Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw z gramofonem do 7000zł

login_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka lat temu przymierzałem się już do zakupu sprzętu ale niestety były inne wydatki.

Temat powraca i mam kilka pytań.

Potrzebuję zestawu gramofon + amplituner + kolumny do pokoju 25m3. Jeśli chodzi o muzykę to tak naprawdę wszystkiego po trochę.

Na oku mam:

1. Gramofon

Project debut III lub debut III S Audiophile

Rega planar 1

2. Amplituner

Na początku myślałem o Yamaha RN602 i onkyo 8250 natomiast pojawił się problem z wysokością samego urządzenia. Musi się zmieścić na półce w szafce RTV i nie może stać na wierzchu obok gramofonu. Półka ma tylko 10 cm wysokości … :/ Czy w takim razie Onkyo RN855 było by dobrym wyborem?

3. Kolumny

Wstępnie patrzyłem na Heco Aurora 700, Dali Zensor 7.

I teraz prośba do Was czy taki zestaw byłby ok czy może warto popatrzeć na coś innego.

W tym tyg chciałbym udać się też gdzieś na odsłuch żeby mieć jakieś porównanie.

Pozdrawiam

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/141232-zestaw-z-gramofonem-do-7000z%C5%82/

Witam,

Kilka lat temu przymierzałem się już do zakupu sprzętu ale niestety były inne wydatki.

Temat powraca i mam kilka pytań.

Potrzebuję zestawu gramofon + amplituner + kolumny do pokoju 25m3. Jeśli chodzi o muzykę to tak naprawdę wszystkiego po trochę.

Na oku mam:

1. Gramofon

Project debut III lub debut III S Audiophile

Rega planar 1

2. Amplituner

Na początku myślałem o Yamaha RN602 i onkyo 8250 natomiast pojawił się problem z wysokością samego urządzenia. Musi się zmieścić na półce w szafce RTV i nie może stać na wierzchu obok gramofonu. Półka ma tylko 10 cm wysokości … :/ Czy w takim razie Onkyo RN855 było by dobrym wyborem?

3. Kolumny

I teraz prośba do Was czy taki zestaw byłby ok czy może warto popatrzeć na coś innego.

W tym tyg chciałbym udać się też gdzieś na odsłuch żeby mieć jakieś porównanie.

Pozdrawiam

Michał

Hej,

Wstępnie dobrze wybrałeś, sugeruję tylko abyś nie schodził z wysokością amplitunera poza klasyczną wysokość ponieważ odbije się to na jakości. Co do gramofonu też zaproponowałbym Pro-Jecta lub Regę także tutaj jest ok. Amplituner Yamahy RN-602 lub Onkyo TX-8250 również będzie dobrą propozycją. Heco Aurora 700 w mojej ocenie jeżeli ktoś szuka większych i naturalnie grających podłogówek (oczywiście w tym budżecie) będzie jedną z fajniejszych kolumn na rynku. Nic odkrywczego pewnie nie wniosłem do tematu ale tu akurat tak jest :)

Pozdrawiam,

Rafał

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Onkyo TLX 20 D spełnia; nie tylko ma PHONO, WIFI itp, ale i wysokość 7 cm.

Kolor do wyboru, ale jak nie lubisz wycierać kurzu polecam biały.

Kolumny Dali czy Heco to dobry uniwersalny wybór.

Warto posłuchać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Onkyo TLX 20 D

IMHO odpowiednik Pioneera SX-S30DAB jest ciekawszy, bo ma system kalibracji.

8250 czy warto dopłacić do 8270

Jak chcesz go podłączyć do TV, to może warto się zastanowić, ale lepszy i tańszy jest np. TX-NR676. Tyle że większy.

Pewnie tak, ale dopiero w zakresie cenowym powyżej 12 000 w zestawieniu z 2.0 za 2 000 ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny Dali czy Heco to dobry uniwersalny wybór.

Warto posłuchać.

3. Kolumny

Zdecydowanie wstępny odsłuch będzie najlepszym rozwiązaniem ponieważ obie konstrukcje Aurora-Dali są świetne i dosyć często brane pod uwagę w konkurowaniu między sobą. Aurora to ciepła liniowa kolumna z dobrą podstawą basową. Z drugiej strony Dali też jest nie co ocieplone, lecz dźwięk jest bardziej wyraźny w porównaniu z Aurorą(środek i góra perfekcyjną pokazują szczegółowość Zensora 7).

Co do amplitunerów podobnnie jak z kolumnami trzeba odsłuchać. Onkyo posiada nie co jasne brzmienie. Yamaha to inne granie mniej energiczne lecz lepiej budujące scenę(zakres środka i góry jest nie co podbity).

Co do gramofonu polecam gramofon Pro-Ject Debut Carbon z wkładką 2M-RED. Po pierwsze karbonowe ramię, które jest w tym budżecie rzadko spotykane. Po drugie świetna wkładka Ortofona 2M-RED. Po trzecie napęd paskowy z bardzo dobrą precyzją trzymania obrotów. Brzmieniowo świetnie a marka Pro-Ject kieruje się w większości produkcją gramofonów, więc spokojnie można im zaufać.

Zapraszam na odsłuch :)

Pozdrawiam.

ampli 7.1 lepszy od 2.0 do muzyki ?

TX-8270 to okrojona wersja amplitunera 7.1. Jak się nie wlutuje części elektronicznych dla 5 kanałów, to pozostaje tylko 2.1. Myślisz, że z tego powodu jest lepszy? :)

Inna sprawa, że Onkyo w dziedzinie technik akustycznych nie oferuje zbyt wiele. Z tanich amplitunerów, dla mnie najciekawsze są Yamaha RX-V683 i RX-V685. Interesujące są także Denon AVR-X2400, AVR-X2500, ale prywatnie nie lubię sposobu, w jaki oszczędzają na końcówkach mocy, Yamaha oszczędza sensowniej ;)

Onkyo-TX-8270-inside-3_big.jpg

Nie polecam wpychania amplitunera do półki chyba że w klasie D będzie końcówka mocy, inaczej może się ugotować prędzej czy później. Niektórzy producenci zalecają minimum 10cm wolnej przestrzeni zwłaszcza z góry gdy jest kratka. Nie wiem kto te meble projektuje obecnie ale tzw półki rtv z salonów meblowych nadają się do wszystkiego ale nie do trzymania w nich wzmacniaczy czy amplitunerów (przynajmniej tak było jak szukałem).

Nie polecam wpychania amplitunera do półki chyba że w klasie D będzie końcówka mocy

Onkyo TX-L20 i Pioneer SX-S30 to właśnie w klasa D. Można jeszcze do tego dorzucić Pioneera VSX-S520, który jest pierwowzorem 5.1.

TX-8270 to okrojona wersja amplitunera 7.1. Jak się nie wlutuje części elektronicznych dla 5 kanałów, to pozostaje tylko 2.1. Myślisz, że z tego powodu jest lepszy? :)

Inna sprawa, że Onkyo w dziedzinie technik akustycznych nie oferuje zbyt wiele. Z tanich amplitunerów, dla mnie najciekawsze są Yamaha RX-V683 i RX-V685. Interesujące są także Denon AVR-X2400, AVR-X2500, ale prywatnie nie lubię sposobu, w jaki oszczędzają na końcówkach mocy, Yamaha oszczędza sensowniej ;)

Nie zapominajmy o takiej marce jak Marantz, model 5013, który w stereo gra świetnie, jak na swoją cenę :)

Pytanie jeszcze mam odnośnie kolumn - Taga Harmony Platinum F-60 Se. Czy warto patrzeć w tym kierunku?? Żonie się podobają bo pasują do mebli :) Warto jechać gdzieś posłuchać ?

Pytanie jeszcze mam odnośnie kolumn - Taga Harmony Platinum F-60 Se. Czy warto patrzeć w tym kierunku?? Żonie się podobają bo pasują do mebli :) Warto jechać gdzieś posłuchać ?

Odpuść sobie pseudo kierunek . Oprzyj się na rzeczach które które były zrobione z pasją do dzwięku . NP Kef Reference 3.2 Harbath , czy starsze i nie drogie Epos Es11 czy 12 Usher DMD ,
  • 1 miesiąc później...

Sporo się wyjaśniło w międzyczasie. Dojechały nowe meble.  Niestety wzmacniacz musi stać na półce więc wysokość max 10,7 cm ( wysokość półki wewnątrz to 13,7 cm ).  Na początku patrzyłem w stronę marantza PM6006 ale moją uwagę przykuł nad c338 i chyba w tym kierunku pójdę.

Jeśli chodzi o kolumny to dostałem od żony jeden wymóg - naturalna okleina/fornir i najlepiej jakby nie był za duży.

Monitor audio silver 200 ?

Witaj,

na pewno NAD C338 jest dobrym wyborem, spójrz jednak jeszcze na niewiele droższy, ale lepszy Audiolab 6000A. Szczególnie jeśli szukamy wyższej klasy kolumn, wzmacniacz ten pokaże klasę.

Monitor Audio Silver 200 jak najbardziej wchodzą w rachubę. Spójrz jeszcze na Tannoy Revolution XT 6F, Fyne Audio F501 oraz koniecznie ze względu na walory brzmieniowe Audio Academy Hyperion IV.’

Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.