Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki sub do stereo? Żodyn. 

To oczywiście jedynie moja prywatna opinia, ale kto potrzebuje basu, niech kupi większe głośniki a nie zawraca sobie głowę subami.

Co wolisz? Zdrową nogę czy protezę?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

… ale kto potrzebuje basu, niech kupi większe głośniki a nie zawraca sobie głowę subami.

Ktore/jakie „wieksze glosniki“ ?

Konkretne przyklady?
1 godzinę temu, il Dottore napisał:

To oczywiście jedynie moja prywatna opinia

Opinię mógłbyś wystawić dopiero po dłuższym kontakcie z prawidłowo dostrojonym 2.2 (albo chociaż 2.1) porównywalnej klasy do 2.0. Na tę chwilę to tylko audio-zabobon, bez poparcia w praktyce i wbrew teorii.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

To oczywiście jedynie moja prywatna opinia, ale kto potrzebuje basu, niech kupi większe głośniki a nie zawraca sobie głowę subami.

Co wolisz? Zdrową nogę czy protezę?

Większe głośniki , mocniejsze końcówki mocy...itd, na koniec adekwatny do tych głośników pokój odsłuchowy czyli budowa domu 

a najlepiej, żeby kolumny były dzielone czyt. sekcja basowa do położenia w innym miejscu niż pozostała część, bo miejsce dobre dla wysokich i średnich tonów to często inne niż dla basu. Niestety niektórym nie przegadasz.

10 godzin temu, Kyle napisał:

Kiedyś robiłem analizę popularnych nagrań, których słucham (choć Vivaldi też się trafił) w AdobeAudition - jest tam dobry analizator pasma i dokładnie sprawdzałem podczas słuchania, jakie najniższe dźwięki się pojawiają. Wyszło że:

• zdecydowana większość utworów nie schodzi poniżej 37Hz (mieszczą się w zakresie 37Hz-20kHz*)
  • jest mała część utworów gdzie pojawia się coś w zakresie 30-37Hz
  • ekstremalnie mało jest utworów, w których jest coś poniżej 30Hz (ale takie istnieją)

* - moim zdaniem jak ktoś nie chce mieć wykastrowanej zdecydowanej większości utworów, to jego system audio powinien grać minimum od 37Hz do 20kHz, przy czym te 37Hz powinno być bez zauważalnego spadku SPL wzgl. średniego (jak ktoś bardziej ambitny, to oczywiście niższe zejście fajna rzecz)

To bardzo rzeczowe  i cenne spostrzeżenie W tym przypadku to pasmo 37- 27 Hz jest kluczowe i powinno być swobodnie odtwarzane, a niżej to teoria. 

4 godziny temu, xajas napisał:

Co to jest „slyszec jak na zywo“ ?

Na koncercie, na wolnej przestrzeni?

Na zywo, na koncercie, w klubie, nie nagrywany i nie masterowany w studio. Zywy prawdziwy prosto z pieca a nie z pierdziawek pokroju RELa serii T.

3 godziny temu, Tyrion.L napisał:

To bardzo rzeczowe  i cenne spostrzeżenie W tym przypadku to pasmo 37- 27 Hz jest kluczowe i powinno być swobodnie odtwarzane, a niżej to teoria. 

Czy aby na pewno? Do ilu Hz/-6dB musi zejść Sub, żeby swobodnie zagrać 27Hz?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Przez lata byłem tego samego zdania, bo w 99,9% przypadków sub był źle ustawiony (nieprawidłowa głośność, nieoptymalne odcięcie, brak poprawnej korekcji opóźnień, a o wyrównaniu pasma przez przyciszenie podbić nie wspominając).

14 godzin temu, Kyle napisał:

Kiedyś robiłem analizę popularnych nagrań, których słucham (choć Vivaldi też się trafił) w AdobeAudition - jest tam dobry analizator pasma i dokładnie sprawdzałem podczas słuchania, jakie najniższe dźwięki się pojawiają. Wyszło że:

• zdecydowana większość utworów nie schodzi poniżej 37Hz (mieszczą się w zakresie 37Hz-20kHz*)
  • jest mała część utworów gdzie pojawia się coś w zakresie 30-37Hz
  • ekstremalnie mało jest utworów, w których jest coś poniżej 30Hz (ale takie istnieją)

* - moim zdaniem jak ktoś nie chce mieć wykastrowanej zdecydowanej większości utworów, to jego system audio powinien grać minimum od 37Hz do 20kHz, przy czym te 37Hz powinno być bez zauważalnego spadku SPL wzgl. średniego (jak ktoś bardziej ambitny, to oczywiście niższe zejście fajna rzecz)

Coś Ty analizował, szanty albo starego rocka z lat 70  ?;) Albo ten program np nie pokazuje peaków sygnału poniżej jakiejś wartości dB...  Są dostępne próbki testowe o konkretnej częstotliwości np na Spotify, 37hz to wysoko. To taki subwooferek Rel T5 opisany bodajże 32 albo 34hz -3dB (a wg producenta 27Hz (-6dB) "in your room" - g....o prawda nawiasem mówiąc) w teorii wystarczyłby z nawiązką, a obcina całkowicie lub przycina słyszalnie (z uwagi na szybszy spadek) sporo nagrań względem większych subów., oczywiście w muzyce gdzie spodziewamy się jakiegoś konkretniejszego basu....

Teraz, don111 napisał:

Coś Ty analizował, szanty albo starego rocka z lat 70  ?;)

Beyonce, Celine Dion, Whitney Houston i inne popularne (Mike Oldfield chyba też).

2 minuty temu, don111 napisał:

Albo ten program np nie pokazuje peaków sygnału poniżej jakiejś wartości dB.

Ten program pokazuje WSZYSTKO.

2 minuty temu, don111 napisał:

- g....o prawda nawiasem mówiąc) w teorii wystarczyłby z nawiązką, a obcina całkowicie lub przycina słyszalnie

Wystarczy, że masz dziurę w paśmie @37Hz na skutek akustyki pokoju i już masz problem o jakim piszesz.

18 minut temu, don111 napisał:

subwooferek Rel T5 opisany bodajże 32 albo 34hz -3dB

W ogóle to jest on skalibrowany (filtrami parametrycznymi) na podstawie mikrofonu pomiarowego w pomieszczeniu odsłuchowym? Bo jak nie, to serio nie wiesz co on gra (może mieć podbicie przy 45Hz i takie 37HZ może być słabo słychać). By można było coś oceniać, to pasmo musi być na prawdę RÓWNE w POKOJU ODSŁUCHOWYM, a z tego co widzę co się dzieje u ludzi (nawet w studiach nagraniowych), to bez sprzętowej kalibracji nawet nie warto podchodzić.

Nie mówię o testowaniu suba w konkretnym pokoju czy blisko ściany, rogu itp, test bez odbić, stojąc przy subie z membraną skierowaną do góry. Wpływu pomieszczenia brak. 27Hz-6dB "in your room w T5 to chyba mocno naciągane, bardziej -16dB lub -26dB pewnie bliższe prawdy. 

Miałem kolumny na Seasach z dwoma 22 basowymi, które wytwarzały konkretne ciśnienie jeszcze przy 19Hz, schodziły dużo niżej od wielkiego suba JBL na 12". Więc serio wiem ile się traci niskiego pasma, nie chodzi mi o moc tylko o rozciągnięcie. Miałem ekstra grające Audiovectory, które uważałem że mają bardzo fajny bas (2x 165mm), to mi obrzydły trochę przez to co słyszałem na Seasach, przez to ile się traci wypełnienia na dole. 

44 minuty temu, Kyle napisał:

Beyonce, Celine Dion, Whitney Houston i inne popularne (Mike Oldfield chyba też).

To sprawdź na płycie Oldfielda "Heaven's Open"

To wszystko się rusza i jeszcze poobserwuję, ale tak gdzieś powiedzmy 32Hz często się tu odzywa (to jest zrzut z danej chwili/wybranego ułamka sekundy utworu):

adfb13fae7d16.png

... jak tak jeszcze pooglądałem, to jakby ~@20 Hz też pulsowało. Na początku widzę coś się pojawia na 18Hz - nie wiem, czy Mike tego chciał 😅:

bed88239082d1.png

- do tego zalecam kolumny schodzące do minimum 30Hz bez spadku SPL, ale jak ktoś chce słyszeć ten pomruk na początku przy 18Hz, to oczywiście ... do 18Hz "-0 dB" sprzęt by się przydał :]

ps. powyższe zrzuty są z utworu:

Mike Oldfield - Elements The Best Of Mike Oldfield - Heavens Open (4 utwór z tej płyty)

Edytowane przez Kyle

Jeden z kolegów wspominał o subwooferach BK Electonics XXL S 400 .

Jakie macie o nim wiedzę ?

Warto taki szukać ? Czy lepiej pomyśleć o REL T7 x ? W REL przeraża mnie ten połysk 🙂

51 minut temu, max720 napisał:

Jeden z kolegów wspominał o subwooferach BK Electonics XXL S 400 .

Jakie macie o nim wiedzę ?

Warto taki szukać ? Czy lepiej pomyśleć o REL T7 x ? W REL przeraża mnie ten połysk 🙂

Miałem oba, BK polecam, ale zależy czego szukasz, jeśli małego subika do stereo to t7x wystarczy, ale bez szału jeśli idzie o zejście, zresstą t9x tak samo... xxls400 jest dużo mocniejszy od nich obu. W zasadzie ciężko znaleźć jakiś plus dla Rela w takim porównaniu, bo wszystko jest albo na remis albo rna korzyść BK, łącznie z ceną. Może tylko większy gabaryt od t9x można na siłę zaliczyć jako minus

42 minuty temu, raiwan napisał:

A jakie możecie doradzić kable do montażu w kolumnie? Najlepiej 2,5 mm2 przekrój, ale żeby nie miały za grubej izolacji

Jeśli tanie to np QED Strand 79. Ewentualnie jakieś Jantzen, Solid Core na bas, jedna gruba żyła, a cieńsze solid core na górę. 

Gabarytów się nie boję:)

Zależy mi na jakości . Co jest bezpośrednim konkurentem dla BK 400 ?

Cena w stosunku do REL jest bardzo atrakcyjna 🙂

Czy taki S400 poradzi sobie raz w tygodniu przy KD ? 

Wlasnie wrocilem z ciekawej podrozy „sluzbowej“, podrozy do innego uniwersum. Odwiedzilem konstruktora najbardziej odjazdowego zestawu audio, jaki w zyciu widzialem i slyszalem. Nie bede pokazywal calego systemu, calej halupy i calego otoczenia (nie z tej ziemi), pokaze tylko, czy subwoofery nadaja sie do stereo.

To tylko lewy kanal. Po prawej stoi to samo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moj szef (w ekskluzywnej branzy Audio od ponad 30 lat) twierdzi, ze takich odjazdowych urzadzen jak te, jeszcze nigdy nie slyszal.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, max720 napisał:

Gabarytów się nie boję:)

Zależy mi na jakości . Co jest bezpośrednim konkurentem dla BK 400 ?

Cena w stosunku do REL jest bardzo atrakcyjna 🙂

Czy taki S400 poradzi sobie raz w tygodniu przy KD ? 

Rele są dobre ale drogie, szczególnie najnowsze Tx. BK to manufaktura, więc cena jest o 50% niższa. Poza tym do kina - Rele to słaby wybór z uwagi na ograniczoną moc i głębię basu. Nawet specjalna linia do kina HT, np Rel HT1205 nie jest czymś szczególnym.  nadal ograniczenie ok.  20hz daje o sobie znać. Do tego w cenie dwóch HT1205 byłyby 3 suby BK, z czego 1 na 1 trochę lepiej wypada BK. Ja swojego BK xxls400 kupiłem po Infinity Beta sw12 (mocny 500w sub z bas refleksem), odczułem wtedy bardzo dużą poprawę jakości, dokładności niskich tonów, nic się nie zlewało. Moc wyższa od Infinity jeśli idzie o ten najgłębszy bas, nie miał jednak takiego huknięcia twardego w wyższym basie. BK to ogólnie bardzo dobry jakościowo sub pod kino, z przyzwoitą mocą. Tu indywidualnie zależy kto jakie ma wymagania. Zależy też na czym słuchałeś wcześniej i jakie masz oczekiwania. Dla mnie xxls400 był za słaby, rozważałem dokupienie drugiego ale ostatecznie udało mi się trafić potężnego starszego SVSa w dobrych pieniądzach więc nie było tematu. Teraz mam 18" suby, więc sam rozumiesz 🙂

Edytowane przez don111
7 godzin temu, xajas napisał:

Wlasnie wrocilem z ciekawej podrozy „sluzbowej“, podrozy do innego uniwersum. Odwiedzilem konstruktora najbardziej odjazdowego zestawu audio, jaki w zyciu widzialem i slyszalem. Nie bede pokazywal calego systemu, calej halupy i calego otoczenia (nie z tej ziemi), pokaze tylko, czy subwoofery nadaja sie do stereo.

To tylko lewy kanal. Po prawej stoi to samo

Ukryta Zawartość

Moj szef (w ekskluzywnej branzy Audio od ponad 30 lat) twierdzi, ze takich odjazdowych urzadzen jak te, jeszcze nigdy nie slyszal.

Jednak SVS.

Ja tez wole SVS.

Ukryta Zawartość

Na zywo, na koncercie, w klubie, nie nagrywany i nie masterowany w studio. Zywy prawdziwy prosto z pieca a nie z pierdziawek pokroju RELa serii T.

Zaden subwoofer na swiecie (nawet za pierdyliony EUR) tak nie brzmi, wiec takie porownania z seria T sa bez sensu

Ukryta Zawartość

No to gdzie sa te „wieksze glosniki“?

Ukryta Zawartość

11 minut temu, xajas napisał:

Zaden subwoofer na swiecie (nawet za pierdyliony EUR) tak nie brzmi, wiec takie porownania z seria T sa bez sensu

Ukryta Zawartość

Oczywiscie, ale jest troche urzadzen ktore potrafia udawac duzo lepiej niz seria T.

Ukryta Zawartość

Nie mogę znaleźć info o tym nigdzie na necie. 

Czy jest gdzieś coś na temat tego do jakiej częstotliwości powinien być wspierany midwoofer, który gra od samego dołu, zależnie od wielkości głośnika i pomieszczenia? 

19 minut temu, raiwan napisał:

Nie mogę znaleźć info o tym nigdzie na necie. 

Czy jest gdzieś coś na temat tego do jakiej częstotliwości powinien być wspierany midwoofer, który gra od samego dołu, zależnie od wielkości głośnika i pomieszczenia? 

Nie ma i nie będzie. Za dużo zmiennych. Nie liczyłoby się dla midwoofera tylko danej kolumny, bo  w innej obudowie każdy woofer schodzi inaczej, różny jest też wpływ każdego pomieszczenia. Dlatego masz w subie odpowiednie regulacje, aby sobie dostroić  indywidualnie suba

W dniu 17.12.2024 o 14:58, xsnailx napisał:

A ja prowokacyjnie napisze ze tylko wilson benesh torus 😉 jedyny sub ktory mi nie przeszkadza i jest wystarczajaco szybki by nadazyc za ceramicznym accutonem

Mnie nie sprowokowałaś Ale niektórzy to się pewnie kotłują już 😉

W dniu 18.12.2024 o 06:38, don111 napisał:

To zależy co kto woli i do jakiej muzyki. Miałeś niedawno opinię gdzie ostro zjechano Rela T (chyba T9) za zaokrąglony bas. Ale są też Rele z innym, ostrzejszym konturowo basem - Q, Strata 5, Stampede i pare innych. Są też inne świetne suby zamknięte grające na zbliżonym poziomie co Rel T9, czasem za ułamek ceny, np Acoustic Energy Neo Sub, Epos ELS Sub i coś pewnie jeszcze o czym nie pamiętam, bo trochę się subów przewinęło u mnie. Możliwe że tego typu styl grania jak w Rel T jest najbardziej uniwersalny czy niech będzie "naturalny", po prostu ma wyważony bas, odpowiednio miedzy miękkością i twardością, nie popada w skrajności, jest skrojony tak że zagra bardzo dobrze / dobrze wszystkie gatunki muzyczne we współpracy ze wszystkimi kolumnami. Ale nie zawsze będzie najlepszy. Np do szybkiego power metalu, gdzie jest głównie kick-bas, ewentualnie stopa, potrzebny jest sub z jak najbardziej suchym, punktowym basem, tutaj lepiej zagra np Rel Q200 albo BK XLS200. Generalnie tego typu bas jest też prefereowany przez wielu użytkowników. Tak samo SVS, ich suby nie grają na jedno kopyto, w zależności od modeli dźwięk się różni. Należy pamiętac że najmniejszy SVS to zamknięty 12" a Rel to 8-10", im mniejszy głośnik tym odrobinę łatwiej o zwinniejszy dźwięk. SVS zawsze brzmi masywniej, dół jest "grubszy", fizyki się nie oszuka. Ale za to w SVS mamy gratis 5-10 Hz i większą moc względem Reli. Są utwory, ze będzie wyraźnie słychać te brakujące herce.  

A nie no to oczywiście zdaję sobie sprawę że nie ma takiego produktu w audio który by trafiał do wszystkich. To absolutnie nie podlega dyskusji 

Swoją drogą szkoda że po brexit bk elec sobie nie ogarnął jakiegoś polskiego dystrybutora czy ogólnie europejskiego.

W dniu 18.12.2024 o 17:44, maxijazz napisał:

Tylko te najtańsze REL-e.

Nie najtańsze tylko te z serii T. Seria HT ma D

To jest któryś raz kiedy wracamy do dyskusji na temat tych subwooferów nawet był przecież osobny temat o nich 🙂

Lubimy o tym dyskutować nikt z nas zdania nie zmienia i za każdym razem próbujemy przekonać do siebie tą drugą stronę.:)

Oby w te święta subwoofery pracowały wam wydolnie schodziły nisko napawały was z pokojem dawały radość i odpocznijcie naładujcie baterie spędźcie czas z rodziną a nie przy forach. Oraz życzę wam bardzo dużo zdrowia bo to jest najważniejsze.

Piotrek 

W dniu 19.12.2024 o 05:12, BlueDot napisał:

Chcesz powiedziec ze seria T gra bas tak jak go slyszymy na zywo? Bo dla mnie to wlasnie taki bas jest naturalny, na zywo. Niestety seria T z odtwarzaniem basu w sposob realistyczny ma malo wspolnego. 

A moze nigdy nie byles na koncercie i dlatego tak piszesz

Chcesz powiedzieć że bas na koncercie z urządzeń koncertowych jest naturalny?

Yyyy.

No i tu mamy psa pogrzebanego trzeba było od tego zacząć. Prowadziliśmy już dyskusję wielokrotnie o tym który subwoofer jest lepszy nad wyższością jednej konstrukcji nad drugiej co było pierwsze jajko czy kura a okazuje się że mamy kompletnie inne rozumowanie dobrego basu 🙂

Nie dogadamy się co nie zmienia faktu że szanuje twoje zdanie

Tobie także wszystkiego najlepszego 🧑‍🎄

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mnie nie sprowokowałaś Ale niektórzy to się pewnie kotłują już 😉

A nie no to oczywiście zdaję sobie sprawę że nie ma takiego produktu w audio który by trafiał do wszystkich. To absolutnie nie podlega dyskusji 

Swoją drogą szkoda że po brexit bk elec sobie nie ogarnął jakiegoś polskiego dystrybutora czy ogólnie europejskiego.

Nie najtańsze tylko te z serii T. Seria HT ma D

To jest któryś raz kiedy wracamy do dyskusji na temat tych subwooferów nawet był przecież osobny temat o nich 🙂

Lubimy o tym dyskutować nikt z nas zdania nie zmienia i za każdym razem próbujemy przekonać do siebie tą drugą stronę.:)

Oby w te święta subwoofery pracowały wam wydolnie schodziły nisko napawały was z pokojem dawały radość i odpocznijcie naładujcie baterie spędźcie czas z rodziną a nie przy forach. Oraz życzę wam bardzo dużo zdrowia bo to jest najważniejsze.

Piotrek 

Chcesz powiedzieć że bas na koncercie z urządzeń koncertowych jest naturalny?

Yyyy.

No i tu mamy psa pogrzebanego trzeba było od tego zacząć. Prowadziliśmy już dyskusję wielokrotnie o tym który subwoofer jest lepszy nad wyższością jednej konstrukcji nad drugiej co było pierwsze jajko czy kura a okazuje się że mamy kompletnie inne rozumowanie dobrego basu 🙂

Nie dogadamy się co nie zmienia faktu że szanuje twoje zdanie

Tobie także wszystkiego najlepszego 🧑‍🎄

A ja mysle ze jezeli REL nie wprowadzi jakiejs korekcji do najnizszej serii to poplynie. 

10 minut temu, BlueDot napisał:

A ja mysle ze jezeli REL nie wprowadzi jakiejs korekcji do najnizszej serii to poplynie. 

No aż tak to chyba nie. Ale gdyby wprowadzili podobną (albo i lepszą) apkę, jak ma SVS, to słupki sprzedaży poszłyby w górę.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

51 minut temu, BlueDot napisał:

Myślę że nie powinieneś się o nich martwić 🙂

39 minut temu, tomek11 napisał:

No aż tak to chyba nie. Ale gdyby wprowadzili podobną (albo i lepszą) apkę, jak ma SVS, to słupki sprzedaży poszłyby w górę.

Tak. Ale

Bo ja tutaj nie rozumiem trochę tej fascynacji nagle zdalną aplikacją w svs 

Tu się trochę gubię bo elac wy całkiem dobrych subwooferach jeszcze przecież za czasów Andrew miał już takie rozwiązanie działało To dobrze A szału jakoś nie robiło. To samo Velodyne.

Pamiętajmy że to nie jest jakaś nowoczesna technologia. Nie bardzo ogarniam dlaczego w svs to jest odbierane jako przeskok milowy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi