Podstaw naukowych brak a ludzie to slysza.

Wojtek właśnie od kiedy posiadam system Reimyo nie potrzebuję gramofonu :).

Będziesz w Wwie wpadnij,dowiesz się dlaczego ;).

Z checia bym wpadl i moze sie to uda, ale powiedz mi czy sluchasz rowniez muzyki dynamicznej, np klasyki czy jedynie plumkanie jazzowe? Nie to, ze nie lubie Jazzu, ale zauwazylem, ze gramofonowi z wieksza latwoscia przychodzi granie zarowno spokojnego repertuaru ale takze i dynamicznych kawalkow. Bo nie sztuka uzyskac muzykalnosc zlagadzajac przekaz tak jak robi to duzo wzmakow lampowych lub CD. Dobry gramofon potrafi grac lagodnie ale i z fajnym rytmnem i dynamika.

Bald oczywiscie kazdy tutaj wypowiada to co On uwaza za sluszne. Moje skrzywienie nie wzielo sie z nikad:)

Poprostu analogowe zrodlo to wieksza muykalnosc a przeciez o sluchanie muzyki chodzi.

Wojtek

Przede wszystkim jazz,także "ostry",plus klasyka.

Każdy system jak się chce,to można położyć na łopatki :).

Niby tak. ja w kazdym razie nasluchalem sie cyfry, kiedys mi to nie przeszkadzalo, ale odkad slucham gramiaka, slysze w cyfrze rzeczy ktore wczesniej mi nie przeszkadzaly...Pomimo, ze tak jak Ty Stefek mam pre Lamm'a ktore jak i Reymio jest znane w bardzo wysokiej muzykalnosci.

W swoim poprzednim poście zapytałem czy jest to komuś do czegokolwiek potrzebne. Nie jest a więc nie występuje.

No to w takim razie co z tego, że CD sygnał 20 kHz czyta ze spadkiem 0,3 dB? Po co używasz takiego argumentu? Bo to jakby miał być argument za wyższością CD, ale to jest - panie kolego - kulą w płot. Pasmo CD leci na łeb przy 22 kHz i daleko mu do tego co potrafi przenieść vinyl, choć oczywiście to też praktycznie do niczego nie jest nikomu potrzebne. Nie istnieją żadne ważkie argumenty techniczne, które wskazywałyby na przewagę zapisu cyfrowego nad analogowym, CD/DA nad vinylem. Cyfry nie wymyślono po to żeby grała lepiej od vinyla. Świadczą o tym liczne wpisy zarówno bogatych jak i biednych, cyfra ma problem z górowaniem nad vinylem niezależnie od pułapu cenowego. Nie tak promowano cyfrę w momencie kiedy wchodziła na rynek. Cyfrę w audio wymyślono po coś zupełnie innego i tak ją przedstawiano/promowano. Cyfra góruje nad vinylem jedynie funkcjonalnością i niczym więcej. Pod tym względem - pełna zgoda.

Edytowane przez Yul

Ja znów byłem na Monachium i prawdą jest że dużo było systemów z gramofonami i wg mnie grały słabo a niektóre wręcz fatalnie.Przyczyn może być wiele i na takim show odsłuchy nie są miarodajne ale jednak coś było na rzeczy.Co ciekawe najlepiej grające systemy z tego co pamiętam czyli Focal Stella Utopia+Soulution, TAD Ref.One+system TAD, Kaiser Kawero, Rockport + Metronome, Kharma + Metronome i Zellaton + Eichman grały z cyfry!!

Edytowane przez sly30

Cyfra gra inaczej to fakt ale... Potrafi być co najmniej równie muzykalna a owa muzykalność to koronny argument piewców winylu. Co do pasma przenoszenia warto przyjrzeć się jednak pomiarom. Bo to że winyl teoretycznie sięga wyżej w praktyce ma niewielkie znaczenie. Pasmo powyżej 20kHz ze spadkiem kilkudziesięciu dB znika w szumie, trzaskach itp. Ważniejszy problem leży gdzie indziej. Właśnie w częstotliwościach słyszalnych z którymi winyl ma problemy. Nie stać go np na 16-17kHz przy 0dB. Podobnie najlepsze magnetofony szpulowe mają niby hiper pasmo (>30kHz) ale jak przyjrzeć się metodzie pomiaru okazuje się że maksymalnie osiągają 18-19kHz przy 0dB. O tym że owo 0dB nie jest nikomu potrzebne już pisałem ale hiper pasmo analogu to mit. Pozostaje kwestia różnicy w dynamice a co za tym idzie sporej różnicy w tzw. ataku i poziomie głośności.

Kolego Yul cyfrę wymyślono przede wszystkim po to by upływający czas oraz używanie nośnika nie degradowało jakości nagrań.

Poza tym po to żeby było wygodniej również do obróbki nagrań oraz żeby zajmowało mniej miejsca do przechowywania.

Ale najważniejsze było to żeby po latach nagrania nie degradowały się jak na taśmach magnetycznych oraz żeby można odtwarzać dowolną ilość razy z tą samą jakością. Oczywiście nic nie jest idealne i w wielu przypadkach realizatorzy poszli na łatwiznę tworząc kiepskie nagrania ale to wina produkcji nagrań. Natomiast nie zgodzę się, że nie istnieją żadne ważkie argumenty techniczne przemawiające za wyższością cyfry. Gdyby tak było to studia nagrań wróciłyby do analogu a tak nie jest. Podstawowa sprawa to trzaski, szumy i pykania i one dyskwalifikują czarną płytę. Może ją lubić lub nie, kochać sentymenty lub nie ale o jakiej wyższości vinyla tu mowa jak z czasem na każdym "smażą się jajka". Jedynie aspekt sentymentalny ma tu znaczenie i celebrowanie i to jest fajne ale to nie ma nic wspólnego z jakością brzmienia.

Ja znów byłem na Monachium i prawdą jest że dużo było systemów z gramofonami i wg grały słabo a niektóre wręcz fatalnie.Przyczyn może być wiele i na takim show odsłuchy nie są miarodajne ale jednak coś było na rzeczy.Co ciekawe najlepiej grające systemy z tego co pamiętam czyli Focal Stella Utopia+Soulution, TAD Ref.One+system TAD, Kaiser Kawero, Rockport + Metronome, Kharma + Metronome i Zellaton + Eichman grały z cyfry!!

W najlepszych systemach analogowych i cyfrowych,różnice między nośnikami się zacierają.

Być może.Te najlepiej grające w tym roku w Monachium grały z cyfry co nie przesądza o wyższości cyfry ale tak było. Natomiast trudno mówić o zacieraniu się różnic kiedy słyszę trzaski które w spokojnych fragmentach muzyki są nie do zaakceptowania.

Bald, czy wiesz co to jest widmo sygnału muzycznego? Bo jak Boga kocham- nie wiesz. Czy wiesz jak wysokie dźwięki wytwarzają instrumenty muzyczne? Nie wiesz, no bo jak byś wiedział, to byś nie pisał o paśmie 18-19 kHz. Bald, ty się trochę dokształć, bo jak na razie to się z lekka kompromitujesz. Ale pamiętaj - kompromitujesz się na własną rękę i na własne życzenie. Nie wypisuj cudów o paśmie 20 kHz granym z wysokim poziomem, bo jak by cię ktoś na koncercie poczęstował głośnymi dźwiękami o takiej częstotliwości, to byś ze 3 godziny leżał i wymiotował.

- czy można z poszatkowanej kapusty zrobić z powrotem ładną główkę ? - niby teoretycznie można jak się ktoś uprze - ale to już nie będzie to samo.....

excelvinyl winylmania blog szukaj

Oczywiscie, ze targi to zaden wykladnik, w horten nawet TAD zagrla slabiutko...

Cyfre wymyslono jedynie z jednego powodu...mozna na tym bylo wiecej zarobic...tansze w produkcji, moznabylo wypuszczac te same plyty 2 raz co przy ilosci tytulow to juz sa miliardy, sprzedawac odtwarzacze, pozniej przenosne...przeciez Sony czy Philips to wielcy gracze, te firmy nie dzialaja po to zeby nam bylo lepiej a jedynie zeby wiecej kasy od Nas wyciagnac. Takie sa zreszta zalozenia kazdego duzego koncernu, nie ma co sie tutaj doszukiwac jakiejs ukrytej filozofi:) Chodzi wylacznie o kase.

Bald po co wypisywa tutaj jakies herce, przeciez muzyka sie liczy a nie wykresy. Albo cos gra dobrze i slucha sie tego z przyjemnoscia albo ne i najlepsza tabelka nikogo tutja nie przekona.

A kolego Yul tak z ciekawości zapytam ile z posiadaczy gramofonów ma kolumny które przenoszą pasma bardzo wysokich częstotliwości?

Bo jak rozumiem koledze chodzi o wyższe harmoniczne wytwarzane przez instrumenty. I faktycznie poważne kolumny powinny przenosić do 40khz a niektóre potrafią nawet więcej. Ale co z tego skoro większość popularnych kolumn ledwie dociąga do 20khz, taki uznany Tannoy ma ledwo 22khz i to ze spadkiem -6dB czyli znacznym. To o jakich wyższych harmonicznych tu mówimy. Poza tym spór przebiega nie na linii vinyl vs CD a na linii analog vs cyfra. Są materiały cyfrowe które przenoszą znacznie więcej niż 20khz.

• Pokaż nowe odpowiedzi