Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz technics na jaki zamienić?

pawel2023

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że jestem nowym użytkownikiem na forum,

Witam wszystkich forumowiczów.

A teraz do rzeczy. Swoją przygodę z audio zacząłem nie dawno i jestem raczej laikiem,na razie mam kilka klocków technicsa w tym wzmacniacz SU-V470. Nie miałem okazji posłuchać innych wzmacniaczy ale jakie są opinie na temat technicsa na różnych forach już wiem, i dlatego postanowiłem dokupić coś innego. Budżet to 500 zł. jakich wzmacniaczy szukać za te pieniądze?

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna opcja, kupno końcówki mocy a w przyszłości dokupienie przedwzmacniacza. A na razie co by nie zmieniać kabli przy końcówce to od Cd to od tunera to od kompa, pomyślałem żeby jako przedwzmacniacz zastosować SU-V470. Końcówkę podłączył bym pod RECOUT jednego z magnetofonów a źródło wybierał RECSELECTOR-em, i tu nasuwają mi się kolejne pytania. Czy takie połączenie zadziała i w ogóle ma sens no i czy w tym samym budżecie znajdzie się jakaś końcówka godna uwagi.

Co koledzy forumowicze mi poradzicie.

Jajakobyły ;-) użytkownik trzech modeli tej słynnej kiedyś firmy polecam wymianę

na przykład na te modele:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo jeszcze lepszym wyborem będzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obawiam się, że w każdym wypadku będzie lepsza dynamika i barwa; szczególnie przy

normalnych - nie za wysokich poziomach głośności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za zainteresowanie. Z powyższych najbardziej mi podchodzi SONY TA-F319R i MARANTZ PM 4001 no i którychś z tych dwóch mniejszych NAD-ów mógłby być. Nie wiem dlaczego ale zamiast amplitunera jakoś bardziej preferuje wzmacniacz i tuner jako osobne elementy.

Bo amplitunery kojarzą się głównie z KD a to do muzyki nie bardzo ...

Ale stereo różni się tylko dodaną płytką z radiem FM a reszta jest jak w klasycznym wzmacniaczu.

Sprawę w ampli kina domowego psuje duża ilość wiązek i procesorów, które degradują dźwięk.

Do tego w ampli stereo dochodzi wygoda sterowania radia pilotem itd...wybór należy do Ciebie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jako że jestem nowym użytkownikiem na forum,

Witam wszystkich forumowiczów.

A teraz do rzeczy. Swoją przygodę z audio zacząłem nie dawno i jestem raczej laikiem,na razie mam kilka klocków technicsa w tym wzmacniacz SU-V470. Nie miałem okazji posłuchać innych wzmacniaczy ale jakie są opinie na temat technicsa na różnych forach już wiem, i dlatego postanowiłem dokupić coś innego. Budżet to 500 zł. jakich wzmacniaczy szukać za te pieniądze?

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna opcja, kupno końcówki mocy a w przyszłości dokupienie przedwzmacniacza. A na razie co by nie zmieniać kabli przy końcówce to od Cd to od tunera to od kompa, pomyślałem żeby jako przedwzmacniacz zastosować SU-V470. Końcówkę podłączył bym pod RECOUT jednego z magnetofonów a źródło wybierał RECSELECTOR-em, i tu nasuwają mi się kolejne pytania. Czy takie połączenie zadziała i w ogóle ma sens no i czy w tym samym budżecie znajdzie się jakaś końcówka godna uwagi.

Co koledzy forumowicze mi poradzicie.

Z Nadzików można dużo wycisnąć...

De gustibus non est disputandum

Obecny Technics autora watku nie sprawdzi się jako przedwzmacniacz, bo nie ma takiej możliwości. Tape out to wyjście stałe i po podłączeniu końcówki mocy nie da się regulować głośności.

Trzeba Technicsa pogonić i kupić coś z proponowanych powyżej. Ze swojej strony polecę jeszcze wyroby Yamahy.

Technicsy (przynajmniej coniektore), sa lepsze miz ich renoma :-)

Ostatnio w ramach malego experymentu szukalem taniego zastepczego wzmacniacza do napedzania toru wysokotonowego moich aktywnych glosnikow. Wazne dla mnie byla nie moc, ale absolutnie czysty dzwiek bez szumow i znieksztalcen (moje wysokotonowca maja sprawnosc 113dB i reaguja jak "lupa powiekszajac" na kazde zanieczyszczenia/szumy). Znalazlem w ogloszeniach starego Technicsa SU-VX500 za 60€. Kupilem, podlaczylem i doznalem duzego zaskoczenia :-)

Wczesniej mialem pdlaczone B&W MPA1 (monobloki), Denona, NADa, nowszego Technicsa, ale ten stary SU-VX500 byl po NADzie najlepszy!

Zaraz zakupilem "na zapas" kilka dalszych Technicsow z tej samej serii (midzy innymi SU-VX600 do napedu toru sredniotonowego).

Jesli komus zalezy na wiekszej mocy to lepsze byly by z tej samej serii SU-VX700 albo SU-VX800.

Dopoki nie bede gotowy z budowa wlasnej wielokanalowej koncowki mocy, Technicse pozostana w moim systemie jako calkiem dobre wzmacniacze.

BTW. Stara "retro" optyka tych wzmacniaczy tak mi sie spodobala, ze kupilem jeden zepsuty tylko ze wzgledu na obudowe, wybudowalem "wnetrznosci" mojej dotychczasowej koncowki mocy i zabudowalem je do tej obudowy z Technicsa -> pimp your Technics 2x400W :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.