Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

poczytaj ile jest wątków w stylu "wymiana wyplutych membran"

Problemy tego typu moga miec ci ktorzy monitorkami staraja sie naglosnic jakies ogromne pokoje a do tego kreca galka od basu na maksa w prawo bo im malo basu. To nie ma nic wspolnego z podlaczaniem suba do sprzetu bez odcinania dolnego pasma od monitorow.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

szczerze.... nikt i to od zakładki start po zakładkę hi-end

dlatego zwracam uwagę jak profesjonalne zgranie jest istotne

Ale to ze zwracasz na to uwage nikomu w niczym nie pomaga. Jezeli ogarniasz temat to napisz o tym nowy temat ktory wyjasni co i jak nalezy zrobic zeby bylo dobrze, wtedy Twoja wiedza moze sie przyda tym ktorzy chca to zrobic u siebie.

Teraz twoje wpisy mowia nam ze robimy cos nie tak jak powinnismy a Ty wiesz jak ma byc ale nam nie powiesz 😉

Masz wiedze-podziel sie nia.

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Zakładam, że wielu będzie próbowało ... nie takie rzeczy ludzie na forum robią ... bez wiedzy i sprzętu, czyli niefachowo 

Czyli nieodplatnie 😉

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

poczytaj ile jest wątków w stylu "wymiana wyplutych membran"

Liczę w pamięci i doliczyłem się zero. Widzę natomiast ilu userów połączyło sub z kolumnami z filtra górnoprzepustowego, i słuchają z radością bez wyplutych membran. Być może jakiś się zdarzył, wypada jednak zauważyć, że dodanie do systemu suba aktywnego nie zmniejsza wytrzymałości kolumn, jeśli więc "komuś wypluło membrany", to po prostu słuchał zbyt głośno. Wprowadzasz w błąd robiąc usterkę techniczną z nieprawidłowego użytkowania.

nie znam tak głupich zaleceń producentów suba

A wypadałoby skoro piszesz, że są "głupie". Za im je poznasz, musisz zrozumieć jedną rzecz: to co w hi-end niedopuszczalne, w bi-fi moze być rozsądnym i nieuniknionym kompromisem.

co z tego , że to przyznajesz skoro robisz odwrotnie?

Ostatni hitem wśród forumowych trolli jest moja zamiana Onkyo na AVR,  a i Ty do  ich gładko dołączyłeś naśmiewając się, gdy pisałem o zamiarze użyciu filtra górnoprzepustowego dla kolumn,.rzecz milka razy opisałem - teraz wmawiasz, że robię odwrotnie?

wobec twojej nonszalancji

Ile to juz razy w ciągu ostatnich tygodni próbowałeś zrobić ze mnie głupca, a okazało się... sam sobie odpowiedz 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ostatni hitem wśród forumowych trolli jest moja zamiana Onkyo na AVR,  a i Ty do  ich gładko dołączyłeś naśmiewając się, gdy pisałem o zamiarze użyciu filtra górnoprzepustowego dla kolumn,.rzecz milka razy opisałem - teraz wmawiasz, że robię odwrotnie?

Nie tylko forum, cała Polska o tym mówi, ostatnio przypadkowy przechodzień w parku mnie o to zapytał, ale odparłem że nie nadążam 🤔

Edytowane przez Ajothe
Gość

(Konto usunięte)

dodanie do systemu suba aktywnego nie zmniejsza wytrzymałości kolumn, jeśli więc "komuś wypluło membrany", to po prostu słuchał zbyt głośno. Wprowadzasz w błąd robiąc usterkę techniczną z nieprawidłowego użytkowania.

popsucie monitorów źle połączonych z subem czyli bez filtra high pass można zrobić bardzo szybko

wystarczy zapodać jakiś bas test o odpowiednim natężeniu

a to zawsze bardzo korci

w bi-fi moze być rozsądnym i nieuniknionym kompromisem.

nie

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

popsucie monitorów źle połączonych z subem czyli bez filtra high pass można zrobić bardzo szybko

wystarczy zapodać jakiś bas test o odpowiednim natężeniu

a to zawsze bardzo korci

Powtórzę:

Wprowadzasz w błąd robiąc usterkę techniczną z nieprawidłowego użytkowania.

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie

Mam sprzedać nerkę? "Kompromis" trudne słowo.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę:

to nic nie da 🙂

ale skoro musisz mieć ostatnie słowo...

eot

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

doliczyłem się zero

jeszcze tylko z ostaniej chwili 🙂

IMG_7142.thumb.jpeg.9f0b5fbe7a3f490df8345ce766cd0f8b.thumb.jpeg.a384eb45286d0dc26e0545a910e0de4f.jpeg

to nie problem jakości tylko przeciążenie midwoofera

9 minut temu, slawek.xm napisał:

jeszcze tylko z ostaniej chwili 🙂

A to wina suba, którego tam nie było? Przeszedłeś sam siebie 😉

to nic nie da 🙂

ale skoro musisz mieć ostatnie słowo...

Możesz Ty mieć, wystarczą Ci dwa proste słówka: "masz rację".

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

wystarczą Ci dwa proste słówka: "masz rację".

zapomnij

pisałbym mocniej ale widzę , że mod edytuje moje wpisy więc dyskutuj dalej beze mnie

5 minut temu, slawek.xm napisał:

pisałbym mocniej

A prosto w oczy też byś mocniej mówił? Przykro patrzeć na to, co z siebie zrobiłeś.

5 minut temu, slawek.xm napisał:

mod edytuje moje wpisy

Ciesz się, bo inni za takie teksty wylatują.

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

szczerze.... nikt i to od zakładki start po zakładkę hi-end

dlatego zwracam uwagę jak profesjonalne zgranie jest istotne

coś na ten temat może powiedzieć np @S0nic

Skończyłem już pisać na tym forum, nie ma to sensu 🙂

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ciesz się, bo inni za takie teksty wylatują.

trzymaj się i nie oczekuj już nigdy ode mnie odpowiedzi

1 minutę temu, S0nic napisał:

Skończyłem już pisać na tym forum, nie ma to sensu 🙂

ok

pozdrawiam

15 minut temu, slawek.xm napisał:

Od Ciebie to przede wszystkim oczekiwać powinienem przeprosin... ale nie oczekuję. A bez przeprosin nie licz, że kiedykolwiek o cokolwiek Cię zapytam. Baw się dobrze w swoim przekonaniu o posiadaniu wszechracji.

ok

pozdrawiam

Oczywiście nie ma to nic wspólnego z Tobą Slawek, żeby była jasność 😉

obiektywnie o audio

W dniu 9.05.2024 o 11:05, slawek.xm napisał:

dlatego odcięcie basu monitorom filtrem górnoprzepustowym i fachowe połączenie z subem pod kontem fazowym jest obligatoryjne w prawidłowo złożonym systemie

@szymon1977, nie martw się takimi wpisami. Od razu widać, że NIGDY taki ktoś nie zestawiał kolumn 2+1. Jedynka to subwoofer, jak ktoś ma ochotę na multi-suby, niech wstawi 2, 3, 5 i 10. A Ty @szymon1977 z całości ostatnich wypowiedzi masz rację...

1/
Pasywnie normalnym jest, że grają monitory pełnym swoim pasmem do krańcowego dołu i pod ich możliwości (czyli dla Hz efektywnie przetwarzanych w najniższych - zwykle będzie to 40 - 50 Hz) "doklejamy" subwoofer. Płynnie go "wtapiając", by swoim działaniem zwiększył poziom potęgi, mięsistość i energetyczność brzmienia. Normalna sprawa, normalny zabieg.

2/
Nie odcina się zwykle monitorów od przetwarzania najniższych dźwięków, bo potrzebna jest dodatkowa zwrotnica - nie wystarcza ta w samych monitorach czy ta w subwooferze. A prawie nikt, do zastosowań domowych, takich nie produkuje. I opcja sama się rozwiązuje (więc po co o niej sławeczku klepać i doradzać, jak jest - prawie- niewykonalna. A też nie jest to temat o systemach aktywnych z multi-amplifikacją w całym torze).

3/
A ogólnie żeby mieć soczysty, mocny, pełny i kontrolowany bas, to trzeba mieć go w zgodnej fazie ze wszystkich źródeł (czytaj: przetworników). Dla średnich czy wysokich wystarczy lekkie przesunięcie się czy maleńki ruch głową i już jesteśmy w dobrej" fazie. Ale niskotonowe fale są długie i już tak łatwo tej zgodności nie osiągniemy. Z tego powodu więcej niż jeden subwoofer mogą wręcz być dodatkowo kłopotliwe, bo nie odcinając monitorów (a 99% ludi tego nie zrobi, bo nie ma jak...) mamy 4 źródła (2 kolumny i 2 suby), które w miejscu odsłuch muszą być w zgodzie.

Sub-bas dzięki licznym odbiciom ułatwia to zadanie. Ale długo wygasająca energia (szczególnie jak damy po garach w małym metrażu) utrudnia otrzymanie czystego i klarownego pieprznięcia. Tu już ogólny czas pogłosu pomieszczenia może mieć zasadnicze znaczenia. A później że z basu buła i przeciąga ogon.

4/
Ja zakładam, że jak ktoś a) kupi subwoofer, b) zrobi 5 poprawek dźwięku od stanu początkowego, to c) zawsze będzie miał lepsze najniższe pasmo, niż przy korzystaniu z samych kolumn. A w przypadku monitorów, to pewnik. Trzeba nie mieć wcale praktyki (jak pewien slawek), żeby schrzanić sprawę albo nie mieć nic konkretnego do powiedzenia.

5/
Wniosek: jeśli wydatek na subwoofer (dodatkowe źródło niedomagających z podstawowych kolumn częstotliwości) nie jest dla kogoś znaczący, co najmniej warto zaryzykować. Dodatkowo przecież nikt by nie rozważał dostawienie suba, jeśli w 100% byłby zadowolony z grania doły z samych głównych kolumn. W Polsce tak dużych kolumn, jakie są potrzebne do naprawdę niskiego zejścia, prawie nikt nie ma. Jak Twoje kolumny nie mają solidnie ponad metr wysokości - potrzebujesz subwoofer : -)

A tak w ogóle, jeżeli Szymon korzysta z dsp w Daphile, to stosując pewną sztuczkę, można odciążyć monitory mocowo z zakresu niskotonowego, bez filtra grórnoprzepustowego.

A tak w ogóle, jeżeli Szymon korzysta z dsp w Daphile, to stosując pewną sztuczkę, można odciążyć monitory mocowo z zakresu niskotonowego, bez filtra grórnoprzepustowego.

A z czego bedzie sasilany subwoofer omijajac Daphile/filtr gornoprzepustowy?
[mention=44568]szymon1977[/mention], nie martw się takimi wpisami.….

Zadko sie zgadzamy, ale to ci sie udalo
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Wuelem napisał:

Pasywnie normalnym jest, że grają monitory pełnym swoim pasmem do krańcowego dołu i pod ich możliwości (czyli dla Hz efektywnie przetwarzanych w najniższych - zwykle będzie to 40 - 50 Hz) "doklejamy" subwoofer. Płynnie go "wtapiając", by swoim działaniem zwiększył poziom potęgi, mięsistość i energetyczność brzmienia. Normalna sprawa, normalny zabieg.

głośnik rzędu 18cm gra bez zniekształceń do maks 80 hz

puszczając go z subem tym samym pasmem

1. słuchamy więcej zniekształceń

2. zakres 30hz-80hz sub zagra najczęściej czysto dynamicznie i z lepszą jakością niż monitor dlatego należy ten zakres z monitorów odfiltrować tak ze względu na jakość jak i bezpieczeństwo głośników

Nie odcina się zwykle monitorów od przetwarzania najniższych dźwięków, bo potrzebna jest dodatkowa zwrotnica - nie wystarcza ta w samych monitorach czy ta w subwooferze. A prawie nikt, do zastosowań domowych, takich nie produkuje.

jeśli sub nie ma filtra dla monitorów można zrobić filtr aktywny z jednego konda w szeregu z interconectem

np

SE-cable-with-HP-1.thumb.jpg.b4c400469a298d64bd32476ed8417dd8.jpg

http://www.troelsgravesen.dk/High-Pass-Filter.htm

A ogólnie żeby mieć soczysty, mocny, pełny i kontrolowany bas, to trzeba mieć go w zgodnej fazie ze wszystkich źródeł (czytaj: przetworników).

bez pomiarów nie da się poprawnie zgrać układu pod względem czasu i fazy

Trzeba nie mieć wcale praktyki (jak pewien slawek), żeby schrzanić sprawę albo nie mieć nic konkretnego do powiedzenia.

bez komentarza

Ja zakładam, że jak ktoś a) kupi subwoofer, b) zrobi 5 poprawek dźwięku od stanu początkowego, to c) zawsze będzie miał lepsze najniższe pasmo, niż przy korzystaniu z samych kolumn. A w przypadku monitorów, to pewnik.

Dokładnie tak!

2 godziny temu, Zwykły Drut napisał:

A tak w ogóle, jeżeli Szymon korzysta z dsp w Daphile

Aktualnie zamiast Onkyo używam AVR i korzystam z wbudowanego filtra dla kolumn. Czy z filtrem jest lepiej? Tak. Czy bez nie da się słuchać? Nie.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

jeśli sub nie ma filtra dla monitorów można zrobić filtr aktywny z jednego konda w szeregu z interconectem

np

Człowieku, zrozum RAZ a DOBRZE, że to NIE JEST zakładka DIY.

Potrafisz?

Bo wszędzie wtykasz, co można SAMEMU sobie zrobić. Rób te rzeczy sobie i nie zawracaj innym głowy DIY.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

bez komentarza

Czasem się nie da. Przemyśl powyższe.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Wuelem napisał:

Człowieku, zrozum RAZ a DOBRZE, że to NIE JEST zakładka DIY.

jak nie masz wiedzy i doświadczenia jak układ działa i nie potrafisz zalutować jednego kondensatora zawsze możesz zlecić taki filtr profesjonaliście

zawsze to lepsze niż wypisywanie głupot , że się nie da

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

jak nie masz wiedzy i doświadczenia

Tu - można założyć - 100% nie ma. Przyswajasz fakt?

zawsze możesz zlecić taki filtr profesjonaliście

Profesjonalista nie robi jednej sztuki czegoś dla jakiegoś no-name ziomka.
Mamy całkiem inne definicje, kto i kiedy jest profesjonalistą.

zawsze to lepsze niż wypisywanie głupot

Właśnie wykazałem, kto te głupoty wypisuje.

Słowo klucz, którego nie dostrzegasz, to POWTARZALNOŚĆ. Można je rozszerzyć też o WERYFIKOWALNOŚĆ. To jest działanie dla społeczności, oparte na odpowiedzialności za wskazówkę lub poradę. Mówiąc: zrób sobie, dowodzisz tylko, jak daleko od audiofilskich zainteresowań naprawdę jesteś. A DIY na tych stronach nikogo nie obchodzi.

Poleć konkretny produkt (produkt = profesjonalny, bo sprzedawany za kasę, a nie robiony dla satysfakcji przez amatora) - tylko to ma sens.

i nie potrafisz zalutować jednego kondensatora

To z cytatu nie ma sensu. Do tego naraża zdrowie ludzi (lutownica jest pod prądem...), których nieodpowiedzialnie namawiasz (i obrażasz). I nie mam nadziei, że zrozumiesz, o czym napisałem.
Ale może ktoś inny skorzysta.

Edytowane przez Wuelem
Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, Wuelem napisał:

Ale może ktoś inny skorzysta.

z tym się zgadzam w 100% 🙂

a co do powtarzalności to konkretny filtr działa tylko z impedancją wejściową konkretnego wzmacniacza napędzającego monitory dlatego z natury swej jest to filtr dostosowany do jednego konkretnego systemu i nie będzie działał dobrze w każdym innym systemie opartym o wzmacniacz o innej impedancji wejściowej jak również przy innym podziale pasma

spróbuj najpierw zdobyć trochę wiedzy zanim dalej będziesz ciągnął tę dyskusję

w liku jest wszystko opisane

W dniu 12.05.2024 o 18:09, slawek.xm napisał:

dlatego należy ten zakres z monitorów odfiltrować tak ze względu na jakość jak i bezpieczeństwo głośników

Z jakoscia ok, ale z tym bezpieczenstwem glosnikow to ostro przesadzasz kolego.

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

jak nie masz wiedzy i doświadczenia jak układ działa i nie potrafisz zalutować jednego kondensatora zawsze możesz zlecić taki filtr profesjonaliście

zawsze to lepsze niż wypisywanie głupot , że się nie da

I gdzie ten przewod ma wetknac? Miedzy zrodlo i wzmacniacz? I gdzie wtedy suba ma podlaczyc? Jak podlaczy do wzmacniacza to bedzie kupa bo tam juz niskich tonow nie bedzie dzieki kablowi z kondensatorem.

Gość

(Konto usunięte)

widzisz kiciu ty nie chcesz wiedzieć bo gdybyś chciał zapytałbyś inaczej

dlatego na pytanie

3 godziny temu, BlueDot napisał:

I gdzie ten przewod ma wetknac?

napisze tylko ....kombinuj 🙂

Robi się panowie intymnie. 

Może po za forum takie.....

Zmienię temat:)

Dwa różne subwoofery do muzyki. Grające jednocześnie 

Ok czy nie ok?

Dwa subwoofery spoko sprawa, ale jak je idealnie wypoziomować ze sobą? Tym wbudowanym potencjometrem nie da się idealnie ustawić na tym samym poziomie. Chyba najlepiej, żeby były pasywne woofery podłączone pod końcówkę

3 godziny temu, raiwan napisał:

Dwa subwoofery spoko sprawa, ale jak je idealnie wypoziomować ze sobą? Tym wbudowanym potencjometrem nie da się idealnie ustawić na tym samym poziomie. Chyba najlepiej, żeby były pasywne woofery podłączone pod końcówkę

Jezeli posiadamy 2 to najlepiej kazdy z nich postawic mozliwie blisko kazdej z kolumn i stroic osobno do kazdej z nich poniewaz prawdopodobnie kazdy z nich bedzie mial inne warunki akustyczne, nawet material z jakiego wykonana jest sciana ma znaczenie.

To ze ustawimy 2 suby identycznie nie znaczy ze to jest prawidlowe.

Zwroc uwage, ze jak jakis lepszy amplituner ma 2 osobne wyjscia na 2 suby i wlaczysz mu autokalibracje to bedzie stroil kazdego suba osobno.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Robi się panowie intymnie. 

Może po za forum takie.....

Zmienię temat:)

Dwa różne subwoofery do muzyki. Grające jednocześnie 

Ok czy nie ok?

Ja uzywalem i nic zlego sie nie dzialo.

• Pokaż nowe odpowiedzi